Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.01.2005., 14:56   #1
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Čišćenje i održavanje računala

Nisam dugo ništa napisao i nekako mi nedostaje inspiracije za nešto pametno. Prijedlozi se primaju. Stoga moram napisati nešto o održavanju računala čistim i urednim. I ne, ne mislim na viruse i sličnu gamad. Mislim na najobičnije održavanje računala čistim od prašine, pasta, boje i sl. stvari koje se vremenom natalože na njega.

Naravno da postoje alternativne metode koje mnogi koriste ali je ovo što predlažem iskustvo skupljeno godinama i većina je otkrivena u vlastitu radu. Poneke metode će vam se činiti čudne ali su 100% pouzdane. Ograđujem se od bilo kakvih oštećenja koje bi, eventualno, učinili na svojim komponentama. Ovo uputstvo je zabranjeno za korištenje Paske-u jer bi on sigurno učinio kakvu glupost i spalio pola računala.

Za operacije čišćenja računala vam treba određeni pribor:
- nož tupi iz bešteka
- odvijač križni
- kombinirke
- krpica
- štapići za uši
- WC papir
- voda
- posuda za vodu
- SanitarWC ili slično sredstvo (u zadnje vrijeme koristim Bref Duo Aktiv)
- Persil (ili Ariel) pražak za pranje rublja u GEL-u.
- gumica za brisanje obične olovke
- kist 60
- kist 20
- mini usisavač

Procesor:

Procesor je dio računala o kojem PCEkspertovci najviše debatiraju. Da bi on uvijek bio u najboljoj formi mora biti hladan. A da bi to bio mora biti i čist od prašine. Prašina se skuplja svugdje i gotovo ju je nemoguće spriječiti da se skuplja.

Ventilator je najveći sakupljač prašine i njega moramo odvojiti od baze da bi ga propisno očetkali kistom 60. Većina prašine će tako otići a tek kod jačih zaprljanja će se isti trebati rastaviti, očistiti i ponovno nauljiti finim strojnim uljem.

Baza se također može očistiti sa kistom 60 između rebara. Tu kist pokazuje najbolje rezultate. Ne morate se bojati i baciti ga u vodu te se tako riješiti prašine. Efekt se poboljšava kada u vodu stavite i Persil gel. Na bazi će valjda postojati i kakva termalna pasta. Tu pastu se za prvu ruku može očistiti sa WC papirom koji će pokupiti gotovo svu pastu no neće očistiti sve. Pasta se uvlači u sve pore u materijalu i teško ju je očistiti. Možemo je očistiti gumicom za brisanje olovke. U težim slučajevima se poseže za Persil gelom. Ukoliko vam je cooler prilično star, valja ga riješiti i od korozije koja se nakupila vremenom i vaš bakar više ne blista kao prvog dana. To utječe i na hlađenje pa ćemo stvar dovesti u prvobitno stanje pomoći Sanitar WC-a. On će skinuti koroziju i bakar će blistati bolje nego prvi dan. (Na ovom zahvaljujem svim vrijednim elektroničarima)

Sam procesor se čisti na sličan način. Višak paste se očisti WC papirom a fina obrada se vrši sa gumicom za brisanje olovke. Postoji metoda uz aceton i alkohol ali se nije pokazala toliko učinkovitom. Kada ga riješite na ovaj način, možete ga prodati kao nov procesor jer nema ni najmanjeg traga paste. Niti nikakvog sivila po njemu.

Za stavljanje paste na procesor postoje različite teorije. Većina koristi žilet, kreditnu karticu, osobnu iskaznicu i kojekakve druge kartice. Nisam siguran kako bi moja izgledala nakon toga ali mi policija ne bi bila blagonaklona. Ja jednostavno pastu stavim na sredinu procesora, u kapljicu, i preko toga cooler. On sam razmaže pastu tamo gdje je potrebno. Možda je to protivno pravilima i zdravom razumu ali uvijek dobivam bolje rezultate od metode žileta. Stariji se članovi mogu sjetiti kako je radio AMD 1300 T-bird na pasivnom hlađenju uz temperaturu od 41 stupanj.

Pripazite na nožice procesora kod čišćenja gumicom. Lako se svijaju a teško ispravljaju. Najbolje je da ga ne vadite iz socketa.

Matična ploča:

Ovo je najjednostavnije. Samo je dobro očetkajte uz pomoć kista.

Veći je problem nortbridge. Bilo koju matičnu ploču kupili i s kojim god nortbridgeom, biti ćete prisiljeni rješavati se onih zujalica koje ugrađuju na njega. Po pravilu ne traju dugo ali su zato glasniji od ThermalTakea. Uvijek ga zalijepe sa nekom žvakačom koju je gotovo nemoguće skinuti. Rekoh gotovo nemoguće. Bilo da se drži za rupe u matičnoj (AMD) ili uz pomoć kopči (Intel), potrebno ga je prvo otkvačiti što zna biti prilično nezgodno. Obavezno koristite svoju snagu u prstima. Tako se onemogućavaju oštećenja ploče. Cooler se skida pažljivim okretanjem baze.

Napomena: Netko je tako uništio nortbridge ali meni se to nikada nije dogodilo. Taj se slučaj može naći na forumu. Još mi je uvijek krivo što se to dogodilo. Stoga, oprez! Bolje je da ostane žvakača nego da uništite ploču.

Žvakača će po pravilu ostati na bazi i tek mali dio na nortbridgeu. To je dobro jer je lakše očistiti bazu. Tu nastupamo sa nožem. Lagano skidamo dio po dio žvakače. Paziti da se materijal ne zareže i ostane što više ravan. Oko žvakače nekada (Intel) postoji i još neka zaštita protiv prašine koju je bolje skinuti jer to samo dodatno zagrijava stvar. Fina obrada se vrši uz pomoć gumice za olovku. Tako se obradi i nortbridge. Ukoliko je ostalo tragova žvakače, skinuti je noktom. Mislim da nije potrebno reći da bi tu nož učinio samo štetu. Pasta se stavlja na isti način. Za ovo mjesto bi preporučio Artic Ceramique jer ne provodi struju.

Southbridge uglavnom nema cooler. Ako ga ima, bolje ga je skinuti jer se pod onim zalijepljenim samo više zagrijava. Ima li netko pametan način hlađenja? Ne znam s čim da se zalijepi jer su ova ljepila užasna. To služi za lijepljenje a ne hlađenje.

Grafička kartica:

Može se reći da je to ista stvar kao i kod matične. Valja skinuti onaj komad lima koji su proizvođači, uz puno mašte, nazvali cooler. Imam običaj staviti cooler za P2 sck. 370 i nekako ga pričvrstiti. Načete vjerovati koliko su učinkovite one vezice za zimnicu s kojima su vam povezani kablovi kada kupujete novi hardware.

Memorija se "hladi" na isti način kao i southbridge matične ploče. Zbog toga sam imao dosta problema sa svojom. Tek sam onda došao do toga da se memorija pregrijava zbog tih pasivaca. Opet je bolje bez njih nego s njima. I opet bi volio da mi neko kaže kako da to pričvrstim s normalnom pastom. Obavezno koristiti Artic Ceramique. Ne možete spriječiti da vam pasta ne dođe na nožice od memorije.

Hard Disk

Hard disk se ne pere. Iako je moja djevojka to uspjela sa IBM 41 Gb. Naime, pri izlasku iz auta je dotični pao u lokvu vode. Zaključak: IBM pliva. I dalje je radio u punom opsegu svog radnog vijeka. 2 tjedna. Tako je postao prvi koji je toliko poživio.

DVD/RW, CD/RW, CD, DVD

Prednju masku doista nije teško očistiti sa Persil gelom. No unutrašnjost je malo zahtjevnija. Valja ga otvoriti i izbaciti prašinu iz njega. Ne bi vjerovali koliko se tu nakupi. U nedostatku kompresora, dobro je valja iščetkati uz pomoć kista. Tu je najbolji onaj manji.

Nakon čišćenja prašine obavezno je očistiti i leću. I najmanja nečistoća onemogućuje normalan rad. U tu svrhu je najbolje koristiti štapić za uši (malo bolje kvalitete) i to suhi. Bilo koje sredstvo bi je zamastilo, a alkohol je nepotreban jer bi optički uređaj davno prestao raditi da je toliko onečišćenje leče.

Napajanje

Obavezno je čišćenje napajanja. Veća količina prašine, koja se lako skuplja, pretjerano zagrijava napajanje. Pregrijano napajanje brzo postane pregoreno napajanje, a sreća je da ostane samo na tome. Stvar se povremeno očisti kistom i time mu se značajno povećava životni vijek.

Kućište

Naša draga kućišta, o kojima vodimo toliko pažnje, vrlo brzo postanu prljava. Obično to ne primjećujemo ali su pravi izvor zaraze. Svojevremeno sam imao Big JNC bijeli. Izgledalo je prilično normalno. Probao sam čistiti svakako ali sam na kraju završio s njim pod tušem. Malo Persil gela je učinilo čuda. Ono što je interesantno je to što je to toliko SMRDILO da sam nekoliko puta izašao iz kupaonice da uhvatim zraka. Tek sam tada shvatio koliko jezaista prljavo. Nevjerojatno je kolika je razlika u boji bila. A mislio sam da nije jako prljavo.

Kartice

Bilo koja kartica u računalu ima neke pinove za spajanje na matičnu ploču. Ti pinovi vrlo brzo postanu prljavi i često gube kontakt. Trebalo bi pri svakom vađenju određene komponente pinove dobro obrisati gumicom za olovku. Osobito to važi za memoriju. Prljavi pinovi su česti uzrok neispravnosti memorija. Prije svake prijave kvara bi to trebalo učiniti.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2005., 14:57   #2
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Monitor

Kućište monitora se opet čisti sa svemogućim Persil gelom. Dobro treba paziti da ta stvar ne dođe u kontakt sa ekranom. To bi uništilo antirefleksni sloj na ekranu, a kasnije bi to bilo teško očistiti. Ekran se čisti običnom (pamučnom) krpicom i pljuvačkom. Pepsin iz pljuvačke čuda čini kada je staklo u pitanju. Osobno tako čistim i svoje naočale jer ne ostavlja tragove na staklu i dobro otapa masnoću. Možda je malo čudno ali svakako probajte.

Alternativno možete koristiti i Pronto antistatički sprej. Vrlo je dobar ali ne znam kakav je utjecaj na antirefleksni sloj.

Kablovi

Jedan i jedini Persil gel će to riješiti bez greške.

Tipkovnica

Za prvu ruku je očistite kistom. Za veća zaprljanja je valja rastaviti. Ispod tipki uvijek dođe prašine koju bez rastavljanja ne možete izbaciti. Vrlo brzo bi tipke bile neupotrebljive. Rastavite tipkovnicu i sve plastične dijelove ostavite na namakanju u kanti vode. Ako već ne znate raspored tipaka, slikajte je jer ćete morati to i sastaviti. Nakon namakanja samo obrišite sa krpicom i sastavite. Eto vam nove tipkovnice koja izgleda kao da je jučer izašla iz kutije.

Scaner

Pazite ga. Uvijek ga držite poklopljenog. Bolje je spriječiti nego liječiti. Staklo se može dobro očistiti sa pljuvačkom ali se može dogoditi da pukne ili se odvoji. Tada ga treba rastaviti i učvršćivati. Vrlo nezahvalna operacija koja može dovesti do oštećenja lampe. Staklo na boljim scanerima ima zaštitne slojeve te ne bi bilo dobro da se čisti nikakvim sredstvima osim gore spomenutog.

Ostalo

Svatko tko je punio tinte na printeru zna kako izgledaju njegove ruke nakon takve operacije. Persil gel će i to očistiti. Probao sam desetine sredstava i ništa se s ovim ne može usporediti. Stvarno pere dubinski.
Elegantan kao leopard

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.01.2005., 15:12   #3
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Ja više volim odnest cijeli komp u car wash i provest ga kroz četke

Svaka čast na članku!
Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže???
Nemam više lema!!!
LorD ClockaN je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2005., 15:48   #4
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Ma odneseš kantu na benzinjaču i ispušeš kompresorom

Kaj se tiče napajanja-ja osobno napajanje skinem i pustim ga da "odleži" 24h, tek onda rastavljam i čistim.
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2005., 17:43   #5
knezigor
Premium

knezigor's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Škola (HDD) plivanja by RAK

Citiraj:
Originally posted by RAK
Hard Disk
Hard disk se ne pere. Iako je moja djevojka to uspjela sa IBM 41 Gb. Naime, pri izlasku iz auta je dotični pao u lokvu vode. Zaključak: IBM pliva. I dalje je radio u punom opsegu svog radnog vijeka. 2 tjedna. Tako je postao prvi koji je toliko poživio.
:clap: :clap: :clap:
Svaka čast.... Kaj si joj onda uradio???? ???
knezigor je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2005., 21:45   #6
Ivan_1
Premium

Datum registracije: May 2004
Svaka čast Rače! Hvala na ovim odličnim savjetima. Dobro će mi doći. Ja inače često rastavljam na kompu sve što se da rastaviti, čistim i održavam, ne podnosim nered i prljavštinu
Ivan_1 je offline   Reply With Quote
Staro 13.01.2005., 00:59   #7
E.T.
Moderator
Moj komp

E.T.'s Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Dobro da se netko i time pozabavio. Svaka cast.
Doduse ovo mi lici na reklamu za Persil. Vec vidim sutra poslije dnevnika reklamu:
"Koliko ste puta imali problem s vasim coolerom za procesor?A tek ta prasina na vasim kablovima... Sada je tu novi Persil...Cisti i bez pretpranja...Pitali smo ljude dali koriste novi Persil...Prije sam koristila drugi deterdent ali danas..."i tako dalje jer ipak su sve reklame na istu foru
Staro 13.01.2005., 02:10   #8
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

Ovako mala nadopuna inače izvrsnom RAKovom članku, za skidanje ostataka žvake ja koristim WD40 koji sam predhodno nanio na krpicu ili papirnati rupčić, time sam uspio otkloniti sve ostake žvake s Radeonke 9700, čip se glancao ko nov.

Inače za poliranje bakra je dobra i pasta za kovine, time meni stara čisti srebrni beštek.A ja poliram Mystiev blok.
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Alfisti site, Alfisti forum
Isus je offline   Reply With Quote
Staro 13.01.2005., 09:43   #9
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Originally posted by Isus
Ovako mala nadopuna inače izvrsnom RAKovom članku, za skidanje ostataka žvake ja koristim WD40 koji sam predhodno nanio na krpicu ili papirnati rupčić, time sam uspio otkloniti sve ostake žvake s Radeonke 9700, čip se glancao ko nov.

Inače za poliranje bakra je dobra i pasta za kovine, time meni stara čisti srebrni beštek.A ja poliram Mystiev blok.
:clap: :clap: :clap: :clap:
ISUS, koko smo puta pričali o tome na meetingzima? ako pasta nije sasušena, skida se s maramicom, papirnatim ručnikom ili toalet papirom.
ako je suha koristiti skalpel ili žilet. nikakva otapala jer ona ostavljaju svoj sloj na tretiranoj površini što može biti i gore od suhe žvake

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 13.01.2005., 12:26   #10
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

Kaj bez beda skineš s destiliranom vodom ili gumicom.
Pasta ide dole s papirnatom maramciom ili tak nečime.

Žvaka je slučaj za sebe, posebice ak je bila duže vremena na objektu. Ostatke WD-a skidam s gumicom i ispada izvrsno a zajebancija s ostacima žvake je puno manja nestane bez tragova.
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Alfisti site, Alfisti forum
Isus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.01.2005., 22:52   #11
knezigor
Premium

knezigor's Avatar

Eh ne znam da li je to kaj ja radim pametno, al sam to jednom slučajno vidio i mislim da ne može škoditi....
Kad skinem vent s kulera i dobro ga odprašim, pažljivo nadignem onu naljepnicu (na kojoj je otisnut logo proizvođaća) - najlakše je to učiniti sa strane od onih žica za napajanje venta - i kapnem kapljicu strojnog ulja za finu mehaniku na samu osovinu coolera te pustin da se razlije....
Potom opet priljepim naljepnicu natrag.
Ne skidam naljepnicu do kraja već samo toliko da mogu doći do osovine i ne diram mjesto gdje je zaljepljena da ne nanosim masnoće i prljavštinu....
Mislim da to nije loše i da produžava vijek trajanja venta?
Kaj mislite?
Staro 14.01.2005., 10:57   #12
Ivan_1
Premium

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Originally posted by knezigor
Eh ne znam da li je to kaj ja radim pametno, al sam to jednom slučajno vidio i mislim da ne može škoditi....
Kad skinem vent s kulera i dobro ga odprašim, pažljivo nadignem onu naljepnicu (na kojoj je otisnut logo proizvođaća) - najlakše je to učiniti sa strane od onih žica za napajanje venta - i kapnem kapljicu strojnog ulja za finu mehaniku na samu osovinu coolera te pustin da se razlije....
Potom opet priljepim naljepnicu natrag.
Ne skidam naljepnicu do kraja već samo toliko da mogu doći do osovine i ne diram mjesto gdje je zaljepljena da ne nanosim masnoće i prljavštinu....
Mislim da to nije loše i da produžava vijek trajanja venta?
Kaj mislite?
To upravo i ja radim sa svojim ventovima. Ja skinem tu naljepnicu, pa onda iglom ili pincetom skinem i onaj plastični prsten (ima i stručni naziv) koji drži vent da ne ispadne i izvadim ga iz ležaja i onda kapnem ulja, bitno je da ulje dođe u kuglični ležaj. Tako je jednostavnije i za očistiti djelove.
Ivan_1 je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2005., 00:45   #13
E.T.
Moderator
Moj komp

E.T.'s Avatar

Cime je najbolje ocistiti zaslon LCD-a(sig)? Ima kakvo sredstvo za kupit il je to RAK-ova pljuvacka
Staro 16.01.2005., 00:56   #14
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
Originally posted by E.T.
Cime je najbolje ocistiti zaslon LCD-a(sig)? Ima kakvo sredstvo za kupit il je to RAK-ova pljuvacka
Nema nešto vrijedno spomena. Za potrebe testiranja kupite neko za 100-tinjak kuna da vam skuplja prašinu. Vidio to toliko puta.

Kao što rekoh, neke metode će biti malo čudne. No nema boljeg koliko ja znam.

Hoće li to netko više testirati pa da vidi kako se čisti ekran ili ćete se ismijavati.

BTW. Nakon igrica mi je i tako ekran zapljuvan.

"Pljuj, digitronu jedan glupi. Ko ti je kupio taj procesor da mi takve karte dijeliš." I slični primjeri.
Elegantan kao leopard

Staro 16.01.2005., 01:07   #15
E.T.
Moderator
Moj komp

E.T.'s Avatar

Bome brz odgovor.
Ok, RAK nisam znao dal to vrijedi i za LCD-e. Bojim se pljunut na njega jer sam previse pljunuo za njega.
Ajde nek netko "hrabar" testira to na svom LCD-u pa nek mi javi jer mi smeta par mrlja u kutu.
Staro 16.01.2005., 02:33   #16
Njusskallo
Premium
Moj komp

Njusskallo's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Malo ti je teško gađat po kutovima

Moja najbolja kombinacija je kist + ususavač ... otvara i najzačešljenije :burn:

Rak ... zanimljiv članak
Njusskallo je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2005., 13:37   #17
knezigor
Premium

knezigor's Avatar

Citiraj:
Originally posted by E.T.
B.......
Ajde nek netko "hrabar" testira to na svom LCD-u pa nek mi javi jer mi smeta par mrlja u kutu.
Hahahahahaah.... mislim da bi prvo trebalo pljuvačku testirat lakmus papirom - nikad se ne zna, ova današnja industrije štancanja velikih količina za male pare i upitne Kina - Tajwan kvalitete....
Još kužim ak to radiš sa CRT monitorima gdje je katodna cijev u staklenom balonu, ali ove TFT bi možda pljuvačka (pojačana trodnevnim nepranjem zubiju, pušenju stotinjak cigareta i konzumiranju par hektolitara žuje) i propalila.....
Staro 16.01.2005., 14:25   #18
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Citiraj:
Originally posted by knezigor
Hahahahahaah.... mislim da bi prvo trebalo pljuvačku testirat lakmus papirom - nikad se ne zna, ova današnja industrije štancanja velikih količina za male pare i upitne Kina - Tajwan kvalitete....
Još kužim ak to radiš sa CRT monitorima gdje je katodna cijev u staklenom balonu, ali ove TFT bi možda pljuvačka (pojačana trodnevnim nepranjem zubiju, pušenju stotinjak cigareta i konzumiranju par hektolitara žuje) i propalila.....
: lol2 : : lol2 : : lol2 :
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2005., 23:16   #19
Trek
Premium

Trek's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
sve procito vecinu i ja primjenjujem al ovo sa pljuvackom nisam znao :P
Staro 18.01.2005., 18:28   #20
E.T.
Moderator
Moj komp

E.T.'s Avatar

Probao RAK-ovom metodom i odusevljen sam rezultatom.Sve tockice nestale izgleda ko nov.Nestane sve i otisci prstiju. Bravo RAK
Staro 28.01.2005., 00:38   #21
Lifo
Premium

Datum registracije: Jun 2002
Citiraj:
Bilo koja kartica u računalu ima neke pinove za spajanje na matičnu ploču. Ti pinovi vrlo brzo postanu prljavi i često gube kontakt. Trebalo bi pri svakom vađenju određene komponente pinove dobro obrisati gumicom za olovku. Osobito to važi za memoriju. Prljavi pinovi su česti uzrok neispravnosti memorija. Prije svake prijave kvara bi to trebalo učiniti

c/p iz Upgrading & Repairing PC's 15th Edition

One item to avoid is an eraser for cleaning contacts. Many people (including me) have recommended using a soft pencil type eraser for cleaning circuitboard contacts. Testing has proven this to be bad advice for several reasons. One reason is that any such abrasive wiping on electrical contacts generates friction and an ESD. This ESD can be damaging to boards and components, especially the newer low-voltage devices. These devices are especially static sensitive, and cleaning the contacts without a proper liquid solution is not recommended. Also, the eraser will wear off the gold coating on many contacts, exposing the tin contact underneath, which rapidly corrodes when exposed to air.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno