|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2009
|
Računalo ponekad ne prepozaje CD-ROM, zna i blokirati
Nedavno sam kupio novo racunalo i imam problema od pocetka.. Kompjuter mi se zna zamrzavati, bez ikakvih pravila; bilo pri radu u windowsima (bilo sta da radim), a nekad pri podizanju sustava. Mislim da je to povezano nesta sa cd-romom, jer mi racunalo ponekad ne prepozaje cd-rom (u windowsima i biosu). Kad mi racunalo zablokira, restartam racunalo i onda pak zablokira pri podizanju sustava. Problem rijesavam na profinjen nacin; pri restartanju racunala (u windowsima ne pali) protresem racunalo i gle cuda racunalo mi ponovno radi!? Isti postupak koristim da bi mi racunalo prepoznalo cd-rom. Nosio sam racunalo u ducan gdje sam ga kupio da ispitaju jesu li sve komponente ok. Oni su mi rekli da kod njih racunalo uredno radi i da su testirali sve kompnente. Takodjer uvjeravaju me da nisam dobro instalirao drivere pa mi zato steka?! Da se razumije, ja sam narucio samo komponente i sastavljanje racunala, a os sam odlucio instalirati sam, pa tako da njih ne zanima softverski dio, vec samo hardverski. Probao sam sa instalacijom vise os-a; windosa xp sp3, viste i windowsa 7, ali to ne rjesava problem. Svi ti windowsi su ispravni i rade mi na laptopu bez problema. Instalirao sam drivere za maticnu i to; LAN i audio driver. Upgradirao sam posljednju verziju bios-a. Za cd-rom nisam dobio nikakav driver (a na webu ga ne mogu naci?). Gledao sam po forumima i bas ne mogu naci rjesenje. Pitanje; Jel netko zna u cemu bi bio problem, i kako ga rješiti? Hvala! * Matična: ASUS MBO AM2+ AS M2A74-AM SE; AM2,AM2+, AMD 740G, SB700, BUS 2000 MHz, DDR2, Broj utora 2, 1066 MHz, ATI Radeon 2100 do 256MB, PCI 1, PCIe x16 1, PCIe x1 1, PATA 1, SATA 2, RAID 0,1, 6-kanalni audio, 1x 10/100 Ethernet Procesor: AMD Athlon II X2 250 Grafička: Ati Radeon HD4870 512MB RAM: 2x Kingmax Mars DIMM 2GB DDR-2 1066MHz DVD-ROM: SONY NEC OPTIARC DVDRW DVD+/-R 24x, DVD+/-RW 8x6x, DVD+/-R9 12xDL, DVD-ROM 16x, CD-R/CDRW/CD-ROM 48x32x48 SATA Hard disk: WESTERN DIGITAL HDD Desktop WESTERN DIGITAL Caviar Blue 500GB 7200rpm, WD IntelliSeek 16MB cache Serial ATAII-300. Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 27.11.2009. u 20:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
A jesi probao promjenit SATA kabel? Probaj promjenit SATA kabel (ali stavi onaj sa kopcom).. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2009
|
Hvala na odgovoru. Nisam probao, a ne znam bi li šta pomoglo, jer su mi rekli u ducanu da kod njih racunalo radi ispravno takvo kakvo je. Rekli su mi da vjeroj nisam dobro instalirao drivere. E sad ne znam sta mozes tu krivo instalirati, samo ubacis cd i install..? Jel uopce trebam drivere za dvd-rom player, obzirom da ih ne mogu naci nigdje? Svejedno probat cu provjeriti s tim sata kabelom dok cu imati vremena, mozda upali. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Za cd/dvd nema drivera jer niti ne trebaju. Probaj staviti noviji BIOS.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|