|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Najbolje mjesto za swap file?
Imam HDD od 500 GB sa 6 particija, 3 GB RAM-a. Prva ima 20 Gb, i na njoj mi je samo WinXP 32-bit. Druga mi ima 50 GB i na njoj bude Vista (najvjerojatnije 64-bit), ali za sad je prazna. Trenutno sam swap file postavio na 2.5 GB fixno na D particiji, ali pitam se da li je to najzgodnije rjesenje... Vidio sam negdje da je najpametnije napraviti jednu partcijiju samo za swap file. Ja bih vrlo lako sa PM-om mogao izdvojiti 2-3 GB (koliko bi bilo najbolje?) od druge particije i napraviti jednu particiju samo za swap file, te ju sakriti. E sad si postavljam pitanje da li je ucinkovito koristiti tu istu particiju kao swap file za oboje windowse, ili treba napraviti 2 swap particije, ako su 2 OS-a (ako hocu bolje preformanse). Dajte mi neki prijedlog za povecanje preformansi; iako ni sad nisu lose - ali uvijek moze biti bolje ![]()
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Najbolje mjesto za swap je na drugom disku.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
ja mislim da sa tvoja 3 GB RAM-a swap i nije nesto vazan za performanse. puno pametnije bi ti bilo kupiti josh jedan modul rama i sredit to sve kako spada (zasto si kupio 3 modula?, zasto ne 2 ili 4?) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Lunatic
Datum registracije: Feb 2006
|
@Danij3l : Vidiš da ima 32 bitni OS, ako kupi još gigu OS će mu priznati samo 3,25 GB-a, pa ova još jedna neće imati puno začenja. @srale7 : Virtualna memorija, kada više nema mjesta u ramu OS manje važne programe stavlja u swap da bi se oslobodilo mjesto više važnima, imaš swap filove (win) i swap particije (unix). Prednosti i nedostatke možeš i sam izvući. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Nazalost nije tako! XP i Vista 32 bit su napravljeni tako da bez obzira koliko RAM-a imas, swap file je uvijek u uporabi, vecim ili manjim dijelom. Moze se "na silu" pomocu tweakova prisiliti OS da ne koristi virtualnu memoriju, no takav nacin rada moze biti (kako javljaju ljudi) kontraproduktivan. Citiraj:
Probao sam izvaditi jedan modul RAM-a van, pa isprobati dual channel preformanse, i jedino gdje sam vidio bolje "brojke" su bili sinteticki benchovi u Everest softu. U igrama (Crysis - ona mi je sad najvece mjerilo ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
u zadnje vrijeme kako imam SP3 mi cesto javlja da mi je virtualna memorija puna pa bih dogradio jos gigu rama i napravio swap particiju. radi se o laptopu pa nije moguce ugraditi disk radi swapa. trenutno imam 2GB rama i dodao bih jos 1GB ali tako da bih izvadio stari ram koji sam dobio s laptopom (neki Hyundai) i stavio 2GB od Kingstona posto sam vec dogradio 1GB od Kingstona. pretpostavljam da je bolje kad su iste firme. koliko je kvalitetan Kingston? kako se povecava i napravi posebna particija za SWAP? engleski mi bas i ne ide previse pa ako netko moze izdvojit vremena da mi objasni. mislim da bi dobro dosla na forumu ta upustva usput: jel normalno da ram i swap imaju gotovo isti postotak iskoristenosti? hvala ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|