|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2008
|
Problem sa hard diskom
Pozdrav, ovakav je problem. Prije 2 i nešto godine kupio kompjuter ovaj što je pod "moje računalo", sve doma sastavljano i sve normalno radilo. Njegov prvi disk bio je Sata 640gb, i još ubačen jedan ATA 160gb iz starog kompa zato što je bio novi disk. I sve to radilo 2 godine dok nisam posudio komp ![]() Zatim brat isključuje SATA disk i ostavlja samo ATA na koji stavlja windowse i ostalo. Jednom mu je komp spao sa stolice i od tada ATA disk više ne funkcionira kako treba. Radi neko vrijeme pa se zamrzne računalo, a sada više ni to neće. Sada se samo upali računalo i kad dodje do windows loadinga ponovno se resetira. (prije toga bude ono start windows normally bla bla) Al uglavnom, nebitno jebeš taj disk svejedno na njemu nema niš zanimljivo. Mene sada zanima: (a to je i glavni problem) Priključio sam ponovno SATA disk i naime u biosu ga prepoznaje, ali kad se upali računalo piše "no hard disk detected" Negdje sam čitao da kao trebaju neki sata driveri, ali čemu to ako je prije sve normalno radilo :S Unaprijed zahvaljujem, Lp |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2009
|
Crkla ti je matična, odnosno SATA kontroler. Možeš probati još u BIOS-u staviti "IDE mode" za SATA diskove. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
U Device Manageru deinstaliraj SATA kontrolere pa restartaj komp. Komp će ih pri bootanju sam naći i instalirati.
![]() |
#8 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2008
|
jel se to moze kako kroz bios ili ? pošto meni ni onaj ata ne radi tak da nemam windowsa ![]() hvala na odgovoru guglam guglam, i uvijek me vodi na isti odgovor a to da postavim u IDE i ako tako neće da stavim na disketu ili integriram u windows xp cd te drivere za sata.. vidim isti problemi drugih ljudi sa dotičnom matičnom, al uglavnom na određenim pločama i sa SATA diskom... sad dali da to pokušam ili neznam... dali windows 7 već ima te drivere pa da probam njega ubaciti umjesto xp ? Isprike na 3. postu za redom, al evo imam neke novosti. SATA disk spojio kao glavni disk na drugo računalo i pojavi mi se plavi ekran i sva ona ostala slova. kao da bi hardware mogao naštetiti bla bla.. zatim spojim u drugi SATA port i evo disk fala Bogu radi i mogu pristupiti svojim dokumentima. e sad.. da li je on 100% ispravan ako sada radi ili se možda nešto oštetio pri padu zbog onog plavog ekrana.. ili je taj plavi ekran normalan zbog toga što je C particija di su windowsi puna virusa i windowsi mislim napola instalirani ili čak u totalnom k. EDIT: ATA disk radi u mom kompu !! bio je problem sa kablom, ali kad ukopčam SATa ispada mi "NTLDR is missing" a kada je SATA solo disk unutra bude onako plav ekran i ona slova.. valjda ćete mi sada znati bolje pomoći.. hvala, Lp Zadnje izmijenjeno od: Traxx. 31.08.2011. u 23:22. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|