Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 31.08.2008., 23:29   #1
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
HP 6730b Vista --> XP

pozdrav,

sutra kupujem laptop (i još dvojici frendova), no ima predinstaliranu Vistu Business - HP 6730b, a oni žele XP gore =)

pa me zanimalo kakav je postupak micanja iste i stavljanja XP Pro-a gore?
navodno dobijem XP Pro downgrade cd - to je u biti image, zar ne? trebam li se onda zafrkavati sa nliteom (vjerojatno da, što se tiče onih SATA drivera)? i treba imat od prije licencu (serial key) za isti?
jel imao tko već iskustva s tim downgradeanjem? tj. što je to ustvari - format diska i samo stavljanje XP-a or?
& da, što je s onom skrivenom particijom, di je kao neki recovery? jel se to briše formatiranjem? (i guess not )
ufff, puno pitanja
unaprijed hvala na odgovorima!
pozdrav

EDIT: i još jedno
trebam li ih odavde sve poskidati i instalirati? & kojim redom najbolje =)
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...nvOID=1093#120

+plaćam

What man is a man that doesn't make the world better

Zadnje izmijenjeno od: daxxx88. 01.09.2008. u 00:25.
daxxx88 je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2008., 08:40   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Imaš pravo na legalni downgrade sa Viste na XP samo na određenim verzijama Viste (čini mi se Bussines Premium). Downgrade sa ostalih verzija nije legalan.
Redoslijed drivera: čipset, grafa, MS UAA, audio, modem, lan, wlan,.. dalje nebitno
Oglas

Oglas
Staro 01.09.2008., 09:27   #3
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Imaš pravo na legalni downgrade sa Viste na XP samo na određenim verzijama Viste (čini mi se Bussines Premium). Downgrade sa ostalih verzija nije legalan.
Redoslijed drivera: čipset, grafa, MS UAA, audio, modem, lan, wlan,.. dalje nebitno
hvala coconut

a trebam li negdje ubacit i .net? vidio sam da si u temi za 6820s savjetovo to u redoslijedu instalacije...

Staro 01.09.2008., 09:45   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Ne, on ima ATI čipset i grafu, a ti Intel. Stavljanje je poželjno, ali ti nije neophodno za samo funkcioniranje laptopa.
Staro 01.09.2008., 11:14   #5
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

ok

a prije nego krenem sa micanjem viste i stavljanjem XP-a gore - da sredim one SATA drivere za XP sa nliteom ili da isključim SATA native mode u BIOSu? ovo drugo nema nikakvih nepoželjnih efekata? =)

+ovo je što sam pronašao na jednom forumu:

"Generic drivers for SATA are included in all Windows XP OEM and Retail CD’s (Pro and Home). The drive must be wiped (eg. DoD), CMOS configured as CR-DOM first boot device and SATA as the second. The SATA drive configurations MUST BE SET TO “EIDE/SATA COMBO” in SATA/RAID. By default, “RAID Auto Detect” is selected.
This will allow Windows to recognixe the SATA drive, load generic drivers, partition and format."

itko probao?

Staro 01.09.2008., 12:50   #6
-==¤¤Mate¤¤==-
Registered User

Datum registracije: Jul 2008
Ej Daxxx, jel uzimaš GB988EA? Ja idem u Telebita u petak po taj laptop (naravno ako mi odgovara), a ako ne, onda ću vjerojatno uzet R61.
Očekujem od tebe iscrpan review tog laptopa, znači kvaliteta kućišta, ekranski prikaz, zagrijavanje...ma znan da ti nećeš iznevjerit.
-==¤¤Mate¤¤==- je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2008., 13:02   #7
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Radio sam sa starijim modelima (nx6325) i nijedan mi nije tražio SATA drivere. Obzirom da je ovo noviji model i da u driverima nigdje ne vidim ništa vezano za SATA, mislim da ti to neće biti potrebno.
Staro 01.09.2008., 17:33   #8
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

Citiraj:
Autor -==¤¤Mate¤¤==- Pregled postova
Ej Daxxx, jel uzimaš GB988EA? Ja idem u Telebita u petak po taj laptop (naravno ako mi odgovara), a ako ne, onda ću vjerojatno uzet R61.
Očekujem od tebe iscrpan review tog laptopa, znači kvaliteta kućišta, ekranski prikaz, zagrijavanje...ma znan da ti nećeš iznevjerit.
ma razmišljo sam o uzimanju onoga sa FreeDOSom, ali mi je reza prevelika (čitaj stvarčice na ekranosu presitne, ne želim gubit oči ) - tako da da - uzimam taj model, i to ne jedan nego 3 komada (bratić i njegov susjed kažu - uzet ćemo šta i ti haha)..
i da, pogledaj ponovo na sajt, pala cijena =) (i ovaj g-nešto ima 2gb rama i p8400 unutra [woohoo], ne 4gb i t8300)
gledo sam ga uživo u linksu i čini mi se odličan što se tiče konstrukcije... tipkovnica odlčina, nimalo flexa... ostalo, during time btw sutra će, iskreno se nadam, bit u mojim rukama, jer trebamo još neš prek firme probat

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Radio sam sa starijim modelima (nx6325) i nijedan mi nije tražio SATA drivere. Obzirom da je ovo noviji model i da u driverima nigdje ne vidim ništa vezano za SATA, mislim da ti to neće biti potrebno.
tako sam nešto i pročitao negdje, ovo su vjerojatno stariji postovi vezani uz to...
a da, danas mi lik u vemilu veli, kad sam ga pito za postupak downgrade sa biznis na xp pro: samo ubacite cd od tog xp pro downgradea i to je to

al mislim da je malo fulo (ili?) - jer mislim da vista ne dopušta da bude išta niže od nje na kompu (gadura ) - dakle trebao bi ići ovaj postupak: format -> xp cd -> driveri i to je to, zar ne?
[prije toga valjda onaj recovery disc napravit]

i jeno pitanjce - jel se gubi garancija ak stavljam neš drugo osim viste (i tog xpa), jer mi stara sere da ću neš sjebat

Staro 01.09.2008., 18:33   #9
Hawk-55555
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
samo napravi recovery od viste na dvd-ove ako se nekad pozelis vratiti na vistu,.. i ja sam brisao vistu i stavio xp,.. ali sam se sada opet vratio a vistu jer mi je bolja,.. stabilija je i nema plavih ekrana,.. prvo se malo igraj s njom,... pogasi sve servise koji ti e trebaju i onaj norton ,... ako se nevaram gusi laptop,..pozz
Hawk-55555 je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2008., 18:40   #10
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

Citiraj:
Autor Hawk-55555 Pregled postova
samo napravi recovery od viste na dvd-ove ako se nekad pozelis vratiti na vistu,.. i ja sam brisao vistu i stavio xp,.. ali sam se sada opet vratio a vistu jer mi je bolja,.. stabilija je i nema plavih ekrana,.. prvo se malo igraj s njom,... pogasi sve servise koji ti e trebaju i onaj norton ,... ako se nevaram gusi laptop,..pozz
da, sebi sam i mislio ostavit par dana, da vidim kako diše...
al ovaj bratićev kolega oće baš XP ... no reko sam mu, i tak koristi lap za net, mjuzu, film koji i tako.. za to može imat bilo kaj
a vista mu ljepše izgleda hehe

sutra ih valjda nabavim pa krećem u akciju

[+šta treba više od 1 dvda za recovery?]

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.09.2008., 20:43   #11
Hawk-55555
Premium
Moj komp

ja mislim da ti trebaju 3 dvd-a,... vista je puuuno ljepsa,.. malo zahtjevnija,.. bar ja nisam primjetio razliku od xp-a ,. zato jer su je meni stavili na servisu i sredili je tako da mi ne gusi laptop,.. i nema mi plavih ekrana kao kod xp-a,..
Staro 01.09.2008., 22:05   #12
-==¤¤Mate¤¤==-
Registered User

Daxx daj mi molim te reci gdje si ti vidio kako izgleda ta WSXGA+ reza, pitao sam u HG-Šrota, al mi nedaju da upalim lap.
Btw evo ja sam našao šta mi odgovara, najpovoljnija ponuda od svih (samo ne nude HP-ovu torbu kao i ostali, al i onako namjeravam uzeti ruksak)
HP 6730b
Staro 01.09.2008., 22:17   #13
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

i ja uzimam ruksak ... (imaš prep? ...vidio neki canyon jeftin :P a fora zgleda)
a rezu sam vidio u vemila, tamo su gadovi stavili vistu na 120 DPI pa gledam i kažem - uuu vid šta dobro vidim a onda otišo u settingse i pito lika jel mogu na 96 da vidim kako će mi na XPu bit... meni stvarno sitno
a nisam zahtjevan nešto pa će mi standardna WXGA bit sasvim dovoljna... jest da je minus što dobivam vistu (ili je možda plus, ne znam ), al dobije se i xp pro downgrade... meni to ne treba jer imam prek faxa software 4 free, al radije uzmem tako sa ekranom s kojim ću bit zadovoljan nego freedos s većom rezom, koja će me zajebavat u XP-u (iako je vjerojatno kvalitetniji ekran)

a svako nek si posloži prioritete i dec it =)
al savjetujem da prvo pogledaš obje reze

i telebit ti je isto srezo cijene za taj model sa freedos

[a superbit ti je inače online shop, ovi moji su nekak skeptični prema tome ]

Zadnje izmijenjeno od: daxxx88. 01.09.2008. u 22:35.
Staro 01.09.2008., 22:22   #14
Hawk-55555
Premium
Moj komp

u mene je WSXGA i ije mi presitno,.. taman fino,.. malo mi je WXGA poveliko,.. hehe,.. neces falit kojeg uzmes,.. hehe
Staro 01.09.2008., 22:27   #15
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

Citiraj:
u mene je WSXGA i ije mi presitno,.. taman fino,.. malo mi je WXGA poveliko,.. hehe,.. neces falit kojeg uzmes,.. hehe
ma naviko ja na desku na 1024x768 hehe
pa bi ovo bio šok... a ne trebam 7 tisuća ikona na desku

EDIT: emti sunce sad si me opet natjero da razmišljam
a imaš standardno il si se igro sa font sizeom i DPI?

Staro 01.09.2008., 22:36   #16
Hawk-55555
Premium
Moj komp

ja sam prije imao 1280 x 1024 i odmah sam se navikao,.. sad me nitko nebi vratio na 1280 x 1024,.. a za ikone ce ti ponestajazi mjesta sto vise budes imao lapzop,.. bar je meni tako,..

ali imas i razliku u svoti novca u tim ekranima,.. na tebi je da odlucis,.. i netrebas sada ppomicati u lijevo i desno forume, stranice i ostalo

edit: i amd procesori u laptopima ti se bas i negriju bar ovaj nije kod mene,.. jedino ako ga bas posteno ne nagazis
Staro 01.09.2008., 22:41   #17
-==¤¤Mate¤¤==-
Registered User

Citiraj:
Autor daxxx88 Pregled postova
i ja uzimam ruksak ... (imaš prep? ...vidio neki canyon jeftin :P a fora zgleda)
[a superbit ti je inače online shop, ovi moji su nekak skeptični prema tome ]
Ma neman ti što preporučiti, ruksak ne mogu tražiti preko interneta, moran ja to provuć prvo kroz svoje ruke, pa reć "e ovo valja tih para"
Di si ti vidija taj Canyon?
Inače i ja sam isto brucoš na FER-u
Staro 01.09.2008., 22:46   #18
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

Citiraj:
ja sam prije imao 1280 x 1024 i odmah sam se navikao,.. sad me nitko nebi vratio na 1280 x 1024,.. a za ikone ce ti ponestajazi mjesta sto vise budes imao lapzop,.. bar je meni tako,..

ali imas i razliku u svoti novca u tim ekranima,.. na tebi je da odlucis,.. i netrebas sada ppomicati u lijevo i desno forume, stranice i ostalo

edit: i amd procesori u laptopima ti se bas i negriju bar ovaj nije kod mene,.. jedino ako ga bas posteno ne nagazis
ma gledaj ova dva modela

http://www.telebit.hr/default.aspx?sifPro=40366693

http://www.telebit.hr/default.aspx?sifPro=252134786

(samo ne znam kad ovaj freedos stiže)

i nema razlike u cijeni... ne znam, mučim se s tom odlukom već dva tjedna.. a plus još to što odlučujem za još dvoje ljudi, ne znam kako će njima bit :/

postoji li neko kvalitetno rješenje, neki softwareić koji to rješava? - skaliranje u XP-u?

@mate: pozdrav kolega

Zadnje izmijenjeno od: daxxx88. 01.09.2008. u 23:35.
Staro 02.09.2008., 19:59   #19
Hawk-55555
Premium
Moj komp

prvo vidi koliko koji proc ima ghz i jeli taj model sto ti gledas ima 100% taj procesor,.. malo guglaj,.. i vidi sta dobivas sa fre-dos-om ili sa vistom pa usporedi i vidis sta ti se najvise isplati
Staro 02.09.2008., 21:51   #20
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

uzet ću WXGA - ipak mi je ekran jedna od najbitnijih stvari ..
gledao sam danas WSXGA i ipak mi je premalo... nakon 10 minuta me je već zaboljela glava , pitam se što bi bilo nakon duljeg surfanja po forumima
proc je p8400 .. za ram nema frke, i tako mislim vrtit xp na njemu, tako da mi 4gb ni ne treba (zasad)
a jbg taj dolazi sa vistom (makar bi bolje bilo freedos, jer imam prek faxa sve), znam da je bzvz plaćam, al kad drukčije neide, skinem je i stavim XPPro...
torbu i tako ne trebam jer kupujem ruksak

Staro 03.09.2008., 12:38   #21
AiM
Premium

Datum registracije: Jul 2006
Možete napisat dojmovo njemu ak nije bed (onaj ko ga ima). Koliko baterija traje od stvarnih 5h i tako to .

Pozdrav
AiM je offline   Reply With Quote
Staro 03.09.2008., 15:43   #22
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

bit će kod mene najkasnije u petak... pa napišem

Staro 04.09.2008., 18:51   #23
AiM
Premium

Evo da kazem na prvi dojam je odličan. Više ću napisat kad se poigram . Inace ima score 3.7 na Visti (3D graphics je najslabiji na 3.7 dok je 2D na 4.1) .
Staro 05.09.2008., 19:49   #24
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

upravo tipkam s istoga

čvrst, tipkovnica odlična, tih je ko tama

btw. meni je 3,4 najniža ocjena, (možda zbog 2 gb RAM ? :/); no nije bitno

ima puno onih hp-ovih sranja gore, to bi trebo maknut sve, pa će prodisat (jer sam uzo sa WXGA rezom, a tu je preinstalled vista)

ekran - meni ok (pošto mi je prvi lap, nemam baš s čim usporedit), horizontalni kutevi odlični, vertikalni malo lošiji - tu valjda WVA kod WSXGA+ dolazi u igru

vidjet ćemo dok malo vistu "istweakam" oće ostat il ću bacat xp gore

do slušanja

Staro 05.09.2008., 20:03   #25
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Slažem se nije presitno ima razbu lap sa tom rezom i sve 5. A navodno ima bolju matricu.
MIK je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2008., 18:11   #26
AiM
Premium

Citiraj:
Autor daxxx88 Pregled postova
upravo tipkam s istoga

čvrst, tipkovnica odlična, tih je ko tama

btw. meni je 3,4 najniža ocjena, (možda zbog 2 gb RAM ? :/); no nije bitno

ima puno onih hp-ovih sranja gore, to bi trebo maknut sve, pa će prodisat (jer sam uzo sa WXGA rezom, a tu je preinstalled vista)

ekran - meni ok (pošto mi je prvi lap, nemam baš s čim usporedit), horizontalni kutevi odlični, vertikalni malo lošiji - tu valjda WVA kod WSXGA+ dolazi u igru

vidjet ćemo dok malo vistu "istweakam" oće ostat il ću bacat xp gore

do slušanja
Moze biti jer moj je s 4Gb. Imas 3 sata instalirari drivere hehe (cca 1GB). BTW meni je memorija na 5,4.
Staro 06.09.2008., 18:20   #27
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

Citiraj:
Autor AiM Pregled postova
Moze biti jer moj je s 4Gb. Imas 3 sata instalirari drivere hehe (cca 1GB). BTW meni je memorija na 5,4.
aj dobro da nas ima više od jednog s njim

ak bude problema, bumo se konzultirali

evo mojih ocjena trenutnih (nači model sa WXGA - nije mi preveliko, meni taman... jedino kaj bzvz dobih vistu, al jbg, štaš sad...):

5,2
5,1
3,4
3,6
5,2

*maybe je do novijih drajvera... nisam još sve proučio u visti, trebam nać di je šta

pozz

Staro 06.09.2008., 20:19   #28
AiM
Premium

Sorry krivo sam reko . Ram je 5.9
Ovak je kod mene:
5,2
5,9
3,7
4,1
5,2

Moze biti da je da je do drivera. Uglavnom ne kuzim zakj si uzeo s vistom, mogo si uzet s free dosom jer vistu i xpe tak i tak dobis na feru badava, a stom razlikom si mogo uzet 4GB model i s vecom rezom :S
Staro 06.09.2008., 21:47   #29
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

Citiraj:
Autor AiM Pregled postova
Sorry krivo sam reko . Ram je 5.9
Ovak je kod mene:
5,2
5,9
3,7
4,1
5,2

Moze biti da je da je do drivera. Uglavnom ne kuzim zakj si uzeo s vistom, mogo si uzet s free dosom jer vistu i xpe tak i tak dobis na feru badava, a stom razlikom si mogo uzet 4GB model i s vecom rezom :S
ne pitaj

previsoka reza mi nije valjala a i bio nestrpljiv

nego pitanje - ovo nađoh negdi u opsežnom helpu od viste

"Prilikom svakog punjenja ili pražnjenja baterije skraćuje se njezin vijek trajanja. Kako biste maksimalno produžili trajanje baterije, napunite je do kraja i izvadite iz računala kada koristite ispravljač. Bateriju koristite samo kada vam nije dostupan izvor izmjeničnog napajanja i između korištenja je čuvajte na hladnom i suhom mjestu."

:/ a brijem da sam negdi vidio da ne valja vadit bateriju...

enivej pitanje: kad je baterija puna, a na napajanju, jel struja i dalje "prolazi" kroz nju il ima neki redirect =)

Staro 06.09.2008., 22:44   #30
AiM
Premium

Tak sam rjesio bateriju u mjesec dana na moru. svaki dan sam drzo na napajanju po 4-5 sati i osla papa .
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno