|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2010
|
xp i dva harda
pozdrav ekipi strucnjaka i ostalima imam pitanje gledao sam teme vezane uz moj problem, nasao ih ali su stare datumski imam dva harda, na oba se nalaze xp (clonirani norton gostom) zelim koristiti oba harda ali tako da na drugom hardu sakrijem c particiju da je xp sa prvog ne vidi. zelim koristiti oba harda, drugi hard bi koristio kao bekap, tako da u slucaju kurslusa na prvom hardu jednostavno otkrijem c particiju na drugom hardu i postavim na active. na taj nacin bi odma imao spreman drugi hard kao funcionalan. moze li to kako sam zamislio. (moze li biti kakvih problema) reko sebi ajd da pitam prije nego napravim neko s**nje e da jos jedno pitanje. smijem li prebaciti svop fajl na drugi hard. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
herr Flick
Datum registracije: Oct 2005
|
Zasto kompliciras, sa ta 2 harda napravi RAID1 i imas sve kako zelis. Ako krepa jedan disk imas sve isto na drugom
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Mislim da autor ne pita za slućaj hw greške (recimo otkazivanje 1. hdd) nego za slućaj sw greške (winsi otišli do javola). Možeš napravit zamišljeno, nije problem, možeš složit i dual boot s izbornikom s automatskim boot - om sa 1. hdd ako sam ne izabereš 2. Možeš preko Acronis TrueImage napravit backup na rezerviranom dijelu hdd - a i ako odu winsi do javola vratiš se u operativno stanje u x min vraćanjem backupa. Kako vidiš ima x mogućnosti a ti izaberi / realiziraj koju želiš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2010
|
hvala vam momci na pocetnoj pomoći radi se o bekapu svaki dan i to rucno kopiranjem odredjenih fajlova sa prvog hdd na drugi hdd zipo: ne znam napraviti RAID. mozes li mi pojasniti kako se to radi (ali detaljno ako imas volje) volio bih to nauciti na mom primjeru. citao sam o tome ali nikako da skuzim nikky: u pravu si mislim na kurslus xp-a. ja samo zelim sakriti c particiju na drugom hdd i prikaciti taj hdd u komp. (ali da ne smeta prvom hddu i da se ne vidi ta c particija drugod hdd-a) ne zanimaju me ostali alati poput Acronisa. sve radim pjeske ja san na dva hdd napravio identicne xp i podatke na d particiji. zelim koristiti xp sa prvog hdd-a. ako slucajno rikne prvi hdd ili xp ja samo zelim otkriti c particiju na drugom hdd (izbaciti prvi hdd iz kompa) i da sve fercera (naravno sa podacima na d particiji koje bekapiram rucno) dakle mogu ovo sto sam zamislio? hvala vam |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Naravno da možeš. Bootni hiren i izaberi neki od partition managera. Zatim desni klik na tu particiju i odabereš hide. Ne ću u detalje, proguglaj malo ![]() Zaključak: napravi image i ostavi ga na drugom disku. Ako šta prdne, napravi recovery. Ako prođe puno vremena bez problema, napravi novi image i tako svaki mjesec. Tako ćeš imat relativno frišku verziju za recovery. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Zaključak kolege poviše je dao dobar prijedlog, ja bi ga proširio sa par detalja: - na 1. hdd obavezno dvije particije, na prvoj os i programi, na drugoj postavi user i prg. data. Ako os na prvoj rikne vraćanjem backupa (u xy min.) se varaćaš u operativno stanje a user data ostaje kakav je i bio (netaknut) na drugoj particiji - na 2. hdd držiš backup image i rezervnu kopiju user data. Ovu kopiju user data možeš radit "pješke" ili uz pomoć kakve skripte prije Shutdown - a. Da se konstruktivno našalim, možeš te određene fajlove kopirat na 2. hdd u arhive (pon.zip, uto.zip, sri.zip, . . .) prema danima u tjednu i tako imat do 7 user data "stanja" unazad. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Registered User
Datum registracije: May 2007
|
Citiraj:
Znači ovako. Imaš: hdd-1 i na njemu dva volumena C:\ i D:\ i hdd-2 i na njemu dva volumena C:\ i D:\ Na oba je C:\ volumen aktivni i systemski i gore se nalazi OS XP (kažeš identični) Pretpostavljam da su diskovi SATA. Prvo raskopaš kršinu (čitaj otvoriš stranicu kućišta, odspojiš naponski kabel ili ako imaš prekidač ugasiš napajanje, zatim pritisneš dugme za paljenje da se isprazne kondenzatori, nakratko uhvatiš kućište da isprazniš svoj eventualni statički elektricitet) i na matičnu spojiš hdd-1, zatim upališ komp i poslije ugasiš, ponovo ga odspojiš iz struje isprazniš sebe i komp od elktriciteta, pa spojiš hdd-2. Upališ kršinu (normalno da si ga uključio struju ![]() - Moje računalo | + (C: ) | + (D: ) | + (E: ) | + (F: ) Sada napravi ovo: 1. Idi na Start -> Run -> Cmd i lupi enter da otvoriš naredbeni redak. (možeš i mišem: Start->Svi programi->Pomagala->Naredbeni redak) 2. U DOS prozoru kursor ti trepće, te sada tu u naredbenom retku upiši diskpart opali enter i sada ti je pokrenut diskpart i na ekranu vidiš vidiš C:\DISKPART_ 3. Ukucaj list volume i pritisni enter. 4. Sada na ekranu vidiš popis volumena i slova i to izgleda otprilike ovako: DISKPART> list volume Volume ### Ltr Label Fs Type Size Status Info ------------ --- ------ ---- ----- ------- ------ --------- Volume 0 G DVD-ROM 0 B Volume 1 C NTFS Partition 40 GB Healthy System Volume 2 D NTFS Partition 120 GB Healthy Volume 3 E NTFS Partition 40 GB Healthy Volume 4 F NTFS Partition 120 GB Healthy DISKPART> 5. Sada ukucaj select volume 3 (odnosno broj volumena koji želiš sakriti) i enter, nakon čega dobiješ poruku: „Volume 3 is the selected volume.“ 6. ukucaš remove letter e (odnosno slovo od označenog volumena), stisneš enter i dobiješ poruku: „DiskPart removed the drive letter, but your computer needs to be rebooted before the chenges take effect.“ Nakon ovoga iz Windows Explorera se taj volumen više ne vidi. Potrebno je ponovno pokrenuti računalo da sve sjedne ali se efekt vidi i prije gašenja i paljenja kompa. OPORAVAK - slijedi opisani postupak do 5. koraka i nastavi kako piše dolje. 7. Sada upiši assign letter e i dobiješ poruku; „The specified letter has already been assigned to this drive.“ Ponovno pokreni računalo. Sada je volumen vidljiv. Komande možeš ukucavati malim ili velikim slovima – nema utjecaja na izvršenje (radi u oba slučaja). A sada glavno. Kada windoze riku sjetiš se i spomeneš svu bližu i dalju rodbinu Gatesu, raskopaš kršinu, opet nuliranje elektriciteta, odspojiš hdd-1, hdd-2 prespojiš na ulaz gdje je bio spojen hdd-1 i upališ komp, radiš, a kada uhvatiš vremena spojiš onaj hard sa spižđenim windozama i popraviš. Uglavnom bi to trebalo tako raditi, a sve kako si ti zamislio. Osobno preferiram prijedloge koje su prije mene kolege forumaši naveli. Na kraju krajeva tako i sam radim. Acronis mi sistemski volumen C:\ od 40 GB sa zauzetošću od 19,6 GB vrati za oko 25 minuta i vozi Miško, tata će da robija. Obzirom da ti nitko nije rekao za SWAP FILE, ma možeš ako želiš da ti kanta sporije radi. Još nešto, izrazi kršina, kanta i sl. su korišteni od milja pa se nemoj ljutiti ;-). Sretno ti bilo sa eksperimentiranjem. ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|