Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.01.2011., 16:40   #1
bpodnar
Stari član
Moj komp

Datum registracije: Jul 2007
PC se počeo rušiti - problem sa CPU, RAM ili VGA?

Komponente su kupljene u 7mj. 2010., stavljeni su Win 7 ultimate i sve je super radilo do prije mjesec dana kad je počelo rušenje. Prvo su mi iskakali BSOD sa porukama VISTA DRIVER FAULT što sam i kasnijom analizom minidumpa i sam utvrdio. Probao sam mijenjati memoriju, ali nije pomoglo. Onda sam primjetio da je kuler od CPU vruć pa sam prije nekih 15-ak dana skinuo kuler i stavio novu silver pastu. Nakon toga nije se više rušio i zaključio sam da se procesor pregrijavao pa je zbog toga i rušio se. Od prekjučer opet stara pjesma, nekad se sruši uz BSOD, a nekad se samo zablokira, boje se zamuljaju pri dnu ekrana i paf. ruši se uglavnom kad je neka igra pokrenuta ili se gleda video. Nakon toga nemogu ponovo pokrenit PC već nakon nekoliko puta što stisnem reset ili ON/OFF tipku onda se pokrene. Primjetio sam da tipkovnica(spojena preko PS2) ne daje znakove života kad se tako neće pokrenuti, uopće ne gori ona dioda, a kad "uhvati" onda kratko zabljesnu sve tri diode i onda ide. Sad na zadnje sam probao pokrenuti 3D mark 06 da vidim jel grafika u redu i bilo je sve OK dok nisam pokrenuo CPU test prilikom kojeg je PC smrzo i tako 2-3 puta zaredom. Nekoliko puta je i uspio odvrtiti taj test da se ne smrzne , a usporedo s njim sam držao upaljen program koji nadzire temperaturu procesora. U idlu je 28°, a kad završi sa tim testom u 3d marku onda skoči na 39°. Jutros je nakon pokrenutog testa za CPU opalio mi BSOD sa porukom BAD_POOL_DRIVER.

Probao sam slijedeće:
- zamjena memorije (stavljao sam Kingmax 1066mhz od 1gb i Kingston od 1gb kakvu i imam već)
- zamjena grafičke kartice (stavio sam ATI HD 5450)
- ištekavao sam WLAN karticu
- reinstalirao windowse
- stavio novu pastu na CPU
- pokretao sam 3D mark 06 za CPU i VGA (test za CPU nekad smrzne)
- pokretao MemTest sa hirens boot CD-a (nema greške na RAM-u)
- testirao hardove sa Hirens'om
- stavljao BIOS na default postavke (updejtan na zadnju verziju AMI BIOS 1701)

Neznam šta da još probam jer stvarno nema logike zašto se tako iznenada ruši.

Zadnje izmijenjeno od: bpodnar. 26.01.2011. u 16:48.
bpodnar je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2011., 16:51   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Temperature proca koje navodiš su preniske (btw, koji X2 je u pitanju?). Pogledaj da li ti proc dobro sjeda u socket i da li je cooler ispravno montiran na njega.
Oglas

Oglas
Staro 26.01.2011., 16:55   #3
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Koji errori su navedeni u Event Vieweru i gdje si očitao temperaturu procesora?
Pogledaj malo koja temperatura procesora je očitana u biosu usporedbe radi.
Ako ti je procesor možda overclockan onda vrati postavke u biosu na default pa vidi ako će se rušenja ponavljati.

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2011., 17:18   #4
bpodnar
Stari član
Moj komp

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Temperature proca koje navodiš su preniske (btw, koji X2 je u pitanju?). Pogledaj da li ti proc dobro sjeda u socket i da li je cooler ispravno montiran na njega.
A kako preniske? Pa toliko mi i u BIOS-u očitava, možda stupanj-dva više. Ovo mjerim sa programom Speccy. Proc sam namjestio kako treba prije pola godine, a kuler sam prvi put prije 15 dana skidao i danas ponovo radi zamjene paste što sam napravio po propisu. Nanio sam ravnomjerno tanak sloj na površinu kulera i prikeljio ga na proc i zatego ga sa onim kopčama. Tu nebi trebalo biti problema.
Staro 26.01.2011., 17:21   #5
bpodnar
Stari član
Moj komp

Citiraj:
Autor Doink the Clown Pregled postova
Koji errori su navedeni u Event Vieweru i gdje si očitao temperaturu procesora?
Pogledaj malo koja temperatura procesora je očitana u biosu usporedbe radi.
Ako ti je procesor možda overclockan onda vrati postavke u biosu na default pa vidi ako će se rušenja ponavljati.
Temperaturu i ostale specifikacije očitavam sa programom Speccy. U BIOS-u očitava gotovo istu, 1-2 stupnja više. Proc nije clockan i probao sam BIOS na default ali ništa se nije poboljšalo.

EDIT:
Evo probao sam upravo i sa Everestom i opet je temperatura ista, čak i manja, obje jezgre su upravo sad na 24°

EDIT 2:
Sad baš gledam u Everestu sve temperature pa mi upala u oko temperatura chipseta koja je 77°. Na njemu je samo mali pasivnjak, neznam jel možda se on pregrijava?

Zadnje izmijenjeno od: bpodnar. 26.01.2011. u 17:30.
Staro 26.01.2011., 19:10   #6
bpodnar
Stari član
Moj komp

Upravo sam stavio drugo napajanje, umjesto ovog MS Industrial od tobože 550W ubacio sam Cooler Master 500W i 3 puta zaredom pokrenuo CPU test u 3D marku i nije se srušio . Izgleda da je napajanje bilo u pitanju, no vrijeme će pokazati.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno