Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.01.2009., 11:49   #1
Shadowww
^_-
Moj komp

Shadowww's Avatar

Datum registracije: May 2006
Gigabit ethernet kompatiblinost...

Brzo pitanjce.

Da li su gigabitne mrezne kartice (u mojem slucaju integrirana na nforce4 maticnoj) kompatibilne sa Kasda ADSL modemom (ruterom?) za kojeg u manualu pise da mu treba 10/100 mrezna (dakle ne gigabitna)?

Pitam jer kad ustekam Kasdu na mrezni izlaz na maticnoj, na njoj ne svijetli ona lampica koja oznacava da je kasda spojena na mreznu. Sad, sumnjam na vise stvari, od neispravnosti integrirane mrezne, do nuznosti nforce drivera. u biosu je sve aktivirano, to sam provjerio. nforce driveri kao takvi neznam kolko igraju ulogu, no nemogu (ne-da-mi-se) instalirat windowse samo za to. imam zenwalk (ex. minislack) instaliran na toj masini. i linux uredno prepozna mrezu (izlista sa lspci) jeino sto sa adsl modemom nemogu komunicirat (a ifconfig izlista eth0 koji je off i nemogu ga nikak aktivirat i local loopback).

Kasda je ispravna, upravo radi na windows kompu sa 10/100 mreznom.

thx.

Shadowww je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2009., 12:22   #2
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Shadowww Pregled postova
Brzo pitanjce.

Da li su gigabitne mrezne kartice (u mojem slucaju integrirana na nforce4 maticnoj) kompatibilne sa Kasda ADSL modemom (ruterom?) za kojeg u manualu pise da mu treba 10/100 mrezna (dakle ne gigabitna)?
U pravilu su Gbit adapteri kompatibilni s 10 i 100 Mbit, postoje i oni koji nisu (iskljucivo Gbit, ali tesko da ces na njih naletiti).

Citiraj:
Pitam jer kad ustekam Kasdu na mrezni izlaz na maticnoj, na njoj ne svijetli ona lampica koja oznacava da je kasda spojena na mreznu. Sad, sumnjam na vise stvari, od neispravnosti integrirane mrezne, do nuznosti nforce drivera. u biosu je sve aktivirano, to sam provjerio. nforce driveri kao takvi neznam kolko igraju ulogu, no nemogu (ne-da-mi-se) instalirat windowse samo za to. imam zenwalk (ex. minislack) instaliran na toj masini. i linux uredno prepozna mrezu (izlista sa lspci) jeino sto sa adsl modemom nemogu komunicirat (a ifconfig izlista eth0 koji je off i nemogu ga nikak aktivirat i local loopback).

Kasda je ispravna, upravo radi na windows kompu sa 10/100 mreznom.

thx.
Moguce je da trazi drivere, naime, postoje adapteri (i to ne samo mrezni) koji za svoju aktivaciju traze da driveri OS-a budu instalirani.
Oglas

Oglas
Staro 16.01.2009., 12:24   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Mislim da neovisno kakav se os vrti da bi se led na mrežnoj morao upalit kad uštekaš kabel.
Trebaš naći razlog zašto ti je eth0 isključen tj. zašto se neće aktivirat. Dobro kaže Old Iggy, drajveri mrežne instalirani?
Ak ti je hitno uzmi jednu RTL8139 mrežnu za 35 - 50 Kn i pjevaj.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2009., 13:03   #4
Shadowww
^_-
Moj komp

Shadowww's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Mislim da neovisno kakav se os vrti da bi se led na mrežnoj morao upalit kad uštekaš kabel.
tocno moje iskustvo.. npr. na ovoj drugoj konfi na kojoj sad radim spojena je kasda na d-linkovu pci mreznu dfe-530TX 10/100 i LEDica za konekciju sa mreznom svijetli cim spojim kablom, cak i kad je komp ugasen; dovoljno je da je switch na napajanju na ON.

