|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Napajanje Laptopa sa akumulatorom od motora - kako ?
Možda naslov i nije precizno definiran no problem je sljedeći: 1. Mjesto nema struje, koristi se agregat koji radi 6h na dan, od 17h-23h. 2. Baterija laptopa drži ~3h. 3. Trebam za svaki dan 12h autonomije. 4. Autonomija koju trebam se ne poklapa svaki dan sa satima kad radi agregat. Jedino što mi je palo na pamet u ovako teškim uvjetima uzet 2 ili 3 akumulatora za motor jer su donekle prenosivi pa jedan za rad a drugi bi se punio dok radi agregat. Adapter za laptop ima sljedeće generalije: Input: 100-240V ~ 1.5A Output: 19V --- 3.42A Prvi problem.., kako dobit 19V sa 12V te određenu jačinu u amperima ? Nadalje, koliko amper sati bi trebao biti taj akumulator da izdrži 12h a može i više naravno ? Dali je nužno dobit sa akumulatora baš 19V ili bi laptop mislio da je "na struji" i sa 12V ? Uglavnom ako itko ima kakvu ideju da se to složi nek napiše nešto ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Kupi auto punjač za laptop i samo umjesto onog dole utikača spoji dvi žice na akumulator.. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Banned
|
Odlično, nije mi to palo na pamet. Sad me muči još par sitnica.., hoće mi radit sa ovim koji daje 18V ili moram uzet ovaj skuplji koji baš ima 19V izlaz ? Koji akumulator da uzmem, koliko amper sati treba biti da idrži 12h rada računala, kako da to izračunam ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Tebi treba jedna ili dvije pristojne auto baterije a ne one igračke od motora. Uzmi papir i kalkulator pa računaj. Kako je rekao kolega poviše nabavi car adapter za predmetni laptop, to rješava rad na 12V bateriji. Sada počni izračun: - ako je iskoristivost car adaptera cca 85% onda pod full teretu troši 95W - želiš 12 sati dnevne autonomije to je 1.140 Wh/day (ovdje možeš nešto užičarit koristeći bateriju lapa) - standardne baterije "smiješ" isprazniti max 50% Eto uvodne smjernice pa sad kontaj dalje |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
kupi ovo http://www.njuskalo.hr/kamp-oprema/a...a-oglas-505068 i jedan punjač za laptop sa 12V (onaj za auto) pa dok radi taj mali generator, imaš i za punjenje lapa, i za rad. pa u biti ne mora ni raditi 12h, samo 9 npr(jer si rekao da lap drži 3h kada je pun). još ako ti u taj termin uleti i rad seoskog generatora, di ces bolje. ugasis ga i ustekas se u seosku struju. a to cucla zanemarivu kolicinu goriva, jer pricamo o 0.3kW, ne o 5.5 kW i više kao sto su ostali generatori recimo jer ako ides na drugu opciju pa kupiš par akumulatora, treba ti i par punjača, i pitanje koliko ih stigneš napuniti u samo 6h. a ovime si rješio sve probleme i prošao jeftinije nego sa akumulatorima: 1 akumulator je oko 500-700kn di su još punjači preko 100 svaki, dakle 2x500 + 2x100 = 1200 minimum... i ponavljam, ne stigneš ih napuniti u tih 6h.
![]() |
#6 | |
Banned
|
Vidio sam taj oglas dok sam pretraživao agregate no nije mi bilo jasno kakav je to vrag zapravo. ( a i prodan je ) Problem mi je mobilnost, mislio sam uzet nešto tipa ovoga no sa većom amperažom, @Nikky me je ubio u pojam sa računjanjem pa sam krenio od prepostavke da lap ( MSI VR201 ) sa integriranom grafom ne može pocuclati više od 35W po satu pa ako i bateriju uključim u to, akumulator od 12V-25A bi bilo dovoljno za ono što mi treba. Naravno, dva komada. Koristim i RMclock te proc dopušta dobar undervolt. Problem je u tome što je agregat u jednoj zgradi i radi samo navečer a meni će lap trebat svaki dan bar 6-7h i u Kolibi koja je udaljena ~500m. Jedna je prostorija, kako bi trpio buku agregata u toj kolibi a i prenosio ga nazad do glavne zgrade... Prenosivi gel akumulator mi je jedina opcija. Dobro, možda ne mora biti gel, neću trčati sa njime ali ovi od auta su definitivno preveliki za takvo prenošenje osim ako ne postoje modeli sa ručkom pa ću ga već nekako teglit svaki dan. Potrošio bih na sve to do 1500kn. Sad me najviše zanima koji model akumulatora izabrat, gdje su motoristi sa foruma kad ih čovjek treba ? ![]() Također sam naletio na ovaj post: Citiraj:
6h što radi agregat pogledat šta trebam dok se akumulator puni. Odabir odgovarajućeg akumulatora mi je sad najveći problem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Sorry al nije mi bila namjera "ubit te u pojam" i da od svega odustaneš. Normalna stvar da ćeš mjerenjem potrošnje (struje) u različitim režimima rada dobit puno precizniju predođbu potrošnje (npr. simulacija rada tj. šta misliš radit na lapu, sa i bez punjenja interne baterije). Na ovo se nadovezuje sljedeće, origigi adapter je obično dimenzioniran da pokriva rad lapa i punjenje interne baterije. Zato postoji "razlika" u mjerenju i specifikacije adaptera šta si citirao. Evo ako meni ne vjeruješ, na netu ima " Battery/Appliance Operating Times Calculator - a": http://www.xantrex.com/support/howlong.asp ![]() Iz priložene slike vidiš odabrane parametre: - 12V - accu 70 Ah (kao kod nekog dizelaša) - 30 W potrošnje (recimo undervoltan lap i bez punjenja interne baterije) = 11.66 sati operativnog vremena za full punu bateriju Večina današnjih baterija ima ručke za prenošenje, al da je tlaka nosit to je istina. Za punjenje baterije nabavi automatski punjač 10 - 15 A. Na kraju svega ispadne ti najisplativije nabavit najmanji agregat. Jednom sam vidio i čuo jedan malecki sa Hondinim motorom, na par metara se uopće nije čuo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
|
Citiraj:
na onaj od 12V jer je bio jako jeftin - 400kn, pa ti samo trebao još adapter sa 12V na laptop. no naravno možeš uzeti i 220V agregat i u njega uštekati ovaj adapter koji već imaš. vani je to jeftino, gle ovo za 1.2kW, a tebi treba cca 6 puta slabij! klikni (ovo je za primjer samo 60Hz 110V, pa se nemoj zeznut slučajno, gledaj 220V 50Hz) pa fakat potraži tako nešto negdje kod nas. ima tih malenih što imaju i oni svirači po cesti, pa nakače na njega rasvjetu i muziku. a fakat se ne čuje da radi sa par metara. uostalome, pa nije da si u gumenjaku nasred mora, pa da ne možeš staviti agregat na produžni izvan kolibe ![]() glede težine... hmm brijem da je jedan agregat daleko lakši nego 2 akumulatora. pitao si za ručke, ja sam vidio dosta akumulatora do sada i po raznim vozilima, i svi su imali ručke (osim onih za skutere, no ti stanu u đep ![]() jer osim za prenošenje, to je jedini logičan način za vađenje istog iz kućišta u vozilu, u koje klizne cijelom svojom visinom, pošto ga nebuš vukao za kleme jasno. ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Ima u Metrou neko malo govance za 700 krznaša.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
debeli oklopni pacov
Datum registracije: Mar 2009
|
Hmm. Zašto ne bi "undervoltao" lap i igrao se malo s postavkama da dobiješ maximalnu autonomiju i još samo kupio rezervnu bateriju.. To bi ti trebalo dati 6+ sati rada.. Ili si jednostavno kupi neki netbook sa boljom baterijom, mala govanca rade skoro pola dana na bateriji. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
|
Ovo što je @Jelc iskopao mi se baš sviđa, 20kg bi se dalo vježbat mišiće svaki dan ![]() Međutim koliko goriva troše ti mali prdavci ? Budem sutra skočio u Mercatone tu u Karlovcu vidjet dali ima tako šta... @Nikky Da, ima ta honda ali 5k ![]() Ovaj izračun mi nije jasan, zar nije Wh (watt sati) = Ah ( amprer sati ) x V ( voltaža ) ?? Znači 35Ah x 12V = 420Wh / 35W ( potrošnja lapa ) = 12h autonomije ? Ovakav izračun mi se slaže i sa baterijom laptopa: 5200mAh x 19V = 98800mWh / 1000 = 98,8Wh / 35W = 2,82h te toliko otprilike baterija i traje, šta sad tu krivo računam ? Zadnje izmijenjeno od: stuc. 06.07.2009. u 00:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Moderator
|
Ovisi jeli dvotakni / četverotaktni motor + snaga, obično u rangu 0,5 - 1 L/h Ovo šta je Jelc iskopao može biti interesantno, pogledaj Baumax, Pevec, . . . Ovog NUPOWER kineza i Google teško i nikako pronalazi, rađe kakav Einhell. Primjeri: Einhell BT-PG 750 ili Einhell BT-PG 850 (oko 100 €). Citiraj:
Gore sam već rekao (očito si previdio) da bateriju smiješ ispraznit max. na 50 - 35 % kapaciteta (ovisi o tipu i vrsti). Ove standardne "auto" tj. startne baterije smiješ praznit do 50 %, ispod toga nastaje oštećenje. Ove baterije u lapu su drugog tipa (najčešće Li-Ion) dozvoljavaju "dublje" pražnjenje a da pri tom ne dolazi do oštećenja. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
|
ma uzmi agregat i gotovo, nije skupo. jer je to jedino što moraš kupiti. kasnije ti može služiti za nešto drugo. 650W nije za baciti ![]() a ovo sa akumulatorima je fakat gnjavaža. trebaš kupiti još i punjače za akumulatore i auto adapter da bi lap radio na 12V.
![]() |
#15 |
192.168.0.1
Datum registracije: Oct 2005
|
![]() |
![]() |
#16 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
ovaj agregat je super stvar sad dolazim u napast da sebi jednog piknem ![]()
![]() |
#17 |
|
a čuj, ako uletavaš, uleti sa podacima. ne? oko 700 kn mu je jeftiniji u startu od 2 akumulatora i 2 automatska punjača pa ti vidi kada bu on popio tu razliku od 100 litara goriva. ako ovaj od 25kW pije 5l/h klik a tu pričamo o 0.6 kW što je 40 puta manje, a cijelo vrijeme ima isti kapacitet, niz godina, dok za akumulatore to nije tako, pogotovo pri toj upotrebi koju on planira, svaki dan isprazniti do kraja(50%) i onda puniti. još ako ih ostavi preko zime tamo u selu.... ne bu dobro, treba ih dopunjavati stalno. primjera radi, u autu traju oko 4 godine a uvijek su oko 90% kapaciteta, dakle nije da se 'troše' do 50% svaki dan. btw: nekima je jeftinije koristiti agregat nego uzimati struju od HEP-a. imam primjer u firmi pored naše, lik melje kamen u pjesak, i radio je na stari vojni agregat(tipa ovo) dok nije imao priključak na struju mjesec-dva, došla mu struja, radio 1 mjesec i vratio se na agregat, jeftinije mu je. nama bi isto bilo isplativije(preko 80k kn imamo račun mjesečno), ali je u startu agregat te snage vrlooo skup
Danas je teško biti budala, prevelika je konkurencija... Water cooled PC Moj najveci MOD Novi hobby: RC model + HD kamera ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: TomRi. 06.07.2009. u 14:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Banned
|
Evo gledam ovdje podatke o tom NPEGG780 agrgatu. Bučan nije previše jer ona honda za 1k€ ima 55dB a ovaj je 66dB, zakopam ga u jamu ako treba... Brine me drugi podatak, potrošnja, 4.2l za 6h ?? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
|
Dobro si zaključio, to bi trebalo biti autonomija sa punim rezorvarom. U onoj tablici nepiše potrošnja. Onaj najmanji od Einhella isto ima 2 KS motor i za potrošnju piše: Consumption at 2/3 load cca. 0,7 l/h. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Pa piše ti-NPEGG 780 tankaš sa 4.2l i radi 6 sati ![]()
![]() |
#22 |
|
stuc: za koliko ti se napuni baterija na lapu dok on radi? jer ako ju stignes napuniti u 3h do vrha, ti bi za 12h rada morao paliti agregat samo 2 puta po 3 sata, i raditi 2x na bateriji po 3h, i to je to 12h, ako ju napuniš u manje od 3h, onda još bolje, manje benge trebaš) još ako ti uleti rad seoskog agregata(6h) u to vrijeme, šparaš na svome ![]()
![]() |
#23 | |
192.168.0.1
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
![]() Taj agregat na slici to je skroz nesto drugo i nemoze se porediti s ovim prdavcima koji se citavo vrijeme spominju. Takvo nesto mi imamo u firmi i to je super stvar. Veoma jaka dizel masina, stedljiva i spram velicine te agregatcine nije puno bucna. Ima trofaznu struju, indikator opterecenja pojedinih faza i automatski se pali sam kad nestane struje iz gradske mreze, do tada miruje. edit: da dopunim Najbolje bi bilo kad bi se mogao rastegnuti za kakav hondin agregatcic, o njima samo rijeci hvale koga god sam pitao kako ih slusa, a i lako se kasnije nadje musterija za nesto takvo kad ti vise nebude trebao. Honda je super investicija.
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
|
2 Armand, ok onda, sve 5. vec sam mislio da si protiv toga ![]() stuc: uvijek ti ostaje ona opcija da za parsto kn kupis jos jednu bateriju za lap. i onda tokom 6h rada seoskog agregata napunis obje baterije (koristis lap u isto vrijeme) a kada nema struje, valjda bu ti 6h iz 2 baterije bilo dosta za 'pregurati' ako ne možeš bez kompa, uskladiš si bioritam po toj struji (ako je to moguće, jer ne znam za što ti treba točno lap tamo: posao ili zabava), dizanje u 8, dorucak, korištenje kompa od 9 do 12h(BATERIJA1), rani ručak 1h, onda od 13-16 opet komp(BATERIJA2), pauza/hrana 1h i eto agregata u 17h i to 6h u nizu, pa izlazak u 23h ili u krpe. eto, preguraš sve to bez ikakve velike kemije ![]()
![]() |
#25 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
uletavam u temu jer planiram nešto slično (ali nije lap u pitanju). idući tjedan radimo feštu kod frenda u kampanji, tamo naravno nema struje. za svjetlo i kuhanje nije frka, noć je tek oko 9 i po, i onda fino zapalimo vatru. ono šta fali je muzika, a aute baš ne možemo tako blizu partkirat, plus šta svi imamo prdekala unutra pa se ništa ne bi čulo. ja sam baš danas kupio car pojačalo 2x50W, i imam solidne stare hifi zvučnike koje koristimo baš za fešte (inače furamo pojačalo ali sad ga nemamo kamo ukopčat). na to spojimo mp3 player i imamo muziku. problem nastaje, kako napajat pojačalo? ja imam doma 3 akumulatora , 12Ah, 9Ah i jedan na kojemu ništa ne piše a bio je u APC ups-u prije nego ga je grom spalio. oko 7-8 Ah. mislio sam da ih sve spojim u paralelu, dobijem 28-30Ah 12V. koliko pojačalo može potegnut struje prilikom paljenja? dali time mogu oštetit baterije? i još, koliko cca mogu očekivat trajanje, tj kako znati kada je baterija na 50%. bilo bi super kad bi mogli svirati 4-5 sati. varijanta b) napraviti 40tak metara produžni kabel od auto upaljača do mjesta okupljanja i tamo to spojit na pojačalo, i držat upaljen auto. pitanje je, dali će nam izgorit osigurač u autu , jer 100W cuclati preko upaljača nije baš sitnica. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||||
Banned
|
~8l dnevno x 7-9 dana = 56-72 litara, previše karnistera... Citiraj:
Ovo si dobro izračunao, u suštini dovoljno mi je 6h rada mog agregata. @Nikky Po onom tvom izračunu onda ispada da bih 10h mogao prvo trošit akumulatore dok se baterija ujedno i puni ? Znači 2 akumulatora mi daju 10h autonomije + baterija koju mogu tako naštimat da koristim 2-gi akumulator + bateriju dok se prvi akumulator puni ! Citiraj:
![]() Citiraj:
što baterije mogu punit isključivo u laptopu i kada recimo radim na već drugoj bateriji prvu ne mogu punit tek do drugog dana, navečer do 17-18h. Stignem ih napunit obje za 6h ali to bi onda morao biti ovakav režim: Jedan dan radim na baterijama. Drugi dan ih obje navečer punim. Treći opet radim na baterijama. Nije problem kad me sati koje sam budan zakače kraj seoskog agregata dok on radi ali je problem kad sam ja budan i radio bih a moram biti u kolibi ! U suštini svaki drugi dan morao bih biti u kolibi bez lapa jer on puni baterije dok sam ja u kolibi. To nebum preživio... ![]() Citiraj:
a ovo o 12h dnevno korištenja lapa sam izvukao iz prijašnjih ovakvih poslova gdje je bilo struje. ![]() Pomalo sam već prošviko, gledao sam sve moguće aspekte kako dobit struju no nešto ću složit pod svaku cijenu.... Vjetrenjača AV1500 Solarna Torba Naletio sam i na neke akmulatore za motor ( gel ) koji se smiju više ispraznit nego tih 50°%, ~700kn komad, prihvatljivo ako bi osiguralo to što želim. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Akumulator za motor nije bas nesto jako jeftin a ni kapacitet mu nije prevelik, mene je kostao cca 500kn akumulator za motor nekih 10Ah. Kod mene na poslu su koristili nekakav docking station za laptope-radne konje. Nasadis lap na to cudo u kojem je baterija i to onda radi kao pun ku... Nisam to koristio osobno ali tako kazu, a vjerojatno nije ni dostupnp za sve modele. Pronjuskaj malo, ovo s akumulatorom za motor je pusiona |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Banned
|
Za sada sam kod nas našao Yuasa 12V-17Ah za 380kn što i nije toliko strašna cifra s obzirom da ima svega 6kg. Mislim da ću uzeti jedan za probu pa vidjeti koliko ću dobiti autonomije s njim. Ako izdura 4h idem na opciju akumulatora jer 2 mogu nosit a 3-ći u rezervi i sve to opet će ući u onih 1,5k krznenih. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Moderator
|
Rekoh da nećeš daleko dogurat sa tim malcima, po onom kalkulatoru za 30 W dobiješ 2,83 h rada za kako si napisao 380 Kn. Topla 55 Ah (13,8 Kg) za 30 W dobiješ 9,16 h za 440 Kn Prijedlog za vrlo dobar automatski punjač CTEK MULTI XS 7000 12V (max 7A, automatski = spoji i zaboravi). Druga je "naša" poznata stvar da je ista stvar u "skupoj" UK £50 = cca 430 Kn. Opet ćeš reći da ima onih jeftinijih igračaka od 200 - 250 Kn, ali onda preuzimaš na sebe "automatiku" tj. da brojiš sate punjenja, etc. Ne zaboravi da je std. ciklus punjenja akumulatora 12 - 14 h i prema tome se konstruiraju punjači. Jedino sa običnim (dovoljno jakim) manualnim ispravljačem možeš punit akumulator ali pri tom manje - više moraš biti prisutan i vršiti korekciju struje tj. napona punjenja, a po ubrzanoj krivulji npr. za 6h punjenje. Pitao si kako kontrolirati stanje tj. napunjenost akumulatora ? Naj jednostavnija metoda je kontrolom tj. praćenjm napona, a pravo stanje se vidi mjerenjem gustoće elektrolita (za klasične akumulatore) što nije "zgodno" svugdje. Za detalje potraži više na netu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Banned
|
Neki malo bolji punjač sam svakako mislio uzet no zar CTEK MULTI XS 3600 12V nebi bio dovoljan ? Isto automatski ali u 4 stupnja spram 6 ovoga što si naveo i duplo je jeftiniji. Ovaj što si preporučio je za accu do 225 Ah a ovaj jeftiniji je do 100 Ah što je meni više nego dovoljno. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|