|
![]() |
#1 |
Guest
Datum registracije: May 2008
|
4ohm dual coil sub na 8ohm pojacalo
Pozdrav! Imam pitanje. Kad bih nabavio 4ohm dual coil subwoofer i spojio ga ovako: http://www.the12volt.com/12voltimage...m_dvc_8ohm.gif koliko bi to stetilo 8 ohm pojacalu, makar, kako je nacrtano na shemi, znaci, subwoofer spojen u seriju, vise nije 4ohm nego 8ohm. Nadam se da kuzite pitanje! Hvala ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Nebi štetilo jer kako sam kažeš "ukupna" impendancija zvučnika je 8 ohm, a to ti isto piše na site odakle si uzeo sliku. Jedino trebaš uskladit snagu pojačala i zvučnika. Mada mislim da nije baš jednostavno naći sub / zvučnik sa dual-coil namotajem. BTW 7. osnovne, 1. srednje > osnove elektrotehnike |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
radit će bez problema na 8 Ohma. da spojiš na 2 Ohma (paralelu) vjerojatno bi ti amp bacao u protect ili bi ga skurio ako nema zaštitu npr. za aute su bolji subovi većinom dual coil(a ima ih i quad coil), pa si ljudi kombiniraju paralele i serije i tako dobivaju otpore od npr 0.2 Ohm pa do 16 Ohma (tako jedno te isto pojačalo može pri maloj impedanciji davati brutalnu snagu za dB Drag, a na većoj impedanciji imati nešto tiši ali mnogo bolji zvuk i veći damping faktor/kontrolu zvučnika) multi-purpose ![]()
![]() |
#4 |
Guest
|
Imam ludu ideju. Vidio sam da je neki lik na Z-5500 promjenio kondenzatore, stavio jace. Nadalje, Dual Coil mi treba da bih postigao 8ohm-a, pa bih probao zamjenit i sub u Z-5500. Imam na umu Pioneer TS-W258D4. Istina da je pojacalo malo preslabo, al ono, mogo bih naci i neki drugi sub, 200-250W RMS. Dal vrijedi probati? Ja sam ono, kako da se izrazim, svrbe me prsti, nemam mira. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
[SW]'V^idO
Datum registracije: Dec 2006
|
Sa ovim Pioneerom ne bi trebao imati problema što se amplifikacije tiče, nije to Logi pojačalo slabo baš toliko ali ne očekuj da će raditi bolje/glasnije od originalnog Tangband drivera jer je kutija ipak proračunata posebno za njega (ako misliš staviti sub u istu kutiju). A čak i ako misliš raditi posebnu kutiju za Pioneera opet neznam kako će ti biti u pogledu kvalitete jer Pioneer auto subovi nisu baš bog zna kako dobri u SQ-u. Doduše nije ni ovaj Logi ali opet, nikad ne znaš. Pazi da pojačalo ne tjeraš previše i sve bi trebalo biti ok, kad čuješ distorziju smanji malo i sve 5. Možda bi ti ovaj Hertz bio isto ok Hertz ES250D Pazi samo da ti stane unutar postoječe kutije i da mu parametri barem donekle pašu ako želiš iskoristiti originalnu kutiju. To možeš uz pomoć BassBox Pro 6 programa sve vidjeti (u teoriji ofc, praksa je malo drugačija ![]() Inaće, baš sam neki dan spojio 1x4 oma sub (Focal 30A1 u BR kutiji 30l) na pojačalo od Z-2300 čisto za probu. To čudo itekako ima snage da pokrene taj sub samo ne znam do koje granice pošto nisam držao pretjerano glasno niti dugo pa ne znam kako stoje stvari sa zagrijavanjem i klipom. Ali to je zidove rušilo bolje od orig. suba i zvuk je bio puno kvalitetniji iako je basa bilo malo previše (veća osjetljivost)
![]() |
#6 |
Guest
|
Da, stavio bih u originalnu kutiju od Z-5500. Jedino cu dat napravit drvene kutije za satelite. Hertz, koliko znam, je podosta kvalitetna firma, tako da, ima prednost kod mene naspram Pioneera. Odlucio sam se na ovaj potez, posto sam skuzio da necu tako brzo imat dovoljno novaca da kupim kvalitetniji HIFI, jer su moje ambicije velike, tako da, malo cu se poigrat za Z-5500 cim jos malo love ugrabim. Ako tko jos ima sto za reci, slobodno se nek ukljuci. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
undercover
Datum registracije: Oct 2006
|
Ostavi se čorava posla ? Prvo, trpanje novog suba u kutiju napravljenu za ugrađenog je besmisleno pošto kutija ovisi o t/s parametrima. Drugo,trpanje DVC suba u kutiju napravljenu za nešto drugo je još besmislenije pošto sam način spajanja zavojnica utječe na t/s parametre. Treče ,ako misliš nabost 'dobitnu kombinaciju' onda LOL ali ako ti je jedina briga hoče li to radit /možeš li spojit DVC u seriju ,onda zaboravi gorespomenuto.
![]() |
#9 |
[SW]'V^idO
|
Da, tako nešto xD
![]() |
#10 | |
Expert from the shadow
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Guest
|
Evo sto sam pronasao u vezi Hertz ES250D subwoofera: HERTZ Energy ES 250D.3 DUAL VOICE COIL Designed in order to work in any enclosures, ENERGY ES subwoofers provide powerful, undistorted, thrilling sound. Their electro-acoustic parameters were optimised in order for them to play in very small volume enclosures while ensuring excellent performance, regardless of the type of box they are installed in (sealed, reflex, band pass, double reflex). The use of long excursion voice coils and high flux intensity double magnets allows them to handle high power while delivering outstanding musicality and bursting dynamics. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Guest
|
Citiraj:
"Their electro-acoustic parameters were optimised in order for them to play in very small volume enclosures while ensuring excellent performance, regardless of the type of box they are installed in (sealed, reflex, band pass, double reflex)." |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Guest
|
Zato sam i rekao da je svaka pomoc dobrodosla. Mogao si reci nesto korisnijeg sto vec nisam cuo. ![]() Da dodam, ako je netko vec profi u izradi sub kutija (ported verzija), nigdje na internetu ne mogu pronaci ono, da pisu tocne dimenzije kutije koja bi bila preporucena za taj doticni subwoofer. A Bassbox Pro i WinISD ne kuzim xD |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
[SW]'V^idO
|
Ja bih možda čak išao ovako: odlučiš se koji sub želiš, npr. taj Hertz i uzmeš ga (pošto ionako planiraš kupiti novi) i staviš ga u Logi kutiju. Ako si zadovoljan i ako sub bez probelma odrađuje posao, nema prevelike ekskurzije, clipa i sl. onda ostaviš i sve 5, a ako ima, gradiš kutiju po mjeri za taj sub. Realno gledajući, ta kutija je obična 30-35l BR tunirana na 30-35Hz sa promjerom porta od 10ak cm, ima dosta subova koji bi radili u takvom okruženju samo je pitanje bi li bili bolji ili gori od original drivera u tome, tj. isplati li se to. Ali ako ne valja, lako se nova kutija napravi, to je dva-tri dana posla, a gušt je ![]()
![]() |
#18 |
Guest
|
Vjerojatno bih uzeo Hertz posto ima osjetljivost 96dB (Ronis pise 91.5dB), dok Pioneer ima 90db. Samo je pitanje, Hertz je 250W RMS na 4ohm, kad bih ja spojio u seriju da bude 8ohm, dal bi se smanjila njegova sinusna snaga? Sorry na takvim pitanjima, al to je velika mana kad zavrsis gimnaziju i zanimaju te takve stvari. Znam da pojacala na na 8ohm imaju dosta manje snage nego na 4ohm, pa me sad zanima dal to vrijedi i sa zvucnicima? Hvala jos jednom ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
snaga se ne može smanjiti, jer snaga zvučnika je max. snaga koju driver/zvučnik može podnijeti. ergo - zvučnik ne proizvodi snagu. pojačala nemaju manje snage kad vide veći otpor, nego niži otpori zahtjevaju više snage iz pojačala što opet nije dobro jer će sa zvučnicima niske impedance brže otići u kliping i na koncu konca upaliti zaštitu. zaboravi relacije snaga - glasnoća (do neke mjere). |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
gle ![]() http://www.hardwarebase.net/uradi_sa...radi_sam_id=12 http://www.hardwarebase.net/uradi_sa...radi_sam_id=13 ima dobrih 5 godina da sam to sve napisao, pa možda i ima koji propust, ali će ti dobro doći kao odskočna daska za sve stvari koje te zbunjuju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Guest
|
Hvala ![]() ![]() Eto, cim skupim nesto love, pocnem sa malim modanjem Logitech Z-5500 sistema. Zamijenit cu subwoofer i napravit nove, drvene kutije za satelite. Sa lemilicom i spajanjem i slicnim stvarima nisam novi koliko kod ovakvih tehnickih specifikacija i sto one znaci ili ne znace ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
[SW]'V^idO
|
Samo naprijed, i obavezno slike stavi tu na forum da vidimo kako napreduje i kako izgleda ![]()
![]() |
#24 |
Guest
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|