|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2008
|
(riješeno) Temepretura procesora AMD 5600+
Prvi put slazem AMD konfiguraciju pa ne znam kako variraju temperatura njihovih procesora i sto je normalno a sto nije.Naime,nedavno sam slozio sljedecu konfiguraciju: Motherboard: Gigabyte GA-MA78GM-S2H CPU Type: DualCore AMD Athlon 64 X2, 2900 MHz (14.5 x 200) 5600+ System Memory: 2000 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) Disk Drive: ST3250410AS (250 GB, 7200 RPM, SATA-II) Power Supply: FORTRON 350W, ATX 2.0, HQ, PFC, 12cm fan Konfiguracija radi jako dobro,nisam imao problema.e sad.brine me temperatura procesora u punom radu.isao sam testirati stabilnost sustava pokretanjem CPU STABILITY TEST i nakon nekih 5 minuta temp procesora dodje do 70C i raste do tko zna koliko,pa ga prekinem.Na stranicama amd-a za ovaj procesor stoji da je Max Temps (C) 55-68'C.Sad mene zanima jeli to normalno? Cooler je dosao sa procesorom,a temperatura procesora dok je idle je oko 43C.procesor nije overclockiran kao ni ista drugo. Unaprijed hvala na odgovorima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ne sekiraj se - poznato je da senzori debelo lažu.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
u CPU STABILITY TEST programu pise da se test provodi oko 12 sati prije zaustavljanja i ako se sustav ne srusi do onda,sve je u redu.cisto me strah ostaviti ga toliko,iako senzor vjerovatno laze. znam da su moja razmisljanja vjerovatno cudna,i svak misli sto ga ne ostavim 12 sati,pa ako se sustav srusi,srusi.ako ne,sve ok.ali kako nemam iskustva sa AMD-om i njegovim temeperaturama (stari Intel-ov proc se nikad nije toliko zagrijavao) moram priznati da me strah toliko ga "prziti" s obzirom da je tek kupljen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ako si baš toliko zabrinut za svoj procesor, lijepo kupi bolji cooler za njega (npr. AC Freezer 64) i onda nema šanse da ima visoku temperaturu bez obzira koliko ga testirao. Isto tako, stavi na kućište dodatne ventove i na taj način poboljšaj propuh u njemu.
![]() |
#5 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Coconut, ne žuri, polako. Prvo treba provjeriti kakav je hladnjak na dodir, a onda kakva je poleđina socketa (ploča i lim s druge strane procesora). Sime, kad to provjeriš, javi pa ćemo onda vidjeti što dalje.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
prvo i osnovno,da ti zahvalim na tako brzim odgovorima. drugo,mene je zapravo zanimalo da li se i drugima temperatura toliko dize pri stress-anju procesora koristenjem stock ventilatora?mislio sam da je normalno da ako je proc opterecen da temperatura skoci za nekih 30% maksimalno. Igrao sam Cod4,da vidim ima li nekih problema,sve uredno.temperatura nikad preko 60C (ocigledno ga igra ne optereti dovoljno). mislim da cu poslusati tvoj savjet i ne razbijati glavu oko toga.ako se pocne rusiti ili nastanu problemi,onda cu o tome razmisljati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ne sekiraj se to je za Athlona sasvim ok temperatura osim toga ako izgori (što se neće dogoditi) izgorio je pod stock coolerom koji je napravljen za njega i to lagano ide pod garanciju a ti se praviš blesav... Kao što rekoše kolege ako te stvarno muči počasti sebe i nejga s nekim monstrumom sa 5-6 pajpova koji će se smijati na dual core CPU...
![]() |
#8 |
Registered User
|
evo sad sam ga digao na 69C za 7 minuta (uz otvoreno kuciste ovaj put).nemam bas iskustva sa "opipavanjem" temperature pa ne znam kako bi definirao toplinu.Na zadnju stranu maticne di je socket mogu staviti ruku i drzati je bez problema,recimo je vruca,ali nista pretjerano.na cooler isto mogu staviti ruku,ali mi se cini da je jos malo veca temperatura,da je ne bi mogao staviti.dosta vruce. znam i ja da bi bolji cooler rjesio problem bez dvojbe,ali ja sam mislio da je stock cooler dovoljan ako proc nije OC. mislim da nisam pogrijesio pri stavljanju procesora i coolera,nema tu neke velike filozofije... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
evo podesio sam u BIOSu da cooler radi stalno na max broju okretaja (nema opcije da radi jace ovisno o temp).sada mu je IDLE temp oko 35C. stressao sam ga malo vise od 10min uz otvoreno kuciste,temp se drzala 65C.izgleda da ne raste vise od toga. ali cemu onda ta COOL&QUITE amd tehnologija,kad na procu koji nije OC moram drzati stock cooler stalno na max? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
C'n'Q se aktivira samo kad je proc u idleu, u loadu se isključuje.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Čuj problem je kaj je highend dio spektra malo navučen u odnosu na svoje hladnjake (jer ruku na srce stock cooler i nije baš neka sreća), a posebno dolazi do izražaja ako nemaš zvjer od casea koja lufta na sve strane... Kao što vidiš ja imam pasivni cooler na svom i kod mene je ugašen CnQ a samo je reguliran broj okretaja preko BIOSa i 99.9% vremena je sve na 5V i stvar radi ali da je u nekom običnom caseu smješten nebi to tako išlo...
![]() |
#14 |
Registered User
|
je,tu se slazem.Ma nista,onda cu zasad ovako drzati,pa cu u dogledno vrijeme kupiti bolji cooler i malo bolje provjetriti kuciste i stvar rjesena. Samo sam se zabrinuo jer sam mislio da bi ovaj stock cooler trebao biti dovoljan ako proc nije oc.ali ima tu i vise faktora (ostale komponente sto griju kao i ventilacija samog kucista) pa se to ne moze uzeti zdravo za gotovo. Hvala svima na savjetima i odgovorima,mislim da je ovaj "problem" rjesen. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|