|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2008
|
D-Link DSL-380T vs. LINKSYS BEFSR41
Imam problem sa konfiguracijom ova dva uredjaja. Pokusao sam ih postaviti tako da je d-link u bridge modu, a linksys se spaja preko PPPoE-a (na T-Com). Medjutim, to radi jako nestabilno. Veza traje dvije i nesto minute i onda pukne. Zna li netko zasto je tako? Onda sam odustao od toga i pokusao namjestiti da se spaja modem (tj. da je D-Link u router modu). Sto radi ok, ali ima jedan problem. Naime, modem se spaja bez problema, i normalno odrzava vezu, ali ako ne stavim staticki ip na wlanu routera (linksys-a) onda sa lan strane routera nemam pristup internetu. Dakle: T- Com -> D-Link (192.168.1.1/24 lan) -> Linksys (192.168.1.2/24 wan) -> komp radi u redu. Ali, tako mi ne vrijedi port forwarding na routeru i ne radi mi remote session na torrentima. A ako na Linksysu ostavim Obtain Ip automatically (dakle da pokupi IP sa DHCPa na D-Linku koji je ukljucen) Linksys dohvati adresu sa D-Linka (ako se D-Link spojio onda posalje adresu vanjskog IPa, dakle onu koju je dodjijelio T-Com, i pohvata DNSove) ali nemam pristup Internetu. Ja kontam da bi problem trebao biti u konfiguraciji D-Linka. Kad spojim D-Link izravno na komp i kad se on spoji moram imati na kompu Automatic IP i onda mu D-Link posalje onaj IP koji mu je dodjijelio T-Com. I tako radi bez problema. Postoji jedna opcija u D-Linku koja mi je sumljiva, zove se Remote Route. Kad mi je modem izravno na kompu i opcija je Disabled, net ne radi, kad je Enabled radi. U kombinaciji sa Linksysom ne radi ni Disabled ni Enabled. Malo sam to zbrckao, al pitajte detalje. Dakle, zanimaju me dvije stvari: 1. zasto puca veza kad je modem u bridge modu? 2. zasto Linksys ne "routa" vezu iako je pokupio ip sa d-linka, a ako je namjesten static ip radi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
|
nema prijedloga? za sad idem na net tako da podesim staticki ip izmedju modema i routera, ali to mi nije zadovoljavajuce rijesenje veza routera i modema je 192.168.1.0/24, a routera i drugih kompova 192.168.2.0/24 (tako sam stavio jer sam to vidio u linksysovom tutorialu, mada ne znam zasto je to bitno kad je maska 24 bitna. inace, sve ostalo je kao i tamo tamo di je strelica u tutorialu da bi se trebale pokazati brojkice se pojavi ip veze, dns i gateway, i uz dhcp ukljucen na routeru on posalje sve te podatke (osim gatewaya) svim kopovima na mrezi ima jos jedna stvar npr. tamo vidim da je nasao dns 195.29.149.196, probam ga pingati i javi mi da je Request time out. isto i za ip vanjskog linka prema t-comu (tipicno 93.x.x.x, 89.x.x.x ...) evo i slikice: static ip postavke, internet radi: ![]() ![]() ![]() ![]() dynamic ip postavke, internet ne radi: ![]() ![]() iskreno, meni nije jasno sto tu ne stima cilu nocu ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Neda mi se sve ovo citat, ali ako ga oces rutat dok je u bridge modu onda ti je na routeru PPoE i upisujes podatke koje imas od HT-a (username i password). Dynamic IP ti igra samo kod kabelske ili kad ides spajas 2 routera ko ja doma. Imam iskonov Thomson koji podize vezu preko PPoE i onda je na njega drugm kabelom spojen lynksy koji je u drugom dijelu kuce i on mije klijent za DHCP. Znaci, vrati modem u bridge, a na linksysu pod vrsu veze odaberi PPoe, upisi username i password i to bi onda trebalo radit. Ako zapne vici |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Registered User
|
Citiraj:
Problem sam rijesio tako sto sam redial period na linksysu koji je u PPPoE modu (daklem, modem je u bridge, jel) podigao sa 30 na 100 sekundi. Skuzio sam da je veza stabilna kad je na linksysu ukljucena Dial on demand opcija. Svejedno ne kontam zasto nece raditi tako da se modem sam spaja, a ruter je klijent za dhcp modemu. :/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Mada je tvoje iskustvo drugačije, DSL-380T i Router mode = problemi zbog slabog hardwera. Ako si ga postavio u Bridge mode onda provjeri / postavi: - isključi mu DHCP server (Home > DHCP odaberi No DHCP). Njegov posao će odrađivat Linkač i samo jedan uređaj to treba radit u (pod)mreži - gledam manual i tamo stoji defaultna vrijednost MTU=1400 (neznam jeli isto i u uređaju, HOME > WAN), taj parametar bi trebao biti MTU=1492 - u Advanced > ADSL Configuration provjeri / postavi ADSL2+(Multi-Mode). U Linkaču postavi / promjeni: - IP adresu uređaja 192.168.1.2 - podesi PPPoE, Connection on Demand i 15 min (vrijeme nakon kojeg router prekida konekciju ako nema aktivnosti / prometa prema internetu), po meni bolja opcija od Always On koja se kod ovog uređaja zove Keep Alive and Redial Period (priznaj da nisi pročitao manual) - također i ovdje MTU=1492 - Local DHCP Server bi trebao biti uključen - Static DNS 1=195.29.150.3 - Static DNS 2=195.29.149.196 - NAT uključen (bez njega skoro pa da ti router i ne treba) - Block Anonymous Internet Requests=Enabled - ako su u "igri" torenti pogledaj PortForward site za detalje, na kompovima fiksne IP adrese (vidi ispod), i nakon podešavanja portforward funkcije u routeru podesi QoS > Application Priority i tako kontrolirat koliko isti smiju "potrošit" bandwith - a Kompovima postavi mrežne postavke fiksno: IP=192.168.1.x (3-254) Subnet=255.255.255.0 Gateway=192.168.1.2 (IP Linkača) Treba čitati: DSL-380T_man_en_Manual, BEFSR41 User Guide. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
hvala na odgovoru, ali nisi mi ni malo pomogao ![]() cak si napisao i staru vrijednos t-comovog dnsa, a jedan aktivan si izostavio (195.29.149.196 i 195.29.149.197 su aktivni, 195.29.150.3 i 195.29.150.4 su stari i ne rade) ![]() nisi mi rekao nista novo, modem mi radi u bridgeu i u dial on demand (ali mi to ne odgovara) sada mi radi i u keep alive sa produzenim redial periodom od 100 sekundi, tako da sam problem rijesio, veza je stabilna ali mi svejedno nije jasno zasto ne radi kad se modem sam spaja i kad linksys dobiva adresu od njega preko dhcpa (kad su static postavke izmedju linksysa i d-linka onda sve radi - jasno mi je zasto je tako nemoguc i port forward, nisam tudum, znam nesto o mrezama)? vise nije problem, samo bi me zanimalo zasto je to tako (ako tu uopce postoji netko kompetentan da zna odgovor na to pitanje) |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
Moderator
|
Citiraj:
Pinging 195.29.150.3 with 32 bytes of data: Reply from 195.29.150.3: bytes=32 time=17ms TTL=250 Reply from 195.29.150.3: bytes=32 time=17ms TTL=250 Reply from 195.29.150.3: bytes=32 time=17ms TTL=250 Reply from 195.29.150.3: bytes=32 time=18ms TTL=250 Ping statistics for 195.29.150.3: Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss), Approximate round trip times in milli-seconds: Minimum = 17ms, Maximum = 18ms, Average = 17ms Citiraj:
Citiraj:
- sl1 u BEFSR41 IP=192.168.1.2, DNS1=192.168.1.1 (modem), DNS2 nije definiran a u isto vrijeme na kompu je IP=192.168.2.1, winsi detektirali / postavili DHCP Server=192.168.2.1 (kojeg na toj adresi nema), - sl2 u BEFSR41 IP=dobio je od ISP - a, logično za PPPoE, ali zato MTU ima krivu vrijednost 1500 a kod PPPoE treba biti 1492 a u isto vrijeme na kompu i dalje je IP=192.168.2.1 (sasvim druga mreža), a i to bi se moglo rješit samo treba znati a mi eto neznamo. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||
Registered User
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Na kompu je adresa gatewaya 192.168.2.1 zato jer to jest adresa linksysa na njegovom LAN portu! Uostalom, tu adresu je komp sam pokupio. Da je MTU kriv ne bi se problem manifestirao kao potpuno odspojena mreza nego samo neki paketi ne bi stizali do kompa. Uostalom, eksperimentirao sam sa MTUom i nije pomoglo. Uglavnom, hvala sto hoces pomoci, ali ako se samo oces praviti pametan bar procitaj uvodni post od pocetka do kraja s razumijevanjem. Znam da problem nije jednostavan i da je potrebno dugo objasnjenje, ali ako isto ne razumijes nemoj se ni javljati. I ponovo, hvala. ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
I dalje stoji, a vrijedi za obje kombinacije, da ti je modem bio (ili još uvjek je) u jednom segmentu IP adresa (192.168.1.1) a router i kompovi u drugom (192.168.2.1). Ostalo ti najbolje znaš ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Registered User
|
Citiraj:
na LAN strani routera. Dakle, na razlicitim interfaceovima. Izmedju kojih je maska 24. Dakle, apsolutno ne bi trebalo imati veze. A i routing tablica se uredno popuni odgovarajucim vrijednostima. Svjedno, probao sam i mijenjati mrezne adrese tako da su adrese na WAN strani opet u domeni 192.168.1.x Nije pomoglo. Pa ne znam, zato i pitam. Ne znam rijesenje problema. Da znam ne bi se javljao. Ali ipak mislim da nije potrebno raskopavati neke osnove. Uglavnom, sad misteriozno radi s modemom u bridgeu nakon sto sam povecao vrijeme reconnecta (vec dulje vrime - napisao sam to). Ok, mogu to progutati, valjda se modem zbuni kad ga router flooda sa zahtjevima za spajanje. A i nekako nagadjam zasto ne radi kad je modem u router modu. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|