Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.01.2010., 21:47   #1
herion
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Opensource vs proprietary software

Pročitah danas članak u Jutarnjem o incijativi HULKA za uvođenje Linuxa i open source rješenja u državnu upravu http://tinyurl.com/CroLinux.
Dugo se već o takvim stvarima priča i vjerujem i da na ovom forumu ima nešto o tome. Međutim mene ne zanima stara priča "da li je bolji Windows ili Linux" već koliko zaista košta jedno, a koliko drugo. Linux i Open source programi su već dugo sa nama. Vjerujem da neki od zaposlenih forumaša imaju iskustva sa uvođenjem "besplatnog" software-a umjesto komercijalnog i pri tom ne misilim samo na Windows-Linux kombinaciju već i kombinacije poput OpenOffice na Windowsima itd. U zadnje vrijeme naišao sam na dosta problema sa imaocima "besplatnih" programa tipa skupog održavanja, nekvalitetne podrške, pa se u konačnici sve svede na to da ovakva rješenje za mnoge zaista postaju dosta skuplja. Nedavno sam razgovarao sa direktorom jedne firme koja ima upravo nevjerojatno složenu i uz to visoko customiziranu, loše dokumentiranu implementaciju middle-office rješenja baziranu na otvorenom kodu. Osoba koja je to održavala otišla je u USA. Ispada da je jeftinije nanovo krenuti sa MS+CISCO kombinacijom nego platiti održavanje postojećeg. Pa eto molio bih ako neko ima iskustava potkrepljenih brojkama gdje se vidi koliko se zaista uštedi na ovakvim rješenjima neka podijeli svoja iskustva. Moja iskustva su također blizu tvrdnji da se u konačnici veoma često gube financijske prednosti otvorenog koda nad komercijalnim kada se ukalkuliraju svi troškovi.Pri tom ne mislim na velike firme koje imaju in-house rješenja razvijena na otvorenom kodu.
Ako postoji bolje mjesto od "operativni sustavi" za ovakvu raspravu molim moderatora da tamo premjesti temu.
herion je offline   Reply With Quote
Staro 22.01.2010., 22:05   #2
big_B
Premium

big_B's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Ovo bi išlo za jednostavniju administraciju, gdje je vrhunac dohvati iz baze x podataka, editiraj i natrag spremi. A takvih je puno. Naravno potrebno je pronaći i softver koji bi radio na linuxu, ali ne vjerujem da je to komplicirano, uostalom mogu platiti nekoj domaćoj firmi da ga napiše.

Za kompleksniju administraciju, teško.

Oglas
Staro 22.01.2010., 22:31   #3
herion
Premium

Linux je itekako sposoban za enterprise. Danas je veliki broj rješenja web i java-centrično pa se potreba za desktop računalom u klasičnom smislu gubi. Dokazano Linux danas sa lakoćom izlazi na kraj sa ogromnim bazama podatak, sa clusterima je na ti, postoje izvrsna rješenja za telefoniju, CM, baze, SAP, groupware, tu je i Openoffice. Postoje i odlična rješenja za virtualizaciju i remote desktop. Tu je i LDAP, Apache i da ne nabrajam dalje. Pitanje je samo koliko košta implementacija i održavanje, a da stvar bude još gora koja je cijena migracije i obuke korisnika? Da ne napominjem najgore od svega,a to je otpor korisnika prema bilo kakvim promjenama što je danas donekle anulirano web sučeljem za mnoge aplikacije.
Staro 23.01.2010., 00:53   #4
hash
Premium

Datum registracije: Nov 2005
neznam za vas ali meni se open office spreadsheet ne ponasa bas predobro, jel ima netko da je radio u njemu bilo sta 'ozbiljnije' ?
hash je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2010., 11:31   #5
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor herion Pregled postova
Pitanje je samo koliko košta implementacija i održavanje, a da stvar bude još gora koja je cijena migracije i obuke korisnika?
Open source pitfall no. 1 - TCO je gotovo redovito veci od inicijalnog troska. Bummer...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2010., 12:33   #6
herion
Premium

O TCO open source implementacija napisane su tone toga. Neka su Microsoft sponzorirana, neka sponzorirana od RH i Novella koji su opet davaoci komercijalnih usluga baziranih na otvorenom kodu. Kod najvećeg broja tih "studija" brojevi su kumulativni i doslovno padaju sa neba. Kako se ustvari došlo do njih najčešće je nepoznanica. Osobno vjerujem tj. iz prakse znam da se na puno mjesta da dosta uštediti implementacijom Fedore, Ubuntua, CentOS-a(a ne RH i Novella)+ Openoffice te neke besplatne verzije groupware i CM. Ako u igru pribrojimo i besplatnu virtualizaciju na danas jakim i jeftinim serverima uštede se protegnu i na hardware.
Naravno sve ovisi o potrebama korisnika i ima situacija gdje se jednostavno ne može uvesti takvo rješenje zbog proprietary programa.Pod uvjetom da firma(često pojedinac) koja implementira ovakvo rješenje ostane u razumnom okviru cijene održavanja takva rješenja jednostavno moraju biti jeftinija. Međutim kad krenemo u nešto što se zove "migracija sa komercijalnog na besplatno ješenje" onda se događa ono što Bubba spominje. I ne samo da je skupo već se često dolazi pred nerješive probleme tj. rješive za pozamašnu svotu.
O državnoj upravi ne bih. Tu će se najveće uštede postići racionalizacijom postojećeg. Kad pogledam kakve probleme imaju superorganizirani Nijemci na primjeru Munchena i prijelaza na linux koji traje već 5 godina u našim uvjetima ja najradije ne bih ni probao.
Dakle mišljenja sam da se na ovaj način znatne uštede mogu postići ako se s projektom implementacije IT rješenja kreće od nule ma kako složen bio sistem te kombinacijom open sourca i komercijalnih rješenja. Isto vrijedi i za prelazak na otvoreni kod manjih firme koje ne koriste programe koji nemaju open source pandan.
Međutim migracija u složenim sistemima najčešće osim što graniči sa SF donosi i neslućene troškove.
Staro 26.01.2010., 11:55   #7
herion
Premium

Iskreno očekivao sam da će se javiti ljudi koji su ostvarili uštedu korištenjem otvorenog koda i podijeliti svoja iskustva. Izgleda da nema previše takvih. Našao sam sličnu raspravu na Bug forumu i osim teoretiziranja ni tu nema konkretnih primjera uštede. Čini mi se da još uvijek vrijedi ono da je open source dobar, jeftin i stabilan sve dok se ne mora korisitit u produkciji.
Staro 26.01.2010., 14:11   #8
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor herion Pregled postova
Čini mi se da još uvijek vrijedi ono da je open source dobar, jeftin i stabilan sve dok se ne mora korisitit u produkciji.
Zaključak ti je krivi. Veći dio auditorija ovog foruma ne može sudjelovati u ovakvoj raspravi osim na infantilnoj razini.

Ja isto tako nemam iskustva sa uvođenjem Open Source rješenja u veće tvrtke. Ono što ti mogu reći je da u principu veće tvrtke i financijske institucije ne žele Open Source za podržavanje produkcije (Linux + MySQL ili Linux + Oracle npr.) jer za Linux nemaju podršku kakvu imaju za recimo HPUX ili AIX. Do prije nekoliko godina nije postojala podrška niti za 64bit Windows + 64bit Oracle pa nije ni bilo takvih instalacija.
Ono što sam primjetio je da je Open Source dosta popularan kod startupova ili manjih tvrtki koje se bave providanjem određenih usluga kroz software vlastite proizvodnje. Takve tvrtke biraju Linux jer su konkurentniji na natječajima zbog početne cijene licenci za OS.
Heterogeni sustavi poput Linux+Windows ili Windows+OpenOffice se teško integriraju u ostatak sustava što je često zanemarena činjenica i jedan od faktora koje treba računati u TCO.

Da bi dobio pravu sliku stvari ili nešto realnije od ovog, predlažem ti posjetu što većeg broja konferencija (HROUG i sl.). Tamo ćeš sresti masu ljudi sa različitim backgroundom i rasprava o ovoj temi s njima će ti biti daleko konstruktivnija.
Staro 26.01.2010., 14:27   #9
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
hmn

ja radim u firmi koja bi bila idealna za prelazak na open source, u veleprodaji nas je cca 30 dakle mala mreza dva servera racunala se koriste za office i surf dakle alternative postoje.

e al postoji jedan problem a taj je sto odredjeni software koji koristimo za prodaju unos i sve vezano za artikle je specijalno pravljen za windowse i to je to prakticki "nemas" izbora.

da idem otvarati firmu odma bi isao na linux i open source .

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke