Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.09.2008., 00:03   #1
darko SE
Nitkov

darko SE's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Vip mobile internet

Razmisljam vipovom sticku za pristup netu.
Na njihovoj stranici pise ovako:
. Naziv Pristupnog ulaza (Access Point Name APN) namijenjenog pristupu CARNetu korištenjem Vipove GPRS/EDGE/UMTS mreže u sklopu Mobile Broadband 3GB tarifnog modela je: carnet.vip.hr

I ovako:
Brzine mobilnog prijenosa podataka u Vip mreži ovise o korisničkom uređaju i pristupnoj mreži koja se koristi, a maksimalno iznose do 7,2Mbit/s za HSDPA mrežu, 384 kbit/s putem UMTS mreže, te 220 kbit/s putem EDGE mreže.

Pitanje je kako da ja znam na koju ću se mrežu ja spojiti jer brzina mi je bitna. O čemu to ovisi?

P.S.
Koliko se po vama taj mobilni internet uopće isplati i hoću li s tim brzinama moći raditi nešto više od forum/mail?
darko SE je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2008., 15:52   #2
sasuke_the_king
Premium
Moj komp

sasuke_the_king's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
o tome na koju brzinu ćeš se spojit ovisi o tome gdje si, dal si u nekom gradu koji je pokriven hsdpa signalom, i gdje se nalaziš u gradu, na otvorenome je često pun signal, unutar kuće je već puno slabiji, u nekom podrumu ili sredini armiranobetonske zgrade ćeš vjerojatno imat nisku brzinu.
ako si spojen na hsdpa, to je oko 3-4 mbita, možda i više, a ako si na umts-u to je onih 384kbps.
koliko se isplati, pa ako nemaš uvjet za adsl i niti jednog "susjeda" oko tebe, onda se isplati. osobito onaj 10 gb paket za 200 kn.
sasuke_the_king je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.09.2008., 20:06   #3
darko SE
Nitkov

darko SE's Avatar

Hvala.
Jel zna netko na koju se mrežu spajam u:
Zagreb, Ravnice
Zagreb, Donje svetice
?
Staro 03.10.2008., 18:13   #4
jollyb
4K FTW
Moj komp

jollyb's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
da li je moguće spojiti dva laptopa preko jednog mobile carnet akaunta?
npr. 1.laptop se spojit preko usb sticka na net preko mobile carneta i onda 2. laptop se spoji wirelessom na 1. laptop i surfa na netu (ili žicom)

hvala na pomoći
jollyb je offline   Reply With Quote
Staro 03.10.2008., 18:35   #5
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
@ darko
pa u centru grada si kad pogledas,trebao bi imat dobar signal.

@jollyb
wirellessom se nebudes mogao tak spojit jer nemas access point,tj nemozes koliko ja znam laptop konfigurirat da bude AP ,jedino kablom,ali crossover kablom,znaci ne onim obicnim od routera.
Staro 03.10.2008., 19:02   #6
jollyb
4K FTW
Moj komp

jollyb's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor huzo Pregled postova
@jollyb
wirellessom se nebudes mogao tak spojit jer nemas access point,tj nemozes koliko ja znam laptop konfigurirat da bude AP ,jedino kablom,ali crossover kablom,znaci ne onim obicnim od routera.
ni peer to peer (ad hoc - nisam siguran za točan nazicv) veza neće uspjeti?
jollyb je offline   Reply With Quote
Staro 03.10.2008., 19:21   #7
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Može se, prvo spoji dva lapa u ad-hoc način rada.
Nakon toga napravi ICS veze kojom se spajaš na net.
Još ti ostaje na udaljenom lapu napravit "repair" i to je to.
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 04.10.2008., 13:39   #8
tihomir
Premium

tihomir's Avatar

Datum registracije: Jan 2002
E u centru si grada, kupi si ovaj komad hardvera: http://www.nabava.net/trazilica.php?q=7206&x=0&y=0, spoji se na mrežu neke dobre duse i surfaj, čemu komplikacije?
Imam ga ja u Osijeku i radi odlično, staviš ga u repetitor mod i on ponavlja signal neke udaljene stanice tj. možeš surfati bež žice bilo gdje u stanu...
Ako si kod kuće imaš ga i u Libru admah uzeti s police čini mi se za cca 220 kn.
tihomir je offline   Reply With Quote
Staro 05.10.2008., 21:23   #9
darko SE
Nitkov

darko SE's Avatar

Citiraj:
Autor tihomir Pregled postova
E u centru si grada, kupi si ovaj komad hardvera: http://www.nabava.net/trazilica.php?q=7206&x=0&y=0, spoji se na mrežu neke dobre duse i surfaj, čemu komplikacije?
Imam ga ja u Osijeku i radi odlično, staviš ga u repetitor mod i on ponavlja signal neke udaljene stanice tj. možeš surfati bež žice bilo gdje u stanu...
Ako si kod kuće imaš ga i u Libru admah uzeti s police čini mi se za cca 220 kn.
Daleko sam ja od centra grada. A i kratak sam s dobrim dušama.
Staro 05.10.2008., 21:36   #10
tihomir
Premium

tihomir's Avatar

Datum registracije: Jan 2002
Pa dobro nemoras biti u centru, ako si u nekom bloku stambenih zgrada bez problema riješiš internet... A nevjerujem da si negdje u polju.
tihomir je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.10.2008., 00:21   #11
ShebY
Premium
Moj komp

ShebY's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
EL postoji način da se pojača signal, npr. da se stavi neki vanjski prijamnik il tako nešto...
Jer sam u "sredini armiranobetonske zgrade" pa je signalo uglavnom slab (dvije od 5 crtica ) i premda brod je pokrivan sa hsdpa rijetko kad ga uhvatim

ShebY je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2008., 17:08   #12
ShebY
Premium
Moj komp

ShebY's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Sry na double postu, al el nitko nema ideju??!?!

ShebY je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2008., 21:20   #13
stuc
Banned

stuc's Avatar

Dakle evo malo vijesti, od petka je u ponudi za 291.00kn
Vodafone Mobile Connect USB Stick + vipme podatkovna kartica.

Konačno neka razumna cijena za sami stick bez pretplate a karticu sam već bacio u ormar, u zaborav.
Stick normalno radi sa preplatničkom voice karticom koja ima uključenu broadband podatkovnu tarifu
tako da se ekipa koja se gombala sa telefonima kao modemima sad može za pristojnu cijenu riješit žica i ćudljivog BT.

Stick naravno radi ko zmaj, od petka sljedi testiranje u težim uvjetima, za sada nema mjesta u Karlovcu
od Lušćića do Dubovca (pivovara) preko centra gdje nema UMTS-a ili HDSP-a signala, gprs ili edge još nisam vidio
da mi je prebacio. Stick kud i kamo bolje hvata ako se ne koristi vodafone software nego se samo instalira modem i napravi klasična dial-up konekcija.
Staro 09.12.2008., 21:31   #14
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor stuc Pregled postova
za sada nema mjesta u Karlovcu od Lušćića do Dubovca (pivovara) preko centra gdje nema UMTS-a ili HDSP-a signala, gprs ili edge još nisam vidio da mi je prebacio.
Blago tebi. Mjesta u Zagrebu na kojima ima UMTS-a i HDSP-a mozes na prste nabrojati, nazalost...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2008., 21:42   #15
sasuke_the_king
Premium
Moj komp

sasuke_the_king's Avatar

stuc - na linku je puna cijena od soma kuna. di si ti vidio 291? ako je tako, onda ga možda i kupim pa ću ga koristit na carnet accountu. to je neka privremena akcija ili?
Staro 09.12.2008., 21:56   #16
stuc
Banned

stuc's Avatar

Mislim da i ono vodafon sranje od software-a ima debele veze s tim.
Kad sam ga prvi put priključio pisalo je: signal low, pa svatko malo nestane itd...
Onda sam malo mudrovao i tražio iskustva po netu te onesposobio da se vodafon
program za spajanje uopće pokreće kad se stick umetne, disejblao Vodafone Mobile Connect Service u servisima te otavio goli modem i obična konekcija.

Nosio sam lap u kupatilo, u kadu, stavljao stick u limenu konzervu i poklopio, stalno svijetli plavo ili svijetloplavo
što znači da hvata UMTS ili HDSPA dok mi je sa vodafon programom svatko malo prebacivao u zeleno ( EDGE ) osim ako bi stick približio prozoru.

@sasuke_the_king

Božićna ponuda, bio u vip centru po telefon koji je stigao sa servisa ( usput rečeno vraćen kvaran kakav je i bio sa opisom "napravljena kalibracija uređaja" pa ću izgleda morat opet tamo ) i slučajno vidio cijenu. Sami stick je 691kn ali sa vipme podatkovnom karticom je 291kn, i meni je bilo to nešto čudno no rekoh daj,daj, daj
Staro 09.12.2008., 22:08   #17
sasuke_the_king
Premium
Moj komp

sasuke_the_king's Avatar

to bih tako rado ubo odmah sutra, iako nemam potrebu za time umts na mobu je sasvim dovoljan. neda mi se pljunut 300 kn za nešto šta mi ne treba, ali opet
Staro 09.12.2008., 22:58   #18
panglu
Premium

Datum registracije: Mar 2008
u stanu u voltinom imam UMTS, i zasad radi vise-manje ok... jedino sto nekad kad se spojim komp se zna smrznut na koju minutu al nakon tog dela sve ok, al to je vodatelovog softvera koji se kolje s necim na laptopu...
panglu je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2008., 02:14   #19
Old friend
Premium

Datum registracije: Dec 2008
Koliko to košta po mb ako je bez pretplate?
Edit:A vidim sad,kuna po mb ili paketi 256mb za 150kn ili 512mb za 200kn, Jebote to kao da je za mobitel a ne laptop!! Šta mogu mjesec dana na netu sa 512mb? A da ne skidam ništa samo Surf i mail?pa ni to ne ide sa 512mb.

Zadnje izmijenjeno od: Old friend. 10.12.2008. u 02:36.
Old friend je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2008., 14:03   #20
stuc
Banned

stuc's Avatar

Pa šta je tu čudno, bez preplate uvjek je cijena duplo skuplja.
Uzmeš fino pretplatu za 25kn, uključiš broandband 512MB za 45kn + 12,50kn poreza na zrak i imaš sveukupno 82,50kn troškova za 512MB mjesečno.

Kao bonus dobiš novi mobitel sa garancijom za kunu koji prodaš za 150-200kn, pridodaš još 100kn i kupiš si taj stick, dakle 100-150kn te izađe sama nabavka sticka i deri...

Ako to nije povoljno onda ja neznam šta je, da daju đabe ??
Staro 12.12.2008., 02:12   #21
Old friend
Premium

E sjebo sam sve pretplate nebi mi dali više :lol:
A fakat bi meni bilo dobro ovih 10gb za 195kn ali nisam više u školi ili na faksu
Staro 17.03.2010., 14:43   #22
tomasini_
Premium
Moj komp

tomasini_'s Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Pošto ću uskoro uzet jednogodišnju pretplatu na vipov mobile internet, trebam pomoć u procjeni potrebnog paketa za moje potrebe. Dvoumim se između 5 i 10 GB. Pošto s nijednim od navedenih ne dolazi u obzir nikakvo skidanje, pitam se hoće li mi 5 GB mjesečno dostajati za dnevno otprilike 5 sati surfanja uključujući facebook, google earth, iskrica i sl.?
Staro 17.03.2010., 23:22   #23
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor tomasini_ Pregled postova
Pošto ću uskoro uzet jednogodišnju pretplatu na vipov mobile internet, trebam pomoć u procjeni potrebnog paketa za moje potrebe. Dvoumim se između 5 i 10 GB. Pošto s nijednim od navedenih ne dolazi u obzir nikakvo skidanje, pitam se hoće li mi 5 GB mjesečno dostajati za dnevno otprilike 5 sati surfanja uključujući facebook, google earth, iskrica i sl.?
ja imam tele2 5 gb paket i stignem dosta pricat preko skype-a,msn-a youtube,surfanje itd itd bez problema.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2010., 07:09   #24
RAUL
Registered User

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor tomasini_ Pregled postova
Hoce....biti ce ti dovljno.U svakoj slucaju ako bude i malo ( u sto sumnjam ) uvijek mozes podignuti paket na 10 gb i cak milsim da je besplatno.
RAUL je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2010., 11:39   #25
wnbeeeE
Premium

wnbeeeE's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
poklanjam vipov usb i vipovu karticu zajedno sa carnetovom sifrom (50% off), tako da vas 5gb ispadne tocno 100kn. Ali tu je i ugovor koji traje jos godinu i pol.
Ako je netko zainteresiran mozemo se dogovoriti. Ps. mozda da je taj netko iz rijeke pa da mozemo prebacit ugovor bilo bi cool. Peace!
wnbeeeE je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2010., 06:23   #26
Old friend
Premium

Eto ipak sam uzeo pretplatu 5gb, sad dali je ovaj brojač u vmc softwareu dovoljno precizan da se mogu osloniti na njega??? ima netko iskustva??
Staro 12.01.2011., 19:23   #27
santos
Premium
Moj komp

santos's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
ima odstupanja +- 10%
santos je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas