|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2009
|
Problem kod pokretanja windowsa XP
Komp 1 - konfiguracija: Intel Pentium 4 2.8GHz (nije dual-core), QDI matična ploča 4I865G/PE/P , 1GB memorije, atijeva grafička 9600, hard disk seagate baracuda 120Gb S-ATA 7200... - problematičan komp Komp 2 - konfiguracija: Intel Pentium 4 2.8GHz (nije dual-core), Gigabyte matična ploča 875, 1.5GB memorije, atijeva grafička 9600, hard disk seagate baracuda 80 Gb S-ATA 7200... - ispravan komp Problem: 1.Ne mogu se instalirati windowsi na hard disk na kompu 1...- javlja grške poput NTDRL not found ili nakon kopiranja file-ova javlja sistem occorupt - instalirani su drajveri za S-ATA diskove 2. Hard disk je prebačen iz kompa 1 u komp 2 i instalirani su windowsi na taj isti hard disk na drugom kompjuteru (komp 2) i rade windowsi normalno... 3. Kad se vrati hard disk na komp 1, ne diže windowse nego nakon boot-anja javlja INSERT SISTEM DISK Pitanje: 1. Može li se pretpostaviti da je otišla matična ploča? 2. Da li je problem u samom biosu, da se možda instalira novi bios? 3. Kako bi se to moglo rješiti? ![]() Zadnje izmijenjeno od: Robinho009. 23.01.2009. u 13:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Definitivno provjeri (usporedi) postavke u BIOS - u. Možeš load default pa promjenit / postavit šta treba. Usporedi revizije ako se radi o istoj mobo. Vidi jel postoji BIOS update i šta ispravlja ako ima. Promjeni SATA kabel (ima ih jako loših). Kad je makinja već otvorena, očisti kontakte (bar izvadi - vrati) memorije i stavi samo jedan "keks" ako ih je više. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Banned
Datum registracije: Jun 2008
|
pokreni mem test. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
bio sam i napravio load default, pa sam podesio postavke... kabel je ok kad je radio na drugom kompu... hard disk on prepoznaje probat ću samo jedan keks stavit... to nikky gdje da skinem taj update za bios ? to Melani kako da pokrenem mem test? memoriju on učita prilikom strata i napiše količinu memorije |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Banned
Datum registracije: Jun 2008
|
Citiraj:
http://www.memtest.org/ Ak ti se neda testirat izvadi memorije iz ovog koji radi dobro i zamjeni ih s ovima kaj radi probleme pa češ odma znati dal je do memorije. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Hm, postoje još dvije mogućnosti: možda su u postavkama BIOSA, DVD rom i pržilica krivo postavljane(master, slave) ili je greška kod postavke s kojeg uređaja komp boota windowse! probaj to provjeriti! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Kao prvo zahvaljujem se svima na brzim odgovorima... probat ću danas kad dođem kući napraviti mem test, te provjerit memorije zamjenom...tnx to Melani nisu te postavke krivo postavljene u biosu, dvd rom je stavljen na primary master (spojen preko IDE), a hard disk je stavljen na sekundary master (spojen preko kabla za S-ATA diskove, nisam siguran dal se zove SCSI), te je stavljeno da prvo boot-a preko hard diska, pa preko DVD-roma....tnx to Mimix probat ću pronaći te updateove na Intelovim stranicama...tnx to Nikky |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Ispravio sam podatke o matičnim pločama...moja greška Probao sam stavit jedan keks i opet ništa... Memorija je ok... Samo me još zanima ovaj update Bios-a... Pogledao sam na stranici od QDI-a i tamo ima ponuđene ploče oznaka 865G, 865GA, 865P, 865PE, a na mojoj piše 865G/PE/P, te sad ne znam od koje skinuti update biosa? To je pisalo na matičnoj na jednom čipu i prilikom poojavljivanja prvog skreena nakon pokretanja računala...da li je to ispravno ili ima neko točno mjesto gdje to piše |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Problem jer riješen... Može lokot... |
![]() |
![]() |
|
|