Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.03.2015., 22:01   #1
Hrvoje_24
Kobe Bryant fan
Moj komp

Hrvoje_24's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Raspberry Pi kao AP

Da li ovdje ide DNS providera ili može adresa routera koji pridjeljuje DNS<-----
opt subnet 255.255.255.0
opt router 192.168.3.1 # The Pi's IP address on wlan0 which we will set up shortly.

Ima li tko ideju u čemu je problem?
-->
Pozdrav!

Prvo bi se unaprijed ispričao ako ova tema nije za ovaj podforum,ali pošto se radi o korištenju Raspberry Pi-a u svrhe AP-a nekako mislim da je tu najzgodnije.

Znači pokušavam Raspberry Pi B+ model pretvoriti u AP prema sljedećim uputama... http://elinux.org/RPI-Wireless-Hotspot

E sad,manje više je sve prošlo iz prve,USB Wifi dongle podržava AP mod, dobijem da se vidi SSID,spojim se npr mobom na Pi-jev Wifi,DHCP server radi budući da pridjeli normalno adresu iz zadanog raspona...no ono što me zeza je čini se DNS,a to ne mogu otkriti gdje griješim..

Prije toga moram napomenuti da imam problema sa pokretanjem jedne naredbe prilikom samog setupa...a to je

sudo sh -c "iptables-save > /etc/iptables.ipv4.nat"

napiše da nemam dozvole iako je pokrenuta kao root...sad ne znam da li ta naredba stvara probleme

Znači Pi je spojen ethernetom na router doma čiju vezu treba dijeliti...router je na 192.168.1.1 dok je adresa Pi-a 192.168.3.1,a range za dodjelu od 192.168.3.2 do ...254

kada iz konzole Pi-a probam recimo "ping www.google.com",sve radi...sa Pi-ja mogu pingat komp koji je doma spojen na router,ali obratno neće...

start 192.168.3.2 # This is the range of IPs that the hostspot will give to client devices.
end 192.168.3.254
interface wlan0 # The device uDHCP listens on.
remaining yes
opt dns 8.8.8.8 4.2.2.2 # ----->Da li ovdje ide DNS providera ili može adresa routera koji pridjeljuje DNS<-----
opt subnet 255.255.255.0
opt router 192.168.3.1 # The Pi's IP address on wlan0 which we will set up shortly.

Ima li tko ideju u čemu je problem?
Hrvoje_24 je offline   Reply With Quote
Staro 03.03.2015., 22:19   #2
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Mozda, u biti vjerojatno ne radi jer su ti komp i PI u razlicitim subnetovima, stavi RPI-u adresu 192.168.1.254
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.03.2015., 20:14   #3
Hrvoje_24
Kobe Bryant fan
Moj komp

Hrvoje_24's Avatar

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Mozda, u biti vjerojatno ne radi jer su ti komp i PI u razlicitim subnetovima, stavi RPI-u adresu 192.168.1.254
Probao,nažalost ista stvar...
Staro 04.03.2015., 22:44   #4
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Onda je vjerojatno problem u tome sto RPI nemoze napravit NAT tablicu. ukratko NAT(Network adress translation) tablica u sebi sadrži adrese uređaja sa portom koji oznacava koje je racunalo poslalo upit.

A probaj rjesit problem tako da uđeš u root usera sa naredbom "su" i upiši šifru te onda pokreni onu naredbu bez sudo
Staro 05.03.2015., 14:59   #5
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Da ne citam sada guide dali ti je poznat /etc/sysctl.conf i net.ipv4.ip_forward=1

Po defaultu RPI ne dozvoljava ip forward. Makni koment na gornjoj linij ako je do toga.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2015., 08:16   #6
Hrvoje_24
Kobe Bryant fan
Moj komp

Hrvoje_24's Avatar

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Onda je vjerojatno problem u tome sto RPI nemoze napravit NAT tablicu. ukratko NAT(Network adress translation) tablica u sebi sadrži adrese uređaja sa portom koji oznacava koje je racunalo poslalo upit.

A probaj rjesit problem tako da uđeš u root usera sa naredbom "su" i upiši šifru te onda pokreni onu naredbu bez sudo
Citiraj:
Autor mann Pregled postova
Da ne citam sada guide dali ti je poznat /etc/sysctl.conf i net.ipv4.ip_forward=1

Po defaultu RPI ne dozvoljava ip forward. Makni koment na gornjoj linij ako je do toga.
Je,napravio sam to,ali ništa...probao sam i u root modu,ista stvar...znači prilikom upisivanja naredbe sudo sh -c "echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward"
izbaci permission denied.
Staro 06.03.2015., 10:55   #7
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor Hrvoje_24 Pregled postova
Je,napravio sam to,ali ništa...probao sam i u root modu,ista stvar...znači prilikom upisivanja naredbe sudo sh -c "echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward"
izbaci permission denied.
Otvori sa sudo nano /etc/sysctl.conf baci pogled sto se desava dali ti je net.ipv4.ip_forward=1 bez # ispred.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2015., 12:26   #8
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

mozda je read only file di sprema to probaj prominit dopustenje na chmod 755, a koji je file, neznam, ali vjerojatno ovaj sto mann spominje sysctl. conf, samo prvo probaj sa mannovim savjetom
Staro 08.03.2015., 13:57   #9
Hrvoje_24
Kobe Bryant fan
Moj komp

Hrvoje_24's Avatar

Samo da javim da sam uspio...problem je bio u vrsti navodnika kod pisanja naredbe -.-
znači kosi umjesto ravnih i zato one dvije naredbe za NAT nisu prolazile...sad bi se najradije zapalio koliko sam puta mijenjao image debiana na kartici i probavao sve ispočetka..ali dobro,glavno da radi pošto mi to treba za kao neki projekt na faksu
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno