|
![]() |
#1 |
Cars & Tunning
Datum registracije: Jul 2007
|
(riješeno) Novi proc Phenom 9550 se ne želi dignuti
Ok, operacija uspjela pacijent umro bi mogao biti naslov ove teme ali nadam se da ce se pacijent probuditi a ne otegniti. Naime, neki dan sam kupio procesor AMD Phenom 9550 za AM2+ maticne ploce a kako ja imam GA-MA770-DS3 (rev. 1.0) a na stranici od Gigabyte pise da ga podrzava odlucio sam ga kupiti umjesto mjenjanja svih komponenti. Danas sam ga ugradio, proc je sjeo bez vecih problema, jedino mi se cinilo da utor za proc nije bas kakav bi trebao biti jer sam imao dojam kao da se procesor ''klacka'' dok ga nisam stegnio. Stavio sam pastu i hladnjak, prikopco sve i upalio ga i nista se ne dogadja, ekran pokaze da je spojen sa grafickom ali se nista ne dize, hladnjaci svi rade i svi se vrte a kada se komp jednom pokrene ne moze se vise ugasit, cak ni na tipku za paljenje, ni nakon duzeg drzanja, bio sam prisiljen ugasiti komp iza na prekidacu napajanja. Polako ludim jer neznam u cemu je problem, nadam se da nisam nesto zafrknio, nije mi jasno zasto ne radi. Nekako mi problem vuce na maticnu ili procesor, ali nisam siguran. Komp ne ispusta nikakve zvukove pistanja ili nesto drugo. Probao sam reset biosa, takodjer nema efekta, htio sam izvaditi bateriju biosa ali nazalost nece van ![]()
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
Koja revizija biosa? Od f4 imas tek podrsku za phenome. Ako je neki nizi, stavi stari proc, podigni plocu i updataj bios. http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...ver=#anchor_os |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Cars & Tunning
|
Revizija 1.0, moram naglasiti da sam pokusao jos nesto, izvadio sam ram memoriju i pokusao bez toga digniti komp, nadao sam se kakvom beepu ali nista. Komp nije pistao iako ram memorija nije bila stavljena. Meni to vuce da je otisla maticna ali nisam siguran
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
Ploca ti neprepoznaje procesor i nebu postala dok ne napravis updajt bios. F1,F2 ...F8 su revizije biosa, a revizije ploce se oznacavaju s 1.00, 2.00 kod Gigabyta. Ako je trenutni bios revizije F1 (revizija ploce 1.0) nemres nista radit osim stavit stari proc ili neki koji ploca prepoznaje (podrzan od strane revizije trenutnog biosa ((F1)) (http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...ver=#anchor_os) i bootat sistem. Te iz windowsa updajtat bios na F4 ili najnoviji F8 da bi ploca prepoznala phenoma. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Znači kako je kolega prije mene naglasio moraš update-ti verziju biosa koja podržava tvoj procesor, na gigabyte-ovoj stranici pronađi svoju ploču točnog naziva i revizije i pogledaj pod cpu support koji bios odgovara tvom procesoru, kad ustanoviš koja je verzija biosa, skini programčić s njihove stranice pod imenom ''@bios'' instaliraj ga i skini verziju biosa, otpakiraj bios i jednostavno staviš u program i on sve sam odradi, gotovo za 30sec, nakon toga jednostavno restartaš računalo i trebalo bi raditi 100%.... ps. netreba ti stari procesor da bi radilo,samo stavi taj proc i u windowsima sve riješiš, govorim iz vlastitog iskustva. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premuim
Datum registracije: Feb 2008
|
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
herr Flick
Datum registracije: Oct 2005
|
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Joj vi deca sa windowsima ![]() A i u ovome ima nekaj ![]()
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Cars & Tunning
|
Citiraj:
Nije losa ideja da mogu uci u bios, kad sve pospajam i upalim komp bude crna slika. Provjerit cu pinove za svaki slucaj, ako nebu upalilo poslat cu mbo,proc i maticnu bratu da pokusa dignuti sustav, on koristi X2 3600 koji bi trebao raditi na maticnoj jer je donedavno na njoj bio X2 procesor za koji ima definitivno podrsku pa da stavi novu verziju biosa, ako bude radilo super, a ako ne, onda nova maticna nazalost, jos uvijek postoji mogucnost da je proc? Kakvi inace budu simptomi kada ode procesor?
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
pa takvi simptomi ali cisto sumnjam da je do proca. Ili su pinovi povinuti ili dobro ne sjeda u socket. Mozda je sto zapelo ispod proca na socketu, neki komadic plastike ili cega, provjeri da nije sto ispod. Osobno sam imao slucaj kad nije ploca bila updateana s BIOS-om i da nije sluzbeno podrzavala proc ali se je sistem podignuo i mogao sam flashati BIOS na noviji. Ovo mi smrdi na cisto mehanicki problem... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
ma vjerojatno je do biosa. meni se desilo da komp nije htio boot-at dok nisam stavio novi bio sa podrskom za noviji proc. prvo neka to napravi, a ako ni onda nebude radilo neka isproba proc kod nekog frenda tak da zna na cemu je |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Cars & Tunning
|
Nažalost moram ponovno dignuti temu, problem se vratio iako malo drugaciji. Posto nisam kuci (Vukovar) već u Rijeci za prvi put sam slao komponente (maticnu,ram,proc) bratu koji je to sve spojio, stavio novi bios i sve je proradilo, nikakvih problema nije bilo, cak mi je i screen shot poslao. Razlika je u tome sto je on to sve izveo sa 6600GT, danas ujutro mi je stigao paket, fino sam to sve pospajao i stavio 8800GT na nju i javlja se isti problem. Sad se plasim da nije u grafickoj problem a ovdje nemam drugu da provjerim. Jel moguce da je grafa riknula? Ako da zbog cega? Nisam je niti forsirao, ma nista radio sa njome.
![]() |
#15 |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
Probaj posudit od nekog obicnu pci-e ili pci graficku, ako bude radilo, ja sumnju prebacujem na napajanje...
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Evo poslao sam ti i PM. Ja sam iz Rijeke,ako je problem ćemo testirati grafu imam pa ti posudim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Cars & Tunning
|
Majkus! hvala, cut cemo se ![]() Inace, stigla mi je 6600GT, stavio sam je i javlja se isti problem, nekako mi se cini da nisu grafe, nisu sigurno jer su obije radile, a 6600 je prekjucer normalno radila na istoj maticinoj ploci i ramima. A napajane mozda, pokrenu se svi ventovi, i na proci i grafi i u kucistu, ali vrte se jedva nesto, skoro pa se vide propelercici ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|