Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.12.2009., 00:55   #1
Sinisazg
Premium
Moj komp

Sinisazg's Avatar

Datum registracije: Jul 2009
5.1 DD via HDMI problem

Sema:
- graficka (HDMI) ide na TV (HDMI)
- TV (opticki izlaz) ide na (digitalni ulaz na pojacalo) preko konvertora
- na pojacalo su spojeni 5.1 zvucnici

Ne mogu nikako natjerati da mi baca 5.1 zvuk. U postavkama HDMI output-a mi daje mogucnost samo 2 channel-a, odnosno stereo. U postavkama isto tako.

Radi se o grafickoj HD 4670 koja na sebi ima mogucnost 7.1 DD-a. Imam Win7.
Da li je itko upoznat sa ovakvim problemom?
Sinisazg je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2009., 01:19   #2
Ciclajbek
Premium

Datum registracije: Oct 2007
Hm, nisam siguran da mozes iz kompa progurat zvuk preko HDMIa na TV i onda isti taj zvuk iz TVa izvadit optikom i prenest ga na pojacalo...Zapravo, poprilicno sam siguran da ne mozes..Imas konverzije zvuka bespotrebne...Za to ti treba ili pojacalo za HDMI ulazom i izlazom(znaci takva pojacala kad mu spojis HDMI "pokupe" audio, a na izlaz dalje daju sliku) ili disejblaj HDMI zvuk i spoji na TV HDMI-jem a zvuk optikom ili coaxom iz kompa direkt u pojacalo..

I da, uvijek u postavkama digitalnog zvuka (spdif izlazi ili HDMI) imas samo namjestavanje "kao" stereo izlaza, no kad pustis film, ako ti je u AC3 codecu stavljena kvacica na use SPDIF i DTS bypass radit ce ti 5.1
Ciclajbek je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.12.2009., 08:32   #3
kis
Premium

kis's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
U principu jako malo TV-a ima mogućnost pass-thru višekanalnog zvuka.
Tako da za 5.1 (optika ili koaksijalac) mora s pc-a u pojačalo, a hdmi-jem samo slika u TV.
kis je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2009., 11:41   #4
Sinisazg
Premium
Moj komp

Sinisazg's Avatar

Uspio sam prenjeti zvuk. Jedino sto mi sada ne rade straznji zvucnici (rear left & rear right).

TV mi ima audio opticki izlaz za 5.1 DD i PCM, tako da to sigurno mora prolaziti. Mislim da je vise do nekih postavki racunala.
Staro 03.12.2009., 11:45   #5
Hrvoje xyz
lepi

Datum registracije: Nov 2005
bitno je dali TV prenosti visekanalni zvuk . kod mene ne prenosi , pa moram spajati optickim , i to radi kak treba.
nisam siguran da tebi prolazi ak ti ne rade straznji zvucnici , al dobro mozda nisi do kraja postelo pojacalo .
Hrvoje xyz je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2009., 12:18   #6
kis
Premium

kis's Avatar

Sinisazg koji TV imaš ?
Jedino neki Grundigovi mogu prenijeti surround, pa me zanima koji još imaju tu mogućnost.
Staro 03.12.2009., 13:15   #7
Seraph1m
Premium
Moj komp

Seraph1m's Avatar

Datum registracije: May 2009
Nista od toga stari, ovo je primjer za Samsung ali brijem da je tako i za ostale proizvodjace:

The HDMI input on Samsung TVs can not pass digital 5.1 Surround Sound to the Digital Optical output jack. This is not a limitation of the TV (technically, it could be done), but instead a limitation imposed by laws and regulations. The TV can not pass straight digital signal because to do so would violate copyright laws and copy protection regulations.

So, if you want digital video and digital 5.1 sound, you must connect the video output of your source to your TV using DVI or HDMI, and connect the digital audio output from your source directly to the digital audio input of your Home Theater System or Stereo.

Pozz.
Seraph1m je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2009., 13:56   #8
Sinisazg
Premium
Moj komp

Sinisazg's Avatar

Citiraj:
Autor kis Pregled postova
Sinisazg koji TV imaš ?
Jedino neki Grundigovi mogu prenijeti surround, pa me zanima koji još imaju tu mogućnost.
LG32PG6000 link

Citiraj:
Autor Seraph1m Pregled postova
Nista od toga stari, ovo je primjer za Samsung ali brijem da je tako i za ostale proizvodjace:

The HDMI input on Samsung TVs can not pass digital 5.1 Surround Sound to the Digital Optical output jack. This is not a limitation of the TV (technically, it could be done), but instead a limitation imposed by laws and regulations. The TV can not pass straight digital signal because to do so would violate copyright laws and copy protection regulations.

So, if you want digital video and digital 5.1 sound, you must connect the video output of your source to your TV using DVI or HDMI, and connect the digital audio output from your source directly to the digital audio input of your Home Theater System or Stereo.

Pozz.
Ma sve je to divno i krasno kad oni pisu te "zakone", a sjetimo se mp3ca .

Uglavnom, u izborniku televizora mogu podesavati koji zvuk hocu da mi baca na opticki izlaz (Dolby Digital ili PCM).

Danas cu se jos malo probati igrati sa pojacalom, pa javim ako sta uspijem.

EDIT: BTW ja mislim da je problem samo do konfiguacije HDMI zvuka na racunalu, jer mi na njemu pise da je jedino moguce 2 kanala za output. Evo kako to izgleda:

Staro 03.12.2009., 14:34   #9
kis
Premium

kis's Avatar

Ne možeš dobiti pass-thru višekanalnog audia s PC-a.
Tvoj TV ga može slati preko optike u pojačalo, ali samo ako se emitira preko DVB-T ili DVB-S signala, preko HDMI-ja ne.
Staro 03.12.2009., 19:01   #10
Seraph1m
Premium
Moj komp

Seraph1m's Avatar

Tebi nesto sa driverima i/ili codecima ne stima. Inace, meni na Win7 sa default sound driverima za MoBo radio 5.1 isprve, kad sam updejtao sa Win Update, zvuk mi se srusio.

Imas Ac3Filter instaliran i podesen?

Moj setup: http://img256.imageshack.us/img256/8154/setupu.png

Zadnje izmijenjeno od: Seraph1m. 03.12.2009. u 19:15.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.12.2009., 20:53   #11
Hrvoje xyz
lepi

e , a meni je isto omoguceno ovo Stereo kod audio kanala , isto ko i kod sinise .
a imam mislim ipak malo bolju (iako isto integrirano ) zvucnu.

mislis da je to do windowsa*
Staro 03.12.2009., 21:26   #12
Seraph1m
Premium
Moj komp

Seraph1m's Avatar

Uostalom, zasto u testne svrhe ne pokusate spojiti PC na receiver pa cete znati jer do TV-a ili do vindoza? Cak i ako je daleko, izvucete kuciste spojite mis i tv i to je to..
Staro 04.12.2009., 03:01   #13
Ciclajbek
Premium

Prvo, jedino ako izvor zvuka sa TV-a ima DTS ici ce iz njega DTS. U tom slucaju, jedino DVB-t signal..

NE MOZES spojit na telku DTS zvuk i proslijedit ga opet dalje nekom drugom uredjaju (pojacalu)....

Uzmi opticki kabel ili coax i spoji direkt u pojacalo i radit ce...
Pod sound u control panelu odaberi SPDIF kao playback device, a u njegovi propertisima stavi kvacicu i na DTS.
AC3 codec kao gore na slici ali i u njegovoj konfiguraciji pod karticom SPDIF stavis kvacicu na "Use SPDIF" i pod SPDIF passthrough stavis kvacicu na DTS i AC3

I stavi nove drivere, jer iako ti neces koristit speakers kao defultni playback device, mora ti bit omoguceno odabiranje svih mogucih kanala a ne samo stereo

eto pomoci

Staro 04.12.2009., 09:09   #14
Sinisazg
Premium
Moj komp

Sinisazg's Avatar

OK hvala na uputama obojici. Budem probao pa javim.

Do sada sam uspio natjerati da mi rade prednji lijevi i desni + srednji. Zadnja 2 se i dalje cuju na prednjim.

Zadnje izmijenjeno od: Sinisazg. 04.12.2009. u 10:48.
Staro 04.12.2009., 10:43   #15
Hrvoje xyz
lepi

Citiraj:
Autor Seraph1m Pregled postova
Uostalom, zasto u testne svrhe ne pokusate spojiti PC na receiver pa cete znati jer do TV-a ili do vindoza? Cak i ako je daleko, izvucete kuciste spojite mis i tv i to je to..
to radim stalno , nije to problem . mislio sam da ako vec hdmi prenese visekanalni zvuk do televizora , da ga televizor onda optickim kablom prenese u reciever da mi nemoraju virit tri zice iz laptopa , izgleda gadno, ko da sam neki haker (napajanje gore desno , HDMI lijevo i opticki kabel u sredini)

Citiraj:
Prvo, jedino ako izvor zvuka sa TV-a ima DTS ici ce iz njega DTS. U tom slucaju, jedino DVB-t signal..

NE MOZES spojit na telku DTS zvuk i proslijedit ga opet dalje nekom drugom uredjaju (pojacalu)....
ima novijih HDTva za koje sam prilicno siguran da mogu to ... Panasonic.
Citiraj:
I stavi nove drivere, jer iako ti neces koristit speakers kao defultni playback device, mora ti bit omoguceno odabiranje svih mogucih kanala a ne samo stereo
da , moglo bi biti do drivera , iako je mozda i do windowsa ? ja koristim vistu sp2 .. nemam uopce to da mogu 5.1 birat isto kao ni sinisa, ali imam ovo za opcije AC3 filtera , do toga dodjem iz GOM playera naprijer , i ja sam mu rekao da passtrougha zvuk ..
Staro 04.12.2009., 11:58   #16
kis
Premium

kis's Avatar

[QUOTE=Hrvoje xyz;1502285]
ima novijih HDTva za koje sam prilicno siguran da mogu to ... Panasonic.
QUOTE]

možda nova serija V, za ostale mislim da to ne mogu.
Oko tog pitanja je već bilo polemika i kao što rekoh 5.1 i više samo s DVB-t/s-a
Staro 07.01.2010., 15:02   #17
jonnieZG
Registered User

Datum registracije: Jan 2010
TV --[S/PDIF optički]--> Tuner.

HTPC je ASRock Nettop ION330HT (nVidia HDMI). TV je LG 42LH5000, a tuner je neki stari Kenwood, nije bitno za priču (podržava DD, a DTS nema). Na XP-u mi sve radi dobro: DD se šalje bez konverzije kroz TV u tuner, a DTS će ffdshow rekodirati u DD i kao takvoga ga poslati u HDMI. Zvuk se iz HDMI-a od TV-a samo forvarda preko optike u tuner (ima setup na TV-u gdje se podešava audio passthrough).

Napominjem da mi ovo na XP-u RADI, što znači da mi uredno svira 5.1. Windows 7 ne radi, jer u samom setupu zvučnika vidi samo 2 kanala. Na netu ćete naći ekipu koja je sličan problem riješila kupnjom HDMI 1.3 kabela, jer im bandwidth nije bio dovoljan, ili smanjivanjem rezolucije. Svejedno, ovdje se ne radi o tom slučaju, obzirom da na XP-u to radi bez problema.

Ima li tko rješenje?
-->
Vidim da tema miruje već mjesec dana, ali ću se ipak nadovezati. Imam isti problem kao Siniša i još ga nisam riješio.

Kao prvo, uzrok problema nije u DD-u ni DTS-u, nego jednostavno u tome što Win7 ne vide 5.1 nego samo 2 kanala.

Spojeno je ovako: HTPC --[HDMI]--> TV --[S/PDIF optički]--> Tuner.

HTPC je ASRock Nettop ION330HT (nVidia HDMI). TV je LG 42LH5000, a tuner je neki stari Kenwood, nije bitno za priču (podržava DD, a DTS nema). Na XP-u mi sve radi dobro: DD se šalje bez konverzije kroz TV u tuner, a DTS će ffdshow rekodirati u DD i kao takvoga ga poslati u HDMI. Zvuk se iz HDMI-a od TV-a samo forvarda preko optike u tuner (ima setup na TV-u gdje se podešava audio passthrough).

Napominjem da mi ovo na XP-u RADI, što znači da mi uredno svira 5.1. Windows 7 ne radi, jer u samom setupu zvučnika vidi samo 2 kanala. Na netu ćete naći ekipu koja je sličan problem riješila kupnjom HDMI 1.3 kabela, jer im bandwidth nije bio dovoljan, ili smanjivanjem rezolucije. Svejedno, ovdje se ne radi o tom slučaju, obzirom da na XP-u to radi bez problema.

Ima li tko rješenje?
jonnieZG je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2010., 23:28   #18
Ciclajbek
Premium

To nema veze kako windowsi vide, vec ne mozes ti signal koji posaljes HDMIjem proslijedit od TV-a na pojacalo...Neznam cemu komplikacije, spoji digitalni kabel direkt na zvucnu u optiku i rjesio si sve probleme...
Staro 08.01.2010., 08:50   #19
jonnieZG
Registered User

Citiraj:
Autor Ciclajbek Pregled postova
To nema veze kako windowsi vide, vec ne mozes ti signal koji posaljes HDMIjem proslijedit od TV-a na pojacalo...Neznam cemu komplikacije, spoji digitalni kabel direkt na zvucnu u optiku i rjesio si sve probleme...
Vjerojatno nisi pročitao moj prethodni post pažljivo: moj televizor (42LH5000) može proslijediti HDMI na optiku i to uredno radi u XP-u. Ne radi samo na Win7.

Iz PC-a ne mogu ići direkt na pojačalo (pretpostavljam da si to htio reći), radi ostatka stvari koje su mi spojene, al to sad nije bitno. Bilo bi za očekivat da kad već radi na XP-u, konačno to proradi i na Win7.

I dalje tražim rješenje...

Zadnje izmijenjeno od: jonnieZG. 08.01.2010. u 14:05.
Staro 08.01.2010., 14:28   #20
Ciclajbek
Premium

nema veze s win 7 vec sa postavkama....

Jer meni win7 uredno šibnu DD kad se isti i pusti ..bilo da je mkv ili m2ts.... Jesi namjestio kako sam rekao u ac3 codecu? on ti je obavezan za nesto takvo.. kad pustis pjesmu koja je stereo onda ide stereo, kad ide digitalni zvuk (bilo stereo bilo surround) on salje surround...Imam istu karticu (4670) i sve mi uredno radi...
Kak nemozes radi ostatka stvari spojit direktno SPDIF izlaz iz kompa u SPDIF ulaz od pojacala? mislim, ako koristis spdif na pojacalu za taj kabel iz TV-a, onda taj isti kabel jednostavno iskopcas iz TV-a i bubni u komp...Jedino ako na kompu koristis i SPDIF izlaz za zvuk i HDMI(ili sva tri optika, spdif i hdmi,ako imas sva tri naravno) makar, ne kuzim cemu...Svejedno mislim da si si iskomplicirao zivot bezveze prijenosom zvuka preko HDMI-a jer ga tak i tak ne furas TrueHD kad na pojacalu nemas HDMI
Staro 09.01.2010., 15:30   #21
Sinisazg
Premium
Moj komp

Sinisazg's Avatar

E bas mi je drago da se netko opet javio na ovu temu .

Uglavnom i ja imam LG plazmu i u opcijama imam da mi proslijedi zvuk na opticki digitalni izlaz!

Rekao si da na XP-u (blazenom) radilo ti kako treba. Meni se cini da cu se ja vratiti nazad jos malo na stari dobri XP zbog ovog, dok se nesto ne uspije rijesiti sa Win7. Probat cu se jos malo prije vracanja na XP zezat sa ovim problemom, pa ako skuzim kako ga rijesiti javim.
Staro 12.01.2010., 14:55   #22
jonnieZG
Registered User

Citiraj:
Autor Ciclajbek Pregled postova
nema veze s win 7 vec sa postavkama....

Jer meni win7 uredno šibnu DD kad se isti i pusti ..bilo da je mkv ili m2ts.... Jesi namjestio kako sam rekao u ac3 codecu? on ti je obavezan za nesto takvo..
Hvala, majstore! Ja, tutlek, nisam instalirao AC3filter, pa mi zato nije radilo. Zapravo mislim da mi je čak i bez AC3filtera radilo kad je signal bio DD, a da je samo kod DTS-a radio downmix na stereo. U svakom slučaju, obavezno je instalirati AC3filter i pravilno ga podesiti (isto obavezno treba pročitati http://ac3filter.net/files/docs/ac3f...spdif_eng.html jer je za ispravno podešavanje parametara nužno točno razumjeti što koji parametar znači).

Inače, za one koji se i dalje muče s ovim: AC3filter ne utječe na to koliko zvučnika će kartica preko HDMI-a vidjeti na TV-u, bez obzira što TV podržava virtualni 5.1. Zvuk se u tom slučaju komprimira i kodira u AC3 format koji za prijenos koristi samo 2 kanala, pa mu je to dosta.

Ako se ide preko HDMI-a direktno na pojačalo koje podržava DD i DTS, mislim da AC3filter nije nužan, osim ako se ne želi raditi nikakve transformacije. Nisam siguran, slobodno me demantirajte ako sam u zabludi...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno