Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > PC Ekspert > Novosti
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.12.2004., 13:02   #1
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
AMD saptom pade...

...reziran iz pera najboljih u maniri "Od 100 glasa, glasa cuti nije" te "Spade knjiga na dva slova".

Sto bjese? Pa, od travnja mjeseca 2003. godine, od kada je AMD usao u nekakvu workstation/server igru te izbacio Golema, do dana danasnjeg (a proslo je preko godinu i pol), nista se nije promijenilo? Bas zato, ponukan novoscu o nekakvoj nVidiji koja izdaje nForce 4 kao novu uzdanicu AMD-a u svemu, pitam se je li opravdano razbiti dogmu o AMD-u kao sarlatanskoj tvrtci? Zanemarimo li arhitektural trice i kucine, koje streberski siteovi pokusavaju prikazati vecima nego sto jesu (a zapravo su isto govno), mozemo li smatrati AMD relevantnom tvrtkom na (server/workstation) IT trzistu, sa samo jednim jedinim chipsetom, dok s druge strane Intelove chipsete (ne racunamo li Colusau) ne mozemo pobrojati na prste jedne ruke? Misli li stvarno AMD napraviti ista u vezi toga, ili zauvijek uci u ropotarnicu povijesti? Pogledamo li samo Twin Castle, Blackford i Greencreek, stvar je jasna.

Dakle, ima(ju) li (PcEksperti) kakvih indicija da ce se nesto na top polju popraviti? Pitam jer i sam planiram uzeti jedan solidan workstation no jedina stvar koja me jos nije otjerala da izkesiram ogromnu lovu je taj AMD-ov potencijal, koji zajedno s njihovim losim i traljavim marketingom te nikakvom podrskom sve dublje tone. Hoce li se AMD iskoprcati i napokon na trziste izbaciti vlastiti respektabilni chipset na vrijeme ili ce po izlasku novih intelovih chipseta stvar biti rijesena i AMD ce izvuci deblji kraj?

Iskreno, nekako sumnjam, buduci da je AMD napravio najveci salto mortale svog poslovanja uvevsi DDR kontroler na sam procesor. No, vidjet cemo...
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2004., 14:01   #2
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
...workstation/server...

Ta ti je dobra.

Nije baš da ide u isti biser kao kad si izjavio da napajanje ne služi hlađenju računala (govorimo o ATX specifikaciji koju bi znao nacrtati svaki priglupi student tupom olovkom)...ali je dobra

Uopće ne sumnjam da će mi ovako veličanstven um kao što si ti pojasniti razliku između ta dva pojma, sa velikim nestrpljenjem i veseljem očekujem tvoj sljedeći post.
Jelc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.12.2004., 14:30   #3
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jelc
...workstation/server...

Ta ti je dobra.
Sto ti tocno nije jasno?

Citiraj:
Nije baš da ide u isti biser kao kad si izjavio da napajanje ne služi hlađenju računala (govorimo o ATX specifikaciji koju bi znao nacrtati svaki priglupi student tupom olovkom)...ali je dobra
Duso draga, to sto si ti neuk nije moj problem. Isto tako, moj problem nije ni to sto se razumijes u elektroinzinjering kao ja u hormonalnu implantaciju. Stovise, reci da je samo filozofija termalnog dizajna primjerena priglupom studentu je sasvim dovoljno da te se moze nazvati IT mentalno oprecnom osobom.

Citiraj:
Uopće ne sumnjam da će mi ovako veličanstven um kao što si ti pojasniti razliku između ta dva pojma, sa velikim nestrpljenjem i veseljem očekujem tvoj sljedeći post.
Kao sto sam napomenuo nekome od tvojih nadrih drugova, ja sam ti na ruzne rijeci imun i uvijek sam spreman za kvalitetnu komunikaciju. Ako ti pak _stvarno_ nije jasna razlika izmedju ta dva pojma, i rest my case.
Staro 05.12.2004., 14:33   #4
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Bubba
Sto ti tocno nije jasno?

Duso draga, to sto si ti neuk nije moj problem. Isto tako, moj problem nije ni to sto se razumijes u elektroinzinjering kao ja u hormonalnu implantaciju. Stovise, reci da je samo filozofija termalnog dizajna primjerena priglupom studentu je sasvim dovoljno da te se moze nazvati IT mentalno oprecnom osobom.

Kao sto sam napomenuo nekome od tvojih nadrih drugova, ja sam ti na ruzne rijeci imun i uvijek sam spreman za kvalitetnu komunikaciju. Ako ti pak _stvarno_ nije jasna razlika izmedju ta dva pojma, i rest my case.
a ti ga fakat laprdaš da je to čudo jedno
ajd bar da se malo nasmijem kad dođem na forum kad već ništ pametno nema za pročitat
pinsla je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2004., 14:48   #5
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
bubba ajd dođi na koji forum meeting koji put pa onda jelcu reci da je duša draga i neznalica. ja otvoreno kažem da se ne kužim u tehnologiju, ali nikada nisam rekao da se kužim.

ali evo par činjenica koje znam.

1) PC Ekspert server je prije bio na AMD-u. sada je backup server na AMD-u. server je sada na Intelu.

2) dosta servera mi prolazi kroz ruke (i ne na skladištarski način kao što je Coolmer jednom rekao) i svi su Intel.

a sad evo par mišljenja (inače ne dešava se često da griješim kod ovakvih pretpostavki):

a) AMD serveri neće ozbiljno uspjeti dok AMD ponovo ne počme raditi svoje chipsete

b) amd nastoji forsirati svoje procove na serversko tržište, ali zbog konkurencije koja daje opako dobre dugoročne dealove, proizvođači si ne mogu priuštiti da ga prihvate. nije to mainstream da se sa svakom generacijom proizvođač/distributer može seljakat kak mu se sprdne.

c) Pušiona s Itanium 2 bi mogla otvoriti dobar dio tržišta, ali AMD bi se morao opako pomučiti da se tu ubaci.

d) esencijalno se slažem da se PSU ne bi trebao koristiti za hlađenje PC-a, ali realna situacija je totalno suprotna.

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2004., 15:40   #6
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Horza
bubba ajd dođi na koji forum meeting koji put pa onda jelcu reci da je duša draga i neznalica. ja otvoreno kažem da se ne kužim u tehnologiju, ali nikada nisam rekao da se kužim.
Uuu, e-thugs, i'm sooo afraid. Nije sramota biti neuk. Ali biti neuk i arogantan, onda vrijedjat i provocirat, jednostavno nema smisla.

Iskreno, ne shvatjam bit njegovog posta, no opet, mozda je to samo do mene... Ne da je sad vazno, pa krenimo dalje...

Citiraj:
a sad evo par mišljenja (inače ne dešava se često da griješim kod ovakvih pretpostavki):

a) AMD serveri neće ozbiljno uspjeti dok AMD ponovo ne počme raditi svoje chipsete
Naravno. Zato sam i postavio pitanje buduci da vi kao novinari vjerojatno imate veze i uvide u buducnost bolje od nas smrtnika i od onoga sto se moze naci na sluzbenim siteovima.

Citiraj:
b) amd nastoji forsirati svoje procove na serversko tržište, ali zbog konkurencije koja daje opako dobre dugoročne dealove, proizvođači si ne mogu priuštiti da ga prihvate. nije to mainstream da se sa svakom generacijom proizvođač/distributer može seljakat kak mu se sprdne.
I jopet se moje pitanje postavlja: "Misle li oni sto preokrenuti po tom pitanju?". Cinjenica je da im je arhitektura u dosta stvari "povoljnija" (da ne kazem bolja), no izvana izgleda kao da im Intel dirigira kakve gafove da rade. Vidim da sasvim dobro suradjujete s AMD-om pa rekoh da nemate mozda kakav hint kada ce (i hoce li) izdati koji novi chipset.

Uostalom, sami serveri i nisu toliki problem, barem oni manji. Vise me brine pomodno workstation trziste, koje naprosto vapi za novim tehnologijama koje Intel nemilosrdno gura. Intel toga ima pregrst, AMD ni za lijek...

Citiraj:
c) Pušiona s Itanium 2 bi mogla otvoriti dobar dio tržišta, ali AMD bi se morao opako pomučiti da se tu ubaci.
Pufff, sam Intel si je opalio samarcinu Itanicom. Nema tu AMD sto traziti.

Citiraj:
d) esencijalno se slažem da se PSU ne bi trebao koristiti za hlađenje PC-a, ali realna situacija je totalno suprotna.
Ja to znam a ocito i ti. Ima i onih koji ne znaju.
Staro 05.12.2004., 15:44   #7
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Originally posted by pinsla
a ti ga fakat laprdaš da je to čudo jedno
Pa demantiraj me, pobogu. Grijesiti je ljudsk, a zadnji put kad sam provjeravao, bio sam (manje-vise) covjeki...
Staro 05.12.2004., 16:05   #8
-POP-
Eddie
Moj komp

-POP-'s Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Bubba, praviš se prepametan!

AMD Ryzen 5 7600 // H2O Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB
ASRock B650M Pro RS // Crucial Pro 2x16GB 6000MHz
ASRock RX7900XT Phantom Gaming OC 20GB
Kingston KC3000 1TB // Lexar NM620 2TB
ANTEC C5 A-RGB // Corsair RM1000e
White Shark Shinobi // Razer Basilisk V3
Xiaomi G34WQi 34" // Samsung KS8002 55"
Creative Gigaworks T20 // Edifier R2730DB

Marantz Cinema 60 DAB @SBOX CP-101 cooler // 2X Rotel RB971 @bridged
Audio Epilog Peyote @Raiz Peyote stands // Audio Epilog Ice MDF // Wharfedale Diamond 10 CM // SVS PB-3000
M2Tech Young DSD DAC @Audioperformance Power Supply by Apparatus
Nobsound NS-01G PRO // Acoustic Energy AE300 // Logitech Z-2300 subwoofer // Asus Xonar U7
Sony KD-XH9096 65"// Nvidia Shield (2017)
-POP- je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2004., 16:16   #9
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Nope, za sada ništa od AMD-ovih čipseta.

Ja sam prije par tjedana gnjavio AMD-ovog PR-ovca na jednoj večeri sa pitanjima zašto nikako da naprave svoj novi čipseta, ali frajer je samo tupio da oni nemaju niti R&D niti proizvodnih kapaciteta za takvu liniju proizvoda. Oni svoje nade polažu u third party proizvođače i to primarno u nVidiju.

A to da se nikaj nije promjenilo ne mogu potvrditi zato što je prema Gartneru prodaja Opteron sistema porasla za 400 (slovima: četiristo) posto. To je izrazito visok porast prodaje i simbolizira nekakav trend. To što je Intel trenutno vladar low-end i mainstream tržišta servera je drugi par cipelica.

Citiraj:
Iskreno, nekako sumnjam, buduci da je AMD napravio najveci salto mortale svog poslovanja uvevsi DDR kontroler na sam procesor. No, vidjet cemo...
Hmmm, s obzirom na to da IBM-ov Power5 ima integrirani memorijski kontroler (i to "jadni" DDR) nije mi jasno zašto integriranje memorijskog kontrolera u Athlon 64 smatraš "saltom mortale". Po meni su samo povećali efikasnost procesora i anulirali mogućnost loših implementacija memorijskog kontrolera od proizvođača čipseta. Kad im zatreba DDR2 (a to će biti kad DDR2 bude radio na cca 800+ MHz) ugradit će ga adekvatni memorijski kontroler na procesor. Činjenica je da imaju dovoljno sposobne inženjere. Dokaz tome je i novi Winchester koji se pod A) manje grije i pod B) ima više performanse nego stariji Newcastle. I sam znaš da dodatna brzina nije tu zbog 90-nanometara već zbog internih optimizacija arhitekture.

Što je najbolje, u proljeće slijedeće godine izlazi i E0 stepping (Winchester je D0) sa kojim bi performanse još više trebale biti podebljanje + što će procesore izrađivati SSDOI tehnologijom koja će im omogućiti veće frekve. Sad to (i SSE3) spakiraj u dual-core dizajn i vidjet ćeš da Intel ima velikih problema. Što je najgore, ne samo da Intel ima problema već su u problemima i korisnici koji iz bilo kojeg razloga žele ostati na Intelu. Ubrzano šaltanje čipseta nije moja niti bilo čija vizija stabilne arhitekture koju Intel toliko propagira.
Staro 05.12.2004., 16:39   #10
vudu2
Premium
Moj komp

vudu2's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Nije li možda AMDova politika prema proizvodnji chipseta sa razlogom? Jer kako Intel ima gotovo neograničene resurse, a ako vidi AMD-a kako konkurentnu firmu na razini sa potencijalom da preuzme u kraće vrijeme veliki dio intelovog tržišta (oem i server), mogao bi ga lagano izbaciti iz utrke, jer svi znamo kolika je to tvrtka, te oni su ako se ne varam dovršili tejas koji bi možda ipak bio bez dostojne konkurencije. Mislim da AMD-u još nikako ne odgovara vlastiti chipset, bar još dok ne prošire svoje kapacitete da mogu pokrivati bar 60% intelove proizvodnje (odokativno).
vudu2 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.12.2004., 16:51   #11
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
@ Bubba
Koliko ja znam IBM prodaje dual Opteron radne stanice sa SLES 9.0/RedHat EL WS3/Windows XP (ovisno o željama kupca).
http://www-132.ibm.com/webapp/wcs/st...catalogId=-124

Također Sun nudi isto to sa 64-bitnim Solarisom 10
http://www.anandtech.com/systems/showdoc.aspx?i=2255
Isto tako i HP/Qompaq.

Ako gledaš testove Xeon vs Opteron radnih stanica kojih zadnje vrijeme ima dosta onda vidiš da Operoni daju bolje performanse kod baza podataka nego Xeoni.

Kad renomirani IT veterani nude takve proizvode onda je za pretpostavit da je proizvod stabilan i pouzdan. AMD ima čipset za Opterona, tj. potpisuje ga, a tko god da ga je stvarno dizajnirao napravio je dobar proizvod.
stef je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2004., 16:53   #12
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Originally posted by Bubba
Uuu, e-thugs, i'm sooo afraid. Nije sramota biti neuk. Ali biti neuk i arogantan, onda vrijedjat i provocirat, jednostavno nema smisla
To je dobar opis onoga što se provlači kroz sve tvoje postove.
Nisam ja napisao da napajanje ne služi hlađenju računala nego ti

Svi tvoji postovi pokazuju želju da budeš "intelektualno nadmoćan" prema svima...ne obraćaš uopće pažnju na temu rasprave...da ne duljim dalje-velik ali neprimjeren vokabular je isto kao kad netko piše o sebi u trećem licu, takav je samoproglašeni idiot.

Netko tko zaista želi argumentirano raspravljati se ne ponaša kao ti.

A razlika između radne stanice i servera (krivo sam se izrazio u prijašnjem postu) bi trebala biti razumljiva i nekom tko ide u osnovnjak, a ne samo "priglupom studošu sa tupom olovkom"

Neki od nas su znali i pogriješiti u nečem i reći-da, krivo sam se izrazio, krivo si me skužio i sl....neki su u stanju uopće ne obraćati pozornost o temi rasprave i napisati par stranica teksta ne bi li dokazali....nešto...

Pa ti i dalje lijepo obnjašnjavaj kako ti nije jasna razlika između radne stanice i servera.

I da ti nije jasno kako netko ne kuži da je to u stvari-isto
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2004., 16:57   #13
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Citiraj:
Originally posted by stef
@ Bubba
Koliko ja znam IBM prodaje dual Opteron radne stanice sa SLES 9.0/RedHat EL WS3/Windows XP (ovisno o željama kupca).
http://www-132.ibm.com/webapp/wcs/st...catalogId=-124

Također Sun nudi isto to sa 64-bitnim Solarisom 10
http://www.anandtech.com/systems/showdoc.aspx?i=2255
Isto tako i HP/Qompaq.

Ako gledaš testove Xeon vs Opteron radnih stanica kojih zadnje vrijeme ima dosta onda vidiš da Operoni daju bolje performanse kod baza podataka nego Xeoni.

Kad renomirani IT veterani nude takve proizvode onda je za pretpostavit da je proizvod stabilan i pouzdan. AMD ima čipset za Opterona, tj. potpisuje ga, a tko god da ga je stvarno dizajnirao napravio je dobar proizvod.
To je AMD-ov čipset i odličan je. Problem je u tome što AMD nema nikaj novo u planu koliko se zasad zna. Dakle nema PCI-Expressa što je dosta važno na ovom tržištu.
Staro 05.12.2004., 18:17   #14
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Beren
Nope, za sada ništa od AMD-ovih čipseta.

Ja sam prije par tjedana gnjavio AMD-ovog PR-ovca na jednoj večeri sa pitanjima zašto nikako da naprave svoj novi čipseta, ali frajer je samo tupio da oni nemaju niti R&D niti proizvodnih kapaciteta za takvu liniju proizvoda. Oni svoje nade polažu u third party proizvođače i to primarno u nVidiju.
Steta...

Citiraj:
A to da se nikaj nije promjenilo ne mogu potvrditi zato što je prema Gartneru prodaja Opteron sistema porasla za 400 (slovima: četiristo) posto. To je izrazito visok porast prodaje i simbolizira nekakav trend. To što je Intel trenutno vladar low-end i mainstream tržišta servera je drugi par cipelica.
S obzirom da u pocetku AMD nije bio u stanju imati normalnu isporuku procesora, ne cudi me.

Citiraj:
Hmmm, s obzirom na to da IBM-ov Power5 ima integrirani memorijski kontroler (i to "jadni" DDR) nije mi jasno zašto integriranje memorijskog kontrolera u Athlon 64 smatraš "saltom mortale". Po meni su samo povećali efikasnost procesora i anulirali mogućnost loših implementacija memorijskog kontrolera od proizvođača čipseta. Kad im zatreba DDR2 (a to će biti kad DDR2 bude radio na cca 800+ MHz) ugradit će ga adekvatni memorijski kontroler na procesor. Činjenica je da imaju dovoljno sposobne inženjere. Dokaz tome je i novi Winchester koji se pod A) manje grije i pod B) ima više performanse nego stariji Newcastle. I sam znaš da dodatna brzina nije tu zbog 90-nanometara već zbog internih optimizacija arhitekture.
Usporedjivati PPC s bilo kojim drugim procesorom u Alfa kvadrantu i sire je blastfemija. Uostalom, procesor(i) ima vise cachea nego prosjecno racunalo prije 5-6 godina. No kao sto rekoh, dovoditi PPC u ovakvu raspravu nema smisla, jer na procesor cija povrsina jezgre ima mjesta za 64 Opterona definitivno ne spada u tu domenu.

No zasto sam spomenuo losu stranu implementacije samog kontrolera na procesor je to da obican Dual DDR zahtijeva preko 320 zica za implementaciju. Bas zbog tog razloga primjetit ces da na vecini DDR ploca ima svega 4 utora za memoriju. Pametni primjer takve implementacije je PS2, gdje je s RAMBusom i stotinjak (no)zica dobivena propusnost od 3.2GB/s. Da RAMBus nije takva mala sugava firmica kakva je, danas bi vjerojatno u racunalu imao jedan memorijski modul i quad RAMBus sa 10 GB/s propusnosti s memorijskih utora kolko ti srce zeli (za takvo sto je potrebno 128 zica i jos nesto sitno plus za dodatnu logiku).

U tom slucaju, em je jeftinije, em je jednostavnije strpati to sve u obicnu point-to-point arhitekturu i ne mijesat procesor u to.

Citiraj:
Što je najbolje, u proljeće slijedeće godine izlazi i E0 stepping (Winchester je D0) sa kojim bi performanse još više trebale biti podebljanje + što će procesore izrađivati SSDOI tehnologijom koja će im omogućiti veće frekve. Sad to (i SSE3) spakiraj u dual-core dizajn i vidjet ćeš da Intel ima velikih problema. Što je najgore, ne samo da Intel ima problema već su u problemima i korisnici koji iz bilo kojeg razloga žele ostati na Intelu. Ubrzano šaltanje čipseta nije moja niti bilo čija vizija stabilne arhitekture koju Intel toliko propagira.
I tu nema nista novo i specijalno. Tada ce izaci i Paxville te Dempsey i opet imamo istu stvar, jedan AMDov chipset i punqurac Intelovih (u stilu: "Biraj ago sto ti srcu drago").

BTW, nije stvar u ubrzanom saltanju chipseta. Radi se o tome da korisniku ponudis 2,3,4 chipseta od kojih on moze birati onaj najisplativiji. Tako je Intel oduvijek radio, i oduvjek mu je dobro islo. Imas low-end workstation chipset, high-end workstation i na kraju serversko rijesenje nakrcano hot swap PCI-X utorima, te analogno svemu ovome cjenovno poredani.
Staro 05.12.2004., 18:27   #15
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
@ Bubba
Kao sto rekoh, Opteroni pokazuju potencijala. Kako bilo da bilo, cinjenica je da u istom cjenovnom rangu Opteroni stvarno imaju pozamasnu prednost nad Xeonima sto se tice servera.

Citiraj:
Istina, no fali workstation chipseta.
Staro 05.12.2004., 18:38   #16
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jelc
To je dobar opis onoga što se provlači kroz sve tvoje postove.
Nisam ja napisao da napajanje ne služi hlađenju računala nego ti
Ali ti naravno, do dana danasnjeg nisi shvatio zasto sam u pravu i niti jednom rijecju me nisi osporio osim one za djecu iz Goljaka: "Ja sam u pravu, moj tata je jaci od tvog.".

Citiraj:
Netko tko zaista želi argumentirano raspravljati se ne ponaša kao ti.
Ozbiljno? Nego kao ti, nesuvislo i neargumentirano?

Citiraj:
A razlika između radne stanice i servera (krivo sam se izrazio u prijašnjem postu) bi trebala biti razumljiva i nekom tko ide u osnovnjak, a ne samo "priglupom studošu sa tupom olovkom" Neki od nas su znali i pogriješiti u nečem i reći-da, krivo sam se izrazio, krivo si me skužio i sl....neki su u stanju uopće ne obraćati pozornost o temi rasprave i napisati par stranica teksta ne bi li dokazali....nešto... Pa ti i dalje lijepo obnjašnjavaj kako ti nije jasna razlika između radne stanice i servera. I da ti nije jasno kako netko ne kuži da je to u stvari-isto
Umm, malo manje disgrafije, malo vise konciznosti. Gdje sam ja tocno iskazao da mi nije jasna ta relacija workstation/server? Sto je pesnik hteo da kaze? Pa eto, ako bi mi ponovio u prostim recenicama, najlijepsa hvala.
Staro 05.12.2004., 19:02   #17
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Citiraj:
To je AMD-ov čipset i odličan je. Problem je u tome što AMD nema nikaj novo u planu koliko se zasad zna. Dakle nema PCI-Expressa što je dosta važno na ovom tržištu.
MSI K8D Master 3-FS(M) dual Opteron
3X PCI-X
2x PCI
http://www.amdboard.com/msi_k8d_master3.html

PCI-X je još uvijek neke vrste standard za servere i hardver već postoji na tržištu za te namjene.
Osim toga ploče su dosta samodostatne: dva gigabit etherneta, Adaptecov Ultra-320 scsi, Silicon Image SATA s RAIDOM i sl.

Čak i ova nova Tyanica bazirana na nForce Professional 2200 čipsetu sa SLI-em dolazi sa PCI-X, vjerojatno s razlogom.
http://www.theinquirer.net/?article=20030
Ta će biti dar-mar za grafičke radne stanice.

Zadnje izmijenjeno od: stef. 05.12.2004. u 19:27.
Staro 05.12.2004., 21:54   #18
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Mislim da je Bubba potegnuo dobro pitanje (ne ulazim u nacin na koji je to potaknuo).

AMD ima superioran procesor naspram Intela, ali chipseta ni od korova.

Detalj 1.: AMD nije Opterona napravio iz nule, vec je odkupio vecinu patenata na kojima je konstruirana Alpha. Opteron nije revolucija, vec samo evolucija stare, dobre Alphe. Stoga, dizati AMD u nebesa jer su "razvili" superioran procesor je pomalo blesavo.

Detalj 2.: kada netko kaze da nemaju sredstava za razvoj chipseta, to jedino moze biti notorna laz (ili firma konstantno balansira na rubu propasti). Cak i ako je razvoj chipseta toliko skuplji, na njemu je i neusporedivo veca zarada. Razmislite malo: chipseti se rade uglavnom u 0.25 tehnologiji (nadje se jos i 0.35), sto ih cini jeftinima (za danasnje doba) za proizvodnju. S druge strane, cijena samih chipseta je od US$50 za desktope, preko US$100-150 za workstatione, do US$300 nadalje za servere. Da je tolika zarada u procesorima, nVidia ne bi radila samo chipsete, vec i procesore.

Detalj 3.: sve vise na vidjelo izlazi da iza uspjeha AMDa financijski stoji IBM, koji od svega ima koristi jer je smanjio cijene komponenata koje ugradjuje u svoja racunala/servere, a istovremeno zaradjuju na osnovi patenata (postoji cak i sumnja da je upravo IBM vlasnik patenata vezanih uz Alpha procesore, pa da ih "iznajmljuje" AMDu). Osobno mi se cini da je upravo IBM i "krivac" sto AMD ne razvija/prodaje chipsete, jer zele imati kontrolu. Ipak je IBM najveci svjetski monopolist, a da zbog toga nikada nije dosao na sud (npr. IBM ima patente na tehnologiju HDDa kakvu danas poznajemo).

Istina o zastupljenosti AMD procesora u OEM trzistu je zanimljiva: jedini interesantan procesor je Opteron, a istovremeno nisu konkurent na vise od 5% trzista servera. Nadajmo se da ce se to u buducnosti promijeniti, ali iza Intela ipak stoje najveci proizvodjaci u serverskim vodama: Serverworks i Supermicro, te se prvenstveno njima treba Intel zahvaliti na svojoj dominaciji serverskim trzistem. Tyan nikada nije uspio postati veliki Intelov partner, pa se vise bazirao na trziste radnih stanica, te ostao dovoljno fleksibilan da da sansu i AMDovim procesorima.

Dakle, dali je AMD zaista tvrtka Intelovog kalibra, ili nije? S ovim pitanjem nema veze kvaliteta proizvoda, vec razradjeni sistemi zarade i pogleda na buducnost.

Mislim da ce nam tek vrijeme pokazati odgovor na ovo pitanje...
Staro 05.12.2004., 22:19   #19
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Citiraj:
Detalj 1.: AMD nije Opterona napravio iz nule, vec je odkupio vecinu patenata na kojima je konstruirana Alpha. Opteron nije revolucija, vec samo evolucija stare, dobre Alphe. Stoga, dizati AMD u nebesa jer su "razvili" superioran procesor je pomalo blesavo.
Hmmm, pa kad zaposliš inženjere koji su radili na dizajnu Alphe onda definitivno ne možeš očekivati da će svoje buduće radove bazirati na radikalno drukčijem pristupu. Ne kužim, što si želio reći sa ovime?

Citiraj:
kada netko kaze da nemaju sredstava za razvoj chipseta, to jedino moze biti notorna laz (ili firma konstantno balansira na rubu propasti). Cak i ako je razvoj chipseta toliko skuplji, na njemu je i neusporedivo veca zarada. Razmislite malo: chipseti se rade uglavnom u 0.25 tehnologiji (nadje se jos i 0.35), sto ih cini jeftinima (za danasnje doba) za proizvodnju. S druge strane, cijena samih chipseta je od US$50 za desktope, preko US$100-150 za workstatione, do US$300 nadalje za servere. Da je tolika zarada u procesorima, nVidia ne bi radila samo chipsete, vec i procesore.
Heh, kad se boriš sa firmom kao što je Intel onda itekako imaš problema sa preraspodjelom R&D i proizvodnih resursa. Koliko ono AMD ima FAB-ova? Dva, s tim da se u jednom proizvode samo flash memorije.

Znaš koliko ih Intel ima? Više od pet.

AMD jednostavno ne može otvoriti dodatne pogone za proizvodnju čipseta budući da jedva zadovoljavaju potražnju za procesorima. Što misliš zašto su sklopili ugovor sa Chartered Semiconductorsom?

I ne, AMD ne radi procesore u IBM-ovim FAB-ovima.

Citiraj:
sve vise na vidjelo izlazi da iza uspjeha AMDa financijski stoji IBM, koji od svega ima koristi jer je smanjio cijene komponenata koje ugradjuje u svoja racunala/servere, a istovremeno zaradjuju na osnovi patenata (postoji cak i sumnja da je upravo IBM vlasnik patenata vezanih uz Alpha procesore, pa da ih "iznajmljuje" AMDu). Osobno mi se cini da je upravo IBM i "krivac" sto AMD ne razvija/prodaje chipsete, jer zele imati kontrolu. Ipak je IBM najveci svjetski monopolist, a da zbog toga nikada nije dosao na sud (npr. IBM ima patente na tehnologiju HDDa kakvu danas poznajemo).
Po čemu to zaključuješ. Prema ugovorima između AMD-a i IBM-a, AMD je taj koji nekom nešto plaća, ne IBM.

Citiraj:
Istina o zastupljenosti AMD procesora u OEM trzistu je zanimljiva: jedini interesantan procesor je Opteron, a istovremeno nisu konkurent na vise od 5% trzista servera.
A Athlon 64 kao nije? Jel ti to pod OEM svrstavaš samo servere i radne stanice?

Citiraj:
Dakle, dali je AMD zaista tvrtka Intelovog kalibra, ili nije? S ovim pitanjem nema veze kvaliteta proizvoda, vec razradjeni sistemi zarade i pogleda na buducnost.
Možda i nije, ali se jebeno dobro bore s onim što imaju.

I za kraj, još uvijek mi nije jasno što ti toliko smeta oko AMD-a?
Staro 05.12.2004., 22:24   #20
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Citiraj:
MSI K8D Master 3-FS(M) dual Opteron
3X PCI-X
2x PCI
http://www.amdboard.com/msi_k8d_master3.html

PCI-X je još uvijek neke vrste standard za servere i hardver već postoji na tržištu za te namjene.
Osim toga ploče su dosta samodostatne: dva gigabit etherneta, Adaptecov Ultra-320 scsi, Silicon Image SATA s RAIDOM i sl.

Čak i ova nova Tyanica bazirana na nForce Professional 2200 čipsetu sa SLI-em dolazi sa PCI-X, vjerojatno s razlogom.
http://www.theinquirer.net/?article=20030
Ta će biti dar-mar za grafičke radne stanice.

Istina, ali isto tako moraš priznati da je PCI-E totalna guba za takvu vrstu računala. PCI-X i PCI-E nisu jedna te sita stvar. Samo za ilustraciju - dok je maksimalna propusnost PCI-X v2.0 sabirnice "tek" oko 2 GB, PCI-E može potegnuti četiri puta više.

Tu se AMD vuće sa razvojem i predaje vruće kestenje u nVidijine ruke. Koliko je to pametno ćemo znati za oko 6 do 12 mjeseci kad se situacija malo iskristalizira. Naša trenutna iskustva sa nForce4 čipsetom nisu najbolja (doduše radi se o jednom prilično neomiljenom proizvođaču matičnih ploča).
Staro 06.12.2004., 00:54   #21
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Hmmm, pa kad zaposliš inženjere koji su radili na dizajnu Alphe onda definitivno ne možeš očekivati da će svoje buduće radove bazirati na radikalno drukčijem pristupu. Ne kužim, što si želio reći sa ovime?
Inzinjeri koji su radili na Alphi nisu vlasnici patenata. Ne mozes rabiti patente samo zato sto ti u tvornici rade inzinjeri koji su nekada radili u firmi koja je bila vlasnik tih patenata. To je kradja intelektualnog vlasnistva.
Citiraj:
Heh, kad se boriš sa firmom kao što je Intel onda itekako imaš problema sa preraspodjelom R&D i proizvodnih resursa. Koliko ono AMD ima FAB-ova? Dva, s tim da se u jednom proizvode samo flash memorije.

Znaš koliko ih Intel ima? Više od pet.

AMD jednostavno ne može otvoriti dodatne pogone za proizvodnju čipseta budući da jedva zadovoljavaju potražnju za procesorima. Što misliš zašto su sklopili ugovor sa Chartered Semiconductorsom?
Nista od toga nije razlog zasto nemaju svoj chipset za svoje procesore. Kao sto je poznato, proizvodnja chipseta je jeftina, pa bi im se itekako isplatilo unajmiti tvornicu za te potrebe.
Uostalom, dok su razvijali chipsete, islo im je odlicno. Dan danas se proizvode Dual-SocketA ploce bazirane na AMDovom 760MP/MPX chipsetu, i prodaju se kao lude.
Citiraj:
I ne, AMD ne radi procesore u IBM-ovim FAB-ovima.
Jos da mi objasnis iz kojeg konteksta si ovo izvukao?:confused:
Citiraj:
...Prema ugovorima između AMD-a i IBM-a, AMD je taj koji nekom nešto plaća, ne IBM.
Napisao sam nesto drugacije? Da ponovim: "...postoji cak i sumnja da je upravo IBM vlasnik patenata vezanih uz Alpha procesore, pa da ih "iznajmljuje" AMDu"
Citiraj:
A Athlon 64 kao nije? Jel ti to pod OEM svrstavaš samo servere i radne stanice?
Opteroni su jedini interesantni proizvodi AMDa za OEM trziste, jer je rijec o punokrvnim procesorima, bilo da rade u jednoprocesorskim ili viseprocesorskim sustavima.
Athlon-64 je samo izvedenica Opterona, i namjenjena je desktopu, na kojem za sada 64-bitni OS jos uvijek nije zazivio. Kada se pojavi 64-bitni desktop OS, onda ce i A-64 biti jaako interesantan OEMu.
Citiraj:
...I za kraj, još uvijek mi nije jasno što ti toliko smeta oko AMD-a?
Procitaj ponovno ono sto sam napisao. Dali sam igdje nesto napisao protiv AMDa? Pitanje je malo drugacije, dali je AMD dorastao ligi u koju je usao? I kao sto sam napisao, vrijeme ce dati odgovor, jer pitanje nema veze sa kvalitetom proizvoda.
Staro 06.12.2004., 01:02   #22
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Istina, ali isto tako moraš priznati da je PCI-E totalna guba za takvu vrstu računala. PCI-X i PCI-E nisu jedna te sita stvar. Samo za ilustraciju - dok je maksimalna propusnost PCI-X v2.0 sabirnice "tek" oko 2 GB, PCI-E može potegnuti četiri puta više.
U serverskim vodama se stvari rijetko i sporo mijenjaju, i bilo je potrebno dugo dok se nisu pocele pojavljivati PCI-X kartice. Sada ih je na trzistu sva sila, i niti jedna PCI-E (ako ne racunamo graficke, ali one serverima ionako nisu zanimljive).
Tako ce i PCI-E u serverima zazivjeti tek za godinu-dvije, i upravo je to razlog sporog napredovanja Opterona u otimanju trzista Intelu medju serverima. Za servere se uvijek kupuje isprobana i ispeglana tehnologija za koju se zna da ce stabilno raditi.
Staro 06.12.2004., 01:22   #23
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Citiraj:
Inzinjeri koji su radili na Alphi nisu vlasnici patenata. Ne mozes rabiti patente samo zato sto ti u tvornici rade inzinjeri koji su nekada radili u firmi koja je bila vlasnik tih patenata. To je kradja intelektualnog vlasnistva.
Zar nisu inženjeri ti koji predlažu koji se patentni trebaju kupiti, a koji ne?

Citiraj:
Nista od toga nije razlog zasto nemaju svoj chipset za svoje procesore. Kao sto je poznato, proizvodnja chipseta je jeftina, pa bi im se itekako isplatilo unajmiti tvornicu za te potrebe.
Možda, ali ja i dalje mislim da njima fali kapaciteta što mi je potvrđeno i službeno. Imaš li ti kakvo bolje objašnjenje osim IBM-ove urote?

Citiraj:
Jos da mi objasnis iz kojeg konteksta si ovo izvukao?
Pa cijelo vrijeme insinuiraš da je IBM AMD-ov Big Brother, zar ne?

Citiraj:
Napisao sam nesto drugacije? Da ponovim: "...postoji cak i sumnja da je upravo IBM vlasnik patenata vezanih uz Alpha procesore, pa da ih "iznajmljuje" AMDu"
Koliko ja znam, AMDi IBM su vezani samo uz razvoj tehnologije za proizvodnju procesora, ne i sam dizajn arhitekture. Imaš možda kakvih dokaza da ovo nije istina?

Citiraj:
Opteroni su jedini interesantni proizvodi AMDa za OEM trziste, jer je rijec o punokrvnim procesorima, bilo da rade u jednoprocesorskim ili viseprocesorskim sustavima.
Jedina razlika između Athlona 64 Socket 939 i Opterona (ako zanemarimo veći cache) je dodatni HT vod kojeg određeni Opteroni niti nemaju. Spika sa "punokrvnim procesorima" ti baš ne stoji. Druga stvar koja mi nije jasna je zašto Athlon 64 nije zanimljiv za stadardne OEM stolne konfiguracije. Malo se grije i ima odlične performanse, a što se Socketa 754 tiče, i solidne platforme.
Staro 06.12.2004., 01:23   #24
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Citiraj:
Originally posted by gpremec
U serverskim vodama se stvari rijetko i sporo mijenjaju, i bilo je potrebno dugo dok se nisu pocele pojavljivati PCI-X kartice. Sada ih je na trzistu sva sila, i niti jedna PCI-E (ako ne racunamo graficke, ali one serverima ionako nisu zanimljive).
Tako ce i PCI-E u serverima zazivjeti tek za godinu-dvije, i upravo je to razlog sporog napredovanja Opterona u otimanju trzista Intelu medju serverima. Za servere se uvijek kupuje isprobana i ispeglana tehnologija za koju se zna da ce stabilno raditi.
Sigurno ima SCSI i SATA PCI-E kontrolera, a mislim da su se pojavile i mrežne kartice. + što Intel gura PCI-E sa svojim serverskim čipsetima.
Staro 06.12.2004., 01:29   #25
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Nisam tražio po netu kak izgledaju Intelove Xeon ploče, ali sumnjam da nemaju PCI-X. Xeon je stari brand koji Intel koristi godinama, pouzdana platforma za radne stanice/male servere. Opteron se pojavio relativno nedavno, tek se sad pojavila sva sila usporednih testova Opteron vs Xeon. Treba tržištu malo vremena da to prihvati.

Evo čitao sam nedavno kako Holliwoodski studiji razmišljaju da Intelove mašine u svojim rendering farmama zamijene sa Opteron mašinama.
Zatim, kako Microsoftu treba 3 puta manje vremena da skompajlira x64 verziju Windowsa na Opteronu nego x32 verziju na Intelu.

Jednom kad sredi situaciju sa kapacitetima , mogao bi AMD zagristi velik dio tržišnog kolača.
Staro 06.12.2004., 09:41   #26
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Originally posted by gpremec

Nazalost, cini mi se da AMD nije pokupio sam procesor od Digitala, nego i voditelje marketinga. A svi znamo zbog cega i kako je Alpha (tj. Digital) propao, a bio je puno ispred svog vremena.

Citiraj:
S druge strane, cijena samih chipseta je od US$50 za desktope, preko US$100-150 za workstatione, do US$300 nadalje za servere. Da je tolika zarada u procesorima, nVidia ne bi radila samo chipsete, vec i procesore.
Kojesta. Prije 18 mjeseci, Placer je kostao svega nesto vise od 30$...

Citiraj:
Detalj 3.: sve vise na vidjelo izlazi da iza uspjeha AMDa financijski stoji IBM, koji od svega ima koristi jer je smanjio cijene komponenata koje ugradjuje u svoja racunala/servere, a istovremeno zaradjuju na osnovi patenata (postoji cak i sumnja da je upravo IBM vlasnik patenata vezanih uz Alpha procesore, pa da ih "iznajmljuje" AMDu). Osobno mi se cini da je upravo IBM i "krivac" sto AMD ne razvija/prodaje chipsete, jer zele imati kontrolu. Ipak je IBM najveci svjetski monopolist, a da zbog toga nikada nije dosao na sud (npr. IBM ima patente na tehnologiju HDDa kakvu danas poznajemo).
I kako bi nam se grdno pisalo da je IBM zastitio PC kao takav...

Citiraj:
Mislim da ce nam tek vrijeme pokazati odgovor na ovo pitanje...
Ako vremena ostane...
Staro 06.12.2004., 10:10   #27
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Da, samo sto je PCI-E koristan kao Ferrari u Vukovarskoj u 17h. A da ne pricamo o tome kako s PCI-Xom imas hot plug, kompatibilnost s svim PCI uredjajima, mnostvo vec postojecih uredjaja, "serverski" pristup samoj sabirnici, za razliku od PCI-E koji je doslovno sabirnica za mase.

Citiraj:
Tu se AMD vuće sa razvojem i predaje vruće kestenje u nVidijine ruke. Koliko je to pametno ćemo znati za oko 6 do 12 mjeseci kad se situacija malo iskristalizira. Naša trenutna iskustva sa nForce4 čipsetom nisu najbolja (doduše radi se o jednom prilično neomiljenom proizvođaču matičnih ploča).
Hoce li biti skoro kakav review onda objavljen?
Staro 06.12.2004., 10:22   #28
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Sigurno ima SCSI i SATA PCI-E kontrolera, a mislim da su se pojavile i mrežne kartice. + što Intel gura PCI-E sa svojim serverskim čipsetima.
3ware, LSI, Mylex, Promise, Adaptec, Tekram, ICP-Vortex? Nitko, AFAIR, cak nije ni najavio nesto takvo. Uostalom, Intel bi bio turbo lud da pokusava nasilno gurati PCI-E na workstatione/servere. Eventualno ces naici na PCI-E 16x za graficku i na pokojoj ploci neki PCI-E 8x.
Staro 06.12.2004., 10:24   #29
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Zar nisu inženjeri ti koji predlažu koji se patentni trebaju kupiti, a koji ne?
To je kao da pitas spremacice kakva vrata da se kupe za ulazna vrata u objekt.
Ne koristi AMD patente zato sto je zaposlio odredjene inzinjere, vec je zaposlio inzinjere zato sto su kupili patente.
Citiraj:
Možda, ali ja i dalje mislim da njima fali kapaciteta što mi je potvrđeno i službeno. Imaš li ti kakvo bolje objašnjenje osim IBM-ove urote?
...
Pa cijelo vrijeme insinuiraš da je IBM AMD-ov Big Brother, zar ne?
Krivo si me shvatio. Ne kazem da je IBM vlasnik AMDa, vec da je ulozio novac u AMD, i to na isti nacin na koji je svojevremeno Microsoft ulozio novac u NVIDIAu. Zasto mi uporno pokusavas staviti rijec "urota" u usta? Kazem da je IBM pametan, jer ulaze u manje firme kako bi se dugorocno okoristio, a pri tome mislim cisto na financije. Cinjenica je da je ulozio i u AMD.
Citiraj:
Koliko ja znam, AMDi IBM su vezani samo uz razvoj tehnologije za proizvodnju procesora, ne i sam dizajn arhitekture. Imaš možda kakvih dokaza da ovo nije istina?
Ma o cemu sada pricas? Pojasni mi, molim te, jer mi nije jasan taj tvoj zakljucak na osnovu onoga sto sam napisao. Imati patent u vlasnistvu ne znaci da ga i koristis u vlastitoj proizvodnji, a ja sam samo prenio misao sa interneta da bi Alphini patenti lako mogli biti u vlasnistvu IBMa, a ne AMDa. Misao, razmisljanje, a ne tvrdnja.
Citiraj:
Jedina razlika između Athlona 64 Socket 939 i Opterona (ako zanemarimo veći cache) je dodatni HT vod kojeg određeni Opteroni niti nemaju. Spika sa "punokrvnim procesorima" ti baš ne stoji. Druga stvar koja mi nije jasna je zašto Athlon 64 nije zanimljiv za stadardne OEM stolne konfiguracije. Malo se grije i ima odlične performanse, a što se Socketa 754 tiče, i solidne platforme.
Razmisli malo, nitko u OEM proizvodnji nije lud da koristi nesto sto realno ne moze i upotrebiti. Dok se ne pojavi upotrebljivi 64-bitni desktop OS i aplikacije, do tada Athlon-64 nije pretjerano interesantan. Da se sada pojavi MS Win 64, Athlon-54 bio bi pravi bum na trzistu. Do tada moze samo cekati, i do tada je Opteron procesor koji se prodaje na OEM trzistu.
Staro 06.12.2004., 10:26   #30
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Cak nije niti u pitanju dali postoje, jer ih u prvih godinu dana (od njihove pojave) nitko nece kupovati za potrebe proizvodnje servera, vec samo za potrebe testiranja stabilnosti i kompatibilnosti.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno