Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.11.2011., 23:43   #1
kaiserrex
Banned
Moj komp

kaiserrex's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Lightbulb Kućna mreža, potrebni uređaji i postavke

Pozdrav,

Naime, ne kuzim se bas full u kucne mreze i set-up iste, pa vas molim za pomoc u izboru potrebnih uređaja i pravilnih postavki. Selim se u kucu, te sam odlucio iskablirati sve sobe Cat6 kablovima, a kabliranje mi je odradio elektricar. U tri sobe nalazi se sveukupno 9 UTP uticnica. U hodniku ce se nalaziti patch panel gdje svi kablovi zavrsavaju. Posto se nalazim na prvom katu, u prizemlju se nalazi telefonski prikljucak sa pristupom na net ( T-com ). U dogovoru sa elektricarom dogovorio sam da pusti net na gornji kat ( koristiti ce nekakav splitter ili sta vec ). Cilj je da sve sobe imaju pristup file serveru i pristup internetu. Sta mi sve treba od opreme ( pretpostavljam 10+ portni gigabitni switch, adsl modem/router i patch kablovi ) da svaka soba ima pristup podacima i netu? Na koji najjednostavniji i najjeftiniji nacin da sve pospojim da funkcionira kao cjelina? Unaprijed hvala na odgovorima.
kaiserrex je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2011., 00:36   #2
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
trebas switch da sve iz patch panela spojis na njega... i treba ti ko sto si reko ASDL modem sa router modom rada ili modem i router odvojeno... s tim sto je ova druga opcija malko kompliciranija za sloziti... upiknes u switch taj modem i router u njemu ce ti preko switcha automatski distribuirati net link po svim uticnicama... isto tako, postavis i file server kod neke uticnice, preko panela se i to spaja na switch i, opet automatski, svi kompovi u kuci (teoretski) imaju pristup podacima... ostaje ti naravno da konfiguriras taj file server...

Ako ti je sve vec kablirano, trebao bi proc prilicno jeftino... 15-ak patch kablova za panel, modem ces dobit od ISP-a i recimo 24-portni switch.... ili uzmi 2 8-portna switcha, isti penis...
perich je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.11.2011., 18:55   #3
Andrija M
Premium

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor perich Pregled postova
modem ces dobit od ISP-a i recimo 24-portni switch.... ili uzmi 2 8-portna switcha
E ovo mene interesira, kako je bolje spojiti dva 8-portna switcha?

- kaskadiranjem iz jednog u drugi

ili

- prvi switch u port 1 routera a drugi switch u port 2 routera (u mene je SX763 router)
Andrija M je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2011., 19:15   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Druga varijanta bi trebala biti bolja opcija, mada dođe na isto sa opremom dobivenom od ISP - ova jer nijedan nema pošteni trafic managment.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2011., 12:10   #5
kaiserrex
Banned
Moj komp

kaiserrex's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor perich Pregled postova
trebas switch da sve iz patch panela spojis na njega... i treba ti ko sto si reko ASDL modem sa router modom rada ili modem i router odvojeno...
Hvala bre perich, znaci dobro sam si skonto
kaiserrex je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno