Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.05.2011., 12:00   #1
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Visina Wi-Fi antena (AP).

Interesuje me da li vrijedi i ovdje (2,4GHz) pravilo veća visina - boljii prijem, ili ima izuzetaka. Ovo konkretno pitam posmatrajući free bežični internet u gradu. Isti se sastoji od 5-6 AP-a, a okolina se sastoji od zgrada 3-8 katova. Antene su postavljene na stubove od rasvjete čija visina nije veća od 5m. Pretpostavljam da je to namjerno urađeno kako područje prijema ne bi bilo preveliko. Interesuju me iskustva sa visinama antena u vašim sredinama, kako bih mogao formirati zaključak po ovom pitanju.
begi je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2011., 12:52   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Antene na 5M visine su stavljene baš da bolje pokriju prostor signalom, dakle obrnuto od tvoje pretpostavke.
Kod svakog boljeg proizvođača antena imaš radijus zračenja pojedine antene, makar i lažni, pa po tome zaključi.
Obrati pažnju da se kod wireless - a kad koristiš antene omnice radi o vertikalnoj polarizaciji te potraži info kako "takav" signal "pokriva" neki prostor.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.06.2011., 00:04   #3
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Imao sam prije par dana priliku sjediti sa gospodinom iz Rijeke koji je osmislio gore spomenutu mrežu, te sam mu naravno postavio isto pitanje. Odgovor je sljedeći: Dizanjem antena bi se pristupna zona vjerojatno proširila, a jedan AP pokriva 256 korisnika. Navodno se vodilo računa da se bolje pokriju mobitelski korisnici. AP ovi imaju ugrađene po 4 antene, a oprema je vrhunska (Motorola) sa vojnim specifikacijama.
Staro 12.06.2011., 08:18   #4
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
omidirekcionalne antene na 2.4 GHz zrače "usko" od antene, tim uže što antena ima veće pojačanje. Dakle ako staviš uređaj ispod AP-a ne bi trebao uopće hvatati taj AP. Ako i imamo signala to je zbog refleksija od zidova.

Dakle, "čim više tim bolje" nije točno.
shimpa je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2011., 13:04   #5
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Ne bi se složio da antene "usko" zrače. Ako su 4 upakirane onda svaka zrači najmanje po 90 stepeni, da bi se dobilo kružno zračenje. Kad prošetam do grada budem uslikao jedan AP. Također se ne bi složio da visina ne poveća domet. Ja kada bih projektovao antene za AP bih stavio npr. gore 3x120 stepeni+jednu antenu ispod da zrači kružno (kao kupa) kako bi se izbjegla ta "rupa".
http://www.psicompany.com/motorola-a...-area-network/

Zadnje izmijenjeno od: begi. 12.06.2011. u 13:30.
Staro 12.06.2011., 15:47   #6
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ako zrače u kutu 90 stupnjeva onda nisu omnidirekcionalne i cijela ova rasprava nema smisla.

Ajde poslikaj antene pa da vidimo o čemu pričamo.
shimpa je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2011., 16:19   #7
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

U prethodnom postu ti je slika AP-a (antene su unutra).
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno