|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
koji OS za file server mašinu?
pozdrav opet ![]() zbog sve većeg broja diskova (koji mi više niti ne stanu u komp) povadio bih sve diskove iz kompjutera (osim sistemskog) a ostale frknuo u drugu mašinu. u drugu mašinu mogu stavit do ata 4 diska,meni bi trebalo još da imam 2 sata, za to imam kontroler, pa bi bilo lijepo da taj os ima bazu drivera za razne sata kontrolere. zanima šta instalirat gore a da može brzo čitat/pisat po ntfs particijama i sata diskovima? i da mi ne kenja sa dozvolama pristupa kao win xp, nego da se može podesit da prima sve klijente. po mogućnosti da diskove mogu mapirat u my computer, da ne moram preko ftp programa pristupat diskovima. nekakav linux ili sličan ne-windows sustav? i da je to sve skupa stabilno, da ne poćne sam od sebe brljat po diskovima, da ne kenja ako se mašina ugasi bez procesa shuting downa jer na mašini neće bit tastatura ni miš ni ekran a bogami niti ups pa je power failure zagarantiran barem 1 mjesečno, možda i češće, sad da još malo zatopli pa će krenuti redovito preopterećenje lokalne trafostanice. obradujte me nekim prijedlogom. hvala edit: nisam naveo, želim zadržati podatke na diskovima, tako da neko formatiranje u ext3 ili raiserfs, ili nešto šesto ne dolazi u obzir. kako se ponaša win 2008 server? mašina je p4@2,4ghz i 512 mb rama, ostalo nije bitno. Zadnje izmijenjeno od: sasuke_the_king. 16.07.2008. u 18:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Bilo koji noviji linux ti radi sa NTFSom bez problema, Ubuntu recimo sasvim ljepo može obavit posao, a što se premissiona tiče tu nemaš načina zaobić stvari koje se moraju napravit... Svaki OS se može sliožit da diže share poslje gašenja, zapravo ionako bi to morao po defaultu napravit, uz auto logon naravno... Možda da si ostaviš remote administration konzolu ili nešto ako ti je tlaka, uglavnom IMHO linux je way to go ali ako nisi doma s njim ai XP pro će obavit posao...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
P4 2.4ghz i 512 rama baš i neće sretno vrtit server 2008... bar tak mislim...
Intel G1610; ASUS B75M-LX Plus; 4096 MB; Intel HD; Hitachi 7K1000.C 500 GB; LG GH24NS95; Silverstone Strider Essential 400 W; Logitech K200; Logitech B110; Logitech X-240 2.1; Philips 200V4LAB 20" DVI; Windows 7 64-bit Professional |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
ma može i neki stariji, nije bitno. probat ću prekosutra (sutra da se skine win i da složim mašinu). nego sad još jedno pitanje, kako na toj mašini onesposobit net? svi kompovi su mi vezani na adsl router, ali na toj mašini zbog sigurnosti želim onemogućit net. to podesim vjerojatno negdje na sistemu, win server bi trebao imat te neke malo naprednije mogućnosti? i btw,za kontrolu mašine koristim remote desktop ili nešto drugo? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Beskorisna bitanga...
|
Ja bi preporučio da si ostaviš neki način da mu pristupaš na razinu sitema iako teoretski (ako se ništa ne pokvari) kad ga jednom postaviš kako treba nemaš više kaj ni radit na njemu... A sad što će to bit ovisi o a)OSu b)osobnim afinitetima ![]()
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
pozdrav. evo ja dignuo win server 2003, ali tu sam stao. kako dodati dozvole pristupa diskovima? kad pokušam preko mreže pristupit disku - paf you have no whatver to access this network drive ili tako nešto. i kako iskonfigurirat vpn? kako dodat korisnike i podesim loginove za njih? želio bih da mogu sa neta pristupit diskovima ali ovo ne radi niti iz mreže. mali help? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Windows server 2003 ima onaj svoj defaultni share..Iskljuci ga desni klik na my computer-> Manage-> Shared folders -> tu samo iskljuci defaultne sherove,pa onda ti svoje napravi i sredi sve. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Premium
|
Citiraj:
Također si potraži MOC 2274 Managing a Microsoft Windows Server 2003 Environment i 2275 Maintaining a Microsoft Windows Server 2003 Environment koji su priprema za ispit 70-290 Managing and Maintaining a Microsoft Windows Server 2003 Environment. Citiraj:
Iako, čitajući tvoje postove, nisam baš uvjeren da ćeš uspjeti složiti. Imam dojam da ti je predznanje klimavo. ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
Ono što se nikada ne radi je sharing cijelog diska. Praksa je da se sharaju folderi. Defaultni share ostaje upaljen radi lakše administracije. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
@Cataphract istina, predznanje za server mi je nikakvo, ovo je prvi put da sam instalirao tako nešto. do sada mi je kao lokalni serverčić bio jedan stari p3 sa win xp gore. server 2003 sam stavio jer smatram da će raditi normalnije i jednostavnije od win xp-a. ako ne uspijem, probat ću svog starog profu iz informatike natjerat da mi to sredi, on je za informatiku pred par godina dignuo server 2003. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Beskorisna bitanga...
|
A gle za neki osnovni share složit fakat nemoraš bit nuklearni fizičar... Ono upališ file and printer sharing, u liistu usera (imaš u administrative tools applet za to) definiraš druge kompove/usere koji se mogu ulogirati (preko remote aceesa naravno ne lokalne), staviš mape koje oćeš kao sherane i dodjeliš kompovima/userima ovlasti koje oćeš (read/write i ostalo) i to je sve, nema više od sat vremena posla, samo treba malo sjest i isplanirati stvari...
![]() |
#21 |
Beskorisna bitanga...
|
![]() |
#22 |
Premium
|
ma reinstalirao sam win xp sp2, opet. podesio 2 usera, limited koji će bit na autologinu i admin, sherao diskove (sata još nisam stavio, zaboravio sam uzet cd sa driverima od kontrolera), uključio remote desktop i otkinuo ga sa interneta. nadam se samo da diskovima neće smetat da su sada u vertikali (midi tower mi ne stane po visini ispod stola, pa sam ga polegnuo na pod). sad nek to stoji ovako. ps i opet me jebe. //server is not accessible, you might not have permission to.... diže mi tlak. kako da sredim da mi win xp ne kenja sa dozvolama pristupa??? guest account sam upalio, i opet. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Premium
|
Citiraj:
i ne, nisam stigao. otišao sam na "odmor" i trenutno pišem sa prastarog pentiuma 2 i 14" crt-a, i osim šta skočim pol sata dnevno na net da posjetim ovaj forum, pogledam poštu i eventualno na nju odgovorim, ništa drugo ne radim, ovih 60 hz mi ubija oči. a i wireless je spor do neba, iako sam na na 16mbit vezi, ovo se vuče oko 20KB/s. hehe, i kako tipkam slova kasne jedno 5 sekundi, looool. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
|
nema potrebe, hvala na ponudi (iako platio bih ti cugicu neovisno o serveru da se sretnemo). sad su ferije i nema me u rijeci (tu živim samo kad je faks). počeo sam cjelokupni kompjuterski sistem rješavat na malo drugačiji način , server ću idući tjedan dignut do kraja (sad sam na krku pa kad budem išao u ri po stvari uzet ću i cd sa driverima od sata kontrolera kojeg sam naravno zaboravio u prvpm navratu) i kanim svih 5 diskova roknut u server, riješit autologin i zaboravit na tu mašinu. glavni komp kanim palit samo kad zatreba nešto veće, tipa skeniranje, snimanje sa tv ili sat kartice, nešto enkodirat itd, a za all time komp (surfanje, muzika, filmići, torrenti...) sam u fazi nabave onog malog intel atom kompa, našao sam sve dijelove samo čekam da se vratim doma i krenem kupovat, sve skupa će me doć oko 1500 kn za mini itx sistemčić, a ako ne bude bio u stanju vrtit 720p filmove, tu je uvijek ova peć od pentiuma. ali morat ću prije ili kasnije naučit radit sa server windowsima jer će mi to bit u opisu posla, samo mi se još ne žuri,a ljeto nije pravo vrijeme za to , osobito kad živiš 3 minute od plaže. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
vratio sam se krka, i sad sam naprosto oduševljen šta apsolutno nigdje ne mogu nać ramice za diskove, imam 5 diskova, 1 je u 5,25" ladici, 3 su u onom njihovom kavezu stisnuta (psujem sam sebe zbog toga) ali montirao sam 1 ventić na puše na njih od napred, a jedan je nigdje, ali to ću sutra riješit, našao sam jedan stari cd rom, izvadio sam mu organe i izbušit ću rupe na poklopcu i zavidat taj 5ti disk na oklop od cd roma. eventualno kanim napravit to sa drugim pokvarenim cdrw-om pa da ne budu sva 3 diska stisnuta, i montirat jedan 120mm vent da puše u ta 2 diska. win sam podesio sve, ali sad sve više i više razmišljam o FREE NAS sistemu kojeg mi je kolega preporučio, šta više čitam o tome to me više privlači,jedino neznam kako ide sa driverima za sata raid kontroler jer mi matična nema sata. edit-nekako sam previdio u uputstvima da piše da se diskovi trebaju preformatirat u ufs. ne dolazi u obzir. Zadnje izmijenjeno od: sasuke_the_king. 10.08.2008. u 00:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2007
|
Evo ja sam postavio ono malu intelovu ITX ploču i sata HDD na malo pleksija i umjesto freeNAS-a sam instalirao xubuntu 8.10 . Sheram ga sa KWM-om (tastaturu , miša i monitor) sa stolnim PC-om (za svaki slučaj ![]() ![]() I još mi je dodatno , za poslasticu, legla instalacija Jinzore media servera. Zadnje izmijenjeno od: rasho. 08.10.2008. u 00:20. Razlog: dopuna |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Složio sam jednu Torrent/Server mašinu od Venica 939 3200+ (800~2000 mhz), 1 Gb DDR i 640 Gb HDD. Instalirao Win Server 2003. Upogonio Remote sa drugog kompa jer će ovaj biti u hodniku bez bilo kakve periferije. Spojen je na router Linksys WRT54GS sa WLAN karticom. Jedini problem koji mi je ostao nerješiv je kako maknuti Log On prilikom dizanja Windowsa. Onaj početni screen ctrl+alt+del sam maknuo, ali svaki put kad se diže stane mi na Log On Administrator i traži password, jer dok se ne logiram nemogu sa remoteom ući u server.
![]() |
#30 |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
Pa to bi trebalo biti How to turn on automatic logon in Windows? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|