Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.01.2012., 07:34   #1
LTOP
Sam's

LTOP's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Torent mašina kao WiFi internet mašina

Za početak da kažem samo da nisam našao odgovore na ponuđenim temama i stickejima pa sam odlučio otvoriti novu temu, nadam se da je uredu i da nisam preidio temu koja govori o sljedećem...

Dakle da pojasnim temu, imam priliku se spojiti sa laptopa na obližnji WiFi hotspot, ali se pritom moram naheriti kroz prozor ugl neugodan položaj i signal se lako gubi čak i ovom trenutku dok pišem. Pa me zanima dali mogu od torent mašine napraviti nešto korisno. Doma imam 4 računala koji su u mreži preko siemens SX763 rutera i htio bi da imaju blagodati WiFi hotspota. Ideja je da na torent mašinu instaliram WLAN karticu i na nju produžim malo bolju, veću, jaču antenu koju bi stavio na tavan i sa tom mašinom tj instalacijom se prikačim na taj hotspot i sad pitanje koje glasi jest kako mogu i dali mogu ostali kompovi preko te torent mašine djeliti taj internet, preko rutera kojeg imam ili nekog switcha.Ako da, dali u tom slučaju može i laptop preko te torent mašine wireless mrežom pristupat internetu.

Ako je moguće, što bi mi bilo potrebno od materijala, napomnuti ću samo da je trenutni router već na tavanu i sva se računala na njega osim lapropa naravno spajaju preko UTP kabla također i torent mašina je na tavanu.

Hvala na odgovorima unaprijed, ako imate neke smjernice koje sam mogu pročitati molio bih da me usmjerite, priložite link. Ograđujem se od optužbi da kompliciram stvar jer izmeđuostalog sam poznat baš po tome da volim "vadit mandule na rit" .
LTOP je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2012., 08:55   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ne kompliciraš, mada ne trebaš pitati u dvije teme, uvijek je bolje detaljno objasniti šta se želi postići nego da se info treba udicom izvlačiti.
Prvo definiraj torent mašinu tj. koji je os na njoj, preporuka neki Linux + podržana (pci) wireless kartica.
To bi trebao postati glavni Gateway za tvoju mrežu koja bi ostala spojena preko SX - a, ujedno bi SX glumio AP za laptop.
Kako ti je sugerirano u drugoj temi, igra i kombinacija da nabaviš kakav AP i sa njime riješiš konekciju prema WiFi hotspot - u a onda sve spojiš u svoju mrežu.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 03.01.2012. u 09:02.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.01.2012., 15:22   #3
LTOP
Sam's

LTOP's Avatar

Da, baš sam kontao kako će me moderator sigurno upozoriti još kad sam vidio da sam se poredao 3 put zaredom reko još će me i izbrisati. Nije da mi je mozak u tom trenu radio u najboljem redu.

A sad on topic:
Znači može se i ne kompliciram, ok to me veseli jer sam već mislio da sam zakomplicirao i sebi i forumašima žiot. Otprilike znam ili pretpostavljam kako bi sve trebalo ići samo neznam kako će SX763 glumiti AP za laptop. Za ostala računala to razumijem ništa razlišitije od običnog switcha samo neznam kako će to ići sa Laptopom, treba mjenjati postavke SX-a jel, IP, port itd? Mislim pitam to jer mi je jedan kolega forumaš rekao da mi na tom Primarnom kompu trebaju biti 2 WLAN kartice zbog laptopa, ali isto tako nije spomenuo SX-a pa sam malo zbujen.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 04.01.2012. u 19:54. Razlog: Maknut quote
Staro 05.01.2012., 12:59   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Dakle, ako uzmeš neki AP koji će se u Client modu kačiti na željeni WiFi hotspot riješit ćeš "izlaz" na net. Sve ćeš spojit na svoju mrežu i neka su svi u istom nizu ip adresa (npr. 192.168.1.x). Malo gnjavaže ali svima u mreži postavi manualno ip adrese i to tako da je Gateway = ip od AP - a kojim se kačiš na WiFi hotspot.
SX763 će glumiti AP za laptop na slijedeći način:
- spajaš ga na svoju mrežu preko Lan1
- wireless postavke kao i kad je on "glavni"
- DHCP Server može biti samo jedan u mreži, ako je na AP - u uključen onda ga u SX - u ugasi. Ako sve podsiš fiksno onda ti i ne treba.
- spoji se wireless - om na SX i probaj pristupit netu, ako ne ide onda u ip postavkama wireless kartice lapa isto postavi Gateway = ip od AP - a.
Staro 05.01.2012., 15:18   #5
LTOP
Sam's

LTOP's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Prvo definiraj torent mašinu tj. koji je os na njoj, preporuka neki Linux + podržana (pci) wireless kartica.
Moze ubuntu? I zasto linux, jer na forumu je jedan član preporučio OS Windows 2000 jer navodno može jako dugo ostati budan u kontinuitetu odnosno računalo u pogonu bez restarta..., pretpostavljam da onda linux preporučaš jer još bolje ide ili?

Citiraj:
SX763 će glumiti AP za laptop na slijedeći način:
- spajaš ga na svoju mrežu preko Lan1
To za LAN1 govoriš samo za vrijeme konfiguracije, a kad se konfigurira dalje koristiti za svako računalo redom LAN1, LAN2, LAN3 i LAN4?

Citiraj:
- DHCP Server može biti samo jedan u mreži, ako je na AP - u uključen onda ga u SX - u ugasi. Ako sve podsiš fiksno onda ti i ne treba.
Ovo pretpostavljam da probam jedno probam drugo pa koje funkcionira to je to jeli tako? Zapravo ček, za AP gore iznad misliš na PC router ili na hotspot(ograđujem se o napisanom besmislu)?
Staro 05.01.2012., 15:32   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ovisno kakav je konfig u SX - ovisi koji su Lan priključci u kojoj grupi, ako je std. T-Com ADSL u pitanju onda su samo Lan1, Lan2, WiFi u Internet grupi a Lan3 i Lan4 u MaxTv grupi.

Poviše sam napisao da ti je jednostavnije nabavit AP koji će imati zadatak veze prema WiFi hotspot - u, alternativno smo spominjali dodavanje wireless kartice u "Torent mašinu" na krovu. Za ovu alzernativu nisi naveo komponente i koji je os na tom kompu.
Za bolje funkcioniranje trebaš (ne nužno ali poželjno) Linux na njemu.
Staro 05.01.2012., 16:28   #7
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor LTOP Pregled postova
Moze ubuntu? I zasto linux, jer na forumu je jedan član preporučio OS Windows 2000 jer navodno može jako dugo ostati budan u kontinuitetu odnosno računalo u pogonu bez restarta..., pretpostavljam da onda linux preporučaš jer još bolje ide ili?
Vrlo mudar i inteligentan savjet je drzati unsupported OS star 11 godina.

*nix je preporucljiv za ovakve potrebe jer ima kvalitetan set alata i maleni footprint.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2012., 17:43   #8
LTOP
Sam's

LTOP's Avatar

Citiraj:
Ovisno kakav je konfig u SX - ovisi koji su Lan priključci u kojoj grupi, ako je std. T-Com ADSL u pitanju onda su samo Lan1, Lan2, WiFi u Internet grupi a Lan3 i Lan4 u MaxTv grupi.
http://forum.pcekspert.com/showthrea...174453&page=30
Gore link za obavljeni posao otključavanja, dakle SX žvače na sva 4 porta, pri čemu si i ti doprinio svojim hint rješenjima .

Citiraj:
Poviše sam napisao da ti je jednostavnije nabavit AP koji će imati zadatak veze prema WiFi hotspot - u, alternativno smo spominjali dodavanje wireless kartice u "Torent mašinu" na krovu. Za ovu alzernativu nisi naveo komponente i koji je os na tom kompu.
Za bolje funkcioniranje trebaš (ne nužno ali poželjno) Linux na njemu.
Da nisam, mislio sam da nismo dosli do tog djela :P. Zaci Ploca je Asus CUSI-FX, 2x256MB SDRAM 133, Intel Celeron proc 700Mhz(spao sam na njega jer mi tualatinca ta ploča nje prima), Os hard i storiđ hard ploča ima sve što treba imati(LAN 10/100), 2 s PCI i 1 AMR.
OS je XP SP3(nemojte odmah vikat), u pogonu je samo kad treba nešto skidat mjesec dana ili kraće a da je više od 1 dan.

Jel bitno koji linux, može stari knopix ili ubuntu?
Staro 05.01.2012., 18:09   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Bitno je koji Linux tj. koliko je pojedine stvari lakše ili teže postaviti, također je bitan detalj podržane i stabilne pci wireless kartice.
Tebi treba neka net Gateway verzija + podrška za wireless kartice + samba za share fajlova + torent klijent. Kako vidiš "puno" toga.
Potraži slične teme gdje smo govorili o tome zbog predloženih rješenja i natuknica.
Dakle, prouči problematiku da vidiš šta i kako dalje.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno