Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.12.2009., 09:40   #1
Red Dwarf
Bajker s AMD-om na dresu
Moj komp

Red Dwarf's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
(riješeno) Mac OS X 10.5.6 krepa prilikom bootanja

Pozdrav,

Imam PowerBook G4 [1.0GHz, 1.5GB DDR, 60GB HDD, ATI 9600 64MB], 10.4 DVD i 10.5.6 DVD DL

Do sad sam imao na njemu 10.4 Tiger-a koji je naravno i došao s njime, ali odlučio sam staroj krami pružiti mogućnost daljnjeg rada te sam si lijepo kupio jedan DL-DVD...naravno Retail verziju OS X 10.5.6

I naravno stavio u laptop instalirao i malo prčkao, instalirao programe koji su prije bili na PowerBook-u [mozilla, ntfs-3g i windows messenger] i ugasio ga.

#1 problem : kad ga idem paliti osim Power tipke moram pretisnuti/držati i Command tipku [iako je namješteno da se startupa s diska]

ali nema veze...nije mi problem držati 5-10 sek command tipku [reinstalirao sam leopard u međuvremenui ostao je isti "problem"]...i onda sam lijepo pokrenuo update isto kao i kod 10.4 i on je počeo skidati update za itunese, quicktime, i naravno s 10.5.6 na 10.5.8 i verziju također update...i sad prilikom restarta nakon što je skinuo updateove i ono sve javlja mi se sljedeće

#2 problem : upali se i umjesto jabukice stoji mi onaj znak kao što kod ipoda bude kad ga se sinkronizira ; onaj krug s crtom zabrane i dolje se naravno animira ono da se loada ali naravno nečuje se uopće disk niti išta drugo da radi...i sad je tako već bilo negdje 3 sata pa nisam znao što više pa sam ga na power tipku ugasio...i sad opet prilikom paljenja isti problem : ali sad je apple logo i dolje animacija...ali ništa se nediže

eto molio bih i bio mu zahvalan ako bi mi tko mogao uvaliti kakav savjet.

eh da i ako bi netko znao na još jedno pitanje također bi bio zahvalan :

#3 je se može ikako maximizeati aplikacija preko cijelog ekrana bez da za svaku aplilkaciju moram vući granice do ruba ekrana [finder, firefox, word, excel, itunes, preview.....]

#4 moželi se aplikacija staviti preko cijelog ekrana [osim gornje alatne trake] a da dock nije hidean nego da je vidljiv [jer ionako je proziran pa mi nesmeta što je iznad nečega]

#5 namjestim da mi se u VLC-u otvaraju *.avi fileovi ali svejedno ostale otvara u quick timeu...dakle odem na desni klik->open with->other...->vlc->always open with ...e sad je li ja tu nešto krivo radim ili ?
Red Dwarf je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2009., 11:16   #2
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Ovako, prvo što se tiče greške, kad pališ komp drži pritisnutu tipku Command i tipku v, da uđeš u verbose mode i zapiši ili poslikaj gdje stane bootanje da vidimo u čemu je problem. Po istoj šemi probaj ući u single user mode - Command + s na bootu, ako uspiješ pogledaj logove u Console aplikaciji, možda nađeš korisnu informaciju.

#3 - ja sam jednom razvukao firefox po širini i nakon toga se stalno tako otvara. i s drugim programima koje koristim tako radim. no, to ovisi od apliakcije do aplikacije, nisam gledao da li se to može negdje podesiti.

#4 - mislim da ovo ne može.

#5 - nisam baš najbolje razumio, ali najbolje ti je takve stvari podesiti drito u aplikacijama. odeš u vlc i označiš koje datoteke da on otvara, i isto napraviš u QT i drugima...
Oglas

Oglas
Staro 09.12.2009., 11:44   #3
Red Dwarf
Bajker s AMD-om na dresu
Moj komp

Red Dwarf's Avatar

#1 Evo što izbaci u com+v i što izbaci u com+s modu...nisam stvarno uspio nikako uhvatiti bolju sliku ovoga comm+v moda...inače poslije ovoga što je na slici još inicijalizira [ili loada] samo bluetooth

ako treba budem još sredio i com+v mod

eto...rado bi bio od veće koristi ali nekužim se baš previše pa neznam što i gdje

ma za firefox znam to da ga treba razvući ali istini na volju malo je naprono to raditi za svaki program pa sam mislio da možda postoji neki maximize gumb koji se pretisne ko u windowsima

#5 mislio sam na ono kao što je u windowsima recimo kad se ide namještati da umjesto windows media playera svaki put *.avi file otvara u bsplayer-u...pa ista shema i za ovo...

EDIT : #2 sredio sam ubacio sam nazad DVD i izgleda da mu je to bilo dovoljno da digne sustav...sad normalno sve radi [i bez dvd-a] osim što eto ostaje taj problem da ako nema stisnute command tipke da nema ni dizanja sustava

Zadnje izmijenjeno od: Red Dwarf. 09.12.2009. u 11:58.
Staro 09.12.2009., 12:07   #4
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Red Dwarf Pregled postova
EDIT : #2 sredio sam ubacio sam nazad DVD i izgleda da mu je to bilo dovoljno da digne sustav...sad normalno sve radi [i bez dvd-a] osim što eto ostaje taj problem da ako nema stisnute command tipke da nema ni dizanja sustava
Ako ti se da probat, mislim da je kod tebe problem u loginwindow.plist

Možeš probat ovo rješenje:
http://www.osxjournal.com/fixing-iss...ation-started/

EDIT: Zanemari, tek sad sam vidio da sad bootaš i bez DVDa normalno
Staro 09.12.2009., 12:36   #5
Red Dwarf
Bajker s AMD-om na dresu
Moj komp

Red Dwarf's Avatar

ne, ne, ne...dvd sam samo iskoristio da prođem glupu jabukicu i onaj kružić što se vrti...sad mi normalno boota u smislu da prolazim apple logo ali svejedno ga palim preko command + power tipka

EDIT:
aha...tek sam sad pročitao post do kraja
Staro 09.12.2009., 15:14   #6
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006

Ali 10.5 ide na nonIntel (PPC based) Macove???
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2009., 16:01   #7
Red Dwarf
Bajker s AMD-om na dresu
Moj komp

Red Dwarf's Avatar

da ide.10.6 neide
Oglasni prostor
Oglas

Oglas