|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
Toshiba Satellite L300D se nemože upaliti
Pozdrav svima, imam Satellite L300D, Athlon X2 64, 3G memorije koji je odjednom poestao raditi. Kad se upali vent vrti, pale se lampice (osim HDD) ali nema ni slike ni zvuka. Bateriju puni normalno. Malo sam pogledao na forumu šta se savjetuje u takvim situacijama, ali ništa nije pomoglo. Očistio sam ga od prašine, koje je zaista bilo mnogo, promenio pastu na procu i opet isto. Po mome ili je matična u kvaru ili procesor, ali bih prije nego počnem išta na njemu mjenjati ili ga poneti u servis, htio čuti mičljenje iskusnijih kolega. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
A procedura ti je standard(ono što možeš sam), izvadiš disk i memoriju Probaš s jednim modulom pa s drugim, ako nema promjena ostaje ti procesor mada procesori na laptopima u principu jako rijetko crkavaju Koja je grafika na laptopu? Ima amd chipset koji je sklon hladnim lemovima, što bi moglo bit uzrok, a i prisutni su simptomi ali...nećemo nagađat, prvo probaj s mem. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Probao sam predloženo, nema promjene. Mislim da si u pravu glede AMD chipseta, kad sam ga čistio od prašine zapazio sam da uopće nema nikakvog hlađenja, lako da se pregrijao i dobio hladne lemove, a na procesoru i Radeon grafici je hlađenje bilo slabo, pasta se osušila, a "žvaka" na grafi je po mom mišljenju nedovoljna, stavio sam komad bakra sa pastom ali čini se prekasno. Procesor mogu kupiti za 120 do 150 kuna i probati ali imam osjećaj da ću morati na e-bay po novu matičnu jer je grafa zalemljena. Vidio sam na YouTubu kako griju grafe da rješe problem hladnog lema ali šta grijati: chipset ili grafu ili ipak probati sa promjenom procesora. Najvjerovatnije je chipset, jer se ne pali ledica od HDD (koji sam provjerio i ispravan je) . Zahvaljujem na savjetu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Ma mislim da ti se neisplati kupovat novi proc jer za te novce možeš kupiti novi chipset a ako se odlučiš na tu varijantu onaj koji bude mijenjao chipset sigurno će imat za probu proc. Polovnu ploču je škakljivo u današnje vrijeme kupovat Ok, probao si ono osnovno što si mogao sam.... Negdje sam već pisao o tome, toshibe imaju debug pad na kojeg se spaja diagnostika te se po njoj može vidjet u čemu je problem |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Sada moram naći nekoga u Zadru da ima dijagnostiku za Toshibe i nekoga da može promjeniti chipset ali mi se ne žuri pa ću sačekati da prođe ova gužva sa turistima jer sada možemo samo pješke. Hvala ti jer si mi rješio neke dileme, ja sam inače elektroničar, teoretski prilično dobar, ali ne radim laptope pa mi je praksa po tom pitanju skoro nikakva. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|