Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 18.10.2009., 21:03   #1
corsa
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2007
Win vista preinstalled !

Pozdrav !
Evo,neznam gdje bi svrstao ovaj post,pa nek mi admin oprosti.

Frend mi ima ACER Exstensa lap i gore su win vista OEM preinstalled.

Zanima me dal se ti winsi ikako mogu skinuti s hard particije i spržiti na disc, pa da se kasnije upotrebljava taj disc za instalaciju na uobičajen način na istom lapu ?
Ako može, kako ?
Hvala !
corsa je offline  
Staro 19.10.2009., 18:55   #2
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor corsa Pregled postova
Pozdrav !
Evo,neznam gdje bi svrstao ovaj post,pa nek mi admin oprosti.

Frend mi ima ACER Exstensa lap i gore su win vista OEM preinstalled.

Zanima me dal se ti winsi ikako mogu skinuti s hard particije i spržiti na disc, pa da se kasnije upotrebljava taj disc za instalaciju na uobičajen način na istom lapu ?
Ako može, kako ?
Hvala !
Možeš napraviti image sistemske particije, sačuvati ga negdje i kad sve ode k vragu, vratiti u stanje u kakvom je bilo prilikom izrade image-a. Postupak je daleko brži od instalacije OS-a sa pripadajućim aplikacijama.
Jedan od dobrih alata za izradu image-a je Acronis True Image, nekad nezamjenjivi Ghost a ima i besplatnih, malo potraži po netu.
Druga opcija koja se često pojavljuje na laptopima je skrivena particija na kojoj se nalazi recovery instalacija OS-a. Često je dovoljno pokrenuti postupak i OS će se sam instalirati, ali to je baš instalacija. Brišu se svi podaci i programi koji su se nalazili na sistemskoj particiji.
Da ne bi bilo zabune, kad se vraća image, također se sve briše i zamjenjuje podacima i programima koji su zatečeni prilikom izrade image-a.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.10.2009., 18:59   #3
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Trebao bi taj Acer imat neku "Recovery disc" aplikaciju za napravit recovery dvd.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline  
Staro 20.10.2009., 00:14   #4
corsa
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Trebao bi taj Acer imat neku "Recovery disc" aplikaciju za napravit recovery dvd.
Znam da bi trebao imati,ali ga nisam pitao.Dali se taj recovery disc pokreče iz biosa i onda se vrši instalacija ili je moguče bacit na dvd i onda koristit kao normalan install disc ?
Čuo sam da neki laptopi imaju i mogučnost da se pritišče određena tipka ,recimo 10 min, i nakon toga se winsi sami reinstaliraju sa te skrivene particije,dali to ima i taj model ili je to izmišljotina ?
corsa je offline  
Staro 20.10.2009., 00:19   #5
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Citiraj:
Znam da bi trebao imati,ali ga nisam pitao.Dali se taj recovery disc pokreče iz biosa i onda se vrši instalacija ili je moguče bacit na dvd i onda koristit kao normalan install disc ?
Čuo sam da neki laptopi imaju i mogučnost da se pritišče određena tipka ,recimo 10 min, i nakon toga se winsi sami reinstaliraju sa te skrivene particije,dali to ima i taj model ili je to izmišljotina ?
Pitaš stvari koje mi ne možemo znati ako ne odemo na stranicu proizvođača a možda ni tada. Provjeri tamo što piše za taj model, otvori Disk Management i pogledaj ima li skrivena particija, pogledaj kod uključenja ima li poruka koja govori nešto o recovery...
Ja sam ti već napisao što bi bilo pametno napraviti. Meni se čini da bi ti silom došao do instalacije Windowsa. Eventualno bi ju mogao pokupiti sa te skrivene particije ali to je customizirana, skriptirana instalacija za taj model.

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline  
Staro 20.10.2009., 09:30   #6
corsa
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor LAcy Pregled postova
Pitaš stvari koje mi ne možemo znati ako ne odemo na stranicu proizvođača a možda ni tada. Provjeri tamo što piše za taj model, otvori Disk Management i pogledaj ima li skrivena particija, pogledaj kod uključenja ima li poruka koja govori nešto o recovery...
Ja sam ti već napisao što bi bilo pametno napraviti. Meni se čini da bi ti silom došao do instalacije Windowsa. Eventualno bi ju mogao pokupiti sa te skrivene particije ali to je customizirana, skriptirana instalacija za taj model.
Ako ti je mrsko odgovarat na teme što se uopče javljaš,namjerno sam te ignorirao prvi put,a ti opet,kad bi svi bili ko ti onda ni foruma nebi bilo jer bi sve ali baš sve mogao naći na način kao što ti to govoriš.
A drugo ,ne čitaš al se praviš pametan,da čitaš vidio bi da taj disc baš i trebam samo za taj tip laptopa.
corsa je offline  
Staro 20.10.2009., 09:43   #7
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Citiraj:
Ako ti je mrsko odgovarat na teme što se uopče javljaš,namjerno sam te ignorirao prvi put,a ti opet,kad bi svi bili ko ti onda ni foruma nebi bilo jer bi sve ali baš sve mogao naći na način kao što ti to govoriš.
A drugo ,ne čitaš al se praviš pametan,da čitaš vidio bi da taj disc baš i trebam samo za taj tip laptopa.
Kažem ti što bi trebao napraviti ali ne, ti želiš točan odgovor koji ponavljam ti nitko ne može dati ako ne posjeduje upravo identičan model laptopa. Nisi pitao vlasnika laptopa ali zato pitaš sve nas Ja se možda pravim pametan ali što se onda ti praviš?
Ako baš trebaš taj disk samo za taj laptop onda sam ti već odgovorio.

P.S.
I malo pripazi na izražavanje da ne bi poslije bilo nismo znali.

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline  
Staro 20.10.2009., 09:47   #8
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Kolko imaš godina? Korigiraj se malo,čovjek ti samo želi pomoći. Uostalom,zašto ne kontaktiraš Acer pa njih pitaš...zar nebi bilo jednostavnije?
tomek@vz je offline  
Staro 20.10.2009., 12:44   #9
corsa
Premium
Moj komp

MANITE SE ODGOVARATI AKO VAM JE MRSKO I IGNORIRAJTE NAS SVE KOJI SE MOŽDA TEŽE SNALAZIMO.
ZAR JE TO TAKO TEŠKO ? TKO TE TJERA DA ODGOVARAŠ ?
i MOLIM BEZ PRIJETNJI ?
ŠTO SE TIČE "PITAJ ACER BILO BI JEDNOSTAVNIJE" PA ČUJ SE SAMO KAKO GLUPO ODGOVARAŠ,PA ZAR SI STVARNO UVJEREN DA BI MI BILO JEDNOSTAVNIJE PITAT TAMO NEGO TU ?
Svaka čast ostalima koji su odgovarali i dalje će odgovarati .
corsa je offline  
Staro 20.10.2009., 12:47   #10
corsa
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor LAcy Pregled postova
Ako baš trebaš taj disk samo za taj laptop onda sam ti već odgovorio.

Konačno shvatio ! Bravo !
corsa je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno