|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2008
|
Upute za sastaviti računalo
Prilično sam mlad ali sam lud za hardware-om, rastavio sam dosta pc-ova, i naravno sastavio, samo me muči taj dio, oko matične ploče i napajanja, je li imaju tutoriali za noobove kako složiti pc, znači konkretno me zanima npr. kako spojiti sve sa napanjem, koji kabeli idu u maticnu koji na hard koji na optiku itd. nadam se da će se netko naći tko je voljan pomoći. unaprijed hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
Datum registracije: Jul 2008
|
Nema tu puno filozofije, jer svaki tip konektora je različiti, i to pom pitanju ne možeš promašiti... 20/24 pin za ploču + 4/8 pin. Molexi za stare PATA uređaje, i poneke starije AGP grafičke kartice, te eventualno dodatno napajanje za PCI-EX na ploči. SATA konektor napajanja za satauređaje. 6/8 pin konetori za nove grafičke kartice, i to je u biti to... Nebi trebao fulati kod toga, bitno ti je da prvo fino montiraš napajanje, pa ploču. i naravno da nju montiraš kako spada, na onim brončanim nosačima, ne bez njih, i to bi bilo sve... Poslije toga samo sve poštekaš, i to je to... Jedan samo savjet ako si dosta "statički elektrizirana" osoba, ili nosiš dosta vunenih stvari itd: rvo ugradi napajanje, isključi ga na prekidač(ako ima, a sva novija skoro imaju), uključi njegov kabel u samo napajanje, i šteker u utičnicu gradske mreže. Tada rukom uhvati jedan dio kućišta koji je neobojan, da se demagnetiziraš, i tek onda počni s radom. Ako si sktreman slučaj kojeg stalno šokira na kvakama, pokušaj cijelo vrijeme bar jednom rukom dodirivati nelakirani dio kućišta, i sve pet. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
nema tu neke filozofije svaki kabel iz napajanje je tocno takvog oblika da ga nemozes spojiti na krivo mjesto naravno ako nisi siledija jedino oko cega treba paziti je npr nespajati 2 ili vise velika potrosača na isti rail napajanja. pod ovo neulaze hdd optika i takve gluposti mos ih 10 na isti rail spojit ako recimo imas maticnu na koju se na vise mjesta da spojit napajanje najbolje ti je procitat u Manualu tocno od te maticne cemu sluzi koji konektor i kada ih je potrebno spojiti Edit: preteko si me |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guest
Datum registracije: Jul 2008
|
Jašta! Evo malo sličica! ![]() http://compreviews.about.com/od/tutorials/ss/DIYPSU.htm http://video.about.com/pcsupport/powersupply.htm |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|