|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Računala za humanitarnu upotrebu
Bok svima, Trebala bi mi preporuka za računalo koja će se koristiti za snimanje zvučnih knjiga za knjižnicu slijepih. Kako se radi o snimanju glasa a ne glazbe većina današnjih računala zadovoljava te kriterije ali osnovni problem je buka aktivnog hlađenja napajanja, kartica i procesora. Računala bi trebala imati što više pasivnih elemenata za hlađenje a oni koji se ne daju izbjeći (ventilatori) trebaju biti vrlo kvalitetni i tihi. Pa bih ovdje molio vaše preporuke po tom pitanju. Isto tako, sto se tice hard diska, trebao bi mi neki model koji je dokazano tih u radu. Hvala unaprijed na prijedlozima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Pa može bilo koji CPU iz Intel ergele, tipa Celeron 430 @ stock, undervolted (!) sa pasivnim hlađenjem, isto tako bilo koja mATX MBO sa pasivom, od HDDa naravno tihi Samsung, a napajanje može biti fortron PNF bez venta, ili originalno Zen 300W, ostalo je nebitno. To je pasivna konfa i nema bojazni. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
dobro je Baja 001 složio, brijem da na celera zakucaš Thermalright Ultru, na poptunoj pasivi ne bi se ni zagrijao. MBO sa integriranom VGA...a naravno napajanja postoje pasivna, disk ne moraš brinuti jer ne rošta prilikom snimanja, to sve baca u RAM, nije zapis velik(vidi ispod na linku koliko diktafon sati nabaca u 1 GB), ako si skeptik za rotirajuće dijelove, mogao bi piknuti i SSD, imaš već jako jefitnih za nekih 700njak kn, za to što tebi treba (i mnogo više jasno) je dobar no jel bu se ta konfa koristila samo za snimanje pa je bitna tišina prilikom toga ili i za naknadnu reprodukciju? jer ako je ovo prvo, mislim da je bolje onda uzeti neki diktafon, pa snimljeni materijal prebaciti na neki komp koji već imate u knjižnici(možda i jeftinije od cijelog novog pasivnog kompa) imaš i tišinu jer nema kompa, a imaš i bolju kvalitetu zapisa. jer komp da bi snimao tako dobro kao diktafon, mora imati vrlo dobar mikrofon. a ako ti treba za reprodukciju taj komp onda po meni nije bitna pasiva jer ili korisnik ima slušalice pa ne čuje ni okolinu a ni da komp radi (ne vjerujem da svatko sluša svoju knjigu preko zvučnika, di bi došli sa samo 5 takvih korisnika odjednom, pa bilo bi kao na nekom kolodvoru...) ili više korisnika sluša jednu knjigu odjednom, preko zvučnika očito, opet je to dosta glasnije od rada nekog kompa, tj on svojim radom ne ometa slušanje. nisu danas kompovi svi glasni kao turbine ![]() glede diktafona, ima ih koji snimaju preko 370h u komadu, a to sam slučajno sada našao na googlu, prvi rezultat http://www.sony.hr/product/dic-digit...er/icd-sx78dr9 vjerojatno ima i boljih za vaše potrebe. svatko na forumu zna da i potpuno pasivan komp može proizvoditi zvukove (neki čuju zvukove na MBO dok samo pomiču miš, nekima zuji zavojnica na LAN dijelu MBO-a, nekima napajanje cvrči, uglavnom, ima zvukova ko u priči, ne na jednom kompu svi odjednom, ali svašta se našlo tu po forumu opisano, i što ako te to potrefi? nemoš reklamirat jer komp radi, a to je samo jedan 'feature' ) dok diktafon sigurno neće ispuštati nikakve zvukove. samo želim pomoći. ako sam krivo skužio namjenu tog kompa, reci pa idemo dalje ![]()
Danas je teško biti budala, prevelika je konkurencija... Water cooled PC Moj najveci MOD Novi hobby: RC model + HD kamera ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: TomRi. 24.05.2009. u 18:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
diktafon ili nesto kao acer one ili asus eee ![]()
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
malo sam pitao: oni ce ziher koristit dobar mikrofon prije nego diktafon, i trebat ce im studijska visekanalna zvucna kartica. sad, ne znam jel znate sta po tom pitanju, pa siknite koju preporuku ako imate sta. fala za dosadasnje informacije ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Jesi li ti probao snimati takav materijal u sobi u kojoj se nalazi komp na koji se to snima, pa iz iskustva govoris da ti je komp pravio buku/smetnje na snimcima ili samo pretpostavljas? Pitam zato sto sam radio na jednoj radio stanici kao tonac, i u studiju nije bio jedan komp nego 3 komada i nikakvih problema nije bilo sa zvukom (nisu se uopste culi na snimcima), a ni jedan od njih nije bio pasivan. U pitanju su bile starije brandirane (HP) konfiguracije. Mislim da se to moze sve fino srediti sa kvalitetnom opremom za snimanje (mikrofoni prvenstveno), bez ikakvih pasivnih kompova i slicnih stvari.
![]() |
#10 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Tako je ... usmjereni mikrofon i milina. Ostatak prostornog kuta je jaaaako prigusen i jedino bi nekakva turbina na 3000+ RPM ostavila traga na snimci.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
Samo uredan mikrofon i mislim da bi za takvo snimanje ipak bolje bilo uzeti bilo kakvu miksetu nego se zajebavati sa nekim zvucnim karticama. Mada, ni mikseta nije potreban ako ce se za snimanje koristiti samo jedan mikrofon, jer se onda ostalo sve sredi recimo u cooleditu i slicnim programima. Koliko materijala treba snimiti? To neki kratkorocan projekat (treba snimiti par "emisija") ili ce se to koristiti "od sad, pa na dalje i u buduće"?
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|