|
![]() |
#1 |
^_-
Datum registracije: May 2006
|
Gigabit ethernet kompatiblinost...
Brzo pitanjce. Da li su gigabitne mrezne kartice (u mojem slucaju integrirana na nforce4 maticnoj) kompatibilne sa Kasda ADSL modemom (ruterom?) za kojeg u manualu pise da mu treba 10/100 mrezna (dakle ne gigabitna)? Pitam jer kad ustekam Kasdu na mrezni izlaz na maticnoj, na njoj ne svijetli ona lampica koja oznacava da je kasda spojena na mreznu. Sad, sumnjam na vise stvari, od neispravnosti integrirane mrezne, do nuznosti nforce drivera. u biosu je sve aktivirano, to sam provjerio. nforce driveri kao takvi neznam kolko igraju ulogu, no nemogu (ne-da-mi-se) instalirat windowse samo za to. imam zenwalk (ex. minislack) instaliran na toj masini. i linux uredno prepozna mrezu (izlista sa lspci) jeino sto sa adsl modemom nemogu komunicirat (a ifconfig izlista eth0 koji je off i nemogu ga nikak aktivirat i local loopback). Kasda je ispravna, upravo radi na windows kompu sa 10/100 mreznom. thx.
![]() |
#2 | ||
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Mislim da neovisno kakav se os vrti da bi se led na mrežnoj morao upalit kad uštekaš kabel. Trebaš naći razlog zašto ti je eth0 isključen tj. zašto se neće aktivirat. Dobro kaže Old Iggy, drajveri mrežne instalirani? Ak ti je hitno uzmi jednu RTL8139 mrežnu za 35 - 50 Kn i pjevaj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
^_-
|
Citiraj:
A izgleda da je sa ovom integriranom druga prica.. evo 2 linka na model maticne ak nekom nesto znaci: ep-9npa+ i detaljnije.. Dakle, sa njom jos nisam uspio natjerat LEDicu da prosvijetli >_> Citiraj:
![]() pa pomozite. ^^
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Disableano u BIOS-u? Los kabel?
![]() |
#7 |
Moderator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
^_-
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
^_-
|
nis ne frcera jos. >_> evo ovak. donekle rijesih prvobitan problem. digo sam windowse na tu masinu, instaliro nforce drivere i pospajao sve i opet me docekala - banana. LEDica na kasdi ne daje znakove zivota, u trayu kaze da je kabel unplugged. Odem u device manager, advanced opcije network adaptera, igram se metodom pokusaja i promasaja, te za par minuta nabodem kljucnu opciju: autonegotation! iskljucim autonegotation, stavim brzinu na 100Mbsa i full duplex i OPLA, evo LEDica na kasdi uskrsnula. Naravno isprobah sve opcije pa radi i sa half duplex.. iako pojma nemam cemu taj duplex i izgleda da nema veze jel full il half. Bitno da meni LEDica sljaka. I tak kad sam fino prokuzio u cem je stos, bootam ja opet zenwalk, instaliram ga preko windowsa, sve super i bacim se na trazenje autonegotationa. odnosno kak to na linuxu podesit.. nakon cuku, dvije kopanja po /usr/doc i citanja pripadajucih man stranica nadjoh krasnu alatku zvanu ethtool koja je fino posluzila svrsi i ucinila svoje (trebalo mi je pol sata da skuzim da ak ocu ugasit autonegotation moram prije definiriat svoje parametre.. no ugl, ovak rijesih: ethtool -s eth0 speed 100 duplex full autoneg off). I LEDica jos jednom prosvijetli. Taman pomislih kak sam rijesio sve svoje probleme, i da sam korak do interneta, pa pokrenem pppoe-setup wizardcic, popunim sve kak treba i..... pppoe-start. i nista. djubre krvavo timeouta. i sad mi je vec lagano pun quratz linuxa i mreza i interneta i mislim da cu ic malo prosetat van. maksimirom. nisam neki prejaki linux ekspert al na drugoj konfi sam bez ikakvih vecih zajebancija rijesio net sa pppoe wizardom sa 2 *buntu distre, fedori i freebsdu. al ovu komfu ne. nece na lijep nacin. ![]() i kak sad da trejsam problem, zna itko, netko, ikako? Code:
ethtool -t eth0 evo ifconfig i route output ak moze pomoc.. trenutno je kasda s te masine odstekana jer mi treba za ovu na kojoj sad radim.. ovo je output: Code:
root[daniel]# ifconfig -a eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:04:61:00:00:00 inet addr:192.168.0.1 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0 UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:3 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:3008 (2.9 KiB) Interrupt:22 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:796 (796.0 B) TX bytes:796 (796.0 B) root[daniel]# route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 loopback * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo root[daniel]# znam da nista neznam. =_=
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Hebi ga, to je linux (bar za sada), natrag u garažu ops. konzolu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
mozda nema veze sa temom ali... kod mene je jednom ista mrezna u win radila a u ubuntu ne. mucilo je i mene sta je, tipkao po terminalu, ali nista,mrtva. zadnje sam se sjetio pogledati sistemske poruke i tu je pisalo nesto poput "eth0 eeprom corrupted" i to mi je sve reklo. poanta je da se u sys.msg daju naci korisne inf. pa baci pogled |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
^_-
|
bez uspjeha i dalje. kasda svijetli al na kompu je link down cijelo vrijeme, isto kao i da nije nista spojeno. ethtool eth0 kaze da je link down.. i ne ocitava brzinu ni nista. zapravo sto god ja radio na kompu isto je jel je kasda ukopcana il nije. jel se moze gdje ukljucit kakav debugging mode, gdje se mogu vidjet logovi, sto mi je na raspolaganju osim ethtool, mii-tool, route i ifconfig alata? ak ne rijesim ovo danas; sutra kupujem novu mreznu, first thing in the morning. ..
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
logove pogledaj u /var/log/messages ,a pogledaj i u terminalu sa dmesg |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
^_-
|
pogledah.. no nista ne nadjoh. pppoe-start broadcasta svoje no ne dobiva replaya. pa timeouta. no evo me napokon online na zenwalk konfi.. sa novom mreznom sve prosljakalo odprve. samo sam pppoe usmjerio na eth1 umjesto eth0.. sve rijeseno, uzivam lagano. zenwalk je fina distra, preporuka skroz. xfce je sucelje, po jednostavnosti ko gnome, svidja mi se. thx svima na savjetima, naucih podosta o networkingu na linuxu zadnjih par dana =)
![]() |
#16 |
Takozvani influenser
Datum registracije: Jun 2005
|
root[daniel]# ifconfig -a eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:04:61:00:00:00 inet addr:192.168.0.1 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0 UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:3 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:3008 (2.9 KiB) Interrupt:22 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:796 (796.0 B) TX bytes:796 (796.0 B) root[daniel]# route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 loopback * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo root[daniel]# koliko vidim, ip kartice ti je stavljen na IP na kojem je obično (možda ne i kod tebe, ali pretpostavljam) router, pa možda rade IP conflict i zbog toga se ne vide. imaš li dhcp? drugo, ne vidim da imaš ikakav default gateway postavljen, stoga promet ne može ići van iz lokalne mreže. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|