Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.05.2009., 02:09   #1
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Ventilator u napajanju

dakle, trebam savjet i "odobrenje" da to tako moze kako je meni logicno .

imam jedno napajanje iz kojeg je iscupan ventilator. zice su bile direkt zalemljene na plocicu, nije islo preko konektora. e sad, ja bi to napajanje osposobio jer nije toliko lose i treba mi, ali je problem spajanja ventilatora. nasao sam ja drugi ventilator (zvijer na 12V, ali to je druga prica), no mene zanima da li su ventilatori u napajanjima inace samo spojeni na x volta, ili ide preko kakve regulacije? jer ako je spojen na (npr) 12V, onda nije problem izvuci sa ploce potreban nakon, cak ima i obiljezen +12V izvod. ili spojiti direkt na molex, jel'.

"pogledaj bolje, mozda se vidi gdje je bila zalemljena zica" ne funkcionira, nista se ne vidi........

eto, nadam se da je pitanje dovoljno jasno. zivjeli

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2009., 07:20   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Kod boljih/skupljih napajanja imaš regulaciju okretaja, dok jeftinjave uglavnom piče na x volti 0-24h. Čini mi se da sam jednom multimetrom mjerio napon ventilatora na nekom Codegenu 400W i da je bio oko 6V. Mislim se da većina tih ventilatora, kao i onih za kućišta, može raditi u rasponu 5-12V pa treba naći balans između buke venta i dovoljnog hlađenja komponenti napajanja.
Oglas

Oglas
Staro 19.05.2009., 12:05   #3
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Spoji nakratko zelenu i crnu zicu (ako se hoce upalit bez venta) i multimetar u ruke

Ako ne zeli tako raditi, spoji taj vent i onda izmjeri napon (premda ako je zvijer od venta, odmah ces primjetiti kakav je napon u pitanju).

Jednostavnije ne moze.
Staro 21.05.2009., 23:32   #4
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
thnx obojici, tako sto sam i sam mislio. ali bolje pitat, uvijek ima netko pametniji od najpametnijeg .

nego, danas sam si dao truda, nasao drugi (citaj tisi) 80mm ventilator. i nadem ja bas mjesto gdje je bio originalni ventilator spojen (sakriven ispod tone zica, font minimalni), i spojim ja sve to.......i napajanje radi, sve 5, i ventilator se okrece.

ali napajanje toliko cvrci dok ne radi da je to nenormalno. a kad se upali boze sacuvaj, samo sam cekao da nesto ispusti dim. zasto, pojma nemam. znam da sam poludio jer sam radio u sobi u kojoj je bilo +40C, plus lemilica u ruci, plus usrani originalni lem....... fuj.

uglavnom, steta teme i vremena.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2009., 18:22   #5
ShAd0w_dAnCeR
Premium
Moj komp

ShAd0w_dAnCeR's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
a i meni cors fullllll lagano cvrkuce (zaustavio sam vent olovkom, tako da sam siguran da nije do njega) pa jbg...
ShAd0w_dAnCeR je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2010., 22:53   #6
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Jedno brzinsko pitanje, imam ovo Asusovo napajanje u trecoj konfi u sigu sa nekim yate loon 3-pinskim ventom LED koji je prozujao naravno. Problem je sto bilokoji vent ruknem u kuciste napajanja umjesto tog venta nece se ni upaliti, a taj yate loon naravno radi i zuji bez problema. Any ideas why?
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2010., 23:13   #7
Thorax
Doomster
Moj komp

Thorax's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
Sumnjam da je do toga, ali jesi pogledao specifikacije tog yato loon venta? Možda se razlikuju od ostalih po pitanju struje koju vuče i to... al ja nisam naišao na tako nešto nikada.
Druga opcija je par kapi finog ulja u yate loon, možda prestane zujati.
A treća, provuci kabel od venta do matične ili molexa.

CPU: AMD Athlon 640 under TX3
MBO: Asrock 870 Extreme3
RAM: 8 GB DDR3 Mushkin @ 1333, CL8
VGA: XFX HD4830
HDD: WD 6400AAKS
Monitor: Samsung 2470H
PSU: Fortron PNF 400W
Net: 12 Mbit/1,25 Mbit
Sound: Logitech X-530

CPU: Intel Celeron T3100
MBO: HP 1526
RAM: 2 GB DDR3
VGA: GMA 4500MHD
HDD: WD3200BEVT
Monitor: 15,6“ LCD
PSU: HP 65 W
Sound: Arctic Sound P281

CPU: AMD Athlon M320 undervolt @ 0.975 V
MBO: AMD 785
RAM: 2 GB DDR2 800
VGA: Integrated HD4200
HDD: Hitachi 250 GB
Monitor: LCD 15,6“
PSU: Delta Electronics 65 W
Net: 8 Mbit/768 kbit
Sound: integrated
Thorax je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2010., 23:31   #8
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

...pa nema tu neke filozofije, bar ne bi trebalo biti...napajanje rukne napon na vent i on bi se teoretski trebao vrtjeti, damn. Probao 3-4 venta na taj 3-pinski konektor i nijedan ni da bi se maknuo, pas mater. A Yate Loon kad god spojim vrti li ga vrti. Bolje receno, zuji.

Ima jos jedan feature to napajanje, a to je da ima izvucen tropinski konektor za maticnu plocu i pomocu njega se moze regulirati brzina tog Yate Loona...ali opet, originale vent radi spojim li to ili ne na plocu/fanmate.

I ja ovo nisam jos nikad vidio, sutra ga nosim u radionu na posao, ako ne prokljuvim nesto naspavan ujutro - roknit cu ga direkt pod jedan 12V na molex i dokurca i ventilator.
Staro 03.02.2010., 09:30   #9
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Problem rijesen, ventilator je dobivao samo 5.30V i zato se nijedan drugi nije htio pokrenuti. Precvikao jednu granu sa moleksima u samom napajanju i stavio drugi 120mm vent pod 12V (crna-zuta zica) koji je i na toj voltazi tisi od ovoga.
Staro 04.02.2010., 00:29   #10
borny
Too much busy
Moj komp

borny's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Potvrda

nemam nikakvo konkretno pitanje, samo trebam potvrdu da sam sve dobro napravio
Imao sam jedan color vent viška pa sam ga išao piknuti u starog čufteka 400w.
Precvikao sam žice spojenog venta i ovog novog, spojio 2pinski konektor sa novim ventom (crvena sa crvenom, crna sa crnom, malo izolirke), spojio na psu, upalio i radi.
oba venta su 12V, samo što na starom piše i struja (0.26A), ali mislim da to nije problem.
ipak pitanje: može li biti problema sa tim novim jeftinim ventilatorom? (ne, nisam ga krivo okrenuo)

It's nice to be important, but it's more important to be nice!

borny je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 04.02.2010., 00:35   #11
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor borny Pregled postova
nemam nikakvo konkretno pitanje, samo trebam potvrdu da sam sve dobro napravio
Imao sam jedan color vent viška pa sam ga išao piknuti u starog čufteka 400w.
Precvikao sam žice spojenog venta i ovog novog, spojio 2pinski konektor sa novim ventom (crvena sa crvenom, crna sa crnom, malo izolirke), spojio na psu, upalio i radi.
oba venta su 12V, samo što na starom piše i struja (0.26A), ali mislim da to nije problem.
ipak pitanje: može li biti problema sa tim novim jeftinim ventilatorom? (ne, nisam ga krivo okrenuo)
Pa ako normalno hladi PSU onda nebi trebalo biti nikakvih problema. Zasada ti je ok sve si dobro spojio, vent radi i to je to.
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2010., 07:31   #12
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Izolirku nikad unutar napajanja. Em izgori sva od velike temperature, em se rastave zice, ako ih nisi polemio pa ti onda izgori i napajanje kao slag na torti
Staro 04.02.2010., 10:31   #13
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Dizel Pregled postova
Izolirku nikad unutar napajanja. Em izgori sva od velike temperature, em se rastave zice, ako ih nisi polemio pa ti onda izgori i napajanje kao slag na torti
To s onom trakom što ima kao platno na sebi. Iako ako dođe do topljenja izolirke, neće mu samo izolirka biti problem.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2010., 11:11   #14
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Termo buzir je way to go u takvim situacijama
Staro 04.02.2010., 12:30   #15
Vrga
Lalalallalaaaaaa

Vrga's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Citiraj:
Termo buzir je way to go u takvim situacijama
ili sam obične heatshrink cijevi. s obzirom da su brutalno jeftine...

i nije li famozni termo-bužir malo overkill, s obzirom da se radi o žičici duljine... 5-10 cm maksimalno?
Vrga je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2010., 13:01   #16
borny
Too much busy
Moj komp

borny's Avatar

nisam zalemio, nije mi se dalo poslije ponoći
a izolirka je stegnuta "policajkom" skupa sa svim kablovima odmah ispod venta, zar se može otopiti tamo?

EDIT: bio je nekakav bužir crni gumeni kojeg nisam stavio, da ga stavim ipak?
moram li sve skidati i zalemiti? btw, kako da onda odvojim žice ako ne izolirkom?

EDIT #2: fotka

Zadnje izmijenjeno od: borny. 04.02.2010. u 13:11. Razlog: Fotka
Staro 04.02.2010., 13:24   #17
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Termo buzir je onaj sto se upaljacem jos malo ugrije da se slijepi sa zicama poslije lemljenja. Samo moras paziti da ga prvo navuces na jednu zicu prije nego lemis, da ne bi bilo ponavljanja gradiva

Sad kad promijenis vent obavezno prati grijanje napajanja, jer nema svako napajanje vent istih karakteristika, odnosno neki se sporije vrte ili imaju manji protok, pa ti moze doci do enormnog grijanja trafoa i fetova u napajanju, ako je vent preslab.
Staro 04.02.2010., 14:32   #18
borny
Too much busy
Moj komp

borny's Avatar

Citiraj:
Autor borny Pregled postova
nisam zalemio, nije mi se dalo poslije ponoći
a izolirka je stegnuta "policajkom" skupa sa svim kablovima odmah ispod venta, zar se može otopiti tamo?

EDIT: bio je nekakav bužir crni gumeni kojeg nisam stavio, da ga stavim ipak?
moram li sve skidati i zalemiti? btw, kako da onda odvojim žice ako ne izolirkom?

EDIT #2: fotka
savjet?

Staro 04.02.2010., 14:43   #19
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Ne kuzim zasto si sjekao kablove, jel nisi mogao samo ustekariti novi vent, posto vidim da je stari imao konektor na ploci...
Staro 04.02.2010., 15:10   #20
borny
Too much busy
Moj komp

borny's Avatar

Citiraj:
Ne kuzim zasto si sjekao kablove, jel nisi mogao samo ustekariti novi vent, posto vidim da je stari imao konektor na ploci...
Novi vent je imao molex i 2 žice spojene koje su se odvojile (čitaj izvukao sam ih slučajno). Znači crvena i crna, nikakav konektor. A vent na PSU je imao 2pinski konektor, pa sam samo precvikao stari vent i spojio novi.
Maloprije sam se malo poigrao, zalemio sam žice, stavio malo izolirke, preko toga original bužir i sve sastavio.
Sad bi to trebalo biti ok, mislim da se neće otopiti izolirka

Kako da pratim temp na PSU?

Staro 04.02.2010., 15:43   #21
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Pa ono odokativno, vidis da bas nije ugrijano do jaja...FET-ovi trpe do oko 100°C, znaci da samo kuciste napajanja bas ne smije biti da ne mozes ruku na njega staviti.
Staro 16.02.2010., 17:18   #22
hrca
...(=_o)...

hrca's Avatar

Datum registracije: May 2004
Napajanje je : chieftec GPS-400AA-101A
unutra je ventilator :Yate Loon D12SH-12

proizvođač za svoj ventilator daje ove vrijednosti(12V):
RPM: 2200
CFM:88
NOISE: 40db

Pri idle-u se čuje, podnošljivo, ali svejedno nije baš tiho, a kad igram igrice, onda nakon dužeg vremena zna dosta bučit

Zanima me dali netko ima prijedlog za neki ventilator kojeg bi mogao ugraditi umjesto ovoga, a da je tiši??
hrca je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2010., 18:04   #23
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Identičan vent sam ja imao u Asus 450W napajanju (made by Delta), Yate Loon D12SH-12, plavi LED. Vent je _UŽASNO_ glasan, jedini problem je što se pokreće već na 5.30V(mjerio multimetrom izlaz na 3-piskom konektoru u napajanju) i teško ćeš naći vent takvih karakteristika, tj. da sa tako malo napona radi.

Ako spojiš drugi vent na taj konektor, neće ti ni pokrenuti ga, jer svaki treba bar 6V da se pokrene. Zato sam ja zviznuo unutra jednog CM LED 120mm ventića, sa duplo manjim protokom, ali više nema uopće buke, a za tako slabašno napajanje tipa 400/450W ionako nema zime od pregrijavanja. Presjekao jedan vod sa moleksima i dritto na njega nalemio dolaz 12V za taj vent koji sam ugradio u napajanje umjesto tog užasa od Yate Loona.

U mojoj firmi u pogonu tvornice pola MS/Codegen šroteksa i šljuka od napajanja rade bez ventilatora jer su zarikani I tako rade već godinama...
Staro 16.02.2010., 19:20   #24
hrca
...(=_o)...

hrca's Avatar

Datum registracije: May 2004
hrca je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2010., 20:42   #25
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Ma nebitno je, kojigod da staviš. Samo pazi da je tih.
Staro 16.02.2010., 21:02   #26
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
U mojoj firmi u pogonu tvornice pola MS/Codegen šroteksa i šljuka od napajanja rade bez ventilatora jer su zarikani I tako rade već godinama...
hahaha,ne mogu vjerovati.....

Ja sam imao nekog MS-a 400W koji se nije htio upaliti dok bar jedan vent nije bio prikopcan(onaj s 2 80mm venta)

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2010., 21:08   #27
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Vjerovao bi da vidiš u kojim uvjetima rade te drlje. Uglavnom su sve 478 i 775 konfe, automatika preduzeća i nešto za kontrolne uređaje, ima nešto i brand Fujitsu računala(to su već nove BTX piluštine), ali većina je stari šrot baziran na Asus P4S seriji ploča...i radi i radi i radi tako godinama, bez pola ventilatora, na nekima i CPU hladnjaci zarikali, ali ne predaju se mrcine i na pasivi i sa 3 tone prašine iznutra
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno