|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2008
|
Lociranje kvara na laptopu
Laptop je forcebook (sad znam da ga nisam trebao kupit al prije 2 godine sam samo htio dobru grafičku da mogu nešto pametno igrat na njemu). Kvar je sljedeći: -prilikom paljenja laptopa ne pali se ekran, ekran je potpuno crn i kao što je kolega u prethodnom threadu rekao ne čuje se onaj tipični "klik", ventilatori rade -kvar se prvi put ukazao prilikom paljenja (bar tako sestra kaže da ga je samo upalila i da nije radio) -lap ima povijest pregrijavanja jer se njegova grafička grije kao blesava (restartiranje u ljetnim mjesecima) -otvorio sam kantu i vadio dio po dio, jedina promjena je bila kada sam izvadio grafičku karticu te je tada ekran laptopa bio bijel umjesto crn Po mom mišljenju kvar je ili u matičnoj ili grafičkoj. Moje pitanje je da li netko još zna kakvu metodu da ispitam pošto vadjenje grafičke i stavljanje u drugi komp baš nije mi opcija, a nošenje na servis već vidim da će biti jako pogubno po moj džep. Evo da još malo crnim forcebook, pregrijava se, na grafičkoj su čak šerafi neki poispadali (kućišta šerafa koji drže cooler pričvršćenim), dugmići za pojačavanja zvuka na laptopu su ispali iz ležišta, pregrijavanje laptopa je nemoguće, uglavnom ljudi nemojte to kupovat zbog grafičke, budite pametniji od mene. Hvala lijepa unaprijed na savjetima. Edit: Konfiguracija laptopa: Forcebook Atlas: Intel pentium M 740 1,73GHz 1,5giga rama HDD 60 gm GeForce 6600128 mb Na zalost sestra nije uspijela naci tip maticne na racunu moram provjeriti kad dodjem doma ![]() Zadnje izmijenjeno od: ps-vrisak. 29.09.2008. u 10:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Prilično je nezhvalno ocijeniti u čemu je problem obzirom da ne možeš vaditi dijelove i isprobavati ih drugdje. Pokušaj spojiti laptop na vanjski monitor. Ako imaš ikakve slike, problem je ploča. Nažalost, postoji i treća mogućnost kvara - stradao flat kabel između lapa i njegovog ekrana. Ako je krepala ploča, a lap nije pod garancijom, prodaj ga u dijelove jer se popravak ne isplati. Krepana grafa se može zamijeniti drugom, ali to ovisi o dosta faktora. Flat kabel se može zamijeniti. Zadnja solucija je da ga odneseš na servis da utvrde kvar, a ti onda odluči isplati li ga se popravljati ili ne.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Izgleda se popravak nikako ne isplati. Cijena nove graficke kartice u hg-spotu je 1880 kn. Nasao sam cijeli laptop u oglasu za 1650 ![]() Probat cu ga jos spojiti na obicni monitor po savjetu tvom. Na kraju cu vjerojatno rasprodat dijelove memoriju disk i cd-rom cisto nesto da dobijem iz njega. Hvala na pomoci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
čuđenje je početak znanja
Datum registracije: Aug 2008
|
To što je forcebook niš ne znači. Imao sam skoro identični problem na Toshibu, koju sam platio 1200USD, u Americi. Iz tog iskustva s Toshibom, može bit da je isti kvar, naime, MAXIM power driver chip da je izgubio kontakt pa da se treba prelemit. Al prelemit tog magarca bome i nije tak jednostavno buduči da ima 48 pina a je kvadratčić jsdva 8x8mm. Vidi ovjde za tutorijal ak ti se da igrat se s matičnom. Tamo sam objasnio kak da ustanoviš dal je doista power driver razlog za kvar. BTW, ne bih preporučio da tak operiraš na živo, vadit hardware dok je komp uključen. S time možeš skroz spržit komponente i matičnu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zvoni. Kucanje ne radi.
|
i jesi dosao do kakvog rijesenja?
|
|
Oglas
|