Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.02.2009., 19:08   #1
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Thumbs up ICY BOX IB-3221 + dvije najbolje preporuke za USB/1394 ( S.M.A.R.T ) ocitavanje

Ovdje pokrivam nekoliko tema koje ce zanimati storage forumase u potrazi za vanjskim kucistima ali i nekim detaljima za koje su mislili da nisu spojivi sa USB-om. Kako je krajnji domet ove storije na kraju ipak disk kao takav... stavljam sve u diskovni podforum.

U ovoj temu zeljedoh spomenuti i jako ruzna iskustva koje sam posebno (putno) u zadnjih mjesec dana stekao sa eSATA-om. Sve one ruzne price kojih ima sve vise po Net-u pocele su poprimati smisla. No doista sad nemam volje razglabati u opširaliju o tome. Nek ostane za neku drugu temu, no od sada, eSATA konekciju personalno rangiram kao najgoru mogucu po pitanju sigurnosti podataka. Nesumnjivo ce nekoga zbuniti ovaj komentar, no smrtno sam ozbiljan i rado cu potkrijepiti u nekoj eSATA nadolazecoj temi.

Kako sam apstrahirao eSATA-a spajanje (dva Icy eSATA kucista naci ce novog vlasnika) ... spomenuto ICY kuciste iz naslova, ponovo je dobilo interesantan sjaj kupovine. Posebno nakon vise nego pozitivnih povratnih informacija nekolicine vlasnika.

Kako sam odmah znao da nema sanse da se ta škatulja muci sa buducom prozujalom 40-ticom/sirotinjom od ventilatora... stavljanje adekvatnog venta je bilo neminovno za dignitetno hladjenje diskova.

Nakon Kapri tretmana i pranja :

Kuciste zbog malih gabarita uopce nije bilo zahvalno za vodenicu tretman. No srecom, Mario je bio zlatne ruke i napravio odlican posao kao i obicno. Morao je limom i drvetom zastiti unutrasnjost inace bih dobio nazad demoliranu kutiju za otpad.

Ventiranje kucista i ostale makinacije...

Zbog ogranicenog manevra i maksimalnog iskoristavanja venta + nezgodno nezahvalne lokacije za izvlacenje 12V... odustah od svake interne preinake. Prvo sam otpilio izradu konvertora +5 12V, pa onda i preinake samog adaptera te onda pomilovanjem logike za interne potrebe. Jednostavno sam nahranio iz potpuno zasebnog izvora napajanje potrebe venta. Mali AC-ac samo za tu namjenu. Mozda je jedna lijana vise u zidu, ali za nesto sto ce biti stacionirano u kuci... zbilja nebitno + dodatna sigurnost.

Isprika za podosta prasine ali da nisam odma uslikao, cisto sumnjam da bih kasnije isao sve ponavljati samo za potrebe fotkanja.

....

Trenutno su ubaceni, istom kupljeni 2x WD RE3 (500 GB) koji zasigurno idu u masine, dok ce u ICY doci RE2-ke istih gabarita. Potpuno sam ostao nespreman za performanse koje su predocili :

Sama sintetika me nikad nije previse zanimala, no ovaj disk tako suvereno I/O baždari da sam ostao stvarno zadivljen. 250 GB varijanta kao da moli da bude glavni OS disk. Ovaj disk, po prvi put me zamislio nad nastavkom Raptor druzenja.

Nakon instalacije :

JMicron zaduzen za logikarenje ove škatuljice ipak ima pokoju pametnu za reci i po uzoru na velikog Oxford buraza : Savrseno je S.M.A.R.T bistar i upotrebljiv.

JMicron se inace pocesto moze naci na onim 100 kn vanjskim (multi talent) USB setovima za spajanje. Prava ironija prema mnogim skupljim kucistima pa i za poveci broj eSATArica

Ovo je ujedno prilika da spomenem jednog kreativnog Niponca, autora ovo jako korisnog i ujedno potpuno besplatnog programa :

CrystalDiskInfo

popis svih podrzanih vanjskih chiponja

Tko hoce u tancinu ocitati naziv chipa i kompletnu bateriju detalja :

Hard Disk Sentinel

Jako korisno stivo : USB bridges

Sentinel nije besplatan, ali svakako vrijedi talira koje trazi. No meni je CrystalDisk vizualno puno drazi. Ako i kad budete koristili Hard Disk Sentinel, moja preporuka je da odete na portable verziju. Puno zgodnije za namjenu.

Spominjem za forumase koji kupuju nova kucista bez prododjbe ovih beneficija sa kojima USB ipak nije tolika šaka jada Dapache! Dakle informirajte kupovinu i saznajte sto tocno chipira unutar vase kupovine. Sad kad imate popis, zbilja nema potrebe za koristenjem Haj-Nehaj kucista koju sa S.M.A.R.T anemicna, zar ne? Tu nazalost ulaze i prilicno skupa kucista.

Sto reci na kraju o ICY BOX IB-3221?

Ama bas nikakvog penala JBOD-ranje nije platilo u radu. Performanse su identicne teoretskim dosezima 2.0 a "medjusobno" prebacivanje ce biti jednako onome kao da prebacujete izmedju dva odvojena USB kucista. Dakle nema nikakvih iznenadjenja. Sa instaliranim ventom, kuciste je identicno temperaturama dobro hladjenim diskovima u PC kanti.

Uz napomenu kako se Antec Tricolorac kotrlja na najmanjoj brzini (od tri ponudjene) i za sada je vise nego dostatna za savrsenu mlakocu kucista.

Toliko od mene, ako sam nesto zaboravio, editirat cu kasnije. Moram vanka.

Nakon Xilence gumiranja + filter :

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 05.03.2009. u 19:24.
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2009., 08:44   #2
sch3ll3
Registered User

Datum registracije: Feb 2009
Imam jedno pitanje. Vlasnik sam iste kutije i želim jo koristiti sa netbookom acer aspire one (winxp home), ali nikako ne mogu da je instaliram. Na cdju so samo driveri za win98, kako si ti to instalirao. Modifikacija ti je super, i ja sam tehnički tip, tako da isto razmišljem o jačem prezračivanju. Ispričavam se na jeziku, jer mi nije materin jezik.

Zadnje izmijenjeno od: sch3ll3. 20.02.2009. u 08:57.
sch3ll3 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.02.2009., 18:11   #3
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Autor sch3ll3 Pregled postova
...nikako ne mogu da je instaliram
Pozdrav sch3ll3,

Za potrebe instalacije bas nikakve drivere ne trebas imati. Premalo dajes podataka, pa prvo ukloni sumnju na nekoj drugoj masini provjerom da je ICY kao takav ispravan. Nakon toga = kablovi, diskovi... uglavnom, idi metodom eliminacije.
Staro 20.02.2009., 19:02   #4
sch3ll3
Registered User

Datum registracije: Feb 2009
A kako da brez drivera izberem (raid0, raid1, jbod), ima više mogučnosti, a ja želim raid1. OK malo više podataka, imam 2kom WD 640AAKS, na koje sam imao sistem-raid0 in arhivu-raid1, sada želim imati samo raid1. Znači treba da kopiram particiju na kojoj sam imao arhiv (zato sam si pripremio treči disk (500gb), a kad imam iskopirano želio bih da oba wd diska formatiram i na svakom imam samo jednu particiju (600+GB). I ta dva diska bi zatim stavio u icybox i na njih snimio, arhivske stvari iz trečeg 500gb diska. Jao upam da to zvuči razumljivo, baš sam se preznojio, i jezik mi pravi probleme . Puno ti hvala na brigi.
sch3ll3 je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2009., 20:36   #5
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
A kako da brez drivera izberem (raid0, raid1, jbod), ima više mogučnosti
Nikako nazalost. Samo JBOD = dva individualno pristupajuca diska u kutiji.

Ako ti je vanjski RAID bio primarni razlog kupovine kucista onda si trebao gledati na istog brata u Stardom seriji.

Citiraj:
...i na njih snimio, arhivske stvari iz trečeg 500gb diska
Morat ces promijeniti strategiju u Manul~RAID

Ako moras imat zacrtani vanjski RAID, ovo ti kuciste nije koristan saveznik. Za sve ostalo je prva liga.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno