|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Jun 2004
|
Intel Pentium Extreme Edition 840
Čudno ![]() Evo špar izvadaka: The most surprising is how poorly AMD did in this test, we actually had to exclude them from the graph as it distorted the bar lengths too much. AMD weighed in at over 27 minutes - from actually using the system it looks like Flash takes a much bigger performance toll on AMD platforms than it does on Intel. Intel 840EE-2.3min Intel PD 3.2-3.1min Ovo je worst case scenario. A i u drugim aplikacijama koje iskorištavaju 2 jezgre se vidi korist: DVD Shrink 8400EE 7.4min FX-55 14.3min |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
![]() EE 840 ni po čemu nije trebao izaći ovako rano, tako da se sada jednostavno svodi na dvije Prescott jezgre nagurane na isti komad kristala. Promotrite kljucne rijeci: "PC" i "dual core". Ako to uzmemo u obzir možemo shvatiti zašto su poražavajući rezultati testova ovog procesora zapravo očekivana stvar. Mozda je vrijeme za posijet oftamologu? Desktop aplikacije, pa tako i one za benchanje, nisu optimizirane za dvojezgreni rad, procesor kao takav nije posebno dobro napravljen, a o enormnoj potrošnji od 125W da i ne govorimo. Naravno, opce je poznata stvar da ni na clusteru Xeona necemo dobiti vise frejmova u Boomu 3, Qvejku 2 i Half Lajfu, a bogami niti u 3DMarku, dragi moji Eksperati. Time je vrlo upitna vasa meritornost o tome kako Smithfield nije posebno dobro napravljen (no eto, tu ste upravu). O "enormnoj" potrosnji ne treba ni govoriti, buduci da isti takav Prescott ima TDP od 85W. Ovaj procesor tako jednostavno ne može naći svoju primjenu na ciljanom tržištu i pamtiti ćemo ga samo kao jednog od dokaza Intelove nadmoći. Citajuci izmedju redaka, pitam se, bi li iste reakcije bile i da je kojim slucajem Toledo bio na testu... Moramo li napominjati da su prethodni Intelovi procesori podrapali novi EE, a da ga 64-bitni Athloni u igrama žderu za doručak? PcE strikes again... Weeeeeee!
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 | |
PC Ekspert šerif
Datum registracije: Feb 2002
|
Citiraj:
Extreme Edition je Intelov procesor kojeg firma promovira kao procesor za gaming i kućne korisnike koji žele najbrži Intelov procesor koji mogu piknuti u svoju consumer ploču. Poanta cijele priče je da Intel ne može raditi brže procesore zato što su se zajebali za arhitekturom, ali moraju izdavati nove proizvode. Dok si AMD može priuštiti da na desktopu i dalje diže takt monojezgrenih procesora, Intel mora dodavati nove mogućnosti koje, brat bratu, na desktopu još uvijek nisu dovoljno iskoristive. U isto vrijeme kad Intel bude entuzijastično promovirao dual core stolne procesore, AMD će na istom tržištu izdavati još brže monojezgrene zvijeri koje će u testovima koji su bitni normalnim korisnicima (da, to su igre, a ne renderiranje u aplikaciji sa podrškom za 16-way SMP sisteme) jesti Intelove dupliće za doručak. S druge strane, sasvim drugačiju situaciju imamo na profesionalnom tržištu gdje će AMD u vrijeme izlaska Intelovih dvojzgrenih stolnih procesora plasirati svoje dvojezgrene Opterone bazirane na jezgri Venice. Tamo, hvala Bogu, ima softvera koji zna raditi sa mnogo procesora u istom sistemu. Nije mi jasno kako ti više ne dosadi lupati svoje fore kao da si pao s Marsa. Daj već jednom shvati da se mi ne bavimo profesionalnim hardverom, profesionalnim primjenama hardvera i da naši čitatelji, shodno tome, ne briju na uber-skupe servere sa milijardama procesorima u kojima grafički podsustav čini ATI Rage II+ kartica. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Feldwebel
|
Bubba! Odi i kupi ga. Stavi ga u svoj server i nemoj nas više tlačiti sa svojim usporedbama. Postoji na svijetu, hvala Bogu, podosta foruma sa tim temama pa ćeš tamo naići na istomišljenike. Ovdje ćemo se zabavljati sa AMD-ima i baš nam je dobro. Ja HOĆU da imam puno frameova i briga me što neću moći renderirati. Možeš li procesirati da nekoga ne zanima profesionalna primjena? Inetlova je reklama ista kao da je Zetor svoj najnoviji kombajn predstavio u Sahari. Beduini su zaključili da je to potpuno beskoristan stroj. Pitanje je da li su oni u pravu ili nisu? Zato uvijek ima onih koji će kupovati mobitel sa UMTS opcijama u Hrvatskoj i zagovarati ga kao najsuper mobač. Je, ali gdje?
![]() |
#6 | |
Banned
|
Citiraj:
Istina je da se jako osjeti razlika kada se koristi više od jedne aplikacije. Evo importiranje mailova dok radi WinRAR. The non-HT Pentium 4 imported around 500 emails, while the HT P4 EE imported around 1700 emails by the time WinRAR was done. Neither of those are even close to the performance of the dual core chips, which each imported over 3000 emails in the same 40 seconds. The single core Athlon 64 FX-55 also only imported around 400 emails. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2004
|
Citiraj:
Ne vriejdi tu lovu , kad 90% njegovih mogućnosti nećeš iskoristit. Pa tko je sad tu lud.?? EDIT: i nemoj mi molim te spominjat BOINC i SETI kao pozadisnke aplikacije. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Nov 2002
|
Ugodno sam iznenađen brzinom intelovog dual-corea. S druge strane, intelovi dual core procesori će u trgovine doć vjerojatno iza amd-ovih. A i cijela stvar idla na temperaturi od 66°, pa koliki je onda load???
![]() |
#10 | |
Banned
|
Citiraj:
![]() Reko je onaj Weber da će brzina jezgri porasti oko 20% u idućih 18mj. A budući da će dual core procesori dolaziti samo 80$ skuplji ubrzo će se stvoriti baza korisnika i većina razvijatelja softvera će se prilagoditi. I mislim da je razlog malog takta isti kao i kod Turiona(BTW za Tea Valicha koji se neće dati dobro OC) korištenje elemenata koji cure manje struje nego onih koji mogu postizati veće taktove. Isto kao i kod Turiona. Uz zagrijavanje naravno. A i Intel ne može raditi brže procesore jer AMD ima malo napredniji proizvodni proces(iz kojeg će izaći Venice) Nisam ja ovo izmislio nego sam to negdje pročitao. BTW mogli ste napisati da je sr*** jer ne podržava PS 3.0. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
Koliko često importaš mailbox iz jedne aplikacije u drugu dok istovremeno kompresiraš nekaj u pozadini? Meni je jasno da je ugodnije raditi u multi-tasking okruženju sa procesorom koji HT ili dvije jezgre (ili oboje, ili je riječ o SMP sustavu), samo je pitanje da li dovoljno vremena za računalom provodiš u baš takvom okruženju ili pičiš samo po jednoj do dvije aplikacije istovremeno. Da mene osobno pitaš da li bi izabrao između novog Extreme Editiona i FX-57 ili čak 59, ja bi izabrao Extreme Edition. Imam razlog za to - igram se izuzetno rijetko, a većinu vremena za računalom (a to je praktički cijeli dan) provodim u multi-tasking okruženju sa hrpom otvorenih aplikacija. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
Programerima će trebati dosta vremena da se prilagode za programiranje softvera za SMP sisteme (što dual-core procesori zapravo rade od računala). Jedno 6-12 mjeseci. Taman dok AMD ne izda dvojezgrene Athlone 64. ![]() Uzgred, imaš na xbitlabsu recenziju Venice core Athlona 64. Čini se da će vrlo skoro slijetjeti dvojezgreni Opteroni. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
Isto tako, primjetiti ces da Intel stavlja cijelo cudo programa za audio, video, slikovnu i razne druge obrade pod _PC Entertainmen_; OTOH, stavlja i obicne Pentiume 4 pod serverske procesore, no to je drugi par rukava. Citiraj:
Citiraj:
Brdo proizvodjaca rade samo Intel platformu i ogranicili su se na samo to. S druge strane, trziste im diktira i produktnu liniju i na osnovu toga su izbacili i sve masine s vise od cetiri procesora. Pprodaju ogroman broj PC-a i u svjetskom su vrhu. Tehnoloski su koma. OTOH,IBM koji zadnjih 8 godina u PC svijetu radi s gubitkom, zadnji put kad su i imali dobit bila je (na ukupnom svjetskom nivou) jednaka dobiti jedne prosjecne hrvatske firme, no ostali elementi grupacije su toliko jaki, siroj javnosti relativno nepoznati, zaradjuju masne pare, ali ne na brojnosti, ne na popularnosti, vec na drugim elementima koji s brojnoscu i popularnoscu, a slozit ces se da najvise ljudi ima PC i da se na njemu igra. Poanta je da 95% korisnika ce bez problema sve sto treba vrtiti na Win3.11, problem su, naravno, igrice. 486/Pentium je sve sto im je potrebno. No, razvoj tehnologije i SW-a ih tjera na kupnju novog jer staro ne postoji, ne proizvodi se, ono sto novo kupe koriste 1%, a samo navika kupnje PC+MS ih tjera u nove investicije. S druge strane, to dobro koriste MS i ostali. Obican korisnik ne diktira razvoj SW-a, kao ni HW-a, jer mu to _ne_ _treba_. Profesionalan pak da. Sve veci broj transakcija raznih vrsta, potreba obrade sve vecih kolicina podataka i slicno tjeraju razvoj specificnog HW-a i SW-a, tu je situacija dijametralno suprotna, no za razliku od PC korisnika koji nastoji kupiti sve jeftinije i rjedje, kupac specificnog sustava ne pita za cijenu. Zato i imas globalan pad prodaje piceka i odgovarajuceg SW-a i rast prodaje specificnog HW-a, SW-a i usluga. Iako je PC definitivno najlosije slozeno racunalo u povijesti, Intelu je doslo iz dupeta u glavu da mora misliti sire a ne na drkadzije koje napucavaju Doom. No time nisu izgubili marketinsku karizmu.Jer sto se zahtijevi, osim igranja, penju, PC postaje smjesniji. No koliko ce god ovo utopijski zvucati, i ostati vjecno upisano u analima lokalnih dusebriznika, _nesto_ se pocelo desavati s x86 arhitekturom. I to upravo od strane Intela. Totalno marginaliziranje 64bitnog x86 (treba li to ikome uopce?), okretanje platformskoj optimizaciji i slicno... Takav PC na pravom OSu bi mogao davati zanimljive rezultate. Oh, da, BTW, dual core Opteroni imaju kodna imena Denmark, Italy i Egypt. Citiraj:
Najvise me "bode u oci" sto pokusavati PC predstaviti kao Playstation svaki puta kada Intel pokusa izbaciti nesto sto moze i na visoj razini dati dobre rezultate. Jer po vasemu, na kraju, ispada da je bas taj Playstation dovoljan vasim citateljima, koji se inako samo igraju i poslusaju Vucu i Duska Lokina te zavrte neki dobar hardcore s Lacey Duval i Jenna Jameson. A ja mislim da to ipak nije tako, te da medju njima ima i onih koji bi htjeli znati mogu li s tim procesorom brze napraviti DVD s ljetovanja, zakodirat u MP3 omiljeni album Jasne Zlokic ili pak u Photoshopu zaljepiti na golo tjelo glavu profesorice iz matematike i lijepiti to po skoli. No opet, mozda sam u krivu, ali hej, ionako je ovo zadnje IMO.
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Banned
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
će me sad ni strefile...
okej, sve sam već bio, zbog tvrdnji o Celeronu D kao super pogođenom proizvodu sam skoro svakodnevno popljuvan, malo lobiram za ati, malo za nvidia-u, ali da će me prozvati AMDovcom, e toga još nije bilo... fakat stupid. inače bubba, glupa ti je provokacija jer i ti i ja znamo da dual-xeon konfa iste cijene blago pojede dual-core EE840 konfu. da ne pričamo o dodatnim pogodnostima serverskih sustava... Konan - ako ćeš ti izdvojiti 300$ više za toliko malu razliku i prihvatiti pad performansi na ostalim područjima rada svaka ti čast. ne želim ti ništa drugo preporučavati. ali mogu reći da si jedini. a nekako mi se baš i ne čini da ćeš i ti to učiniti... ili se varam :confused: teoretiziranje je jako lijepa stvar, ali kad ciljaš neko tržište, kao intel s EE entuzijaste, ili PCE iskusne korisnike i entuzijaste, mora se paziti na realne šanse, a ne samo teoriju. a da će netko tko čita PCE ciljano kupiti EE840 jer će mu se to isplatiti za rad - neće.
![]() |
#17 | |
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
Kad normalne aplikacije budu programirane tako da interno paraleliziraju procese, onda će dvojezgreni procesor stvarno imati smisla u jednom kućnom računalu. Do tad treba natući koda i koda, a do tad će i AMD imati dvojezgrene procesore. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
PC Ekspert šerif
|
Citiraj:
Ne znam kakva je situacija sa SMP-om, ali prema prvim testovima stare 32 bitne aplikacije nadograđene na 64 bita stvarno jesu brže nego prije. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
E Pluribus UNIX
|
Re: će me sad ni strefile...
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
To vrijedi za Kvejk i M$. PS 5 naspram PS CS uopce nije sporiji niti manje funkcionalan. Takavih primjera ima koliko hoces i upravo sam to rekao u jednom od prijasnjih postova. Naravno, ima ih manje na Wintel platformi, ali ih ima. O Unixoidima necu ni pricati. Citiraj:
No opet, postoji problem sto x86 u 64 bitnom modu ima 16 arhitekturalnih registara sto je dvostruko povecanje te bi to trebalo omoguciti procu da "lakse dise" i time malo digne brzinu. OTOH, 64 bitni kod je stresniji prema memorijskom sustavu i to usporava rad. Benificije dodatnih registara su ipak u nekom prosjeku vece od penala 64 bitnog koda te je za ocekivati lagani skok u performansama. Ali skok koji je vise vise u domeni mjerljivog nego zaista vidljivog.
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Banned
|
Re: će me sad ni strefile...
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Nov 2002
|
a nova ploča? O napajanju i hlađenju (testna mašina na hexusu nije htjela u windowse bez vodenjače) da i ne govorim ![]() I na kraju se popne debelo preko 300...
![]() |
#25 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Bas me zanima koliko ljudi koji dolaze na pcekspert ima u isto vrijeme otvoreno vise od 5 aplikacija i rade sa slikama od po 800-900MB u PS-u... Obicno imam otvoren PS i DW i ne osjetim da mi u PS treba neka velika procesorska snaga vec vise memorije...jest da ne radim sa .tiff slikama od po 10 000 x 10 000 pixela (jednom probao i bilo je jako sporo (imam 1700+))...a mislim da isto tako 90% korisnika ne radi na taj nacin. Vecini PC sluzi za igranje, gledanje filmova, slusanje mjuze i surfanje ... a mnogi niti ne znaju staviti pjesmu u mp3 ili kodirati u xivd... mene nije briga hoce li mi se xvid kodirati 3 ili 4 h ili 6h jer to ostavim da mi se radi preko noci, a ne kodiram tako cesto. Vazno mi je da imam vishe fps-ova u igrama i da mogu normalno koristiti PS i DW u isto vrijeme a mislim da bi mi recimo jedan 4000+ bio sasvim dovoljan za to.
![]() |
#27 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Game ekspert, Playstation ezine. Jer ocito imate problema pomiriti se sa cinjenicom da se na PCu, ma koliko to bilo neverjetno, moze i _raditi_...
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |