Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.06.2010., 17:33   #1
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
(riješeno) Frontier 400W napajanje umrlo? Ili matična?

Pozdrav!

Evo mene opet s novim problemom...

Dakle, prebacio sam napajanje iz kompa 5 u komp 3.
Ventilator je Sharkoon Silent fan, spojen na MBO.
Upalim komp, radi, ostavim u idleu i odem u drugu sobu. Nakon kojih 30-60min ja dodem, a ono neonke se pale-gase i ventilatori isto.
Ugasim komp (naprijed na power tipku), upalim, opet isto
napajanje na off pa na on, pritisnem tipku, upali se na sec-dvije komp i onda se ugasi.
Istekam kabel iz napajanja, vratim, pritisnem power tipku, nista.
Opet par putap onovim isto, ATX konektor na maticnoj malo pomaknem - nista.
Kad iskljucim napajanje, cujem klasican zvuk kad se ispradne elektroliti (ako kuzite na sto mislim).

E sad mene zanima, po ovim simptomima, mbo ili psu?
Komp nosim u vikendicu u 19h, i bas se sad moralo ovo dogodit

Nego, mene je strah komp vise upalit. Jel moze nesto eksplodirat ili sl?

EDIT: ne mogu isprobati drugo napajanje jer sam kompove raspodijelio. Strah me spojiti napajanje s onim "trikom" zelene i crne zice.

I usput, da li je ikako mogla nedovoljna brzina vrtnje ventilatora uzrokovat ove simptopme?
Computer_Modder je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2010., 17:42   #2
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Možeš nabaciti koju sliku kompa?
OK, ozbiljno sad, nema ti druge nego spojiti neko drugo napajanje i probati s njim kresnuti komp kako bi bio siguran da je napajanje prdnulo pošto zazireš od kratkog spajanja žica.

Citiraj:
Autor Computer_Modder Pregled postova
I usput, da li je ikako mogla nedovoljna brzina vrtnje ventilatora uzrokovat ove simptopme?
Ma nikako, nije se uopće napajanje tako moglo pregrijavati i na kraju pregoriti

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.06.2010., 17:47   #3
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Ako čuješ zvuk krčkanja elektrolita, to je onda manje-više sigurna stvar. Ako nemaš garu, otvori napajanje i pazi da te struja ne drmne.
Pogledaš malo po napajanju i skužit ćeš koji je elektrolit procurio.
Tako ćemo najbrže i najlakše ustanoviti o čemu se radi.

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2010., 17:48   #4
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Da li se nekako vizualno u napajanju moze pogledati da li je crklo od topline? Ventilator je u codegenu 300W normalno radio, 1200 RPM ili slicno... mislim da to nebi mogao biti uzrok?

Ponovno sam spojio komp i upalio, neki cudan beep i nista vise...

edit: napajanje je bilo otvarano, ali i muceno od prijasnjeg vlasnika (saraf ispod PCBa napajanja, cim se spoji u napajanje je iskrilo), ali je normalno radilo.

Taj zvuk elektrolita cujem na svakom napajanju, dal je to neka zavojnica, ili nesto, ne znam. Ugl, kad se komp ugasi, jos daje 5V, i kad ugasim iz stuje, tih 5V ce davat jos par sec i onda se cuje taj zvuk i ugasi sve skroz napajanje (isprazne elektroliti).

EDIT: komp pali normalno, znaci kad ga upalim, ugasim, upalim, sve normalno oce, medjutim cujem neki beep koji nije opisan u sticky temi, a na onom LED displayu na maticnoj pise "50" i tu stane. Beep je na 26.
Staro 11.06.2010., 17:51   #5
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Može: diskoloracija tj. promjena boje tiskane pločice, spaljeni tranzistori (kućišta rastaljena, diskoloracija) ili napuhnuti kondenzatori (ako su 85° ili slabije specifikacije, moguće je ako došlo do lokalnog pregrijavanja da su ispustili dušu).

