|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2008
|
(riješeno) Pregrijavanje proc. E8500 ili problem s HDD?
Pregrijavanje procesora E8500 ili problem s HDD? Pozdrav Nedavno sam kupio novi desktop, a s njime i procesor E8500 na 3.16GHz. 1. Gigabyte EP45-DS3, s775, intel P45+ICH10, FSB 1600OC 2. Procesor Intel Core 2 Duo E8500 , 3,16GHz, socket 775, 6Mb cache 3. VGA Ati Radeon HD 4850, 512Mb GDDR3 256bit, Dual slot Fansink, Dual DVI, PCI Express 16x, CrossFire, AVIVO, Sapphire, Core : 625 MHz, Mem FQ : 993MHz 4. DVD upisivač Pioneer DVR-115DBK, DVD±RW, 20x DVD±R ,12x DL , 40x 5. SM 2032BW, Dijagonala 20", Veličina piksela [mm] 0,258 6. HDD Seagate 500GB, Serial ATA II,7200 rpm,Barracuda 7200.11 32Mb 7. DDR2 2048Mb ( 2Gb ) PC6400 Kingmax MARS , 800MHz, CL5 - 209,84 kn 8. Napajanje CHIEFTEC 550W, EPS, 120mm ventilator, Active PFC 9. Thermaltake THERMALTAKE Matrix VD2000BNS Kupio sam računalo u komponentama i SAM sastavio. U biti pretpostavljam da postoje dva problem, možda su vezana. Dakle, prvi problem je HDD. Kasnije sam to shvatio oduzimanjem i dodavanjem sa matične ploče da disk moram postaviti na 0,15GB/s (valjda SATA), jer ako ga postavim na 0,3Gb/s (valjda SATA2) onda mi se komp počne ponašati vrlo čudno. Npr, ne mogu uopće doći do BIOSa (smrzne se ili treba čekati 5min, za ono što inače traje 3sek) Kad je disk sa postavama kao Master, onda prođem BIOS, prepozna disk ali se ili smrzne kod podizanja Windowsa(ne dođe do početne windows poruke) ili se komp sam ugasi. To da se sam ugasi me je zabrinulo jer bi to značilo da se ili procesor ili grafička kart. pregrijavaju. Otišao sam u BIOS i očitao temp procesora i bila je na 80-90C. Ok, sad sam postavio disk na SATA, instalirao windowse, te skinuo Real Temp. S njime sam očitao temp. od 55-51C (dvije jezgre) kad ništa ne radi i npr. prilikom igranja Warhammera 40000: Dawn of War (sve na max, igra ne zapinje), temp procesora popela se do 95-93C. Znači da se definitivno pregrijava u takvim situacijama. Komp se niti jednom nije sam ugasio odkad je disk na SATA, i osim izuzetno visoke radne temperature procesora ponaša se normalno. Da li se ikome događalo nešto slično? Da li bi itko mogao iz ovoga reći u čemi je ovdje problem, da li je matična (SATA2 konektori i heat senzori), da li je HDD (radi samo na SATA), i da li je još uz to problem na procesoru (pregrijavanje - slab vent koji dolazi s procesorom?) RealTemp temperaturu okoline nakon 3h rada očita na negdje oko 42-43C. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
A kakvu si pastu metnuo na proc :S Jesi ti to dobro instalirao? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Proc. i vent za proc. su zajedno došli u kutiji. S donje strane venta je već bila postavljena termalna pasta. Ja nisam dodatno stavljao pastu. Vent je mislim dobro postavljen (dijagonalno sam upro u parove nožica), prilično čvrsto leži svim nožicama na postolju za proc. Skidao sam ga i postavljao 5-6 puta prilikom čega sam vidio da je dio paste ostao i na procesoru. Vent na procesoru je inače najglasniji od svih u sistemu (najtiši su je od kućišta i grafičke, zatim od napajanja, i na kraju proc). Koliko bi trebao biti debel sloj termalne paste? Sada je debel nešto manje od 1mm. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Pasta mora biti nanešena u toj količini da pokrije sve mikrobrazde i da ne curi izvan procesora kad stisneš hladnjak. Inače, ziher nisi dobro stisnuo sve one kopče pa baza ne leži jednako na cijelom procesoru. Ponovo skini, pogledaj u kakvom stanju je pasta, vrati hladnjak i kopče guraj dok ne čuješ da su kliknule. Budi siguran da je ploča dobro učvršćena jer se kod montaže zna dosta saviti... BTW, dobrodošao na PCE forum. Vidim da si pravila dobro proučio i odlično napisao temu, svaka čast. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Da, primjetio sam da treba biti porprilično "grub" da bi vent sjeo kako treba. Ništa, još jednom ću ga skinut i ne odustajem od pritiskanja dok ne čujem "klik". Paste bi još uvijek trebalo biti dovoljno. Javim kad namontiram. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Riješeno! Dakle, vent sam još jedanput skinuo s postolja, i ovoga puta zaista jako pritisnuo dijagonalno na nožice dok se nije čulo klik. Usput, nadao sam se da to nije "klik" od pucanja matične. Ovo je definitivno riješilo problem jer je sada idle temperatura u 42 38, dok je max. temp. jezgre procesora nakon 15ak minuta Warhammera 40000 na za mene nevjerojatnih 57 52C. s obzirom da je prije za isto vrijeme igranja bila 95 93 ponovno, odnosno ispravno postavljanje venta procesora je riješilo ovaj problem. Samo ne mogu vjerovati da treba toliko stisnuti. ![]() Ostaje samo još problem s HDD. Palo mi je nešto na pamet, možda kada priključim disk na SATA2 komunikacija diska i procesora se naglo poveća pa je time i opterećenje proca veće, čak toliko da dosegene previsoku temperaturu i sam se ugasi? Možda bi sada mogao probati staviti disk na SATA2? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Uključi SATA native mod pa onda disk prebaci u SATA 2.0 i vidi kako će se ponašati za vrijeme POST-a. Ako bude isto, dalje uključi AHCI i opet vidi kako se ponaša. Napomena: kad uključiš AHCI, nakon POST-a će se pojaviti BIOS od SATA kontrolera i kod učitavanja Windowsa ćeš sigurno dobiti BSOD jer nisu instalirani AHCI driveri - to je normalno.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Ha! Riješeno u potpunosti! Prvo sam pokušao jumper staviti tamo gdje je bio kad sam ga kupio, ali mi je HDTach očitao 126mb/s što je još uvijek SATA. Zatim sam jumper u potpunosti izvadio van (na disku piše da je to potrebno napraviti ako želiš SATA2). Nakon, što sam to napravio, komp mi se podigao bez ikakvih problema, a HDTach je očitao 268mb/s što sigurno nije SATA. Tako da je to to. Mislim, šta sam sve morao napraviti samo zato što nisam ispravno postavio vent na procu. Ali to sad nije bitno jer sve radi ok. Thanks domy_os, puno si mi pomogao, u biti ti si rješio ovaj problem. Zato ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|