|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
Farbanje
Zanima me kako pofarbati kuciste,znaci plastiku i stranice.Znam da prvo treba sve išmirglati.Dio toga sam napravio. Pa nakon šmirglanja dobro pobrisati... Onda se treba staviti neki primer za plastiku ili željezo ovisno o tome sta farbamo.Sad me zanima sta je to,primer?To je ko neki bezboji lak? I dali trebam išmirglati plastiku prije farbanja... Kako ide raspored farbanja i koliko slojeva boje treba? Kako napravit da se boja nakraju sjaji,nekim bezbojnim sjajnom lakom? :confused: Svaji savjet mi je dobro dosao... PoZdrAF Zadnje izmijenjeno od: RiSbO. 19.08.2005. u 10:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2005
|
evo ja cu ti malo pomoci. primer se stavlja na pocektu, to je temeljnja boja. bilo da je rijec o zeljezu, plastici ili slicnim materijalima. pogotovo je vazan na materijalima na koje utjecu temperaturne promjene. uglavnom, ako se ne stavi primer, dogoditi ce se da ce se boja oljustiti, popucati, i na kraju sva skinuti. koliku ruku ga staviti? ovisi. ja sam na branik od auta stavljao dvije ruke, no mislim da na kuciste od racunala ne treba toliko. koliko boje staviti? ako si zadovljan sa jednom rukom ostavis, uglavnom stavljaju se dvije ruke (ili vishe). za sjaj se koristi lak.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
|
samo da napomenem. kada budes isao u kupnju primera, pitaj za plastiku, jer postoje posebni za odredjene materijale. ja sak recimo jucer farbao nsto na sto boja nikako ne ide, bolje da niti ne spominjem sta, ![]() rekao si da si ismirglao, stoga vishe shmirglanja nije potrebno. naravno daj sa papirom finijih gradacija da ti ne ostanu crte. eventualno ako ti sotanu kave cestice ili manje neravnine nakon nanoshenja primera, malo poshmirglaj. ali u pravilu ako radish u nekoj prostoriji u kojoj nema puno prasine to se nece dogoditi,a ne kao ja da mi se i leptir zalijepi. ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Moderator
|
evo bio sam toliko slobodan da potrazim neke stare teme o farbanju. procitaj mozda nadjes sto zanimljivoga ili korisnoga u svakom slucaju. farbanje kucista farbanje unutrasnjosti farbanje farbanje monitora, tipkovnice misha farbanje farbanje plastike farbanje kucista hope it will help.
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
IMO...za plastiku koristi primer.....za metal temeljnu boju (najbolje nitro-brzo se suši), nadalje ako imaš udubljena kao što su ogrebotine onda se koristi tzv. špickit koji se naknadno poravna brusnim papitom, za eventualne veće neravnine koristi se kit.... kupi si neku lak boju za aute u limenci (sprej) pa nemoraš naknadno lakirat...ako ćeš bacat više slojeva, pričekaš da je prvi skoro suh na dodir (ne da ti se rascapka po prstiama) i baciš drugi ....za brušenje je najbolje koristiti tzv. vodeni papir.....skida lak a namanje ostavlja neravnine koje se mogu vidjeti nakon bojanja .....nakon brušenja vodenim papirom sve dobro isprati i ostaviti da se osuši ....plastiku nije potrbnio brusiti ali ju treba dobro oprati od svih masnoća i prljavštine jer gdje god ima malo nećeg primer neće uhvatiti eh da skoro zaboravih....kučista su često od pocinčanog lima...za cink je također dobro koristiti odgovarajuči primer .....ovo je iz mog osobnog iskustva 3 godine varenja, rezanja, bojanja i sličnih akcija.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
ah baš sam senilan....dobro da je atha pobaco linkove jeftinije boje su uglavnom "mekše" dakle lakše se oštete i prljavština kao da uđe u njih....no to su obično one koje se razrjerđuju sintetskim razrjeđivačem....nitro su tvrđe ako te je strah....baci mat boju pa preko nje lak... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
u principu ista stvar....njega ti koriste npr. autoalkireri za skidanje laka sa auta.....ima jako fine gradacije (neznam napamet koje).....koristi se kako naziv kaže s vodom....dakle umočiš ga u vodu i opleti....možeš nekom spužvom malo vode bacit po dljelu gdje ćeš šmirglat .....kao što rekoh najmanje shebat materijal BTW za veće ravne plohe najbolje ti je papir prebacit preko nekog drvenog kvadra ....iće brže ....počinjem štedit za tečaj "daktilografije" ![]() Zadnje izmijenjeno od: burke. 19.08.2005. u 12:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
ČLAN FKTa
Datum registracije: Jul 2004
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
peveci....baumaxi...bauxxxx...uradi sam....trgovine sa autolakovima ......nije ti to niš posebno (barem mislim da nebi trebalo biti)....no ovo je ipak RH ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
noo ....odma opleti sa vodenjakom...da neizribaš prejako materijal....najbolje kružni potezi (gdje možeš) BTW...imaš teleporter.....ili brzog malog crnca ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
no koment ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
ČLAN FKTa
Datum registracije: Jul 2004
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Po starom laku bi bilo dobro poceti sa vodobrusnim od recimo 400. Ti nemoras ogoliti lim. Pustis da se osusi i prvi primer. Ako oces stavljati dva primera onda prodjes ovaj sloj sa vodobrusnim od recimo 600. Sve to lagano bes ubijanja i stiskanja ko konj. Ovaj zadnji sloj primera prodjes isto sa 600 -kom. Izmedju zavrsnih ruku prasinu i sitne cestice skines sa 1000 ili 1500. Ako si divljak kupis si polirajucu pastu i sredstvo za uklanjanje ogrebotina (auto) koja je nesto vrlo slicno vodobrusnom samo ono ultra fina. Ducan do mene ga ima kao rubbing pasta. Kada sa njom radis bez sile odnosno sve sto trebas je micati krpicu po povrsini uz minimalno stiskanje. Nakon koji dosadnih sat dva dobio si staklo koje pomocu polir paste pretvoris u ogledalo... :-) Ou i BTW ovo vodobrusni ima razloga zasto se zove vodo - brusni. Pretpostavljam da to znas. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|