A izgleda da je sa ovom integriranom druga prica.. evo 2 linka na model maticne ak nekom nesto znaci: ep-9npa+ i detaljnije.. Dakle, sa njom jos nisam uspio natjerat LEDicu da prosvijetli >_>

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Trebaš naći razlog zašto ti je eth0 isključen tj. zašto se neće aktivirat. Dobro kaže Old Iggy, drajveri mrežne instalirani?
Ak ti je hitno uzmi jednu RTL8139 mrežnu za 35 - 50 Kn i pjevaj.
A nikakvi specijalni driveri nisu instalirani, mislim da je to sve podzano u kernelu linuxa.. nazalost nisam pretjerani ekspert al meni sa softwerske strane izgleda sve ok. Muci me zast ledica na kasdi ne svijetli pa sam posumnjao na nekompatibilnost sucelja.. sad vise nis neznam. mislim da mi je jos opcija instalirat windowse i nforrce drivere pa probat onda al tu opciju ostavljam za kraj jer mi se stvaaarno neda windowse ic instalirat.

pa pomozite. ^^

Staro 16.01.2009., 13:35   #5
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006

Disableano u BIOS-u? Los kabel?
Staro 16.01.2009., 13:46   #6
Shadowww
^_-
Moj komp

Shadowww's Avatar

nista od tog..

idem sad prigrist nest i windoze stavit -_-'

Staro 16.01.2009., 14:12   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Citiraj:
nikakvi specijalni driveri nisu instalirani, mislim da je to sve podzano u kernelu linuxa..
Nažalost, ne mora biti. Kopaj dalje: nForce4 & Linux & Zenwalk.
Staro 16.01.2009., 14:20   #8
Shadowww
^_-
Moj komp

Shadowww's Avatar

Citiraj:
Autor http://www.nvidia.com/object/unix.html

NVIDIA nForce Drivers

Open source drivers for NVIDIA nForce hardware are included in the standard Linux kernel and leading Linux distributions. This page includes information on open source drivers, and driver disks for older Linux distributions including 32-bit and 64-bit versions of Linux.
i vidjeh forcedeth (naziv drivera) sa lsmod... samo sto nije bio aktivan

Staro 16.01.2009., 15:01   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Citiraj:
i vidjeh forcedeth (naziv drivera) sa lsmod... samo sto nije bio aktivan
To sam i ja bio našao. I kad si ga aktivirao, jel frcera?
Staro 17.01.2009., 14:59   #10
Shadowww
^_-
Moj komp

Shadowww's Avatar

nis ne frcera jos. >_>

evo ovak.

donekle rijesih prvobitan problem. digo sam windowse na tu masinu, instaliro nforce drivere i pospajao sve i opet me docekala - banana. LEDica na kasdi ne daje znakove zivota, u trayu kaze da je kabel unplugged.
Odem u device manager, advanced opcije network adaptera, igram se metodom pokusaja i promasaja, te za par minuta nabodem kljucnu opciju: autonegotation!
iskljucim autonegotation, stavim brzinu na 100Mbsa i full duplex i OPLA, evo LEDica na kasdi uskrsnula. Naravno isprobah sve opcije pa radi i sa half duplex.. iako pojma nemam cemu taj duplex i izgleda da nema veze jel full il half. Bitno da meni LEDica sljaka.
I tak kad sam fino prokuzio u cem je stos, bootam ja opet zenwalk, instaliram ga preko windowsa, sve super i bacim se na trazenje autonegotationa. odnosno kak to na linuxu podesit.. nakon cuku, dvije kopanja po /usr/doc i citanja pripadajucih man stranica nadjoh krasnu alatku zvanu ethtool koja je fino posluzila svrsi i ucinila svoje (trebalo mi je pol sata da skuzim da ak ocu ugasit autonegotation moram prije definiriat svoje parametre.. no ugl, ovak rijesih: ethtool -s eth0 speed 100 duplex full autoneg off). I LEDica jos jednom prosvijetli.

Taman pomislih kak sam rijesio sve svoje probleme, i da sam korak do interneta, pa pokrenem pppoe-setup wizardcic, popunim sve kak treba i..... pppoe-start.

i nista.

djubre krvavo timeouta.

i sad mi je vec lagano pun quratz linuxa i mreza i interneta i mislim da cu ic malo prosetat van. maksimirom.

nisam neki prejaki linux ekspert al na drugoj konfi sam bez ikakvih vecih zajebancija rijesio net sa pppoe wizardom sa 2 *buntu distre, fedori i freebsdu. al ovu komfu ne. nece na lijep nacin.

i kak sad da trejsam problem, zna itko, netko, ikako?
Code:
ethtool -t eth0
fejla; kaze da je "register" i "interrupt" offline, link je jedino online.. ima "1" u stupcu pored.
evo ifconfig i route output ak moze pomoc.. trenutno je kasda s te masine odstekana jer mi treba za ovu na kojoj sad radim.. ovo je output:
Code:
root[daniel]# ifconfig -a
 eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:04:61:00:00:00  
           inet addr:192.168.0.1  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
           UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
           RX packets:0 errors:3 dropped:0 overruns:0 frame:0
           TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
           collisions:0 txqueuelen:1000 
           RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:3008 (2.9 KiB)
           Interrupt:22 

lo        Link encap:Local Loopback  
           inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
           UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
           RX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
           TX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
           collisions:0 txqueuelen:0 
           RX bytes:796 (796.0 B)  TX bytes:796 (796.0 B)

root[daniel]# route
 Kernel IP routing table
 Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
 192.168.0.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
 loopback        *               255.0.0.0       U     0      0        0 lo
 root[daniel]#
valjda oko eksperta moze vidjet ovdje "nesto". jer ja sam poprilicno bez opcija.. mislim da cu googlat nest malo neke nejasne mi ethtool opcije..

znam da nista neznam. =_=

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.01.2009., 17:30   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Hebi ga, to je linux (bar za sada), natrag u garažu ops. konzolu.
Staro 17.01.2009., 18:01   #12
Brutus
Premium

Datum registracije: Sep 2008
mozda nema veze sa temom ali... kod mene je jednom ista mrezna u win radila a u ubuntu ne. mucilo je i mene sta je, tipkao po terminalu, ali nista,mrtva. zadnje sam se sjetio pogledati sistemske poruke i tu je pisalo nesto poput "eth0 eeprom corrupted" i to mi je sve reklo.
poanta je da se u sys.msg daju naci korisne inf. pa baci pogled
Brutus je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2009., 15:14   #13
Shadowww
^_-
Moj komp

Shadowww's Avatar

bez uspjeha i dalje.

kasda svijetli al na kompu je link down cijelo vrijeme, isto kao i da nije nista spojeno. ethtool eth0 kaze da je link down.. i ne ocitava brzinu ni nista. zapravo sto god ja radio na kompu isto je jel je kasda ukopcana il nije.

jel se moze gdje ukljucit kakav debugging mode, gdje se mogu vidjet logovi, sto mi je na raspolaganju osim ethtool, mii-tool, route i ifconfig alata?

ak ne rijesim ovo danas; sutra kupujem novu mreznu, first thing in the morning. ..

Staro 19.01.2009., 17:19   #14
Brutus
Premium

Datum registracije: Sep 2008
logove pogledaj u /var/log/messages ,a pogledaj i u terminalu sa dmesg
Brutus je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2009., 23:29   #15
Shadowww
^_-
Moj komp

Shadowww's Avatar

pogledah.. no nista ne nadjoh. pppoe-start broadcasta svoje no ne dobiva replaya. pa timeouta.

no evo me napokon online na zenwalk konfi.. sa novom mreznom sve prosljakalo odprve. samo sam pppoe usmjerio na eth1 umjesto eth0..
sve rijeseno, uzivam lagano. zenwalk je fina distra, preporuka skroz. xfce je sucelje, po jednostavnosti ko gnome, svidja mi se.

thx svima na savjetima, naucih podosta o networkingu na linuxu zadnjih par dana =)

Staro 29.01.2009., 12:12   #16
b1tterman
Takozvani influenser
Moj komp

b1tterman's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
root[daniel]# ifconfig -a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:04:61:00:00:00
inet addr:192.168.0.1 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:3 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:3008 (2.9 KiB)
Interrupt:22

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:796 (796.0 B) TX bytes:796 (796.0 B)

root[daniel]# route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
loopback * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
root[daniel]#

koliko vidim, ip kartice ti je stavljen na IP na kojem je obično (možda ne i kod tebe, ali pretpostavljam) router, pa možda rade IP conflict i zbog toga se ne vide.

imaš li dhcp?

drugo, ne vidim da imaš ikakav default gateway postavljen, stoga promet ne može ići van iz lokalne mreže.
b1tterman je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno