Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 21.05.2010., 19:01   #1
trpi123
Premium
Moj komp

trpi123's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
resetiranje ili shut down?

imam pitanje. za kompjuter je sta bolje. resetiranje ili paljenje od nule? posto moj komp radi 0-24/7 i nakon 30 40 dana ga resetiram i onda me zanima dali je bolje od nule ga palit ili restart? na cemu manje pati? ja mislim na restartu da ga uopce struja ne pogodi kod kad se pali od nule a par ljudi koje sam pito kazu da neznaju. pa pitam vas
trpi123 je offline  
Staro 21.05.2010., 19:06   #2
Billkita
Premium
Moj komp

Billkita's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Ne pati on ni od restartanja ni od paljenja, nego od toga što ga ti držiš upaljenog 40 dana.
Billkita je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.05.2010., 19:08   #3
trpi123
Premium
Moj komp

trpi123's Avatar

ali sta nije bolje da radi nego da se pali gasi? mnogi su mi rekli iz servirsa (links) da je bolje da se ne pali gasi. a i frend isto tako ne pali gasi komp ima ga vec 6 godina(u 7mj ce bit) a nista nije mjenjo makar sumljam da bi neki komp mogao tolko izdrzat ako se pali gasi cca. 2 puta na dan.
trpi123 je offline  
Staro 21.05.2010., 19:33   #4
khm
Banned

Datum registracije: Dec 2006
Godina drzim PC upaljen, normalno da ga je bolje drzati upaljenog nego ga svaki dan paliti, jos su mi jaki ovi likovi sta ga par puta na dan gase-pale.
Inace, i za TV-ove vrijedi to pravilo.
khm je offline  
Staro 21.05.2010., 19:49   #5
trpi123
Premium
Moj komp

trpi123's Avatar

e i reci mi nesto samo. ja ga npr. pocistim u 7mj i drzim upaljenog do 8mj i onda ga ugasim poo ljeti na jednu noc da se ohladi. to tako bzvz. dali to treba posto imam hladnjeke dobre. ili? pogledaj u moj komp kakve hladnjeke imam pa mi reci. hvala!
trpi123 je offline  
Staro 21.05.2010., 19:59   #6
khm
Banned

Datum registracije: Dec 2006
Mozes ti njega gasit kad hoces ali nema potrebe za gasenjem PC-a.
Kako zbog temp. tako ni zbog drugih razloga, mozda eventualno zbog vremenskih neprilika, ali u pravilu, PC se ne treba gasit, toliko o tome.
khm je offline  
Staro 21.05.2010., 20:06   #7
trpi123
Premium
Moj komp

trpi123's Avatar

i ne gasim ga ja previse puta. mozda 15 puta godisnje restart i 5 puta paljenje od nule. kad nestane struje ili kad ga cistim.
okej. hvala!
ali i kad grmi i kad je neznam sta ne gasim ga. temperatutre su fine tako da netreba ga stedit na tome da se gasi. okej. onda nece ove godine dobit nikakvo hladenje.
trpi123 je offline  
Staro 21.05.2010., 21:48   #8
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor trpi123 Pregled postova
ali i kad grmi i kad je neznam sta ne gasim ga.
Kod ovakvih situacija bi bilo fino iskljucit sve..
Staro 21.05.2010., 21:57   #9
wireless_os
Premium
Moj komp

wireless_os's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Gle, kod cestog paljenja ili gasenja moze jedino nastradati HDD, jer je mehanicka komponenta .A to hoce li mu sta biti ili ne ovisi...ima ljudi koji imaju ispravne diskove vise godina a gase kompove redovito tako da... Sto se ostale elektronike tice svaka komponenta "dozivi" odredjeni elektricni šok kod paljenja, ali mislim da to nije tako strasno. Uglavnom radis kako ti pase, ak ti ne smeta komp da radi stalno (buka) i ako su temperature ok neka radi stalno, tako je i kod mene.

Intel Celeron G1820
ASRock H81M-HDS
8 GB Kingmax
23'' LG Flatron W2361V
NVIDIA GeForce GTX 960
Samsung Spinpoint F1 @ 1 TB
INTEL SSD - 120 GB
LC POWER LC6650GP3 V2.3
Antec Sonata Elite
MX 518
Logi tipkovnica neka..
NuForce usb DAC

wireless_os je offline  
Staro 22.05.2010., 04:07   #10
trpi123
Premium
Moj komp

trpi123's Avatar

e ida. ako imas prednaponski kabel onaj produzni opet mu moze bit nes kad grmi? jos mi se u 3 godine nije niti jednom zgasio kad je grmilo ili nes krepalo kad je grmilo. nadam se niti nece

temp proca je od 32-37 uvjek u bilo koje doba godina, grafe je 40-44,mbo je 30-34. jesu li to ok temp. meni nije bucan. fino svi ventovi rade ispod 900rpm, osim napajanje je najbucnije. ali je tiho
trpi123 je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.05.2010., 05:56   #11
Billkita
Premium
Moj komp

Billkita's Avatar

Ma lolčina, nikad nisam čuo da je nekom neš crklo jer je gasio komp.
Elektronička komponenta ima vremenski rok trajanja, a raspravljati da li je bolje gasiti ili ne je besmisleno jer sigurno to neće biti uzrok crkavanja komponenete.
Dakle drzo ga upaljenog ili gasio isti ti rac.
Ipak ako po noći komp. ne radi(ne skida niš), on će raditi minimalno, ali ne vidim čemu, da traje duže.Ma lolčina.
Komp će ti prije zastarit nego što crkne.
Osobno palim ga ujutro, gasim kad idem spavat ako niš ne skidam.
Ma zamisli imam komp iz 2003, nikad na njemu niš nije mjenjano a još radi, gasio sam ga svaki dan valjda.
Ne razbijaj glavu glupostima, veći problem ti je prašina, oscilacija napona, ili grmljavina.
Billkita je offline  
Staro 23.05.2010., 07:41   #12
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor Billkita Pregled postova
Komp će ti prije zastarit nego što crkne.
moram reci da se slazem sa svime, pogotovo sa ovim. jer stvarno koliko kanti se vozi na napajanjima koje ne vrijede kutiju cigareta, naponi su davno otisli u klinac, i nakon pet/vise godina rade bez problema. ok, definitivno se slazem da jest bolje drzati bilo koju elektorniku na konstantnom naponu, ali da se ne gasi komp........... to mi nije bas jasno. i opet nesto moze riknuti - jer mu je doslo.

mislim da puno vise doprinosi prvenstveno kupovina kvalitetnijih komponenti, najvise napajanja. i maticna ploca isto tako, kvalitetniji naponski dio, kondenzatori mozda, stajaznam. i da, napon u kuci - sto stabilniji, to dugotrajniji vijek.

Burko je offline  
Staro 23.05.2010., 17:08   #13
trpi123
Premium
Moj komp

trpi123's Avatar

Ma zamisli imam komp iz 2003, nikad na njemu niš nije mjenjano.

da si ga gasio svaki dan oslo bi nesto. to je sinko 7 godina. dobro da si reko 4-5 godina ali 7
trpi123 je offline  
Staro 23.05.2010., 17:39   #14
Prijateljski
ex manki1
Moj komp

Prijateljski's Avatar

Datum registracije: Aug 2008
Staro 23.05.2010., 18:46   #15
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:

da si ga gasio svaki dan oslo bi nesto. to je sinko 7 godina. dobro da si reko 4-5 godina ali 7
inace, ma zamisli, imam kante iz '93-'94, koje jos uvijek rade. a sljakale su u nenormalnim uvijetima, u zapusenim birtijama bez daska svjezeg zraka konstantno, sa obicnim nikad cuo napajanjima, bez ventilatora osim u napajanju i eventualno neka 40mm zujalica bocno na komadicu aluminija koji je glumio hladnjak procesora. i kompovi se spajali preko svakakvih produznih i stajaznam, i dan danas rade.

opet ponavljam, naravno da je bolje drzati bilo koju elektorniku na konstantnom naponu, bez padova/gasenja. ali da je to obaveza ili da utjece zamjetno na dugotrajnost komponenti (generalno) - ne.
i dodatno sto moram reci, svaka komponenta (ukljucujuci hard disk) koja ima mehanickih dijelova ima predviden zivotni tijek rada. jer jednostavno nakon x vremena - krepa. sada dolazimo do kontrateze na tvoju, sto je pametnije - gasiti racunalo kada ga ne koristis, ili ga drzati upaljenim? recimo hdd ima lifetime 50000 sati, sto je negdje 5 i pol godina. tih 5,5 godina ce tebi proci prakticki u - 5,5 godina, meni moze trajati 11 godina. vjerovatno i vise, jer onda znaci da je meni komp upaljen 12 sati na dan, a nije. gdje je veca mogucnost da ce hard krepati?

i opet ponavljam, kvalitetna napona je najvaznija. kvalitetno napajanje, ok/super mreza, mislim da komponente mogu raditi desetljecima. nakon toga radni uvijeti, odrzavanje, paste, hladenja, ventilatori........

Zadnje izmijenjeno od: Burko. 23.05.2010. u 19:03. Razlog: maknut dio, odgovorio a nije se na mene odnosilo
Burko je offline  
Staro 23.05.2010., 18:48   #16
Billkita
Premium
Moj komp

Billkita's Avatar

Citiraj:

Prvo nisam ti ja nit prijatelj, nit sinko, komp radi nije ništa mjenjano nikada, osim što je dodana mrežna kartica.
Ma imaš pravo nisam ga gasio 7 godina pa zato još radi.
Billkita je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno