Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.10.2011., 20:23   #1
A_Ed
Registered User
Moj komp

A_Ed's Avatar

Datum registracije: Oct 2011
HP 4515 black screen

Problem je slijedeći: normalno ugašen laptop više ne boota, caps lock blinka 5 puta (pročitao kodove = matična) , ledica od hdd-a blinka narančasto bez prekida ... i black screen.

Pretražio sam po netu uzduž i poprijeko i nikakav korisan savjet no naletio sam na jednu stranicu (i sad je nemogu naći) gdje je tip opisao identičan problem no nastavak me zabrinuo - veli da je promijenio mb i opet isto, zatim je promijenio i proc i nikakav napredak ...

... i još da dodam da je bio rastavljen na prafaktore doživio hard reset i pokušavan pokrenuti bez pojedinog hardvera tj bez optičkog, hdda, jednog keksa rama, pa drugog ... bio bih jako zahvalan ako netko zna za sličnu situaciju i lijek jer nebi mi bilo drago bacit novce na drugu mb bez rezultata...
A_Ed je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2011., 20:57   #2
Mario2010
Premium

Datum registracije: Jan 2010
hmm a cuj ukoliko ustanovis da joj nema spasa ,mozes uvjek probat malo je pdgrijat sa fenom za skidanje laka ili puhalicom,pogotovo ako se lap dosta grijo.....
Probas malo graficku pa malo čipset,ukoliko ti proradi to ti nije dugog vijeka ali bar znaš što je....pa je onda mozes dat nekom ko ima opremu da ti prekugla taj čip koji te zahebava........Samo pazi,ima mnogo majstora koji viču da kuglaju a zapravo ti to isto tako griju fenom...
LP,
Mario
Mario2010 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.10.2011., 22:02   #3
A_Ed
Registered User
Moj komp

A_Ed's Avatar

Nije mi palo na pamet ... Hvala na savjetu
Staro 12.10.2011., 22:10   #4
Alvin
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor Mario2010 Pregled postova
hmm a cuj ukoliko ustanovis da joj nema spasa ,mozes uvjek probat malo je pdgrijat sa fenom za skidanje laka ili puhalicom
Teško je kuglat ploču koja je tako grijana, ipak lap nije tako star da bi se odmah otpisao
Alvin je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2011., 23:31   #5
Mario2010
Premium

Datum registracije: Jan 2010
Neznam kako bi inace uspio detektirat u čemu je problem,mene isto zanima ako neko ima bolje rješenje za rješavanje ovog problema,a da ne košta puno.meni isto puno znači da naučim nešto ...
Meni je ovo prvo palo na pamet
LP,
Mario
Mario2010 je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2011., 01:24   #6
Alvin
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor Mario2010 Pregled postova
Neznam kako bi inace uspio detektirat u čemu je problem,mene isto zanima ako neko ima bolje rješenje za rješavanje ovog problema,a da ne košta puno.meni isto puno znači da naučim nešto ...
Meni je ovo prvo palo na pamet
LP,
Mario
Ma u biti jedino dobro rješenje je reball, kao i kod svega pa i kod ovog, košta nešto ako se napravi dobro, skup alat i skup materijal
Možda bi reflow bio pouzdan nekom temp. proces lemilicom(ajmo ju tako nazvat) al meni se neda isprobavat kad mi se reball pokazao vrlo pouzdaim
Dobro govoriš za detekciju, ali dovoljno je par sekundi da biš evetualno dobio sliku pa da znaš u čemu je problem sve duže od toga može dovest do krivljenja ploče pa je poslije toga i reball upitan pogotovo kod većih pbga čipova
Dakako ima dosta metoda kojima se to da ustvrdit i bez ajmo reć agresivih metoda, jedna od njih je post diagnostic card, uglavnom se lijepo vidi u čemu je problem samo što neki laptopi nemaju izvedene potrebne signale lpc-a(lad0,1,2,3, frame, clk i rst) na mpci utor pa je potrebno kačiti ih po ploči ima i još načina al...
Vidio sam da si gore napisao da ljudi danas repariraju matične samo grijanjem, osobno sam se uvjerio da su to počeli raditi i neki ovlašteni servisi takve je lako prepoznati prema garanciji koju (ne)daju
Alvin je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2011., 18:19   #7
eddy1990
Registered User

To se i meni dogodilo prije 2mj. pa sam izvadio rame i hdd ,a ostalo prodao---
eddy1990 je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2011., 20:00   #8
A_Ed
Registered User
Moj komp

A_Ed's Avatar

Ja ću se strpiti do vikenda jer frendu dolazi isti model sa razbijenim lcd-om ... idealno za istestirati sta je ostalo ispravno osim mb.

add - ipak se nisam mogao strpiti pa pokušao sa reflowom i laptop proradio ... sad koliko dugo nema veze. Bar znam na čemu sam.

Zadnje izmijenjeno od: A_Ed. 14.10.2011. u 11:34. Razlog: dodatak
Staro 14.10.2011., 11:59   #9
n E v E n
Premium
Moj komp

n E v E n's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor A_Ed Pregled postova
Ja ću se strpiti do vikenda jer frendu dolazi isti model sa razbijenim lcd-om ... idealno za istestirati sta je ostalo ispravno osim mb.

add - ipak se nisam mogao strpiti pa pokušao sa reflowom i laptop proradio ... sad koliko dugo nema veze. Bar znam na čemu sam.

Pozdrav,

Aj reci sta si tocno radio jer imam jedan takav laptop doma kojem isto svijetli CAPS LOCK 5 puta.

znam da mu je maticna otisla pa me zanima sta si ti grijao da i ja probam.
Staro 14.10.2011., 12:12   #10
A_Ed
Registered User
Moj komp

A_Ed's Avatar

Grijao sam chipset i grafički čip ... otprilike ovako:
http://www.youtube.com/watch?v=vR8L3B3eDr0

samo nemoj pretjerivati zbog plastičnih dijelova ...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno