Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.12.2008., 22:16   #1
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
XP 64bit or not, that is the question?

pozdrav.

slazem novi komp pa razmisljam da stavim Win XP 64bit da mi komp vidi svih 4gb meme. znam da moraju svi driveri bit 64bit-a ne? ali neznam dali i programi moraju biti jer vidim da neki izlaze kao 64bit neki ne? jel ima nekih losih strana 64bitnih Win-a kad su u pitanju igre?

hvala i pozdrav.
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2008., 22:29   #2
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ako se dvoumis i razmisljas onda ti vjerojatno netreba .

Sto se tice programa na XP64bit ti i dalje mozes instalirati/korisititi i 32bit programe uz 64bit bez problema. Za igre neznam jer se ne igram ali sto se tice programa i stabilnosti sve 5.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.12.2008., 23:53   #3
danc00
Why so serious
Moj komp

danc00's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor geronimo_2 Pregled postova
pozdrav.

slazem novi komp pa razmisljam da stavim Win XP 64bit da mi komp vidi svih 4gb meme. znam da moraju svi driveri bit 64bit-a ne? ali neznam dali i programi moraju biti jer vidim da neki izlaze kao 64bit neki ne? jel ima nekih losih strana 64bitnih Win-a kad su u pitanju igre?

hvala i pozdrav.
Ako imaš hardver za x64 stavi x64 ako ne onda ne! BTW rađe odi na Vistu x64...
P.S-imaš tema i tema o tome....
danc00 je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2008., 23:57   #4
dejanbinladen
konjpjukter

Datum registracije: Oct 2007
takodjer preporucujem vistu x64 umjesto xp-a
iz osobnog iskustva
dejanbinladen je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2008., 11:10   #5
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Ako se dvoumis i razmisljas onda ti vjerojatno netreba .

Sto se tice programa na XP64bit ti i dalje mozes instalirati/korisititi i 32bit programe uz 64bit bez problema. Za igre neznam jer se ne igram ali sto se tice programa i stabilnosti sve 5.
a ko sto rekoh najveci razlog bi bio da vidim svih 4gb memorije. al koja je u biti prednost ako npr. stavim neki prog u 64bit verziji umjesto 32bit, npr. NOD32 ili Diskeeper 2008?

edit: zaboravih pitat, ako se odlucim na dual boot (WinXP 32 + WinXP 64 ili WinXP 64 + Vista 64) koji redosljed instalacija treba napravit odnosno koji prvo stavit?

pozdrav

Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 09.12.2008. u 11:27.
Staro 09.12.2008., 11:26   #6
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Ako je samo zato da ih VIDIS onda ti definitivno ne treba. Prednosti kod NODa i DKeepera nema tj. nisu to programi koji ma treba toliko rama i 64bit system da bi radili bolje/drugacije. Da se bavis grafikom, montazom, 3Dom i slicno onda bi vec i znao da ti treba a ovako bas i ne. Znaci ako ti sad radi sve sto imas onda nemas potrebu za prelaskom jer ocito je da ne koristis neke zahtjevne aplikacije kojima bi bilo potrebno vise RAMa i 64bit system. Osim toga moras paziti da ti sve mozebitno stare komponente koje ne mjenjas (printer, modem, scanner) imaju 64bit drivere.

Znaci predji ako ti to stvanro treba ali nikako samo zato da VIDIS 4GB Rama (32bit ce ti vidit 3.25-3.5Gb) . Ako pak planiras ici na 8GB onda ti nema druge nego 64bit system .
Staro 09.12.2008., 11:32   #7
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Ako je samo zato da ih VIDIS onda ti definitivno ne treba. Prednosti kod NODa i DKeepera nema tj. nisu to programi koji ma treba toliko rama i 64bit system da bi radili bolje/drugacije. Da se bavis grafikom, montazom, 3Dom i slicno onda bi vec i znao da ti treba a ovako bas i ne. Znaci ako ti sad radi sve sto imas onda nemas potrebu za prelaskom jer ocito je da ne koristis neke zahtjevne aplikacije kojima bi bilo potrebno vise RAMa i 64bit system. Osim toga moras paziti da ti sve mozebitno stare komponente koje ne mjenjas (printer, modem, scanner) imaju 64bit drivere.

Znaci predji ako ti to stvanro treba ali nikako samo zato da VIDIS 4GB Rama (32bit ce ti vidit 3.25-3.5Gb) . Ako pak planiras ici na 8GB onda ti nema druge nego 64bit system .

a igre su najveci problem i zato u biti kupujem novi desktop inace bi ostao na lapu kojeg imam jer za sve je osim za igre vise nego dovoljan.
nije mi jasna jedna stvar, malo prije sam nasao tu na forumu da kad je u pitanju 32bitni OS, on prepoznaje 3.x mb rama "ukljucujuci video memoriju". sta to znaci, da sad kad ubodem GTX260 sa nekih 896 mb komp ce mi radit sa samo 2.x mb rama + tih 896mb video meme ?
Staro 09.12.2008., 12:49   #8
danc00
Why so serious
Moj komp

danc00's Avatar

Citiraj:
a igre su najveci problem i zato u biti kupujem novi desktop inace bi ostao na lapu kojeg imam jer za sve je osim za igre vise nego dovoljan.
nije mi jasna jedna stvar, malo prije sam nasao tu na forumu da kad je u pitanju 32bitni OS, on prepoznaje 3.x mb rama "ukljucujuci video memoriju". sta to znaci, da sad kad ubodem GTX260 sa nekih 896 mb komp ce mi radit sa samo 2.x mb rama + tih 896mb video meme ?
Čekaj, a čega se ti bojiš na Visti x64? Imaš GTX260+4GB rama, vjerujem da će i proc biti neki bolji! Pa kakav XP? Ak se igraš onda stavi definitivno vistu, da bar vidiš čari DX10 , ionak sve radi na visti kao i na xp-u onda zašto ići natrag??
Staro 09.12.2008., 12:58   #9
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Ako je za igranje onda ti netreba 64bit. Mozes staviti (nece skoditi za ubuduce ) ali netreba ti sto se tice tvojih potreba tj. radit ce igre na 32bit .
Staro 09.12.2008., 13:54   #10
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Citiraj:
Autor danc00 Pregled postova
Čekaj, a čega se ti bojiš na Visti x64? Imaš GTX260+4GB rama, vjerujem da će i proc biti neki bolji! Pa kakav XP? Ak se igraš onda stavi definitivno vistu, da bar vidiš čari DX10 , ionak sve radi na visti kao i na xp-u onda zašto ići natrag??

pa bojim se toga da:
1. mislim da se vizualno nemoze dovesti kao WinXP (odnosno w2k), znaci kompletno navikavanje na novi interface sto mi je totalno odbojno
2. nekompatibilnosti sa starijim (a mozda i ne tako starim)hardverom/igrama/programima
3. imam doma izgradenu mrezu sa nekoliko kompova i svi vrte WinXP Pro pa me strah da mi se nece "slagat" sa ovim novim XP 64bit ili Vista 64bit.

imam stariju hauppage TV karticu i Audigy 1 sa add-on karticom koje bi htio iskoristiti sto ce vjerovatno biti malo teze ako stavim 64bit.

ah, prvo sam mjesec dana birao komponente za komp, a sad neznam sta da instaliram. e da, zaboravih napomenut da cu stavit 2 HDD-a u RAID0, ako to sta znaci u biranju OS-a.

moze preporuka na koliko stavit onaj strip size, itd. i dali bi se imalo osjetile razlike u performansama da uzmem 3 hdd na koji bi stavio virtualnu memoriju?

poz

edit: proc ce za sad biti 5400+ BE, a za jedno 4-5 mjeseci ga mislim promjenit za nesto bolje jer sad cu taj komp slozit, koristit mjesec dana i onda me nema 3-4 mjeseca doma .
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.12.2008., 16:22   #11
NIGHT RID3R
Uber pwner
Moj komp

NIGHT RID3R's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor danc00 Pregled postova
Ak se igraš onda stavi definitivno vistu, da bar vidiš čari DX10 , ionak sve radi na visti kao i na xp-u onda zašto ići natrag??
Nove igre rade odlično na Visti. Samo stare rade problem, na visti ne mogu uopce pokrenut cod2 MP dok SP radi jako lijepo. Neznam šta nisam probo ali nikako ju natjerat. Na netu sam vidi da je većini pomoglo kada su Compatibility mode stavili na Win XP SP2 ali meni nije.
Mene očito Vista ne voli (ili ja nju ) pa mi samo radi probleme, a stavio sam je samo zbog 4 GB rama

izgleda da cu jos morat instalirat XP SP3 za igre a Vista nek bude samo za neke programe
NIGHT RID3R je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2008., 16:40   #12
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Citiraj:
Autor NIGHT RID3R Pregled postova
Nove igre rade odlično na Visti. Samo stare rade problem, na visti ne mogu uopce pokrenut cod2 MP dok SP radi jako lijepo. Neznam šta nisam probo ali nikako ju natjerat. Na netu sam vidi da je većini pomoglo kada su Compatibility mode stavili na Win XP SP2 ali meni nije.
Mene očito Vista ne voli (ili ja nju ) pa mi samo radi probleme, a stavio sam je samo zbog 4 GB rama

izgleda da cu jos morat instalirat XP SP3 za igre a Vista nek bude samo za neke programe

a jesi probavao XP 64bit?
jer meni je u biti jedini razlog sto razmisljam o 64bit OS-u to da mogu radit sa svih 4gb rama koje imam.

a stvarno mi se neda i nemam vremena stavit Vistu 64bit da je probavam neko vrijeme da bi onda presao nazad na XP.

XP-a 64bit me strah jer pretpostavljam da nema bas neku podrsku.
Staro 09.12.2008., 16:52   #13
NIGHT RID3R
Uber pwner
Moj komp

NIGHT RID3R's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
a jesi probavao XP 64bit?
nisam samo Vistu x64

Citiraj:
jer meni je u biti jedini razlog sto razmisljam o 64bit OS-u to da mogu radit sa svih 4gb rama koje imam.
Zbog isto razloga sam i ja stavio 64 bit OS
inace bi jos uvijek osto na XP
Mislim Vista x64 je stvarno super sa novim igrama i sve radi OK osim ovih starijih igrica
NIGHT RID3R je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2008., 00:55   #14
danc00
Why so serious
Moj komp

danc00's Avatar

Citiraj:
pa bojim se toga da:
1. mislim da se vizualno nemoze dovesti kao WinXP (odnosno w2k), znaci kompletno navikavanje na novi interface sto mi je totalno odbojno
2. nekompatibilnosti sa starijim (a mozda i ne tako starim)hardverom/igrama/programima
3. imam doma izgradenu mrezu sa nekoliko kompova i svi vrte WinXP Pro pa me strah da mi se nece "slagat" sa ovim novim XP 64bit ili Vista 64bit.

imam stariju hauppage TV karticu i Audigy 1 sa add-on karticom koje bi htio iskoristiti sto ce vjerovatno biti malo teze ako stavim 64bit.

ah, prvo sam mjesec dana birao komponente za komp, a sad neznam sta da instaliram. e da, zaboravih napomenut da cu stavit 2 HDD-a u RAID0, ako to sta znaci u biranju OS-a.

moze preporuka na koliko stavit onaj strip size, itd. i dali bi se imalo osjetile razlike u performansama da uzmem 3 hdd na koji bi stavio virtualnu memoriju?

poz

edit: proc ce za sad biti 5400+ BE, a za jedno 4-5 mjeseci ga mislim promjenit za nesto bolje jer sad cu taj komp slozit, koristit mjesec dana i onda me nema 3-4 mjeseca doma .
A ništa frende, ostaje ti jedino da probaš...najlošije kaj ti se može desit je da izgubiš 2-3 sata ak ti nekaj nebu radilo, niš drugo! Al vjerujem da kad staviš vistu x64...da nebuš se tak lako vrnul na XP, osim ako baš silom prilika moraš radi nekompaktibilnosti !
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno