|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Mar 2011
|
Booleova algebra
ovak, imam zadaću iz računalstva ... funkcija je zadana i treba minimizirat funkciju i sklop i napraviti tablicu istinosti ... i sad ja to mislim da znam napraviti .. al trebam peticu da imam 5 na pologodištu, za 4 mislim da znam ... ak netko zna kak rješiti nek javi na forumu pa mu ja pošaljem funkcije kak idu |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
http://www.fpz.unizg.hr/hgold/ES/DE/K.%20tablice.htm a za raditi sklop skines program logisim i on ti ima funkciju da automatski napravi sklop po zadanoj formuli, minimizira je, napravi tablicu istinitosti i gore navedenu k-tablicu, s time da negirane literale pises A' ili ~A (doduse, za ovaj drugi nisam 100% siguran) a sad, da ti rjesava neko, nema sanse...pa nije to problem rjesiti evo da ti i jos olaksam, u logisimu odes na "Window - Combinational Analysis" i tamo upisujes formulu i da, probaj prvo rjesiti rucno, ako nejde, pomogni si s logisimom ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
dosta kompliciranoo..kak da dam za negirano A ?? A' neće, a ni ono drugo ![]() ak znadete i ak imate vremenamolim vas rješite ih u logisimu pa pošaljite slike...trebam minimizirati tu funkciju (znači iz zadatka s puno A i B .. treba se dobiti kratka funkcija kao rješenje), treba napraviti tablice istinosti i nacrtat sklop prije i nakon minimizacije .... nejde mi to u logismu ![]() Zadnje izmijenjeno od: beli14. 15.12.2011. u 17:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
rješenje prve funkcije sam dobil A B ~C - ručno rješeno jer u onome ne znam ... točno ? a na drugoj funkciji ~A + ~B + C ... i netreba nacrtat sklop prije minimizacije Zadnje izmijenjeno od: beli14. 15.12.2011. u 18:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Feb 2009
|
Dobro si dobio. Ako ti treba postupak javi. Nacrtati valjda znaš? Tri ulazna signala ('a', 'b' i 'c'). Za prvi imaš invertor na 'c' i sve na "I" sklop sa tri ulaza. Za drugi imaš invertor na 'a' i 'b' i opet sve na "ILI" sklop sa tri ulaza. TŠRB? Koji profesor? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
e-mail: ivandinamo1@gmail.com SREDNJA ŠKOLA KRAPINA, Tehničar za računalstvo, 1. godina... prof. Krunoslav Kranjčec Zadnje izmijenjeno od: beli14. 15.12.2011. u 21:17. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Feb 2009
|
1. zadatak Crtež ne valja, treba biti sličan kao i u 2. zadatku samo što imaš I umjesto ILI i invertor na 'c' umjesto na 'a' i 'b'. Ostalo je identično. U tablici ti ne treba 'd' jer kada minimiziraš on nestane. 2. zadatak ((bc)'ab)'+ab'c(ba+1)(bc+a'(abc)'bcd)' bc+(ab)'+ab'c(bc)' bc+(ab)'+ab'c(b'+c') bc+(ab)'+ab'cb'+ab'cc' bc+(ab)'+ab'c c(b+ab')+(ab)' c(a+b)+(ab)' ac+bc+(ab)' ac+bc+a'+b' ac+a'+bc+c' a'+b'+c Jednostruki apostrof označava negaciju u postfiksu. Npr: ab'c == a * [negacija]b * c (abc)' == [negacija](a*b*c) Ni ovdje ti ne treba 'd' u tablici jer kada minimiziraš on nestane. Zanimalo me da li si možda u Ruđeru (Tehnička škola Ruđera Boškovića - TŠRB) jer sam ja tamo išao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
puno puno hvala ... ak bude kakav problem opet budem pisal...a 1. zadatal je postupak dobar? ![]() I kako je bilo u TŠRB? kolko si prolazil razrede? ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
|
Zadnje izmijenjeno od: beli14. 15.12.2011. u 22:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
((bc)'ab)'+ab'c(ba+1)(bc+a'(abc)'bcd)' ... vidiš skroz na kraju ...'bcd')' bi trebalo ići .. jer imam i potez i na D i na cjeloj zagradi ..gotov sam...puno hvalaa... D znaci ne trebam ni u jednoj tablici? |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
![]() to upisi u logisim za prvi zadatak |
|
![]() |
![]() |