|
![]() |
#1 |
Vječni Student
Datum registracije: Apr 2006
|
Ekološko zbrinjavanje CD & DVD medija?
Evo baš danas čistim malo po kući pa tako i oko kompa, i pronašao popriličnu hrpu CD & DVD medija. Stvarno ima svega - nabrojao sam ih prek 200 komada i ne znam kud s time. Glupo mi ih je frknut na 'smeće vulgaris' jer mi se ti mediji ne čine baš ekološki prihvatljivima, pa me zanima dal se itko u Zagrebu bavi zbrinjavanjem takve vrste otpada? Reciklažno dvorište u kvartu ne prima te stvari, tj. ak ih i uzmu bace ih na obično smeće + jasno da pojma nemaju ko se time bavi.
![]() |
#2 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Bistar si zozo, ako nemas nis pametnog za rec, procitaj i peri dalje, ako covjek kulturno pita red je i odgovorit na takav nacin. Nikoga ne zanima sto ti radis sa f***ing cd-ejkama. @Artistar, pa barem bi u Zg trebalo bit mogucnosti, makar sam uvjerenja da je to jedna vrsta plasticnog otpada, ![]() Edit: Kakav je to uopce materijal?
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
hm CD i DVD se rade od plastike i metala tocnije metalizirane palstike ako ti se da sastrugaj onaj sloj i baci CD u plastiku ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Hm, pa mislim da bi to moglo komotno ići pod plastiku...jer se medij sastoji od plastike, i preljeva, folije neke, jel... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
Postoje i kompanije koje se iskljucivo bave reprocesiranjem optickih medija. Neke (US) naplacuju firmama i pojedincima odredjen iznos dok recimo druge (Kina) ako vide njima zanimljivu kolicinu, besplatno kupe bilogdje u svijetu. CD-i najcesce zavrsavaju kao razni reflektivni paneli, umjetno drvo i kojekave znane i nepoznate aplikacije. Znam da veliki broj CD omota upravo nastaje od recikliranih CD-a. Pozdravljam tvoju odluku i odgovornost da to zbrines na adekvatan nacin. Najveca faca za ovu sferu u HR je izvjesni profa S. (?) sa strojarstva cijeg se imena zacudno nemogu sjetiti a jos manje sad broj naci. Doduse njegova pomoc bi opet zavrsila u teoriji jer ih sam nemoze obraditi ![]() Najbolje odi u Kuniscak (Domobranska , telefonka : 3770-349) i odnesi tamo. Tamo ima po potrebi strucnije ekipe, pa ce vec adekvatno postupiti. Tamo radi centra dolazi i suradjuje puno ljudi, pa mozda tvoji CD-i zavrse kod nekog konceptualnog umjetnika/ice. Nije sala, to se desava. Uglavnom ti si svoju misiju korektno obavio. Polimeri su doslovno neistrazeno podrucje, niti se ne nadzire njihova primjena i ono sto ce u buducnosti biti sa njima moguce. Dok odoljeva $naga industije kože, jos neko vrijeme ce s-polyurethan biti dostupan samo u super skupim aplikacijama. Potpuno ista svojstva zivotinjske kože sa jos bojim disanjem ali glatak kao staklo. Imam sa jednog sajma uzorke koji bi posramili i samu Connolly kožu. Samo primjera radi, a ima ih bezbroj slicnih. Jednog dana uz bolju standardizaciju + malo evolocije svi ce hodati u ovim šuzama. Znam samo da su maske u automobilima nemoguce za reciklazu u potpunosti, zbog prljave tehnologije "vezanja" polimera. No mozda se i to pomakne. Do tada ce mnogi znati malo bolje koje sve "poly carape" nose na sebi ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
šlap
|
OT neznam di bi mogao to odnijeti, ali drago mi je da postoje ljudi koji zele reciklirati, da se ja ne osjecam usamljeno, jer vidim da vecinu ljudi nije briga... Ja skupljam boce i zbog toga sta sam u centru i sve trgovine male nemam di zbrinuti i onda lijepo stavim u vrecicu i ostavim na kanti za smece, ne u nju vec na njoj. I kada se vracam doma za 10-15 min vec su nestale. Tak da sam jos i nekom pomogao, pa se osjecam da sam ucinio 2 dobre stvari... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Soul Eater
Datum registracije: Jan 2007
|
Izgleda da Live Earth ima velik utjecaj ![]() Al' ozbiljno, izgleda da nisam jedini, čak i stari papir recikliram, a prije nekoliko dana sam sudjelovao u hranjenju medvjeda u jednom parku, jer nažalost naša vlada već 5 godina zanemaruje to da to park ne može platiti... @artistar : vidi tu može li se šta s cd-ovima http://www.king-ict.hr/Default.aspx?tabid=1013 i nemoj ih frknut na smeće ako ih ne uspiješ zbrinut ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Hejter
Datum registracije: Mar 2005
|
ma kad vec deru sa nametima na medije , sve u obicno smece i fajrunt |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Vječni Student
|
bez brige, neću ih baciti na smeće, al bum se time pozabavio ovih dana pa možda i nađem neko prikladno mjesto za te stvari. hvala svima na konstruktivnim savjetima. ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Soul Eater
Datum registracije: Jan 2007
|
Bacio ih u prvo smeće koje mu je došlo pod ruke ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Ekspert iz sjene ...
Datum registracije: Nov 2001
|
Pa pitanje je dobro i interesantno. Istini za volju nisam bacio CD već ne znam koliko dugo - jer sve to "treba", a BUG CD iz 1999. je dakako pun korisnih stvari ![]() Tako da vjerujem kako je ovo pitanje interesantno za širu javnost ![]() Ne volim bacati u smeće ako ne moram ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Write in ©
Datum registracije: Sep 2006
|
Također preporučujem frizbi! Traxdata iako dobra za prženje, loša je za frizbi..no recimo Princo leti ko... Mogli bi izorganizirati akciju "Očistimo Hrvatsku od CD/DVD/HD-DVD/Blue-Ray +rw medija" pod "pokroviteljstvom" pcekspert.com...postavimo štandove na trgu, djelimo letke i ekipa sama dolazi i baca u za to posebno nemjenjene kontenjere. Damo par izjava u eksplozivu, ekskluzivu...malo šprehice o globalnom zagrijavanju i imamo beslaptni publicitet. hmmm...a našlo bi se tu svega...mogli bi čak izvuči prilično točan podatak o količini legalnog softwarea (u kg ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Vidim prošlo je preko četiri godine od začetka teme. Ima li kakvih pomaka po tom pitanju zbrinjavanja optičkih medija ili da jednostavno to frknem u smeće? Nije da ih ima ne znam kak puno, no ak imam kakvo rec dvorište koje prima takav tip ''materijala'' radije to tam odnesem neg da završi na Jakuševcu.
![]() |
#16 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Nazovi besplatni telefon pa pitaj da li i optički mediji spadaju pod EE otpad http://www.eeotpad.com/
![]() |
#17 |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
Pa nazovi brojeve iz mog posta gore i provjeri iz prve ruke. Svake godine prosire u brosuri neke novine u reciklaznom. Likovnjaci ti inace cesto traze CD-e, sto dekorativno sto instalacijski. Koliko god smjesno zvuci, nije suludo ni dati oglas, jer ako imas imas stotinjak... mozda ti se netko i javi brzo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
Evo imam i ja jednu kutijicu, uglavnom tesko smece, al ako ima "umjetnika" tu slobodno nek se jave... |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
Citiraj:
![]() siguran sam da na taj način manje zagađujem nego da ih samo bacim negdje u prirodu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
ja ih okačim u vinogradu ![]()
|
|
Oglas