Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.02.2008., 10:28   #1
SlaWeX
Premium
Moj komp

SlaWeX's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Najbolje mjesto za swap file?

Imam HDD od 500 GB sa 6 particija, 3 GB RAM-a.

Prva ima 20 Gb, i na njoj mi je samo WinXP 32-bit. Druga mi ima 50 GB i na njoj bude Vista (najvjerojatnije 64-bit), ali za sad je prazna. Trenutno sam swap file postavio na 2.5 GB fixno na D particiji, ali pitam se da li je to najzgodnije rjesenje... Vidio sam negdje da je najpametnije napraviti jednu partcijiju samo za swap file. Ja bih vrlo lako sa PM-om mogao izdvojiti 2-3 GB (koliko bi bilo najbolje?) od druge particije i napraviti jednu particiju samo za swap file, te ju sakriti.

E sad si postavljam pitanje da li je ucinkovito koristiti tu istu particiju kao swap file za oboje windowse, ili treba napraviti 2 swap particije, ako su 2 OS-a (ako hocu bolje preformanse).

Dajte mi neki prijedlog za povecanje preformansi; iako ni sad nisu lose - ali uvijek moze biti bolje
Staro 24.02.2008., 10:37   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Najbolje mjesto za swap je na drugom disku.
Oglas

Oglas
Staro 25.02.2008., 09:09   #3
danij3l
Premium

danij3l's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
ja mislim da sa tvoja 3 GB RAM-a swap i nije nesto vazan za performanse.

puno pametnije bi ti bilo kupiti josh jedan modul rama i sredit to sve kako spada (zasto si kupio 3 modula?, zasto ne 2 ili 4?)
danij3l je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2008., 09:33   #4
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
sta je uopce taj swap? jel moze netko ukratko objasnit?
Hvala
srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2008., 10:16   #5
ejSid
Lunatic
Moj komp

ejSid's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
@Danij3l : Vidiš da ima 32 bitni OS, ako kupi još gigu OS će mu priznati samo 3,25 GB-a, pa ova još jedna neće imati puno začenja.

@srale7 : Virtualna memorija, kada više nema mjesta u ramu OS manje važne programe stavlja u swap da bi se oslobodilo mjesto više važnima, imaš swap filove (win) i swap particije (unix). Prednosti i nedostatke možeš i sam izvući.
ejSid je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2008., 10:27   #6
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
tako sam i mislio..
hvala
srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2008., 12:10   #7
SlaWeX
Premium
Moj komp

SlaWeX's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
Autor DaNiJ3L Pregled postova
ja mislim da sa tvoja 3 GB RAM-a swap i nije nesto vazan za performanse.
Nazalost nije tako! XP i Vista 32 bit su napravljeni tako da bez obzira koliko RAM-a imas, swap file je uvijek u uporabi, vecim ili manjim dijelom. Moze se "na silu" pomocu tweakova prisiliti OS da ne koristi virtualnu memoriju, no takav nacin rada moze biti (kako javljaju ljudi) kontraproduktivan.

Citiraj:
Autor DaNiJ3L Pregled postova
puno pametnije bi ti bilo kupiti josh jedan modul rama i sredit to sve kako spada (zasto si kupio 3 modula?, zasto ne 2 ili 4?)
Jos jedan mogul RAM-a meni nebi znacio apsolutno nista na 32bit-nim windowsima, jer (kao sto ejSid kaze), 32bit-ni windowsi mogu prepoznati samo 3.2 GB RAM-a, i sa toliko mogu najvise raditi; s time da se u tih 3.2 Gb ubraja i memorija graficke kartice. Druga stvar je ta sto 32-bitni windowsi mogu pojedinoj aplikaciji/procesu dati maximalno 2048 MB RAM-a. Dakle 3 GB bi bio neki maximum/optimum memorije za rad sa 32 bit-nim windowsima.

Probao sam izvaditi jedan modul RAM-a van, pa isprobati dual channel preformanse, i jedino gdje sam vidio bolje "brojke" su bili sinteticki benchovi u Everest softu. U igrama (Crysis - ona mi je sad najvece mjerilo ) pomaka na bolje nije bilo...
Staro 16.11.2008., 00:42   #8
A.J.
Premium
Moj komp

A.J.'s Avatar

Datum registracije: Dec 2006
u zadnje vrijeme kako imam SP3 mi cesto javlja da mi je virtualna memorija puna pa bih dogradio jos gigu rama i napravio swap particiju. radi se o laptopu pa nije moguce ugraditi disk radi swapa.

trenutno imam 2GB rama i dodao bih jos 1GB ali tako da bih izvadio stari ram koji sam dobio s laptopom (neki Hyundai) i stavio 2GB od Kingstona posto sam vec dogradio 1GB od Kingstona. pretpostavljam da je bolje kad su iste firme. koliko je kvalitetan Kingston?

kako se povecava i napravi posebna particija za SWAP? engleski mi bas i ne ide previse pa ako netko moze izdvojit vremena da mi objasni. mislim da bi dobro dosla na forumu ta upustva

usput: jel normalno da ram i swap imaju gotovo isti postotak iskoristenosti?
hvala
A.J. je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno