|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Kako obrisati Xp,a sacuvati boot od Viste
Imam na disku 3 particije. Od toga je jedna prazna,druga je sa XP,a treca sa Vistom...XP vise ne koristim pa sam htio formatirati particiju kako bi dobio prostora za druge stvari..Kako da uradim format particije na kojoj je XP,a da ne unistim vistu? hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Od nonine sestre kunjado
Datum registracije: Dec 2006
|
Mislim da možeš slobodno formatirati XP particiju,Vista će sama preuzeti Boot i C: drive letter.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
i sta sada da radim? Kako da budem siguran da govoris istinu greenfly..? ako ne preuzme boot..? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Neće ga preuzeti nego će ostati bez boot managera. Najbolje napravi backup/image te particije gdje je XP pa onda formatiraj cijelu particiju. Nakon toga se Vista više neće bootati pa ubaci Vistin DVD i napravi repair startupa ili kako se već zove ta opcija.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Od nonine sestre kunjado
|
Citiraj:
Ako je XP na C:, bilo bi najbolje da particiju formatiraš , i pukneš frišku vistu gore.. Vista preuzme boot ,ako je instalirana nakon XP-a.(sa time da je XP još uvijek instaliran)
![]() |
![]() |
#8 |
EMP moderator
|
Slova particija ne igraju tu nikakvu ulogu jer su u svakom OS-u drugačija. Ako ti u XP-u sistemska particija ima slovo C, ista će u Visti imati slovo D.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Od nonine sestre kunjado
|
![]() |
#10 |
Premium
|
kako je krenulo s temom,letit ce kompjuter do servisa,jer vidim da niko nije 100% siguran sta bi trebao uraditi da mi vista ostane citava.. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Od nonine sestre kunjado
|
![]() |
#12 |
Ultrabitchinfast
Datum registracije: May 2006
|
probaj vistabootpro program, pa si slozi koji boot screen hoces imati, pa izbrisi xp partiticiju, ako bootas sa winxp instal cd-om imas one opcije prilikom pokretanja setup-a winxp-a. nemres fulat, vista si odmah odredi kao primarnu svoju partiticiju, tako da je dok si na visti ona uvijek c:\, dok u winxp-u se ta partiticija najcesce vidi kao sekundarna(d:\, e,f,...).
![]() |
#13 |
Od nonine sestre kunjado
|
![]() |
#14 |
EMP moderator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
evo odlucio sam da formatiram disk,a onda cu boot od viste vratiti tako sto cu ubaciti dvd i preko repaira..problem je sada sto mi vista ne dozvoljava da ormatiram DISK C .. Kako da ga formatiram? Preko disk menagmenta ne moze |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
imam od viste dvd,ali kako...daj upute |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Od nonine sestre kunjado
|
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=102371 Eo.. ovdje imaš upute kako instalirati vistu.Tebi treba do onog dijela gdje formatiraš particije, u tvom slučaju onu na kojoj ti je XP. Pitanje: zašto ne napraviš clean instalaciju Viste na C ? ili napraviš image,staviš vistu i vratiš image??
![]() |
#19 | |
Guest
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
ma neda mi se raditi clean instalaciju na C jer onda ponovo moram sve programe i podatke instalirati a nemam bas vremena za to da se zezam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
ovo ne ide...nece vista nikako da se boota kad pokrenem komp..........jos neki nacin za format? |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Guest
|
Kako sad to? Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
stavio sam dvd kao first boot device,ali opet nema nista..kad resetujem nis se ne dogadja |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Guest
|
Onda je stvar u shady mediju… ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Ultrabitchinfast
|
Gle, ista situacija samo ja sam maknuo boot od viste i ostavio onaj od xp-a. Skini VistaBootPro 3.3 program, instaliraj ga, pokreni, opcija system boot loader, stavi vista boot loader na sve ili na koji drive oces, i klikni ok. ako hoces stavi si kod opcije Manage Os entries koji sistem oces i koji da ti prikazuje prilikom boot-a. u visti izbrisi xp partiticiju i cao...
![]() |
#26 |
Premium
|
uradio sam sve kako si rekao,samo sto en mogu obrisati particiju..jednotsavno vista ne dopusta...dvd se ne mzoe bootati..sta da radim..jel ima neki program koji moze uraditi format?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
obrisao particiju sa DVD-om na kojem je XP..Prije toga uradio ovo sa bootom kao sto je daytripper rekao i pogodite sta..Vista se nije htjela bootati..Onda sam napravio C ponovo,instalirao XP,pa formatirao D na kojem je Vista i onda na C preko XP-a nadogradio na Vistu...grr....ode citav dan dok sam sve programe i fajlove ponovo nasao.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Ultrabitchinfast
|
hebiga, neznam zasto ti nije htjelo izbrisati... ja nikad nisam imao problema s tim programom... i frend nije imao problema, a imao je quad boot, s linuxom jos pokraj...
![]() |
#29 |
Premium
|
ma nema veze..namucio sam se danas pravo,al sam makar sredio sistem i sada je sve super.. hvala svima na pomoci bez obzira sto na kraju ipak nije uspjelo kako sam planirao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Od nonine sestre kunjado
|
|
|
Oglas
|
|