|
![]() |
#1 |
Addicted to music.
Datum registracije: Sep 2009
|
(riješeno) Zaslon se zacrni, zvuk nastavi
Holla! Evo,ovako,konfiguracija je sljedeća: Processor : AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core 5000+ HDD : Western Digital 1 TB SATA (star manje od mjesec dana),Seagate 80 GB IDE i Maxtor 40 GB IDE Memory : 2 GB DDR2 System Chipset : AMD 690V + SB600 Video : ATI Radeon™ X1200 Naravno,integrirano grafičko rješenje. Ehm,sad...zadnjih tjedan dana se nešto sasvim čudno događa (barem meni). Prvo sam mogao sve normalno raditi,bla,bla,odjednom mi se u Windowsu znao zacrniti zaslon (monitor upaljen,naravno),a zvuk se nastavi,međutim,slika se ne vraća,nego stoji crni zaslon,sve ostalo šljaka,pa mogu u mraku tapkati,heh - jedino ručni restart je moguć. Uglavnom,kada dođe do toga,kliknem na monitoru za menu i to - menu se uredno vidi,mogu namještati sve,itd. Eh,sad...da stvar bude još gora,ne mogu uopće upast u Windoze. Razlog? - Upalim komp,posta mi jedan beep (što je normalno,kaže da je sve u redu),prikaže mi Acer sliku,mogu uć u Bios,riktati,bla,bla,mogu putem F12 uletit u izbornik za boot,itd. Međutim,nakon Acer-ove slike,ispiše sve što treba i to,krene boot-at Windoze,zacrni se zaslon i moram restartat. Probah reinstall Windoza,tijekom instalacije,ili boot-anja sa cd-a -zaslon se zacrni ( u slučaju boot-anja windoza sa cd-a,zaplavi se) i jedina opcija je restart. Dakle,čistio sam sve što je moguće čistiti,vadio rame,čistio slotove,ovo i ono,efekta nema. Pogledah malo po Guglu,naletio sam na nešto zanimljivo : Bios beep codes : One Beep, Blank or Incorrect Display - Video Display Circuitry. Smrdi mi na ovo,zato što mi uredno beep-a jednom,pa mi tokom boot-a zacrni zaslon. Zanima me što nije u redu? Moguće da je integrirana grafička riknula? Planiram si skoknut po Atijevku PCI-E,zato pitam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Bit će prije nešto do drivera jer ako imaš sliku dok čačkaš po bios-u znači da je greška vezana za same vindoze. 1. nabavi neku live distru linuxa i digni tek toliko da se vidi da li je windoza i njegovih drivera 2. nabavi druge windoze 3. u bios-u negdje imaš opciju koja ti je grafa primarna. Vidi da li je naštimano da je integrirka glavna i provjeri koliko Mb si joj dodijelio.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Addicted to music.
|
Citiraj:
Probao već tri različite verzije Windoza,pokušao sam već i sa 7-icom,uvijek mi se dogodi baš gore navedeno-zacrni zaslon. Inače,našao sam u Bios-u dio za integrirane stvarčice,stavio sam za init display first čak On-Board (po defaultu je PCIe x16,valjda zato što taj Aspire M3100 dolazi sa integriranom grafikom + Radeonkom HD2400 Pro,no ona je izvađena prije prodaje računala,pa sam ja tako zaglavio sa integriranom) i efekta nema.Bilo je "Auto" (256 mb) također,probavao sam 128,64,32,ništa. Fora je što mi sad nekad čak i kad odem u Bios,poremeti sliku. Znači,neke vertikalne debele bijele crte se pojave po bios-ovoj plavoj pozadinskoj boji i ne mogu ništa nego restart. Nekad mi ajde,čak dođe do windows loading screen-a,pa se zatamni zaslon,etc. (iako,već 3-4 dana ne mogu dalje od boot-a) EDIT: Samo da dodam,s kojom god verzijom Windoza probavao,ili bilo čega drugog,napravim sve uredno,znači: F12,bootaj sa cd-a,stisni bilo koju tipku da boot-a sa cd-a,oke. I tako se pojavi onaj plavi ekran,vidim dolje na bijeloj traci piše da loada Windoz fajlove sa cd-a,bla,bla - i zacrni zaslon! Monitor,ofc,upaljen i jedino što mogu je restart,pošto mi ne vrijedi na pamet tipkat,etc. Znači,čujem da radi,odrađuje sve što treba,zvuči uredno,no slika se zatamni i mo'š ga jebat! Monitor uredno radi. Još ideja? Zadnje izmijenjeno od: Alph4Dawg. 02.11.2009. u 14:14. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Nema ti druge nego krenuti u testiranje komponenti jednu po jednu. Prvo počni sa MemTestom. Istestiraj svaki keks posebno za sebe, a onda i zajedno (ako ih ima više). Onda malo udari po hardu sa proizvođačevim test alatom,... Sve potrebno možeš naći na Hiren's Boot CD-u. Poželjno bi bilo da sve komponente izvadiš iz kućišta i testiraš na stolu.
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Meni se dogadala ista stvar. Ili su mi se po monitoru pokazivale roze crte i tockice ili mi se crnio ekran. Svaki put mi je pisalo dole desno da se neki driver crasho sucessfuly recovered. Nakon par dana sve je bilo crno i odnio sam ga na popravak. Covijek je reko da se skurila graficka... Mozda je i kod tebe takav slucaj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Bar posudi od nekog grafu i ubodi na ploču, ako sve proradi onda znaš da je integrirka pokojna, ne vjerujem da je tu uzročnik problema disk ili memorija.
![]() |
#7 |
Addicted to music.
|
Hvala svima na javljanju. Ovako,rame sam testirao jedno tri-četiri puta - sve šljaka. Terabajtni HDD je nov,ali rekoh ajde,može biti da je oštećen tokom transporta,odnio sam kod frenda,sve šljaka. Fanove sam očistio,sve do zadnjeg. Temperature su normalne u Bios-u,hmmm...čak sam probao mjenjati rame po slotovima,reko možda je neki slot oštećen - opet ništa,hehe. Frka mi je što nemam otkud posuditi/nabaviti grafulju,da je uglavim,pa probam. Mislio sam si skoknuti po atijevku za 300 kunića,tek toliko da privremeno nešto imam u kanti,jer me ovo ubija =D Savjeti,da probam? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Jesi ti RAM testirao iz win ili? HDD si testirao ili si ga samo ukljucio kod frenda? Ja bi na tvom mjestu probao stavit zadnji bios na plocu posto je u pitanju onboard grafa.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Addicted to music.
|
Pa,rame testirao iz windoza,a onda pomoću memtesta. HDD sam samo uštekao kod frenda,dignuli windoze kod njega bez pola beda,evo sad i kod stare u komp uštekao hdd,radi. Nekužim se u testiranje hardova sa stručnim alatima,pa se radije ne bih s tim zaebavao. Da,razmišljao sam o flashanju biosa,ali šajaznam,neam neprekidno napajanje,a i da idem hrpu drami radit oko integrirane grafičke,ono...ne znam,čini mi se da mi to nije baš isplativo. U svakom slučaju,hvala na javljanju,ako imaš još poneku soluciju,ili savjet,samo reci. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Addicted to music.
|
Uspio sam ajde,podić Windoze,međutim,opet ista stvar,no sada se nešto pojavilo što mi 99 % pokazuje na integrirku. Naime,dogodilo se dva-tri puta da mi zamrzne komp (zapravo radi,sliku zamrzne),pa mi izbaci "No Signal Input" i monitor okrene diodu na narančasto i stavi se u power safe mode. Promjenio sam kabl,provjerio monitor na tuđim kompovima,ostaje samo shebana integrirka kao odgovor,jel? Ništa,skoknut ću po graf. karticu,piknut u matičnu i toe to,pa se javim da li je to riješilo probleme. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Addicted to music.
|
Nova Atijevka je riješila problem. Dakle,piknuo sam PCIe grafulju unutra,sve radi k'o bubreg u loju,što nam odaje uzrok svih mojih problema: Integrirana Ati X1200 grafika. Hvala na svim sugestijama! ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|