Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Pisači i skeneri
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.02.2009., 19:35   #1
Origjigji
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jul 2007
Koji printer - laserski c/b, ink-jet, ili kombinacija? (Što prije, to bolje...)

Pixma ip3000 mi je najvjerojatnije dala svoje, tako da tražim novi printer. Printer bi služio i za kućne potrebe, kao i za novootvoreni ured.

Ako imate informaciju ili ideju za sve ili dio upita, samo naprijed...

Trenutno, računica se svodi na sljedeće:
za nabavu do kraja 02-2009: c/b laser + ink-jet + scanner -> umreženi preko računala, dobijem mf i laserski i ink-jet
od ljeta: manji mrežni fotokopirni c/b (do 2000 kn) + ink-jet (postojeći) + scanner u boji (postojeći)

- Najviše otisaka bi bilo c/b, barem 500-1000 mjesečno (uz neki povoljan laserski - i više), što će reći barem jedan toner od 2000-2500 stranica mjesečno za probne otiske i originale za umnožavanje, a minimalno jedan cartridge ink-jeta.
- Držim poslovne seminare, i općenito dosta printam i ja i moji kod kuće - definitivno više od 10-20 stranica dnevno (premda prođe koji dan bez printanja), tako da, koliko vidim, printeri tipa Pixma iP 1xxx i 2xxx nisu u igri.
- multifunkcijski ink-jet smatram zanimljivim, ali toliko i rizičnim
- MF laserski (c/b, boja) i laserski u boji - razlike u odnosu na "obični" laserski često drastične; za manje količine nedovoljna kvaliteta otiska u boji, skupi uređaji za veće količine (posebno promotivni materijal - leci, vizitke, plakati, brošure, itd.) - radije profesionalni tisak (uštedu vremena da ne računam)

Odnosno
1. kvaliteta vs. trošak c/b printanja: c/b laserski ili fotokopirni, za uredske i kućne potrebe - dokumentacija, materijali za poslovne seminare, itd.,
- radi što bržeg povrata ulaganja - za početak jeftiniji laser, tipa Canon LBP 2900, Epson EPL 6200, Lexmark e120, i sl.; za koji mjesec nabaviti neki u rangu 1.000-2.000 kn - OKI, Konica - ili fotokopirni s opcijom printera
- idealno neki s high-yield tonerom, ili da dolazi sa punim tonerom 2000-3000 stranica
- trenutno najpovoljnije: Canon LBP 2900/3000 zamjenski toner 2000 str. ca 210 kn s poštarinom i PDVom, otisak odličan - koristim posuđeni, želim nešto svoje; još nisam davala toner na punjenje, ni kupovala prah - eksperimentirat ću na vlastitom aparatu, uz više informacija o postupku

- rabljeni printeri i fotokopirni uređaji dolaze u obzir, uz: cijenu otiska manju od 0,10 lp/str. za printere do 400 kn (za više od 400 kn, cijena otiska 0,08 lp i manje), USB priključak, minimalno 10 str/min, uz kratko zagrijavanje i vrijeme do otiska prve stranice, duplex nije nužan
- prihvaćam prijedloge tipa: a) najpovoljniji općenito, b) u rangu do 800 kn, c) u rangu do 2.000,

Za printere iznad "jeftinjaka" - OKI LED, Kyocera, Konica, Canon, Brother, Xerox

2. printanje u boji - kućno + uredsko: dokumenti, ilustracije, CD/DVD, fotke po potrebi, letci (za hitne situacije): ink-jet
- npr. Pixma iP4500 (ako nađem), do 650 kn novi, do 500 kn rabljeni
- sve printanje u boji - zahtjevnije po količini ili izgledu - kao i za c/b - išlo bi u tiskaru
- kakva su mišljenja i iskustva vezana uz Nashuatec (ca 800 kn) - cijena i kvaliteta otiska, punjenje?

3. scanner u boji, kopiranje - fotke, dokumenti
- Canon serija LiDe, rang 300-500 kn za novi
- nije hitno, ali u dogledno vrijeme (mjesec-dva)

Prioritet nabave je laser i/ili ink-jet, pa scanner.

Za svaku od ovih opcija pozdravljam dopune, kao i drukčija mišljenja ili preporuke, uz argumente i ekonomsku računicu.

Da odmah kažem - poznata mi je računica o cijeni aparata vs. toner - imala sam fotokopirni NP3050 kojemu sam toner platila 100 kn za 13000 otisaka - mislim da to sve govori. Trenutno mi je prioritet što prije obrnuti uloženo, odnosno zamrznuti što manje i na tome zaraditi, a poslije se ide i na dugoročno veću uštedu. Drugim riječima, bez dokaza o drastičnoj razlici u uštedi i efektima (npr. 6 lp/str i manje - koliko izvučem na ink-jetu), *sada* dati 1000 u odnosu 400-600 kn za laserski printer mi je neprihvatljivo. Za kojih 2-6 mjeseci bih trebala imati više podataka i prostora za neko ambicioznije rješenje, stoga će takvi prijedlozi pomoći definiranju ideje što uzeti *poslije* i koliko ću otprilike trebati odvojiti kn.

Hvala svima na pomoći!

P.S. Ako netko ima informaciju da se neki odvjetnički itd. ured ili tvrtka rješavaju ovakve opreme - zahvaljujem...
Origjigji je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2009., 21:53   #2
Adriatix
Banned

Datum registracije: Apr 2008
Citiraj:
Autor Origjigji Pregled postova
Pixma ip3000 mi je najvjerojatnije dala svoje, tako da
P.S. Ako netko ima informaciju da se neki odvjetnički itd. ured ili tvrtka rješavaju ovakve opreme - zahvaljujem...
Puno pitanja i nemojte očekivati odgovor na svako od njih

Subjektivno gledano evo vam nekoliko opcija

HP OfficeJet Pro K 550 + CISS == 2200 kn == 2* 3000 B&W +3 * 1600 kolor otisaka. Trajnost 100 - 200 K otisaka = novo

HP Laserjet 6P == 800 kn == 6000 otisaka == trajnost upitna = rabljeno
Lexmark E232 == 800 kn == 4000 otisaka == trajnost 30 k otisaka == rabljeno
Canon iP 1900 + CIS == 600 k = 1000 B&W + 800 kolor otisaka == trajnost portoši pa baci == novo
HP Laserjet 4L == 500 Kn ==4000 otisaak =trajnost upitna = rabljeno
HP LaserJet 5L == 350 kn == 3000 otisaka= trajnost upitna = rabljeno
Adriatix je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke