Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Case Modding
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.08.2004., 18:04   #1
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
UV lampa?!

Da li je UV lampa neophodno ljubicaste boje? Kupio sam u links-u UV Sharkoon neonku (starter kit) i svijetli plavom bojom. Inace slali su mi to postom u Rijeku pa sad ako je doslo do zabune to ce biti tesko reklamirati. Kupio sam i onaj Sharkoon laser led, isto UV. I napravio sam mali test. Uzeo novcanicu od 10 kn, stavio pod LED koji bljesti ultra-ljubicastim svjetlom, i na novcanici su se vidjele one crtice. Pod neonkom, koja totalno bljesti da me bole oci od gledanja u nju, te crtice se ne vide. Znaci li to da to nije UV ili...? Pokusao sam slikati ali fotic bas nije navikao slikati UV Laser led i extra brigt neonke pa boje izgledaju slicno. Zato sam stavio usporedbu lasera i neonke pa primjetite razliku.

navodno UV neonka u kucistu, kuciste presprejano iznutra uv reflektivnim fluo zutim sprejem

sharkoon uv laser led

usporedba boja jedno pored drugog, neonka i laser led, primjetite slicnost, ali to je zbog nekvalitete fotica

Za kraj sam testirao da li je neonka stvarno UV na nacin da sam uzeo fluo zuti text-marker i napravio tanku crtu po ruci. Usporedba slijedi:

fluo marker na ruci osvjetljen neonkom. marker se vidi, ali efekt nije kao kod uv laser led-a:

fluo marker na ruci osvjetljen UV laser led-om. Primjetite jak efekt UV-a na fluo markeru...

Dakle, postavlja se pitanje, da li je doslo do zabune i da sam dobio obicnu plavu neonku umjesto UV neonke, ili je ova PLAVA neonka u stvari UV. ?!

Pozdrav i hvala svima na odgovorima!
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 11.08.2004., 18:12   #2
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

i posljednja ideja, slika same boje svjetla, na cistom, bijelom zidu

zid osvjetljen plavom neonkom

zid osvjetljen UV LED-om

Tek na ovom posljednjem testu se vidi tocna razlika u boji...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.08.2004., 19:28   #3
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Pod UV svijetlom crtice na novcanici moraju svijetliti. No moguce je da ih od tako ogromnog bljeska nisi jednostavno kako treba vidio. Pogotova ako je bio dan. No dovoljno ti je da novcanicu malo udaljis od neonke i one moraju svijetliti... Ako ne nesto ne stima. Najjednostavnije je da cekas mrak i kad se spusti u potpuno mracnoj sobi upalis UV. E sad ako je UV onda ces to znat. Prasina, bijeli bijeli papiri, roba ...

A tek toliko po meni da, dali su ti krivu. Ona plava boja pri dnu mi se nikako ne cini kao UV... Mada filter koji se nalazi u lampama sluzi upravo zato da vidljiva svijetlost koja nastaje skupa sa UV ne zasjeni (nadjaca) cisti UV. Mozda je jednostavno tvornicki nesto u kurcu sa filtrom...

Zadnje izmijenjeno od: mann. 11.08.2004. u 19:45.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 11.08.2004., 19:47   #4
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
I jos nesto UV nije ljudicast UV je nevidljiv za nase oko... Valne duljine i vidljiva svijetlost ovdje je slika...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	wavelength_figure.jpg‎
Views:	382
Size:	63.1 kB
ID:	2041  
mann je offline   Reply With Quote
Staro 11.08.2004., 20:27   #5
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

evo probao sad, ugasio sva svjetla u sobi, vani je vec mrak, stavio novcanice od 200 i 500 kn (s tim da je 200 ona nova sa onim srebrnim zigom) i ni na jednoj se ne vide crtice, dok se na obe pod UV led-om vide crtice. Zakljucak, kriva lampa ili kako ti kazes, los filter.
Staro 11.08.2004., 22:56   #6
ZMAJ
Premium

Datum registracije: Jan 2003
...

pogledaj na kutiji od lampe ako je jos imas u kojem se vadraticu nalazi kvacica(red,blue,uv,green,yellow)
ZMAJ je offline   Reply With Quote
Staro 11.08.2004., 23:22   #7
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

slika govori sve

ali je neonka definitivno plava a ne UV .. rekli neki koji su kupili istu u linksu da UV neonka svijetli ljubicasto a ne plavo
Staro 13.08.2004., 00:07   #8
ZMAJ
Premium

Datum registracije: Jan 2003
...

Citiraj:
Originally posted by dakky
slika govori sve

ali je neonka definitivno plava a ne UV .. rekli neki koji su kupili istu u linksu da UV neonka svijetli ljubicasto a ne plavo
da plava je.
gledao sam na linksovoj stranici te neonke i tvoja izgledao jednako kao plava.
ZMAJ je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno