|
![]() |
#1 |
Stari član
Datum registracije: Jul 2007
|
PC se počeo rušiti - problem sa CPU, RAM ili VGA?
Komponente su kupljene u 7mj. 2010., stavljeni su Win 7 ultimate i sve je super radilo do prije mjesec dana kad je počelo rušenje. Prvo su mi iskakali BSOD sa porukama VISTA DRIVER FAULT što sam i kasnijom analizom minidumpa i sam utvrdio. Probao sam mijenjati memoriju, ali nije pomoglo. Onda sam primjetio da je kuler od CPU vruć pa sam prije nekih 15-ak dana skinuo kuler i stavio novu silver pastu. Nakon toga nije se više rušio i zaključio sam da se procesor pregrijavao pa je zbog toga i rušio se. Od prekjučer opet stara pjesma, nekad se sruši uz BSOD, a nekad se samo zablokira, boje se zamuljaju pri dnu ekrana i paf. ruši se uglavnom kad je neka igra pokrenuta ili se gleda video. Nakon toga nemogu ponovo pokrenit PC već nakon nekoliko puta što stisnem reset ili ON/OFF tipku onda se pokrene. Primjetio sam da tipkovnica(spojena preko PS2) ne daje znakove života kad se tako neće pokrenuti, uopće ne gori ona dioda, a kad "uhvati" onda kratko zabljesnu sve tri diode i onda ide. Sad na zadnje sam probao pokrenuti 3D mark 06 da vidim jel grafika u redu i bilo je sve OK dok nisam pokrenuo CPU test prilikom kojeg je PC smrzo i tako 2-3 puta zaredom. Nekoliko puta je i uspio odvrtiti taj test da se ne smrzne , a usporedo s njim sam držao upaljen program koji nadzire temperaturu procesora. U idlu je 28°, a kad završi sa tim testom u 3d marku onda skoči na 39°. Jutros je nakon pokrenutog testa za CPU opalio mi BSOD sa porukom BAD_POOL_DRIVER. Probao sam slijedeće: - zamjena memorije (stavljao sam Kingmax 1066mhz od 1gb i Kingston od 1gb kakvu i imam već) - zamjena grafičke kartice (stavio sam ATI HD 5450) - ištekavao sam WLAN karticu - reinstalirao windowse - stavio novu pastu na CPU - pokretao sam 3D mark 06 za CPU i VGA (test za CPU nekad smrzne) - pokretao MemTest sa hirens boot CD-a (nema greške na RAM-u) - testirao hardove sa Hirens'om - stavljao BIOS na default postavke (updejtan na zadnju verziju AMI BIOS 1701) Neznam šta da još probam jer stvarno nema logike zašto se tako iznenada ruši. Zadnje izmijenjeno od: bpodnar. 26.01.2011. u 16:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Temperature proca koje navodiš su preniske (btw, koji X2 je u pitanju?). Pogledaj da li ti proc dobro sjeda u socket i da li je cooler ispravno montiran na njega.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Koji errori su navedeni u Event Vieweru i gdje si očitao temperaturu procesora? Pogledaj malo koja temperatura procesora je očitana u biosu usporedbe radi. Ako ti je procesor možda overclockan onda vrati postavke u biosu na default pa vidi ako će se rušenja ponavljati.
![]() |
#4 |
Stari član
|
A kako preniske? Pa toliko mi i u BIOS-u očitava, možda stupanj-dva više. Ovo mjerim sa programom Speccy. Proc sam namjestio kako treba prije pola godine, a kuler sam prvi put prije 15 dana skidao i danas ponovo radi zamjene paste što sam napravio po propisu. Nanio sam ravnomjerno tanak sloj na površinu kulera i prikeljio ga na proc i zatego ga sa onim kopčama. Tu nebi trebalo biti problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Stari član
|
Citiraj:
EDIT: Evo probao sam upravo i sa Everestom i opet je temperatura ista, čak i manja, obje jezgre su upravo sad na 24° EDIT 2: Sad baš gledam u Everestu sve temperature pa mi upala u oko temperatura chipseta koja je 77°. Na njemu je samo mali pasivnjak, neznam jel možda se on pregrijava? Zadnje izmijenjeno od: bpodnar. 26.01.2011. u 17:30. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stari član
|
Upravo sam stavio drugo napajanje, umjesto ovog MS Industrial od tobože 550W ubacio sam Cooler Master 500W i 3 puta zaredom pokrenuo CPU test u 3D marku i nije se srušio ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|