|
![]() |
#1 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Gdje sa vintage kramom?
Pozdrav svima, kao opcepoznata fakta jest da sam u posjedu razno razne vintage krame na koju je vec i sam dragi Bog zaboravio da je postojala (a maltene da i datira s pocetka nove ere) s kojom se nemam vise volje niti zelje igrati (sad sam vec veliki decko!). Detalji - vidi sig (malo je oronuo hardver dio, ali moze se snaci). Radi se o dvije spremne (Mac Quadra i Mac PPC) i jednoj masini "u pripremi" koja ce biti zadnje sto ce izaci iz Shupe (ili Sun Ultra 1, ili Sparcstation 10, ovisi sto upogonim obzirom da je jedna od njih, cini mi se, neispravna, a jedna od njih je bila i cuveni "burek" s FER-a, no to sad nije ni bitno). Enihau, te masine: - nisu na prodaju (sto iskljucuje 99.9% mesetara sa hr.comp.retro koji bi eventualno bili zainteresirani) - nisu za baciti u smece (iako... well...) Naravno, i Quadra i PPC su 100% ispravne i zivahne: ![]() Dobio sam izvrsnu ideju od jednog druga (thx Aburn) da ih poklonim nekoj skoli (?), no, uz duzno postovanje kolegama profesorima informatike i srodnih djelatnosti po skolama, po onome sto sam svjedocio obzirom da mi je majka prosvjetni radnik (jezicarka, doduse) pa sam imao prilike vidjeti u zivo, ti su ljudi (ne)sposobni za bilo sto drugo sem Freecella, koji je maksimum! Ono sto ja ocekujem (a valjda nije utopija) jest da ta racunala, ako budu darovana, zaista RADE nesto (da covjek ne povjeruje za sto je 68040 sposobna, na stranu sto joj treba ~30 sekudi samo za SSH2_MSG_KEX_DH_GEX_REPLY i tako dalje). Tu ponajprije aludiram na nastavu informatike, fizike i eventualno matematike, dakle C, Fortran, Pascal, Basic (Gospodepomiluj! : prekrst ![]() Poanta? Pa, pokazati ljudima/djeci da postoji svijet izvan Windoza (i to jako opskuran svijet, uvod u non-PC skalameriju sa cudnim portovima jos "cudnijih" operativnih sustava), pokazati i objasniti im zasto gcc pod x86 za obicno inkrementiranje broja daje 5 puta vise assembler koda nego m68k, pokazat im na zivom primjeru princip rada starijeg i kud i kamo jednostavnijeg modela racunala nego sto su danasnji PiCeki... Well, pustiti mastu na volju, meni je na pamet pala 101 ideja (da sad ne truckam tu bezveze), vjerujem da bi ih se naslo jos najmanje toliko. Long stori sort - ja bih volio da netko te masine preuzme, uz samo dva jednostavna uvjeta: - da *rade* - da ih, ukoliko postanu nezeljene, vrate - opcionalno, da ih mazi i pazi i voli (ove trenutno stoje uz ~150 butelja i Njeguski prsut koji visi nad njima - mislim da je moja afekcija nedvojbena i neoboriva!) Ako netko ima stogod na pameti (cak ne mora nuzno biti ni ta skola ili nesto u tom stilu sto sam ja imao na umu), primam sve ideje i savjete. TIA!
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
![]() |
#6 |
Banned
Datum registracije: Nov 2005
|
Pretpostavljam da tražiš adekvatan prostor odnosno ustanovu po mogućnosti edukativnog karaktera za takva računala,sa inf. namjenom prvenstveno programiranja,kad već nisu na prodaju,čitam gore da imaš mašinu s FER-a, jesi s njima razgovarao? Nemoguće da će svi baš biti lešinari,ali na to će se manje-više svesti tvoja donacija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Koliko mi je poznato, svi kompovi ovdje rade i to u čisto edukacijske svrhe. Čisto sumnjam da će ti netko danas htjeti uzeti tu staru kramu. http://www.peekpoke.hr/
![]() |
#8 | ||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() Izgleda da je "prenadobudan" u ovom slucaju adekvatan opis za moj post/stav. Tako ce, cini mi se, i ostati. Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Budući da na nagovor poznanika namjeravam dati nekoliko računala u taj muzej daj mi reci što tu nije uredu. Računala su ispravna ali sumnjam da se u današnje vrijeme mogu iskoristiti za bilo šta osim u muzejske svrhe i smetlište. Ako nije za javnost daj molim te na PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
Datum registracije: Nov 2005
|
A čuj,ako te napusti osjećaj informatizacije nacije,uvijek ih možeš šiknuti na ebay aukcije i pokušati se drsko okoristiti ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Ma jasno je to meni ali opet nemam ništa protiv da se neko okoristi ako je alternativa smeće. Meni se ne da zezati sa eBay-om. Osim toga za neka od tih računala sam čisto emotivno vezan pa bih ovako sa svoje strane smatrao izdajom ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|