|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2012
|
SAMSUNG SyncMaster 913v - problem
Radio je dobro sve do neki dan. Ugasio sam komp i za nekih pola sata sestra ga je upalila i nije bilo slike na monitoru. Zelena lampica je zmigala i monitor je blicao crno, kao da se hoce upaliti ali ne uspijeva. Ako postoji kakav znalac molio bih ga pomoc. Otvorio sam ga i evo sta je unutra: Ova dva lijeva su malo napuhnuti. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
Eto detektirao si problem. Znači, treba zamijeniti kondanzatore s drugima istih vrijednosti (kapacitet i napon), a dobro bi bilo kad bi se i ostali zamijenili. Treba paziti da su zamjenski niskog otpora (LOW ESR) i treba paziti na njihov polaritet. Lemilicu u ruke i lemiti. Ili odnesti u RTV servis, da oni zaleme. A ne bi bilo loše ni kupiti neku jeftinu lemilicu, za ovo bude dobra, i sam si zalemiti. Kondenzatore kupiti nove u npr Chipoteki ili Elmatisu, ili polovne s neke neispravne matične ili recimo napajanja. S tim da bi za te korištene trebalo imati instrument i provjeriti kapacitet i otpor istih. Korišteni kondenzatori mogu fizički izgledati dobro, ali to ne mora značiti da su ispravni. Edit: Običnim instrumentom ne možeš izmjeriti ESR kondenzatora. Zadnje izmijenjeno od: ShanTech. 17.01.2013. u 14:38. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2012
|
imam lemilicu, imam multimetar. znaci ne bi trebalo biti komplicirano. Probam ovih dana pa javim kako je proslo |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
OC addict
Datum registracije: Apr 2009
|
Ja imam identican monitor i radio je normalno i onda prestao, isto su kondenzatori osli, 3 su se napuhala. Mislio sam da je to samo moj 913v otegnuo papke, a izgleda da ih ima dosta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Opće poznat slučaj kod svih Samsung monitora, pisali smo o tome x puta. Srećom popravak nije skup, samo treba nabaviti odgovarajuće LOW-ESR elko kondenzatore. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|