|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Fizičko umrežavanje server - router - LAN savjet
Pozdravljam, ovako imam mrezu od cca 20 racunala koja je sad podesena u workgroup, racunala dobijaju IP preko routera, tu su i 2 switcha(jedan po svakom katu firme) dakle "simple minds" LAN s izlazom na net preko routera. E sad. Ja bi to malo isprimista. Imam windows server 2003 na jednom od racunala i njega bi postavija da mi bude file, printer server i ubacija bi proxy. Ostala bi racunala dobila fixni IP te se preko njega spajala na net. E sad savjeti koje trebam. 1) Hardwareski bi treba spojit DSL router na server, pa njega dalje na LAN. Dakle jedan NIC ide u router odnosno modem, a drugi u switch. Sva ostala racunala ostaju spojena kao i dosad, dakle nijedno nije spojeno direktno u modem. 2) Softwareski bi trebalo dignit sve te servere na tom racunalu koje ce bit server. Dalje, trebalo bi postavit proxy. Sad znam da je ISA kao super, ali kosta puno novaca, a iskreno mislim da nema bas potrebe za tim. Dakle gleda sam neka jeftinija rjesenja npr Clarkconnect. Mislite li da je dovoljno dobro uzet tako nesto? Ako imate neke standard issues na koje ste vi nailazili bilo bi ljepo da mi obratite paznju ![]() Eto ako negdi grijesim ili mi je bolje/lakse nesto drugo odradit pa mi skrenite paznju. Ako jos naletim na sta sta me zanima pa cu puknit tu. Unaprijed zahvaljujem P.S. Takodjer bi postavija domain umjesto workgoup.
Obalo sunčana ti moj si cijeli svijet... Zadnje izmijenjeno od: Antonic. 11.12.2008. u 11:02. Razlog: P.S. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
system kaiser
Datum registracije: Dec 2008
|
bilo bi idealno kada bi svoj dsl router mogao baciti u non-router mod ako vech nisi.. dakle da tvoj server sada u potpunosti igra ulogu routanja i dsl dial-upa, na taj nachin smanjujesh shansu da ti se tvoj dsl router zbrejka primjerice to shto ti zhelish bilo koja linux distra mozhe obaviti ali da monowall, clarkconnect i sl kao integrirana rjeshenja vjerovatno su ti najbolji izbor |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Aha. Zahvaljujem. Da mislia sam prebacit router u non routing mode. Zanima me jos par stvari. Npr sta je sa DNSom? Jel ga server2003 takodjer uredno obavlja?
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
Ako misliš ići na domenu, nemoj se pouzdati da će ti sve servise držati samo jedan server. Padne ti on i imaš problem. Minimalno dva servera, na oba AD i DNS, na jednom DHCP (ako ti treba) i ostale stvari poput file&print sharea. Za proxy ako nećeš ići na MS rješenje (ISA), složi neki obični picek i zavrti kakvu linux distribuciju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() Fala
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
PC za vrtiti CC ne mora biti ništa extra, neki Pentium 3 će sasvim dobro obavljati posao. A kako se podiže domena, ima na netu materijala koliko hoćeš, za početak da stekneš uvid: http://www.visualwin.com/AD-Controller/ File i Print share se slaže praktički kao i na bilo kojem PC-u. Za dići Exchange treba malo više pozornosti, evo jedan guide: http://technet.microsoft.com/en-us/l.../bb125074.aspx Razmisli i o Windows SBS rješenju (Small Business Server), koji je all-in-one rješenje. I ono što je također bitno, dobro provjeri koliko te koja kombinacija košta, prvenstveno mislim na licenciranje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Fala na informacijama. Proucit cu malo ovo sta si mi linka. Stvar je u tome sta vec imamo kupljenu licencu. Citiram: Windows Svr Std 2003 R2 1-4CPU 5clt OEM Software. On je vec instaliran na server medjutim jos nije sluzija ka server nego ka obican workstation. Sef kaze da je on kupija jos 10 ili 15 licenci za klijente sta oce rec da sad imamo 15 ili 20. Jesam u pravu? Mislim ovo 5clt znaci da podrzava 5klijenata ili? P.S. 100 woohoo ![]()
![]() |
#10 |
Premium
|
Hvala... ako sta zapne ocekujte da cu dalje pilat ![]() Kad proradi... dobrodosli ste u Kastela na peku i domache vino ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Ofc da sam nesto zaboravija... gledam koju od linux distribucija instalirat. Imam doma Mandrivu i nesto sam kopa po njoj i snalazim se. Dal je uopce bitno koja ce bit? Thx
![]() |
#12 |
Kapetan od beloladja
Datum registracije: Dec 2006
|
IPCOP će ti sasvim dobro poslužit
![]() |
#13 |
Moderator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
pa pise sve u postovima povise... dakle diga bi ovaj clarkconnect na njega. Jel onda uopce bitno koja je distribucija ako cu sve podesit preko njega, a ne preko samog linuxa? Vidia sam da postoje server distribucije i to svakakve al mene to nista ne zanima. Server ce mi bit MS WIN server2003. Jedino ako bi uspija sve podesit sa clakrconnect (dakle zanima me konkretno file server di bi mi se korisnici logali kad idu dignit nekakav file sa servera) mail exchange server ( cca 25 korisnika), proxy, firewall za kompletan LAN, eventualno jos neki application. Jel to zajebancija ako su na ostalim racunalima Win XP pro?
![]() |
#15 |
Moderator
|
Koliko ja znam ClarkConnect diže sam svoj os, dakle hdd može biti prazan dapače jer će particije napravit nekim od (neznam točno koji) linux fs, vidi njihov site i forum. INSTALLATION AND QUICK START GUIDE |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|