|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2011
|
DVD RW Philips 1660P1 - Windows XP čita samo CD medije
Pozdrav svima, Nisam baš neki lumen za komp ali ide ... trenutno ne ![]() Nemam pojma kad se ovo desilo ali primjetila sam danas. Htjela sam prebaciti neke slikice na dvd - nema šanse. Izbaci dvd van i kaže ubaci drugi. Stavila sam cd - radi. Nekako se desilo da mi windowsi xp ne očitavaju dvd. Kliknem na moj komp-dvdrw pogon-općenito- CD pogon !! Pogledala sam u registry, tamo mi isto piše kao da je samo CD pogon. Ne znam kako to srediti. Moglo se desiti unatrag 3-4 mjeseca (toliko nisam koristila dvd) Pomozite ! Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Uz pretpostavku da sam dobro razumio (DVD-RW pogon ne želi čitati/snimati DVD već samo CD, te ga Windows XP kao takvog i prepoznaju), te da je prazni DVD kojeg si ubacila sigurno ispravan i prazan (uvijek je dobro probati više različitih primjeraka, punih i praznih, čitanje i snimanje...), stvar bi mogla biti softverske prirode. Ponekad se događa, obično uslijed (neispravne) instalacije određenih programa (npr. virtualni pogoni, softver za snimanje itd.), da se "smrdaju" određene stavke u registry-ju pa ih je potrebno ukloniti kako bi se vratili u originalno stanje. Slijede upute za uklanjanje upper i lower filtara s MS-ove stranice: 1. Kliknite Start, a zatim Run (Pokreni). 2. U okvir Open (Otvori) upišite regedit, a zatim kliknite OK (U redu). 3. U navigacijskom oknu pronađite pa kliknite sljedeći potključ registra: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} 4. U desnom oknu kliknite UpperFilters. Napomena Možda ćete vidjeti i stavku registra UpperFilters.bak. Tu stavku ne morate uklanjati. Kliknite samo UpperFilters. Ako ne vidite stavku registra UpperFilters, i dalje biste trebali ukloniti stavku LowerFilters. Da biste to učinili, prijeđite na 7. korak. 5. Na izborniku Edit (Uređivanje) kliknite Delete (Izbriši). 6. Kada se od vas zatraži potvrda brisanja, kliknite Yes (Da). 7. U desnom oknu kliknite LowerFilters. Napomena Ako ne vidite stavku registra LowerFilters, ovaj vam sadržaj više, nažalost, ne može pomoći. U odjeljku "Sljedeći koraci" potražite informacije o tome kako pronaći dodatna rješenja ili dodatnu pomoć na Microsoftovu web-mjestu. 8. Na izborniku Edit (Uređivanje) kliknite Delete (Izbriši). 9. Kada se od vas zatraži potvrda brisanja, kliknite Yes (Da). 10. Zatvorite Registry Editor. 11. Ponovno pokrenite računalo. Ako ovo ne pomogne, može se pokušati deinstalirati drivere za optički pogon, kako slijedi: 1. Kliknite Start, a zatim Control Panel (Upravljačka ploča). 2. Kliknite System and Maintenance (Sustav i održavanje), a zatim kliknite System (Sustav). 3. Na kartici Hardware (Hardver) kliknite Device Manager (Upravitelj uređaja). Ako se od vas zatraži da unos administratorske lozinku ili potvrda, upišite lozinku ili kliknite Allow (Dopusti). 4. U upravitelju uređaja proširite odjeljak DVD/CD-ROM drives (DVD/CD-ROM pogoni), desnom tipkom miša kliknite CD i DVD uređaje, a potom kliknite Uninstall (Deinstaliraj). 5. Kada se od vas zatraži da potvrdite da želite ukloniti uređaj, kliknite OK (U redu). 6. Ponovno pokrenite računalo. Nakon ponovnog pokretanja računala, upravljački će se programi automatski instalirati. Ako ni ovo ne pomaže, moguće je da se pokvario laser za DVD, dok onaj za CD radi. Da bi se to utvrdilo, trebalo bi isprobati DVD snimač u drugom računalu. p.s. Temu selim na Softverske probleme (iako bi problem mogao biti hardverske prirode).
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Feb 2009
|
Bilo bi ga poželjno isprobati na drugom računalu. Možda čak i kabel provjeriti ili čak promijeniti port ako ima slobodnih. Te na kraju vidjeti što piše i prepoznaje bios.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|