Staro 11.06.2010., 17:59   #6
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

rijesen problem, izvadjena pa vracenja graficka.

komp normalno upalio i bootao, zasto se ono dogodilo nitko ne zna... vidjet cemo sad dal ce se ponovit to.

edit: mislim da je sve OK i da je grska bila u ATX konektoru -
cim sam vidio simptopme da se pali-gasi komp, prodrmao sam atx konektor i nije se komp vise htio upalit.
nakon par min sam opet dirao po atx kompu i primjetio da graficka nije zakocena, upalim komp, radi, beepa i error je 50.

komp radi uredno vec 16 minuta.
napajanje nije hladno, nije bas ni mlako vec je vruce. onako, topli zrak izbacuje van i toplo je na dodir.
sumnjam da je to dovoljno da napajanj "otkaze"?

Zadnje izmijenjeno od: Computer_Modder. 11.06.2010. u 18:16.
Staro 11.06.2010., 18:28   #7
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

screensaver onaj akvarij, zrak iz napajanja je dosta vruc.
evo, stavio termometar iza gdje ispuhuje zrak, temp je 40.8 a sobna je 32.7

previse za napajanje ili je to OK?
Staro 11.06.2010., 20:08   #8
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
screensaver onaj akvarij, zrak iz napajanja je dosta vruc.
evo, stavio termometar iza gdje ispuhuje zrak, temp je 40.8 a sobna je 32.7

previse za napajanje ili je to OK?
Normalno, ja imam temperaturnu sondu odmah ispod venta od napajanja i temperatura je trenutno 41C.

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2010., 22:59   #9
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Za code 50 si trebao sam naparvit CMOS, ukoliko je Award bios u igri (ako se dobro sijecam)..
Staro 12.06.2010., 00:38   #10
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Nije bilo potrebno, samo sam graficku izvadio i ponovno vratio...

Komp normalno radi i ovo pisem s njega, vec par h je upaljen bez problema.
Samo je crkla naprijed ledica.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.06.2010., 23:59   #11
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Pojele su ti ledicu ribe iz skrinsejvera, već si i njima prepizdio sa svojim masturbacijama
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2010., 00:37   #12
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Proradila ledica sama od sebe...........pa se opet ugasila

ma nije meni do tog screensavera (ja nemam niti jedan), al kad stara uvijek oce da joj je komp kao akvarij xd
Staro 22.09.2010., 23:58   #13
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

(jao sta sam ja bulaznio ovdje prije koji mjesec. sta vas briga da li je u meduvremenu crkla ledica ili je ispao neki kabel... i BTW: uopce ne znam na koju ledicu sam mislio)

Dakle, prica/problem se nastavlja.
Komp je najnormalnije radio u vikendici 2 dana, nakon toga vise nije pokretan (zdravoseljacki: paljen). Promjenio sam maticnu i ostale komponente - komp ne pali.
Spojio sam komponente na stolu i zakljucio da maticna ne radi (jucer sam rijesio problem, neispravan BIOS chip) ALI se ventovi upale.
Misleci da je napajanje i ostalo OK, a greska u napajanju, spojim napajanje na stolu s trecom maticnom i ostalim komponentama. Kratkospojim power zice, napajanje se ne budi, a na ploci svjetli RAM LEDica (koja inace svjetli samo kad je komp upaljen, dok je ugasen ne svijetli).
Zanima me da li je greska u napajanju (proslo je to napajanje svasta, od sarafa ispod PCBa i iskrenja, iznad spomenutog paljenja/gasenja) ili se nekako napajanje moze oporaviti?

Provjerio bih voltazu, ali ne znam tocno na kojim pinovima trebam mjeriti, pa ako moze pomoc

Hvala

Zadnje izmijenjeno od: Computer_Modder. 23.09.2010. u 02:57.
Staro 23.09.2010., 02:54   #14
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
vise nije pokretan.
Eto ga na 100% invalid..

Citiraj:
Zanima me da li je greska u napajanju (proslo je to napajanje svasta, od sarafa ispod PCBa i iskrenja, iznad spomenutog paljenja/gasenja) ili se nekako napajanje moze oporaviti?
A da jednostavno to napajanje bacis u smece (i napokon se ostavis testiranja sa syebanim/spaljenim i kakvim vec ardverom)?
Staro 23.09.2010., 03:11   #15
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Citiraj:
Autor Joke Pregled postova
Eto ga na 100% invalid..
Ispravljeno

A gle, zao mi je baciti to napajanje jer sam cuo da je Frontier par puta bolji od Codegena i LC Powera. A napajanja viska nemam, a ovo sta imam je katastrofa.
Tako da, ako se moze oziviti nekako bilo bi super, ako ne, naici ce neko s trznice.

PS: to napajanje je bilo u prodaji za 100KN: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=185846 (druga stavka u prodaji), tako da smatram da valja nesto (osim sto je covjek zaboravio saraf ispod PCB (kad je spajao drugi vent) pa je iskrilo isti dan kad sam kupio...)
Staro 23.09.2010., 03:15   #16
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Pa ako je crklo, onda je crklo. Popraviti ga nećeš, a potencijalno je i opasno po život drkat po napajanjima. Odnesi ga ovdje: S Linksom u borbu protiv EE otpada!.
tutix je offline   Reply With Quote
Staro 23.09.2010., 03:23   #17
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
A gle, zao mi je baciti to napajanje jer sam cuo da je Frontier par puta bolji od Codegena i LC Powera. A napajanja viska nemam, a ovo sta imam je katastrofa.
Tako da, ako se moze oziviti nekako bilo bi super, ako ne, naici ce neko s trznice.

PS: to napajanje je bilo u prodaji za 100KN:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=185846 (druga stavka u prodaji), tako da smatram da valja nesto (osim sto je covjek zaboravio saraf ispod PCB (kad je spajao drugi vent) pa je iskrilo isti dan kad sam kupio...)
jesi ti pusio, onu, marijuanu? kakvih crnih 100 kuna pobogu, kakvih par puta bolje? mozda si se zajebao pa mislio na fortrona, to da (naspram codegena recimo, lc je cist solidan), ali frontier......... pa brate mili kutija cigareta plus upaljac je teze nego to napajanje, iznutra izgleda ko ocisceno pile, smijesno nesto. kakva kvaliteta, ja sam imao jednog duze vrijeme, to je cvicalo kad je komp bio ugasen.

sranje, bacaj u smece, a ovaj sto prodaje na trznici frontiera za 100 kuna je lik. i ima biti pravo lik, nitko mu ne brani, isto tako je mogao staviti 250 kuna, ako prode - prode. ali racunaj da svatko sa iole znanja i iskustva ce se samo nasmijati na tih 100 kuna, pogotovo kad za cijelo novo iz trgovine kuciste sa napajanjem platis 250-300 kuna..............

izvadi ventilator ako ti treba, pocupaj si koji kondenzator ako ti treba, i bacaj.

Zadnje izmijenjeno od: Burko. 23.09.2010. u 03:29.
Burko je offline   Reply With Quote
Staro 23.09.2010., 03:37   #18
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

@burko
Od tog "lika" sam ja i kupio napajanje. Prvo je bilo za 140 pa snizeno na 100kn a na kraju otislo meni (ventovi 50kn i napajanje gratis).

Doticni lik me uvjeravao da je napajanje par puta bolje od codegena 400W i lc powera 400W. Da li je frontier bolji ili losiji od codegena?

Svakako bi još jednom probao napajanje i izmjerio napone, pa ako netko moze reci koje pinove na 24pin konektoru da gledam?
Staro 23.09.2010., 18:37   #19
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Citiraj:
@burko
Od tog "lika" sam ja i kupio napajanje. Prvo je bilo za 140 pa snizeno na 100kn a na kraju otislo meni (ventovi 50kn i napajanje gratis).

Doticni lik me uvjeravao da je napajanje par puta bolje od codegena 400W i lc powera 400W. Da li je frontier bolji ili losiji od codegena?

Svakako bi još jednom probao napajanje i izmjerio napone, pa ako netko moze reci koje pinove na 24pin konektoru da gledam?
Lik te krivo uvjeravao...
Spoji zelenu i bilo koju crnu žicu na ATX 24 pinskom priključku, to je za "jump start". 12V je žuta žica, 5V je crvena.
Možda će rezultat testa biti OK (naponi će biti unutar 5% od deklariranog) ali to ništa ne mora značiti sve dok napajanje nije opterećeno.
Ali svejedno, svakako makni to napajanje iz kompa i stavi neko drugo (bolje).

Staro 24.09.2010., 00:40   #20
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Gle, Frontier nije na nekom glasu kao pouzdano i zasto ga toliko branis ako je on stvarno potencijalni krivac?? Ajde probaj napraviti ovo sto je Swarm rekao pa vidi onda sta ce "reci". Usput spoji neku neonku(znam da ti to imas ) da ga malo opteretis .

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 25.09.2010., 02:51   #21
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Ne branim ga, samo kazem da mi se cini boljim od codegena i sl.
Da li je bolji ne znam i molio bih da mi netko kaze odgovor.
I da je corsair, frontier ili koji vec - ako je crko - crko, kriv je.

Naci cu vec nesto sta cu spojit, nemam vise ni neonki ni ventilatora (bas jucer ugradio u neko kuciste). Sutra vam javim da li je napajanje mrtvo ili je jos medu zivima.
Staro 27.09.2010., 14:23   #22
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Evo isprobao sam:

Napajanje upaljeno bez ikakvog drugog potrosaca osim 80mm ventilatora u njemu (spojen izvan napajanja na molex), naponi:
12V = 12.18-12:21 (stalno varira)
5V = ~5.08 (ne sjecam se tocno, ali isto varira)

Umjesto 80mm ventilatora u napajanju spojen 120mm ThermalTake blue LED ventilator, naponi su pali za 0.1V (12V je pao na 12.08-12.11V, 5V na 4.99V).

Probao sam spojiti i 3 HDDa, napon isto padne malo ali ne toliko koliko kad spojim 120mm ventilator.

Da li je to u redu i da li cu s tim napajanjem moci pokrenuti neku konfiguraciju, ili na to mogu zaboraviti?
Staro 27.09.2010., 15:35   #23
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
i, jos imas +5VSB koji drzi plocu upaljenom, i jos 3.3V, i pojma nemam (ova dva su recimo, uz dva koja si mjerio, najvaznija).

da, mozes tjerati sto se mene (nas) tice C2D konfu sa svime na sebi, nije uopce u tome poanta. ali ti si ne zelis dokazati, ne dozvoljavas. kada krepa, sto ako ode jos nesto? povuce hard, maticnu? graficku, rame? jel' ti bas treba takva situacija da se uvjeris da se ne isplati riskirati? napajanje je srot, napajanje je vrijedi kutije cigareta, i ako ga imas i ako je ispravno - koristis ga samo za probe.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2010., 15:48   #24
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

OK, pogledat cu jos ta dva pina i izmjeriti napon, te pokusati upogoniti nForce2 plocu s sempronom 2500+.

Shvacam da napajanje moze krepati za 5 minuta ili 5 godina, ali 'biga, imam samo codegen 300W, 400W i ovo Frontier i jos 4 kompletnih kucista u kojima fali napajanje.
Pokusavam upotpuniti sto je vise konfiguracija moguce, fale mi jedino napajanja.

Ako je Frontier zaista tako losije od codegena 300 i 400W, ostavit cu si ga za testiranja i nabaviti jos koje napajanje. Ali ako je OK, onda cu ga tutnuti u neku konfu...
Staro 27.09.2010., 17:43   #25
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Codegen je generalno gledajući bolji od Frontiera, ali nemoj shvatiti toliko bolji u smislu Corsaira, Enermaxa, Seasonica itd... Sitna razlika, ali ipak postoji.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori