Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.11.2008., 18:07   #1
MAXx
Čupavac
Moj komp

MAXx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Arrow Tražim savjete i preporuke za kućnu mrežu

Pošto imam mnogo računala u kući ukazala se potreba za umrežavanjem jer me već boli glava od stickova i toga da ne mogu printati sa svih računala.

Uzimao bih 16 portni switch jer mi je onaj sa 8 portova nedostatan.

Planiram uzeti D-Link DGS-1016D
1. Dali je taj switch u redu?
2. Ima li nešto bolje od njega do 1500Kn?

Još bih kupio i D-Link DWL-G520 bežičnu mrežnu karticu.
3. Dali je ta kartica u redu?
4. Ima li nešto bolje od nje do 300kn sa atheros čipsetom?

Jedan dio kablova bi bio dugačak 15m i prolazio bi 10cm od električnih instalacija.
5. Smetaju li el. instalacije mrežnim kablovima?
6. Ako da kako bi se to moglo riješiti?
Staro 23.11.2008., 18:23   #2
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Ugradio ljetos 2 DGS-1024D (skoro ista stvar) i pokazali su se dobrima.

Tako provlaciti LAN i nije najsretnije, no na krace udaljenosti ne bi smjelo biti problema (ja sam tako imao rijeseno na 7-8m + 3-4m daleko od struje i bez problema dobivao gigabitne brzine). Ako bi ipak to radio skolski, mislim da bi FTP kabel bio OK. Opcenito, pripazi na kvalitetu kabela ako ides na gigabit. Ljetos sam radio s Nexans Essential, Draka (obicni puni 24AWG, cat. 5e) i BU-NET (takodjer obicni puni 24AWG, cat. 5e) i dobivao gigabitne brzine ako sam pedantno krimpao.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.11.2008., 19:59   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Možeš ušparat ako uzmeš dva 8 portna switcha, nabava kaže DGS-1008D već od 3xx Kn.
Isplati se uzet FTP ili STP tip mrežnog kabela, neznatno skuplji a puno bolje podnosi blizinu električnih instalacija ili drugih izvora smetnji zbog zaštitnog opleta.
Bežične kartice sa
atheros čipsetom su svakako in, pri nabavci provjeri reviziju jer proizvođači često pri promjeni revizije znaju promjenit i chipset.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2008., 21:40   #4
majk
Premium
Moj komp

majk's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Ja uopce ne razumijem zasto ljudi kupuju D-link... oni su najobicniji reselleri.

Stavljaju svoje naljepnice na jeftine kineske proizvode ili ih stavljaju u vlastita kucista. Mozda neka skuplja mrezna oprema je kvalitenija, ali sve ove SOHO komponete su iste kao i sve ostale, samo imaju 30-40% vecu cijenu.

Savijet, kupi bilo koji switch. Mozda gigabitni 8-portni ako ima barem jedan komp sa gigabitnom mreznom, ostali ce doci s vremenom. Kad vec vuces instalacije nanovo, ako nije velika duzina, kupi malo skuplji cat6 kabel umjesto cat5.
majk je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno