Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.03.2005., 13:43   #1
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Creative duguje naivcima koji su popušili 24-bit sound.

'

Kako mi je vec postalo mucno citati u informatickim casopisima (posebno Bug) sto je sve po njima potrebno da bi kartica postala "profi" ........ kolko sam to blic puta ovdje nabacio

I tako svaka 24-bit je profi...samo za profesionalce, bas me zanima kako ce sebi u usta skociti kad budu u sljedecim brojevima spominjali ovu vijest (ako uopce) sa sterilnim osvrtom "promatraca" .......

Koliko su "profesionalne" te Creative kartice svjedoci i vrijeme koje je bilo potrebno da se odredjeni broj doista realnih profesionalaca slucajno nadje sa tom karticom u masini (karticama) i vidi da to nema veze sa fiktivnim rezolucijom. (internim kvazi baratanjima)

Dovoljno je vidjeti interno 16-bit baratanje (clock) i kvazi specifikacije, kao kad suprotne omaže otkriju kvazi simetricne izlaze i one prave - pametnome dosta. Napajanje je najveci kljuc spoticanja i za naj profi vanjske konvertore jer postoji na prste jedne ruke adekvatnih napajanja za pravi 24-bit standard.

(Nagra,Dcs,Apogee,Akashi,Burr Brown) no to bi trebalo 10 faq-ova
za objasniti. Na kraju kako nema potpisanog standarda u industriji (Red Book Philips 44.1kHz sadasnji) na kraju sve se opet vraca na 16-bit.

Osim audiofilskih izdanja malih kuca iskljucivo direct to disc
transfera, sve ostalo je kvazi bitno i samo kvantitativno poboljsanje. Jasno da ovo ne zanima svakoga, posebno ne na ovom forumu, pa cu ovdje prestati.

Vazno je za vlasnike ovo :

Kljucno je ovo :

i (ako je promaklo) :

Koga zanima vise, bas sam nedavno pisao na ovu temu bas o Creative-u i zasto se pretjeruje sa 24-bit igrama....kako se preko bare sve vise cenzurira, cak ni forumi vise nisu postedjeni pa sam
osigurao mirno citanje ovdje >

Postedih se pisanja za sad.
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2005., 14:07   #2
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
malo si mi prestručan, ali te hvatam...
syss je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.03.2005., 14:16   #3
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Oprosti ali nisi u pravu.

Creative nikada nije ni glasio kao proizvođač profesionalnih kartica i iako ih netko tako naziva on je budala a ne Creative.

Oni su prvenstveno namijenjeni home-entertaiment multimedijskom tržištu, a 24-bit je ovdje u potpuno drukčijem kontekstu nego u profesionalnom.

Naime, 24-bitna podrška samo je podrška za nove audio materijale, kao što su DVD-A, DVD i između ostalog i za igre. Iskoristivost je upitna upravo zbog opreme na kojoj se to reproducira najčešće, ali to je nešto je tehnički normalno.

Profesionalci nikad ni ne gledaju na Creative - oni će prije odabrati Terratec (Phase, EWS, DMX), E-MU (iako je sad pod Creative-om), M-AUDIO, Lexicon itd... i to govorim o profićima-početnicima.

Tko god odabere Creative za prfesionalne svrhe sam je kriv, a naši časopisi koji vole pričati gluposti nisu najmjerodavniji i isključivi izvor informacija za jednog pojedinca koji zna što želi od opreme.
Jango Fett je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2005., 14:20   #4
BrunoZG
Junior Member

BrunoZG's Avatar

Datum registracije: May 2003
Nije loše,

Ajmo trk na web site po lovu , pitanje je samo kolko bu to hrvatskim kupcima jednostavno, ili uopće moguće.

Steta kaj terratec ne vraca nis, valjda zato kaj je ipak true 24 bit

AMD 3800+x2@2500, 1,375V
MB-ASROCK DUAL SATA(bios 2.2) 2+ENERMAX485W
2x512 Supertalent CL2
HDD-Hitachi 160GB, WD 800JB
ELSA 7600GT
Leadtek-2000XP expert
DVDROM-LITEON-167T ,DVDRW BENQ 1650,DVDRW NEC ND2500A@2510_fw205C
Monitor: Samsung 997MB (19')
Terratec Sky 5.1,EPSON-C42

BrunoZG je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2005., 14:32   #5
MasterX
do you speak it?

Datum registracije: Mar 2003
jednostavno dok covjek ne pojede 1kg resh pecene svinjetine i ne popije 1L punomasnog mljeka pise svasta

salim se naravno, NHF Visage...
Staro 26.03.2005., 14:39   #6
Ribic
Cushion-first

Ribic's Avatar

Apsolutno, Herr Fett. Creative niti ne pokušava glumiti proizvođača profesionalne opreme. To što je SB Audigy 4 s oznakom Pro, to je otprilike kao i kad si likovi kupuju "racing certified" auspuhe za aute. No opet ulazim u digresiju... Creative ima svoj renome solidnog proizvođača kućne opreme i nikad nije pokazivao namjeru ići prema višem.

To što netko kod kuće ima nominalno 24-bitni konverter, ne znači niti teoretski da će imati profesionalnu ni studijsku kvalitetu, iako je studijski standard trenutno baš 24-bitni. Profesionalni konverteri zadovoljavaju posebne regulative u vezi uniformnosti kvantizacije, sample-and-holda, i druge s kojima vas sad neću zamarati. No, sukus je da sam broj bitova ne znači nužno da je nešto dobro ili loše. Primjerice, ja bih mnogo radije jedan solidan 20-bitni konverter s niskošumnim pojačalima i XLR konektorima, nego nekakav 24-bitnjak kod kojeg se moram trgati s 3,5-milimetarskim bananama čiji prijelazni otpor šumi kao Niagara. Jango je u pravu da je rezolucija još nebitnija ako sav taj zvuk ionako ide prema nekakvim otužnim zvučnicima.

Razlog zašto se u studijima prešlo na 24 bita je eventualna kompatibilnost s budućim standardima, veći headroom na snimanju, preciznija naknadna obrada, ali lako se moglo i bez toga. Ta sjetimo se prvo da je dinamika mikrofona ionako daleko niža od toga, a i desetljećima su se u studijima koristili magnetofoni s dinamikom od 60-ak dB i ništa im ne fali.
Ribic je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2005., 14:52   #7
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett
[B]Oprosti ali nisi u pravu.
Oprosti ali nisam siguran o cemu pricas?

Mozda procitas linkove o tuzbi, pa shvati širu sliku?

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett [B]Creative nikada nije ni glasio kao proizvođač profesionalnih kartica i iako ih netko tako naziva on je budala a ne Creative.
Ponavljam, procitaj linkove o tuzbi.

Gdje se nije reklamirao u Viti, Gloriji ili Mojoj tajni?

Upravo na toj premisi je radio reklamu u Keyboard-u (DE i US) u Mix-u, Keys-u, Future Music-u, koliko jos da ih nabrojim?

Benigno, obecavajuci kao konkurentan za malo novaca,upravo apelirajuci na uporabljivost na datoj rezoluciji.

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett [B] Oni su prvenstveno namijenjeni home-entertaiment multimedijskom tržištu, a 24-bit je ovdje u potpuno drukčijem kontekstu nego u profesionalnom.
Meni je to jasno.

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett [B]
Naime, 24-bitna podrška samo je podrška za nove audio materijale, kao što su DVD-A, DVD i između ostalog i za igre. Iskoristivost je upitna upravo zbog opreme na kojoj se to reproducira najčešće, ali to je nešto je tehnički normalno.
Uh, to si malo pre...pojednostavnio....

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett [B]
Profesionalci nikad ni ne gledaju na Creative - oni će prije odabrati Terratec (Phase, EWS, DMX), E-MU (iako je sad pod Creative-om), M-AUDIO, Lexicon itd... i to govorim o profićima-početnicima.
Kruske i jabuke

Ni neki spomenuti nisu kvalitativno dorasli, a Lexicon tu ne spada od davnina, (Opus) jer je iskljucivo u domeni FX-a, da ne govorim o nesrazmjeru Lexicona sa ostatkom opisanih, Lex-ov zadnji kucni proboj zvan Omega je vise pobrao kritika nego pohvala, preko noci se ne rade uspjesni proizvodi i to u segmentu u kojem u zivotu nije radio, zato je i dobio toliko revizija i popravaka.

No i Mercedes je platio skupo pocetke A-klase

Emu je opet u drugim vodama (VLSI,G,F chipovi)
Emu nije od sada pod Creativom, vec je tako od kraja 1993,...nakon odlaska Tom Mcloughlina (koga dobro znam) u Harman Industries (CEO razvoja) potpuno su robovi Creative-u (sto sam opisao u zadnjem linku) AWE32 je imao prvi sluzbeni EMU chip na njihovim karticama.

No sve to nema veze sa ovom pricom.

To sto mislim ja ili ti ili svekrva Olivera Mlakara nema veze sa sustinom, ovo je presedan i prvi primjer varanja konzumentskog
sektora obecanja, zato su se i nagodili na brzinu i zato na brzinu
nude kompenzaciju. Koja to industrija placa novce a da nije prisiljena? Malo pogledaj sire po Net-u, ovo se uzima za primjer
potpuno novog postavljanja granice segmenta a zakonski se tek razmatraju posljedice za buduce (ako ih uopce nakon ovog bude)

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 26.03.2005. u 16:55.
Staro 26.03.2005., 15:33   #8
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Originally posted by Visage
svekrva Olivera Mlakara
Čuj-ja sam jedan od onih koji mora malo-malo pitati ženu jel to stric, tetak, ili ujak...ali ti si ga fakat zabrijao

Prije se to govorilo "tetka od sestre Veljka Rogošića"
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2005., 15:37   #9
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

U tom slučaju - dobrodošao u svijet marketinških trikova i varki! Jesi se možda probudio iz zimskog sna?

Po toj logici trebalo bi kazniti većinu proizvođača "kućnih kina", ili možda proizvođače LCD aktivnih matrica koji imaju vidljivi kut od "160°"...

To što se Creative folira je namijenjeno isključico naivčinama i nikom drugom, jer nitko drugi to ne puši. No oni dobro znaju da je tih drugih vrlo malo, i da će većina popušiti.

Nema tu nikakvih presedana, to je nešto što smo svi već odavno poršli, osim tebe naravno...

BTW Lexicon se bavi upravo audio procesorima i u tome su nabolji.
Staro 26.03.2005., 16:11   #10
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Ribic Apsolutno, Herr Fett. Creative niti ne pokušava glumiti proizvođača profesionalne opreme. To što je SB Audigy 4 s oznakom Pro, to je otprilike kao i kad si likovi kupuju "racing certified" auspuhe za aute. No opet ulazim u digresiju... Creative ima svoj renome solidnog proizvođača kućne opreme i nikad nije pokazivao namjeru ići prema višem.
Ciljano se reklamirao u Synth & Rec casopisima kao 24-bit recording ready. To sto vecina ljudi egom ili inercijom zeli nesto
dokazati sa visine Olimpa - kako njih nista ne iznenadjuje i vec su oni to znali - tipicno za nase prostore, ne opterecuje ostali dio svijeta previse. Tamo mladi hobista nema razloga sumnjati jer se
takve obmane skupo placaju, o ovaj put to placa Creative.

Nije nikada pokazivao namjeru ici prema visem?

Registrirao je od pocetka 1999 ... dodatno ime : Creative Professional ! To ime pise ispred svih Emu proizvoda pa i ovog mog u sig-u! Doduse jos ovu generaciju (hardware) su odradili Emu (djelomicno Creative software) no za sljedecu je upitno.
Godinama na sajmovima gledam reklame u kojima to istice. (MM,Namm)

Zasto odgovarati tastinom a ne podacima?

Citiraj:
Originally posted by Ribic
To što netko kod kuće ima nominalno 24-bitni konverter, ne znači niti teoretski da će imati profesionalnu ni studijsku kvalitetu, iako je studijski standard trenutno baš 24-bitni
Moze znaciti ako je izvor snimke, priroda transfera iste i sami format iste 24-bit, uz odgovarajucu opremu.

Sto je po tebi profesionalno?

Profesionalno znaci ustroj i realizacija neceg u opsegu nekog zacrtanog standarda. U ovom slucaju jedini postojeci je onaj potpisan AES konvencijom u NY-u (Red Book Philips/Sony)

Gdje je to 24-bit ni standard potpisan kao usvojena forma?
Daj mi molim te to reci pa da umrem u neznanju?

Nema potpisanog standarda jer uopce nije usvojena niti usaglasena vrijednost (neki zeli i vise = Samsung)

Postoji samo gomila neusaglasenih formata koji se kako tako u pro industrji drzi u kakvoj takvoj harmoniji (svi sve I/O citaju i sa svim I/O pricaju) Nitko ne zeli gubiti dio kolaca trzista pa svi usvajaju i cekaju da tehnologije bude "zrela" 24-bit je nekakav trenutni ispostovani hijearhijski zenit, obecanje standarda.

24-bit ima najvecu beneficiju za pomak od ogranicenja koje namece 16-bit posebno za timbar akusticnih instrumenata i samog ljudskog glasa, no vrhunski mix inzinjeri i producetni tipa Gene Pope tvrde i dokazuju sa svojim snimkama da vrhunski 16-bit uradak posramljuje vecinu "visebitnih" mediokriteta.

Citiraj:
Originally posted by Ribic Primjerice, ja bih mnogo radije jedan solidan 20-bitni konverter s niskošumnim pojačalima i XLR konektorima, nego nekakav 24-bitnjak kod kojeg se moram trgati s 3,5-milimetarskim bananama čiji prijelazni otpor šumi kao Niagara. Jango je u pravu da je rezolucija još nebitnija ako sav taj zvuk ionako ide prema nekakvim otužnim zvučnicima.
Pre generalno pricas. XLR konektor ima i 500$ cd player, ako je asimetrican odnosno kvazi balansiran koja svrha od toga? Ako nije na svakom ulazi i izlazu balansiran cemu to? Opet radi trzista bolje zvuci, firme poput Adcom-a, Parasound-a + xy x100 plejada godinama na to prodaju vise proizvoda. I to je vrsta prevare, samo taj segment zabave je drugaciji pa to prolazi. Potpuno balansirani ustroj kosta i kosta, stoga ih ima jako malo kao i vremenski koeherentnih zvucnika

Citiraj:
Originally posted by Ribic [B Razlog zašto se u studijima prešlo na 24 bita je eventualna kompatibilnost s budućim standardima, veći headroom na snimanju, preciznija naknadna obrada, ali lako se moglo i bez toga. Ta sjetimo se prvo da je dinamika mikrofona ionako daleko niža od toga, a i desetljećima su se u studijima koristili magnetofoni s dinamikom od 60-ak dB i ništa im ne fali. [/B]
Prelazak je samo stvar procjene svakog za sebe,
Mikrofon nije jedini izvor, konzole su bile analogne, vrhunska analogna konzola je kao beskonacni konverter (citat SSL-a)

Najbolje koznole i dan danas ostaju analogna domena (SSL, AMS Neve...) rade digitalne, ali naj elitniji razvoj ide u analogne.

Ili nakon Euphonixa, digitalno kontrolirane analogne (CS2000 na kojoj sam radio)

O cemu ja pricam?

Ovo bi bilo dobro za procitati, kako je komentirao Madrigal (Mark Levinson) kad je cuo za prerana naklapanja o prelasku u vise vode (istog misljenja, Wadia, Wadia je odbila staviti cak i HDCD.

quote :

In recent years, the market for high-end audio products has grown larger and more diverse. Home theater and multichannel audio have attracted new buyers and motivated some of our best customers to expand their systems. These markets have expanded as the result of new digital technologies. New digital formats and DVD-based audio and video recordings have spawned demands from audio and video purists who want to experience the best.

Transistor and integrated circuit components rely on a quiet, stable and instantaneous supply of power for optimum performance. An amplifier output stage clearly requires a large reservoir of power,but when it comes to the relationship between clean power and clean sound, nothing compares with the
demands of digital to analog converters. Higher resolution signals (such as 20- or 24-bit vs.16-bit) require a more quiet and stable power source to accurately resolve the additional bits in the recording.

Despite the fanfare surrounding the issuance of 24-bit recordings, ADCs (analog-to-digital converters) do not fully capture 24-bit signals and DACs do not resolve them. The principal obstacle is noise. The smallest signals in a 24-bit system are so small, they are easily covered by noise. So despite the special algorithms and
technical wizardry marketers tout, the lowly power supply usually governs the resolution of the system. The more improvement we see in digital recording standards, the more i
mportant the power supply will become in our digital processors.
As to the "20 bit" resolution of the it is important to realize that using 20 bit DACs is no guarantee of 20 bit performance. The performance of any digital to analog converter is limited by the quality of its power supply. Specifically, a "20 bit" converter
can only achieve 20 bit resolution if its power supply has a signal to noise ratio of better than -120 dB (the dynamic range of a 20 bit converter). Otherwise the alleged resolution of the DAC itself is buried in the noise floor of its power supply, and the "20 bit"
designation only perpetuates a misleading numbers game.

>>>> PCE kante 2012 <<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 26.03.2005. u 17:58.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.03.2005., 16:38   #11
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
U tom slučaju - dobrodošao u svijet marketinških trikova i varki! Jesi se možda probudio iz zimskog sna?
Ja sam ovdje prenjeo link o situaciji koja je zadesila Creative.
Za kompletnu industriju je ovo presedan kao prvi primjer takve nagodbe zabiljezene ikad, presedan.

CNN business ured je to proglasio presedanom i udarna je vijest u poslovnim krugovima u svijetu u kojem tuzBe padaju kao od sale.

Neki dan sam razgovarao sa prijateljem koji vise na radi u Emu
i kaze da je situacija dugosezna i nepredvidljiva i sam Creative je jako ozbiljno uzima i vec lete glave u razvoju.

Sto je sa partnerima koji share-aju tehnologiju i sektori koji su koristili neke aplikacijske solucije? Nitko ne moze ni dosegnuti razvoj dogadjaja, no hvala bogu kod nas imamo tebe, tebi je sve jasno

Racionalno, nemogu parirati tvom brzopletom uletu u temu i sad naglom uljepsavanju iste, ako ti to nesta znaci : Ti si u pravu a ja u krivu.

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett BTW Lexicon se bavi upravo audio procesorima i u tome su nabolji. [/B]
Nemoj me?

Koji? 200,300,480,960L, PCM8x,9x, ma vidi pa znaci ja ipak imam kojeg

FX = studijski limbo za efekt procesore

Najbolji? Nema u audiju najboljeg. Postoje samo najvise kvalitativne razine od kojih se formiraju debatni klubovi preferiteta i namjena.

Za jednog Sweiden-a (znanog kao Godfather of Recording) i Quincy Jonesa postoji samo TC i Dynatron kao najdrazi procesori. Drugima je Eventide. Samo stvar preferiteta.

>>>> PCE kante 2012 <<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 26.03.2005. u 17:19.
Staro 26.03.2005., 18:50   #12
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Gle, ja sam audiofil, ne bavim se audio produkcijom, pa o tome znam površno. Moj prvotni komentar odnosio se na općepoznatu činjenicu da u profesionalnim vodama nitko nikada nije spominjao Creative kao adekvatnu opremu.

Ti komentiraš njihovu obmanu, a ja se pitam: koju obmanu? Kao što si i sam napisao u naslovu - Creative duguje naivcima. Da sam ja sud, kaznio bih prvo te naivčine a onda sve ostalo...
Staro 26.03.2005., 20:21   #13
SlavoS
Premium

Citiraj:
Gle, ja sam audiofil, ne bavim se audio produkcijom, pa o tome znam površno. Moj prvotni komentar odnosio se na općepoznatu činjenicu da u profesionalnim vodama nitko nikada nije spominjao Creative kao adekvatnu opremu.

Ti komentiraš njihovu obmanu, a ja se pitam: koju obmanu? Kao što si i sam napisao u naslovu - Creative duguje naivcima. Da sam ja sud, kaznio bih prvo te naivčine a onda sve ostalo...
kako ih ti nazivas "naivcine" a i ostali su vani, za razliku od nas zasticeni od laznog oglasavanja i slicnih trgovacki/marketinskih bisera.
Staro 26.03.2005., 21:56   #14
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by SlavoS
kako ih ti nazivas "naivcine" a i ostali su vani, za razliku od nas zasticeni od laznog oglasavanja i slicnih trgovacki/marketinskih bisera.
Osoba koja se u nešto razumije (a to bi profesionalci trebali biti po čistoj logici) zna razlučiti marketinški trik od stvarne činjenice. (a zašto? - zato što ima provjerene izvore informacija i iskustvo) Nema tu nepredvidivosti i neočekivane opasnosti.
Staro 28.03.2005., 00:18   #15
SlavoS
Premium

i kakve to ima veze s laznim oglasavanjem :confused:
Staro 28.03.2005., 04:13   #16
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by SlavoS
i kakve to ima veze s laznim oglasavanjem :confused:
Pa ima veze, jer upravo na lažnom oglašavanju se vrti cijeli korporativni svijet današnjice već zadnjih nekoliko desteljeća, posebno u najnovije vrijeme. Ja ne znam čemu to čuđenje nad tim.

Danas ljudi najviše vjeruju upravo u mitove i legende i korporacije znaju kako to iskoristiti. Fora sa Creativeom što su se opekli na opasnom teritoriju - profesionalnom. Da su bili kao i svi drugi - masovno varanje masovnog neobrazovanog tržišta - ne bi im se ništa dogodilo.
Staro 28.03.2005., 08:22   #17
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Gle, ja sam audiofil,
I ja sam

Koji red niže, nakon drugog (mog) posta : http://forum.pcekspert.com/showthrea...threadid=11429
Staro 28.03.2005., 11:43   #18
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

: cheers2

Baš gledam taj tvoj topic... onaj luđak sa geek.com lijepo pokazuje da nema veze sa hi-fi-jem čim stavlja Martin Logan Statement u sustav uparen sa PC-em i - NAD-om!
Za upišat se od smijeha.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno