|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Apr 2006
|
![]() Pozdrav, Naime, ne kuzim se bas full u kucne mreze i set-up iste, pa vas molim za pomoc u izboru potrebnih uređaja i pravilnih postavki. Selim se u kucu, te sam odlucio iskablirati sve sobe Cat6 kablovima, a kabliranje mi je odradio elektricar. U tri sobe nalazi se sveukupno 9 UTP uticnica. U hodniku ce se nalaziti patch panel gdje svi kablovi zavrsavaju. Posto se nalazim na prvom katu, u prizemlju se nalazi telefonski prikljucak sa pristupom na net ( T-com ). U dogovoru sa elektricarom dogovorio sam da pusti net na gornji kat ( koristiti ce nekakav splitter ili sta vec ). Cilj je da sve sobe imaju pristup file serveru i pristup internetu. Sta mi sve treba od opreme ( pretpostavljam 10+ portni gigabitni switch, adsl modem/router i patch kablovi ) da svaka soba ima pristup podacima i netu? Na koji najjednostavniji i najjeftiniji nacin da sve pospojim da funkcionira kao cjelina? Unaprijed hvala na odgovorima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
I hate mondays..........
Datum registracije: Nov 2002
|
trebas switch da sve iz patch panela spojis na njega... i treba ti ko sto si reko ASDL modem sa router modom rada ili modem i router odvojeno... s tim sto je ova druga opcija malko kompliciranija za sloziti... upiknes u switch taj modem i router u njemu ce ti preko switcha automatski distribuirati net link po svim uticnicama... isto tako, postavis i file server kod neke uticnice, preko panela se i to spaja na switch i, opet automatski, svi kompovi u kuci (teoretski) imaju pristup podacima... ostaje ti naravno da konfiguriras taj file server... Ako ti je sve vec kablirano, trebao bi proc prilicno jeftino... 15-ak patch kablova za panel, modem ces dobit od ISP-a i recimo 24-portni switch.... ili uzmi 2 8-portna switcha, isti penis... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Druga varijanta bi trebala biti bolja opcija, mada dođe na isto sa opremom dobivenom od ISP - ova jer nijedan nema pošteni trafic managment. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
Datum registracije: Apr 2006
|
|
![]() |
![]() |
|
|